Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stawki nocne

IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 20:15
    CZy pracując od 7:00 do 22:00 łapię się na stawki nocne - chyba powinno to
    być 100% więcej za godz. Tak mi się wydaje. Czy to prawda.? Pracuję sezonowo.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Asia Re: stawki nocne IP: 80.51.236.* 03.08.03, 22:38
        Nie chciałabym wprowadzać w błąd ale myslę ,że nie ma znaczenia, czy pracujesz
        sezonowo czy nie - zasady sa takie same.
        Godziny nocne obejmują 8 godzin dowolnie wybranych przez pracodawcę pomiędzy
        godź 21 a 7 (137 par 1 KP) - tak więc może być taka sytuacja , że załapujesz
        się na 1 godzinę nocki bo w twojej firmie pora nocna trwa od 21 do 5, lub nie
        bo trwa od 22 co 6 - pora nocna powinna być okreslona w regulaminie pracy.
        Za pracę w porze nocnej przysługuje dodatkowe wynagrodzenie ale nie 100 % tylko
        20 % stawki godzinowej wynikającej z minimalnego wynagrodzenia - 137 par 2 Kp -
        czyli minimalne wynagrodzenie : liczbę godzin pracy do przepracowania w danym
        mcu x 20 %( to jest dodatek za 1 godz pracy- mnożysz to tyle razy ile było
        godzin nocnych)- to naprawdę są niewielkie pieniądze.
        Mam nadzieję, że dosyć jasno to napisałam- jakby co to zapytaj- postaram się
        wyjaśnić.
        Pozdrawiam
        • Gość: krzysiek Re: stawki nocne IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 20:57
          Wszystko zrozumiałem :)
          Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka