Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE?

IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 22:26
    prauję 70godzin tygodniowo, miesięcznie dostaję 1200 na rękę, (po prostu
    znalazłem się w sytuacji w której nie mogłem wybrzydzać. moja ciotka pracuje
    na czarno za 500zł 60godzin tyg.-po prostu taką ma sytuację. Czy to jest
    normalne w Polsce.(podczas studiów zarabiałem dwa razy tyle dorabiając w
    knajpach). proszę o podawanie.....staram się o jakąś nową pracę.....ale czy
    wszędzie są takie zarobki? Czy ludzie z wyższym wykształceniem na tyle mogą
    tylko liczyć? proszę o odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • segovia Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 11.10.03, 01:48

Pracuję ok 30 h tygodniowo, dostaję 900-1200 na rękę. Pracę znalazłam dzięki
        pgłoszeniu z GW. Mam - póki co - wykształcenie średnie.
        • orianaa Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 11.10.03, 14:32
          36 h-800zł wykształcenie wyższe :(((
          • Gość: mariusz_robert Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.10.03, 14:37
            pracuje w nowej pracy od miesiaca, pierwsza wyplata to 2100 brutto, mam wyzsze
            wyksztalcenie
          • Gość: zenn Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 09:02
            właściciel hurtowni budowlanej w grójcu
            wykształcenie zawodowe
            20 000 na rękę
            samochód, komóra i wszystko na faktury na firmę

• Gość: vv Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 213.77.1.* 12.10.03, 17:17
        1320 na reke bez premii
        ok.1500 na reke z premią (nie w kazdym miesiacu)
        inzynier mechanik
        • Gość: Kasia Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 20:31
          To widze ze ja mam sytuacje komfortową! Prace znalazłam z GW- wykształcenie
          wyzsze - 2800 zł netto/4200 brutto.
        • Gość: maja Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 134.76.72.* 29.10.03, 15:24
          do porowniania
          wyzsze wyksztalcenie pol etatu 19,25 h na tydzien
          okolo 1000 Euro na reke, ale oplaty b. wysokie
          (Niemcy)
        • Gość: konduktor Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.03, 15:43
          Wrocław, WARS, 3,20zł/h po 20 latach pracy, wyksz. średnie, 800zł na rękę
      • leonidos Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 13.10.03, 08:07
        Pracuję 40 godz. tygodniowo (8:00-16:00) - oficjalnie, bo muszę byc "pod telefonem komórkowym" PRYWATNYM !!! do godz. 20 jako konsultant i w sobotę do 16:00.
        Wykształcenie wyższe, Informatyk, pensja 890 zł "na rękę".

PS
        Długo nie popracuję bo firma jest do likwidacji.
      • mea25 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 13.10.03, 11:03
        40h tygodniowo, 2100zł na rękę, premia miesięczna (200-400zł), kwartalna
        zależna od obrotów firmy (500-2000zł), wykształcenie wyższe, 6 lat
        doświadczenia w pracy.
      • Gość: greg Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 14:01
        hej!
        racuje w fimie już piąty rok,mam wykształcenie średnie (jeszcze.W 1999 roku
        zarabiałem na ręke przy 40 godz.tygodniu pracy 1200 - 1300 zł.Dzięki zmianom
        gospodarczym i restrukturyzacji firmy po pięciu latach pracy,szkoleń i
        oczywiście awansu na wyższe stanowisko zarabiam obecnie MIESIĘCZNIE 850 - 1000
        zł.KPINA!!!!
        • Gość: 8 kółek Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.kalisz.mm.pl 13.10.03, 17:33
          zgadzam się, ale co z tego?
          ostatnio jeden znajomy powiedział mi, że wszyscy, którzy mieli choć trochę
          tzw. oleju w głowie to już dawno stąd wyjechali... i niestety chyba trzeba się
          z tym zgodzić...

sad but true... niestety
      • Gość: motyla_noga Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 216.111.86.* 13.10.03, 19:22
        Wyjedz do USA - tutaj bedzies mial tyle dziennie (pracujac 15 h dziennie)
        • Gość: Jasiu Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.nas13.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 13.10.03, 22:47
          Gość portalu: motyla_noga napisał(a):

> Wyjedz do USA - tutaj bedzies mial tyle dziennie (pracujac 15 h dziennie)
          To Fakt jedzcie do USA. 1040 USD na tydzien na reke za 70 h pracy.
      • Gość: ab Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 213.17.241.* 13.10.03, 19:45
        40h - 700 zł wyk. wyższe
      • kamcia_79 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 14.10.03, 09:02
        2000 brutto, wykształcenie wyzsze, 4 lata pracy.
        Byłam w ciagu ostatnich tygodni na 4 rozmowach w sprawie pracy, i za każdym
        razem słyszałam że moje oczekiwania finansowe (2500 brutto) sa zbyt wygórowane.

• Gość: filomenka Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 217.11.143.* 14.10.03, 13:10
          4500 brutto, 5 lat doświadczenia, stanowisko kierownicze, wykształcenie
          podyplomowe, dwa języki.
          • Gość: Quest Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 217.153.142.* 14.10.03, 15:00
            7000-8000 PLN brutto . Troche angielskiego. Od roku wyższe, ale niespecjalnie
            to zmieniło zarobki. Fuchy na około 1600 PLN. Trzynasta pensja - ok. 8000 PLN
            brutto.
            Żyć nie umierać ?
            • Gość: dana Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 62.29.232.* 14.10.03, 18:27
              Gość portalu: Quest napisał(a):

> 7000-8000 PLN brutto . Troche angielskiego. Od roku wyższe, ale niespecjalnie
              > to zmieniło zarobki. Fuchy na około 1600 PLN. Trzynasta pensja - ok. 8000 PLN
              > brutto.
              > Żyć nie umierać ?

Jesteś sztygarem???
            • wiesiup Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 22.10.03, 00:42
              Gość portalu: Quest napisał(a):

> 7000-8000 PLN brutto . Troche angielskiego. Od roku wyższe, ale niespecjalnie
              > to zmieniło zarobki. Fuchy na około 1600 PLN. Trzynasta pensja - ok. 8000 PLN
              > brutto.
              > Żyć nie umierać ?
              Przestań fantazjować zejdz na ziemię nikt kto zarabia 70000 nie dorabia na
              fuchach marnych 1600 zł Jeżeli dopisałeś po jednym zerze to ci uwierzę
            • Gość: UF Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 80.51.241.* 01.11.03, 11:04
              Wyższe ekonomiczne. Stanowisko kierownicze. Pracuję po 7 godzin dziennie w
              trzech firmach. Razem zarabiam ok 7 000 na rękę. Ale to szczeście czy przypadek
              i wiecznie nie będzie trwało. Zresztą przełożeni i tak krzywo patrzą bo im się
              zdaje że pracownik to ich niewolnik a tak przecież nie jest. W tym kraju musi
              się coś zmienić.
              • Gość: sago Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.echostar.pl / 217.153.106.* 16.01.04, 11:09
                3 firmy x 7 godzin = 21 h czyli 3 godziny na sen, jedzenie, dojazdy itp.
                Cos chyba krecisz ? W dodatku na stanowisku kierowniczym tylko 7 godzin ???
      • kuba_wr Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 14.10.03, 19:45
        Teoretycznie 40h / tydzień, w praktyce siedziało się i po 16h na dobę. 1200 na
        rękę. Miesiąc temu dałem sobie z tym spokój.
      • Gość: Bolo Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.acn.waw.pl 14.10.03, 21:35
        Miałem 1300 na rękę + opieka medyczna i komórka (z małym limitem ale zawsze).
        Praca na papierze - 40 h/tydzień, w praktyce 9-10 godzin dziennie. Branża -
        bankowość. Zrezygnowałem i pracuję na własną rękę. Teraz mam od 1800 do nawet
        3000 na rękę po zapłaceniu wszystkich "danin państwowych". Pracuję jednak od 5
        do 8 godzin dziennie. Właściwie na palcach jednej ręki można policzyć dni w
        miesiącu kiedy pracuję 8 godzin, reszta dni to nakład pracy rzędu 6-7 godzin w
        tym przerwa na obiadek :-). Pozdrawiam wszystkich i radzę - działajcie sami,
        nie bójcie się swoich pomysłów.
        Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: Nadia Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.essystemk.pl / 80.51.236.* 15.10.03, 06:40
        Tygodniowo pracuje okolo 50-60 godzin, sa miesiace, kiedy po 70 godzin. Biegly
        jezyk obcy, prowadze cala sprzedaż exortowa. Wyksztalcenie wyzsze, na
        ukonczeniu podyplomowka. Na reke mam 1800 zl. Dojazdy kosztuje mnie ok 300 zl
        miesiecznie, nie mam z pracy zadnych doplat. Pracuje ponad rok.
      • Gość: kobieta Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.cec.eu.int 15.10.03, 09:20
        40h / 4000 euro / wyższe / praca w Warszawie dla UE
        przedtem
        40h / 1200 euro / niepełnie wyższe / praca projektowa
      • cytrynowa.babka Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 15.10.03, 09:46
        Praca 9-10 godzina dziennie (pod komorka- służbowa - dostępność przec cały
        czas). Płaca 7.200 PLN na rękę. Wykształcenie: studium, biegła znajomość
        angielskiego, stanowisko: menedżer wyższego szczebla w firmie zagranicznej.

Cytrynowa Babka
      • Gość: xxx Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.10.03, 12:11
        2 lata doświadczenia, studia wyższe, 900 na rękę.
      • Gość: zyza Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.tele2.pl 15.10.03, 17:06
        3 lata doswiadczenia, stanowisko samodzielnego specjalisty, wyksztalcenie
        wyzsze, angielski, ok 50 godzin tygodniowo, 2500 na reke.
      • Gość: sunny Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 17:14
        45-60h tygodniowo 3300-3800 netto niepelne wyższe - architektura
      • Gość: Tmp Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 195.117.30.* 15.10.03, 17:29
        prauję 70godzin tygodniowo, miesięcznie dostaję 1200 na rękę, (po prostu
        > znalazłem się w sytuacji w której nie mogłem wybrzydzać. moja ciotka pracuje
        > na czarno za 500zł 60godzin tyg.-po prostu taką ma sytuację. Czy to jest
        > normalne w Polsce.

Tak, to jest normalne w Polsce. Czy te 1200 na rękę to masz legalnie? Na etat?
        Bo ja mam podobnie tylko na pół czarno, tzn. oficjalnie minimum = 500zł plus
        reszta pod stołem i ten kawałek pod stołem mogę dostać, a mogę nie, zależnie od
        humoru żony szefa. :(

> (podczas studiów zarabiałem dwa razy tyle dorabiając w
        > knajpach).

Podczas studiów (1989-1994) gdyby mi się chciało wziąć więcej godzin
        korepetycji wyszłoby mi też więcej. To były inne czasy, przebitka na tureckich
        dżinsach czy innych pierdołach dziesięciokrotna...

>proszę o podawanie.....staram się o jakąś nową pracę.....ale czy
        > wszędzie są takie zarobki? Czy ludzie z wyższym wykształceniem na tyle mogą
        > tylko liczyć? proszę o odpowiedź.

Jeszcze zależy gdzie, w Warszawce możesz spróbować za więcej (wykształcenie nic
        tu nie ma do rzeczy), ale w jakimś zapyziałym powiecie, to co masz byłoby
        niewyobrażalnym bogactwem.
        • Gość: hudson Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 22:11
          niestety, jest to zapyziały powiat, pracuję na półczarno, i rzeczywiście, u
          siebie jestem bogaczem

• Gość: Artur Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 80.51.250.* 15.10.03, 18:20
        Jakie są zarobki w Polsce?-to po prostu słow brakuje.Zupełna samowola
        prywatnych pracodawców.Płacą nawet nie tyle ile chcą a ile muszą,bo już mniej
        nie można.Zakład pracy to ich prywatny folwark.To sa dosłownie kpiny,ludzi
        traktuje sie jak niewolników.I nikt nie jest temu władny.Ważne jest żeby oni
        zarobili odpowiednio i bogacili się w nieprzecietny sposób,a ludzie co tam?nie
        podoba sie to przyjme innego.Pracuję u prywatnego pracodawcy/zakład po
        przeprowadzonej tzw. prywatyzacji/ jako tokarz i zarabiam 5 zł/godz bez
        premii,która zabrali,wcześniej była 60%/Pracuje 26 lat.Może komuś nie wydawało
        by sie to dziwne,powiedziałby -przeciez tak jest wszędzie.Ale na tym samym
        miejscu pracy jeszcze,pól roku temu zarabiałem ok.2000zł.Pewnego dnia dostałem
        pismo że z przyczyn ekonomicznych stawkę obniża sie do 5 zł.Początkowo na 3
        miesiace a teraz juz na stałe.Na rękę otrzymuję więc za cały m-c pracy
        ok.650zł/bez premii która zabrali/Z czego tu żyć?co robić?do kogo iść?Ludzie
        są bez żadnego wyjścia,traktuje sie ich jak śmieci,chyba gorzej jak w
        niewolnictwie,a są tak wszyscy zastraszeni,że nawet nie narzekaja bo sie boja
        utraty nawet tej nedznej pracy.Jak za to utrzymać rodzinę 4 osobową.Czy kiedyś
        można było tak postępować z pracownikami,żeby wszystkim obniżyć pensje a
        podwyzszyć sobie,badz zatrudnić kogos znajomego lub z rodziny?Było to nie
        dopuszczalne.Każdy kierownik,szef miał nad soba zwierzchnika,Kodeks Pracy i
        nie było takiej samowoli,musieli sie liczyć z przepisami i je
        respektować.Wiem,że z pewnościa jest wiele takich ludzi jak ja,ale czy kogos
        to interesuje odgórnie np.nasz rząd?Nie wiem jak długo ludzie to jeszcze
        zniosą bo na razie są zastraszeni i nie wiedza jak tu przezyć nastepny
        dzień.Dziwić się że ludzie sobie życie odbieraja,przecież jesteśmy bez
        wyjścia.Mi też juz niewiele brakuje.Przecież to jest wykorzystanie w
        krwiożerczy sposób tego,biednego,bezbronnego człowieka,wykorzystanie tej
        sytuacji,że nikt nie podskoczy bo pracy nigdzie nie ma.Czy tak powinno być?
        jak długo jeszcze?Prosze o rady i opinie.Pozdrawiam
        • asia.su Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 15.10.03, 22:39
          Po przekroczeniu pewnego progu bezrobocia (tak z 10%) nic nie obowiązuje
          pracodawców - ani kodeks ani uczciwość.
        • Gość: hudson Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 23:59
          ..mi wychodzi 3,8zł/h. ale rzeczywiście, przez pierwsze dwa miesiące pracy
          pracowałem 7 dni w tygodniu....w niedzielę 6 - 7 dodzin. zresztą, to naprawdę
          poniżające....nie ważne jest czy pracuje 12 godzin/dziennie, czy 14h- i tak
          1200 na rękę. zbytnio się tym nie załamuję, ja jestem jeszcze młody-28 lat...,
          ale ktoś kto ma rodzinę...aż ciarki przechodzą....
      • Gość: Ścierwo 3500 netto IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 20:44
        specjalista, 2,5 roku pracy, eksport, jeden jezyk dobrze, jeden srednio, basen
        i lekcje jezyka oplacane przez firme, ok. 3200 netto + ekstra 300-350 PLN z
        dodatkowego zrodla przy zerowym (doslownie) wysilku
        • Gość: Ścierwo jakies 48-50 h pracy tygodniowo (n/t) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 20:46
      • Gość: jendrek gówniane...jednym słowem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 23:21
        pracowałem przez 1,5 roku w mikro firmie 800 zł brutto, teoretycznie po 8
        h/dziennie,
        częste wyjazdy itd na ręke brałem po 700-900 złotych, teraz mnie wylali bo
        przyszedł bardziej znajomy znajomego i okazało sie że po 9 miesiącach pracy mam
        odprowadzone do skrbówki 176 PLN po prostu smiech

• Gość: A. Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: *.crowley.pl 16.10.03, 00:09
        7 lat praktyki, wykształcenie wyższe, praca 8-16 od poniedziałku do piątku,
        doradztwo podatkowe i księgowość, 2650 na rękę, żadnych dodatków, premii,
        komórek, szkoleń itp.
      • andy1976 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 16.10.03, 15:00
        wyższe, 5 lat doświadczenia: jestem na okresie próbnym; spec. ds marketingu
        dostaję 3200 zl netto podstawy + premia uznaniowa, telefon, sam. służb., opieka
        med. praca pon-pt 8-17... plus deleacje...
      • Gość: ana Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? IP: 213.25.141.* 17.10.03, 10:48
        2400 brutto - 40h, plus premie (nie w każdy miesiąc). Wykształcenie wyższe
        prawnicze, aplikacja.
        • vokulski Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 17.10.03, 19:12
          Aktualnie 3/4 etatu 30 h tygodniowo 2400 brutto 6 lat doświadczenia trzy
          języki angielski 6 miesięcy przed FCE , włoski dobry(tylko w mowie) , rosyjski
          raczej biernie niby 8 lat nauki ale chyba nie w tą dziurkę mi poszło

Chociaż przez ostatnie 2 lata moje zarobki oscylowały mocno między nawet 8 tys
          netto na miesiąc do 0 zł na miesiąc ( otworzyłem biznes który niestey
          niewypalił i cała kasę wpompowywałem w to przedsięwzięcie)

Aktualnie pracuje tylko u jednego pracodawcy co jest akurat dla mnie systuacją
          nienormalną bo przez prawie 4 lata pracowałem na 2 etaty czasami jescze brałem
          jakieś dodatkowe zlecenia , aktualnie ze względu na to że rozpocząłem studia
          (kiedyś trzeba zrobić te studia , a nie tylko cały czas doświadczenie
          zawodowe ;-)) pracuje niewiele więc zarabiam też dość mizernie , ale za 2
          latka znów wracam na pole walki
      • ewax100 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 17.10.03, 19:25
        Jakie sa prawdziwe zarobki w Polsce?Tu przeważnie wypowiadaja się osoby z
        wyższym wykształceniem i z pewnościa z większych miast.Ludzie,którzy
        faktycznie mało zarabiają tu się nie wypowiedzą bo nie maja dostępu do
        internetu.A Prawda jest taka,że większość zarabia po 500-700 zł albo jeszcze
        mniej i pracuje na czarno.Zarobki podawane nie sa dlatego prawdziwe,bo są
        zawyżane przez wysokozarabiajacych.A ludzie,którzy faktycznie ciężko pracują
        wyzyskiwani przez prywaciarzy w sposób krwiożerczy tak faktycznie często
        nigdzie nie figurują,bo pracują na czarno,za półdarmo za 500 zł.Prywaciarz
        jeśli zatrudnia legalnie to zapłaci tyle ile musi/najnizszą/a reszta do swojej
        kieszeni.Po co ma płacić więcej,skoro ma odgórne przyzwolenie na takie
        działanie.A jak się komu nie pododa to przyjdzie nastepny.Czy tak powinno być?
        Co to za system,gorzej jak w kapitaliżmie,prywatni pracodawcy ludzi traktują
        jak niewolników,to brak słow.Ale skoro jest na to przyzwolenie i jedni
        opływaja w dostatku,nie wiedząc co robić z pieniędzmi a większość która na
        nich pracuje przymiera czesto głodem.Pozdrawiam
        • vokulski Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 17.10.03, 19:32
          Aktualnie 3/4 etatu 30 h tygodniowo 2400 brutto 6 lat doświadczenia trzy
          języki angielski 6 miesięcy przed FCE , włoski dobry(tylko w mowie) , rosyjski
          raczej biernie niby 8 lat nauki ale chyba nie w tą dziurkę mi poszło

Chociaż przez ostatnie 2 lata moje zarobki oscylowały mocno między nawet 8 tys
          netto na miesiąc do 0 zł na miesiąc ( otworzyłem biznes który niestey
          niewypalił i cała kasę wpompowywałem w to przedsięwzięcie)

Aktualnie pracuje tylko u jednego pracodawcy co jest akurat dla mnie systuacją
          nienormalną bo przez prawie 4 lata pracowałem na 2 etaty czasami jescze brałem
          jakieś dodatkowe zlecenia , aktualnie ze względu na to że rozpocząłem studia
          (kiedyś trzeba zrobić te studia , a nie tylko cały czas doświadczenie
          zawodowe ;-)) pracuje niewiele więc zarabiam też dość mizernie , ale za 2
          latka znów wracam na pole walki
        • mea25 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 22.10.03, 11:20
          ewax100 napisała:

> wyzyskiwani przez prywaciarzy w sposób krwiożerczy tak faktycznie często
          > nigdzie nie figurują,bo pracują na czarno,za półdarmo za 500 zł.Prywaciarz
          > jeśli zatrudnia legalnie to zapłaci tyle ile musi/najnizszą/a reszta do
          swojej
          > kieszeni.

Jestem zarówno pracownikiem, jak i pracodawca, więc znam to z dwóch stron.
          Nie mówię, że nie ma "krwiożerczych" pracodawców, ale to tak samo jak nie
          istnieją tylko uczciwi pracownicy. A może zamiast pomstować tylko na
          pracodawców, pogadaj na nasz rząd, na nasze chore przepisy? Wiesz ile kosztuje
          miesięcznie ZUS za pracownika? To nie tylko to, co potrącam z jego pensji.
          Drugie tyle dokładam właśnie z własnej kieszeni. A wiesz, że jak pracownik
          idzie na zwolnienie to do 30 dni ja płacę jego pensję (mimo że nie pracuje),
          choć powinien to robić ZUS, bo przecież jest UBEZPIECZENIONY? Małych firm
          prywatnych nie stać na takie koszty. Wtedy pracy nie byłoby dla nikogo. Akurat
          u mnie nikt na czarno nie pracuje, płacę sprawiedliwie, ale niedługo bedę
          musiała pożegnac sie z jedną osobą - BO NIE STAC MNIE NA WSZYSTKIE OPŁATY!!
          A co do pensji minimalnych - zgadzam się, ze nie zawsze są one sprawiedliwe,
          ale z drugiej strony przepis chyba nie mógłby ustanowić jej na wysokości 1500zł
          czy jakoś tak, prawda? Wiem, ze to trywialne, banalne i może mało obiektywne,
          ale czy gdyby pracownicy nie zgadzali się pracować za tak małą pensję, czy
          pracodawca nie byłby zmuszony zaoferować więcej?
          • ewax100 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 22.10.03, 14:08
            Przepraszam,ale to chyba jakieś nieporozumienie.Piszesz,gdyby się pracownicy
            nie zgodzili.Co? nie zgodzili?czy Ty żartujesz?czy dzisiaj pracownicy moga się
            na coś w ogóle nie zgodzić?sa tak zastraszeni że w obawie o to że jutro
            zostanie bez żadnej pracy -zgadzaja się dosłownie na wszystko.Z dnia na dzień
            oswiadcza sie pracownikowi,że od jutra zarabiacie połowę tego co
            wcześniej,zabiera się cała premię bez przyczyny,no niby ż przyczyn
            ekonomicznych i wszystko jest OK.Jesli kilku nie zgodziło się,nie przyjęli
            nowych warunków pracy to do dostali wypowiedzenie z pracy i tyle mogli
            nawojować.
            • mea25 Re: JAKIE SĄ PRAWDZIWE ZAROBKI W POLSCE? 22.10.03, 16:24
              ewax100 napisała:

> Przepraszam,ale to chyba jakieś nieporozumienie.Piszesz,gdyby się pracownicy
              > nie zgodzili.Co? nie zgodzili?czy Ty żartujesz?czy dzisiaj pracownicy moga
              się
              > na coś w ogóle nie zgodzić?sa tak zastraszeni że w obawie o to że jutro
              > zostanie bez żadnej pracy -zgadzaja się dosłownie na wszystko.Z dnia na dzień
              > oswiadcza sie pracownikowi,że od jutra zarabiacie połowę tego co
              > wcześniej,zabiera się cała premię bez przyczyny,no niby ż przyczyn
              > ekonomicznych i wszystko jest OK.Jesli kilku nie zgodziło się,nie przyjęli
              > nowych warunków pracy to do dostali wypowiedzenie z pracy i tyle mogli
              > nawojować.

Nie zgodzili się - miałam na mysli globalny zasięg. Bo następni na
              miejsce "tych co się nie zgodzili", również by się nie zgodzili itd. Gdyby tak
              było zawsze i wszędzie, to taki pracodawca wiedziałby, że nie ma sensu
              obniżanie pensji, bo nie znajdzie nikogo do pracy za takie pieniądze. Wiem,
              utopia w dzisiejszych czasach.
              Bezduszni pracodawcy to jedno, a bezduszne prawo do drugie. Mnie w tej chwili
              nie stać na utrzymanie pracownika, muszę go zwolnić, bo dopłacam do interesu.
              Kłaniam się ZUSowi między innymi. I niektórzy naprawdę robią to z przyczyn
              EKONOMICZNYCH, którym tak nie dowierzasz. Naprawdę myslisz, że wszystkie
              działalności to super dochodowe interesy, a właściciele tylko się bogacą
              kosztem pracowników?? jakże się mylisz. Niby czemu ja pracuje jeszcze na etat,
              skoro mam złotodajną kurę w postaci własnego biznesu? właśnie dlatego jak
              powyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka