Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urlopy pracownicze

IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 18:05
    czy można być zatrudnionym w dwóch różnych zakładach pracy, gdzie w jednym
    miejscu ma się cały etat, a w drugim np. 1/4? Jeśli tak to w jaki sposób
    oblicza się urlop? Czy w obydwu zakładach pracy przysługuje cały urlop, czy
    jest on do wykorzystania po połowie w każdym z zakładów? Czy jest to kwestia
    umowna?
    I jeszcze jedno pytanie:
    Do obliczenia urlopu wliczamy ostatnią z ukończonych szkół i liczbę
    przepracowanych lat. Czy muszą to być jednak ciągłe okresy zatrudnienia? Bo
    co w przypadku, jeśli w jedne firmie pracowało się pół roku, a następne pół
    było się osobą bezrobotną? Czy po podjęciu nowej pracy będzie się liczyło
    tylko to pół roku faktycznej pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Asia Re: urlopy pracownicze IP: 80.51.236.* 29.08.03, 18:20
        Możesz pracować i w 3 firmach po 8 godzin jeżeli tylko dasz radę.
        Jeżeli pracujesz w 2 firmach to w każdej masz prawo do odrębnego urlopu. W
        każdej musisz udowodnić jaką szkołę skończyłaś ( wlicza się ostatnią szkołę),i
        przynieść świadectwa pracy, przerwy w zatrudnieniu nie mają znaczenia, okres
        pobierania zas. dla bezrobotnych też się wlicza.
        1/4 etatu może mieć znaczenie jeżeli nie pracujesz codziennie.
        O urlopie dla osoby zatrudnionej w 2 firmach już była mowa
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=7539859&a=7542030
        • Gość: nika Re: urlopy pracownicze IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 18:44
          Nadal nie bardzo rozumiem. Czyli - jeśli w jednej firmie należy mi się 20 dni
          urlopu i w drugiej też tyle, to mam w sumie do wykorzystania 40 dni w ciągu
          roku, czy jednak to 20 obejmuje obydwie firmy. I urlop wzięty w firmie X jest
          jednocześnie urlopem wziętym w firmie Y??
          I odnośnie obliczania wymiaru urlopu.
          Ktoś skończył szkołę wyższą, pół roku nie pracował, później kilka miesięcy był
          zatrudniony, następnie znowu przez jakiś czas nic, a teraz pracuje od roku.
          Kiedy taka osoba wkroczy w kolejny próg urlopowy tj. 26 dni?
          • Gość: Asia Re: urlopy pracownicze IP: 80.51.236.* 29.08.03, 20:42

Z tytułu ukończenia szkoły wyższej masz zaliczane 8 lat- to w każdej firmie

26 dni będziesz miała po przepracowaniu 2 lat( wtedy łącznie ze szkołą będziesz
            miała 10 lat stażu)- nie wiem kiedy to nastąpi, bo nie wiem ile dokładnie już
            pracujesz i w dodatku to liczy sie odrębnie w każdej z firm, liczy się każda
            praca na umowę o pracę (nie o dzieło i nie zlecenia) bez względu na przerwy,
            jeżeli pobierałaś zas dla bezrob to to też się liczy. W pierwszej firmie
            powinno to być za kilka miesięcy.

W drugiej firmie, żeby mieć w niej urlop, musisz przedstawić świadectwa pracy -
            nie wiem ile miesięcy pracowałaś po raz pierwszy, i ile teraz w niej pracujesz -
            może się jednak okazać, że w drugiej firmie nie masz urlopu, bo nie masz
            odpowiedniego okresu w świadectwie pracy, to trochę skomplikowane więc
            najlepiej podaj okresy zatrudnienia i ew. urlopów bezpł.

Załóżmy jednak , że i w drugiej firmie masz 20 dni urlopu - to znaczy, że w
            każdej z firm masz po 20 dni urlopu, nie mają one ze sobą żadnego związku, o
            każdy z nich prosisz oddzielnie, w jednej możesz być na urlopie a w drugiej
            nie, w jednej możesz wykorzystać cały urlop a w drugiej ani jednego dnia.
            Może coś rozjaśniłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka