Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nadzieję

IP: *.acn.waw.pl 01.12.08, 16:11
    W jaki sposób 29-latek bez dużego doświadczenia ma znaleźć sensowną pracę w Warszawie? Mieszkam tutaj od prawie 4 miesięcy i ciągle szukam bezskutecznie. Na wysłanych ponad 300 aplikacji (głównie biuro i administracja), odpowiedzi miałem dosłownie 5, z czego tylko w jednej firmie przeszedłem pierwszy etap rekrtuacji. Reszta mnie kolokwialnie mówiąc olała. Wysyłam podania góó...e przez internet, jestem porejestrowany chyba na wszystkich możliwych portalach pracy. Aplikuję zawsze do firm, których większość lub wszystkie wymagania spełniam. No ale odzew prawie zerowy.

Sam już nie wiem co jest tutaj problemem. Na pewno po części moje wykształcenie, bo mimo że wyższe, to niestety politogiczne i praca w tzw. zawodzie mnie akurat nie dotyczy.
    Moje doświadczenie to rok w urzędzie miasta w moim rodzinnym mieście, potem pół roku na czarno w firmie komputerowej. Poza tym siedziałem przez rok w Irlandii, za barem. Mam też jakieś tam certyfikaty (angielski, komputerowy). Ostatnio też dorabiam dorywczo na czarno w firmie znajomego.
    No więc pytanie - w jaki sposób zdobyć pracę? Nie mówię tutaj o nie wiadomo jakich zarobkach. W tej sytuacji to zadowoliłoby mnie marne 1500 zł netto, oby się gdzieś tylko zahaczyć i żeby nie była to praca fizyczna, ani jako np. akwizytor czy przedstawiciel handlowy.
    Czy ktoś z mieszkających w Warszawie też ma/miał takie problemy? Może popełniam gdzieś błąd, nie wykorzystuję wszystkich możliwości?
    Poradźcie proszę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tomik Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.12.08, 18:12
        Masz skończoną politologię, nie chcesz być PH, akwizytorem, ani pracować
        fizycznie ?? Powiedz mi to co chcesz robić po tych studiach być programistą bo
        za bardzo nie rozumiem ??
        • Gość: Karolinka Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 19:02
          Nie ważne są studia.

Ja tu widze inny problem. 300 wyslanych - 5 odzewów! Rany NIEEEE!

Zmień całkowicie CV, pisz w nim o czyms innym niz do tej pory, zmien grafike, zrob cokolwiek. Efekt bedzie, uwierz!

A jak juz cie zaprosza, to daj czadu,ale tu juz nie znam pana prosze pana ,aby cos doradzac ...
        • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 01.12.08, 23:27
          Czuję ironię w Twojej wypowiedzi. A czy w takim razie skoro jestem powiedzmy po mało przyszłościowym kierunku oznacza, że będę podejmował byle jaką pracę, zupełnie niezgodną z moimi predyspozycjami? Jasne, jestem po politologii, ale mam doświadczenie w pracy w administracji, dlatego też aplikuję na takie stanowiska.
      • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 01.12.08, 19:45
        Ja nie jestem zdziwiona, przez ponad rok byłam w takiej samej sytuacji. Też po
        podobnych studiach i po stażu urzędniczym(około rocznym), kursach językowych i
        komputerowych. Niestety najtrudniej o pracę biurową, gdyż o nią właśnie stara
        się najwięcej osób. Spróbuj poszukać przez agencje pracy, urząd pracy czy pracę
        tymczasową, jeśli nie masz żadnych znajomości. Przez ogłoszenia internetowe
        obawiam się, że możesz jeszcze długo poszukać. Ja też spełniałam wszystkie
        wymagania, wysyłałam mnóstwo aplikacji i długo, długo nic. Spróbuj nawiązać
        jakieś kontakty, gdzieś się zahaczyć na początek.
        Znam ten ból, gdyż sama szukałam rok i dwa miesiące pracy biurowej.
        Powodzenia.
        • Gość: john marne 1500,dobra,hehe IP: *.srg.vectranet.pl 01.12.08, 20:00
          Czlowieku na 1500 to musisz dlugo pracowac,zacznij od 1500 ale brutto.
          • Gość: gość Re: marne 1500,dobra,hehe IP: *.autocom.pl 01.12.08, 20:12
            Dokładnie! Ja zaczynałam do 900 zł netto!
            • inz_mech Re: marne 1500,dobra,hehe 07.12.08, 15:34
              A ja mam 2200 netto na okresie probnym. Wystarczy skonczyc dobre studia i cos umiec.
              • Gość: Tomas Re: marne 1500,dobra,hehe IP: *.multimo.gtsenergis.pl 07.12.08, 15:43
                I co z tego ja mam 2800 netto plus premie na start, a jeszcze studiów nie
                skończyłem nawet pierwsza praca Kraków plus premie od sprzedaży więc nie masz
                się czym chwalić raczej raczej psujesz rynek.
                • inz_mech Re: marne 1500,dobra,hehe 07.12.08, 15:49
                  Ale przeciez nie podpisalem jeszcze umowy na stale, po okresie probnym napewno
                  bedzie wiecej.
                  Ja nie pracuje w tak duzym miescie tylko na prowincji-w Krakowie byloby jeszcze
                  wiecej.
          • Gość: Zaniepokojony Re: marne 1500,dobra,hehe IP: *.acn.waw.pl 01.12.08, 23:32
            Człowieku, a czy przeczytałeś gdzie mieszkam? Jest to Warszawa. Tutaj 1500 zł netto to jest minimum, za które można przeżyć. W swojej małej, rodzinnej mieścinie tyle zarabiałem, a życie tam było nieporównywalnie tańsze.
            • Gość: gość Re: marne 1500,dobra,hehe IP: *.autocom.pl 02.12.08, 11:30
              Ja też nie żyje w małej mieścinie, tylko w dużym- bodaj czwartym co do wielkości
              mieście. Wiem jakie są realia. Wątpię, czy ktoś Ci da na początek 1500 zł netto.
              • Gość: Zaniepokojony Re: marne 1500,dobra,hehe IP: *.acn.waw.pl 02.12.08, 23:44
                Ale dlaczego piszecie "na początek?" Pewne doświadczenie już mam, co prawda nie wieloletnie, no ale. Dlatego nie jestem kompletnym "świeżakiem" i jednak uważam, że te 1500 zł to byłoby minimum do zaakceptowania.
        • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 01.12.08, 23:31
          Tak, masz rację, jest duża konkurencja jeśli chodzi o pracę w biurach. Oczywiście szukam jakichś kontaktów, zahaczyć się właśnie próbuję, gdziekolwiek.
      • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 01.12.08, 20:19
        Twoim probleme jest b. male doswiadcze4nie jak na Twoj wiek i wyksztalcenie.
        Przypuszczam, ze na stanowiska, na ktore aplikujesz, masz srednio 300-400
        kontrkandytow i to glownie plci zenskiej.
        • anettt24 Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 02.12.08, 11:53
          Ja mam podobny problem ze znalezieniem pracy, choć mam 7-letni staż pracy w
          księgowości, ukończona ekonomia, kursy..no niestety i w Warszawie ciężko jest
          coś znaleźć bez znajomości. Byłam 2,5 roku na urlopie wychowawczym i niestety to
          właśnie chyba odstrasza pracodawcę..przerwa w pracy :( a podobno są firmy
          "przyjazne mamie"..w co raczej wątpię. Powodzenia Ci życzę w znalezieniu czegoś
          odpowiedniego.
        • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 02.12.08, 17:05
          Złe wykształcenie do pracy w biurze? Rozumiem, że w tym celu trzeba
          skończyć biurologię?
          • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 03.12.08, 10:10
            Nie. Ale mozna miec np. ukonczone dodatkowo technikum w tym kierunku albo - w
            zaleznosci od firmy - filologie obca, prawo albo ekonomie...
            • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 03.12.08, 16:52
              Prawo/ekonomia to chyba nie do końca grzebanie w papierkach,
              filologia też (a język można znać bez konieczności jej kończenia).
              • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 09:58
                Zalezy, o jakie stanowisko dokladnie chodzi. Prawo i ekonomia daja konkretne
                umiejetnosci (przynajmniej powinny, wiadomo, ze dzis koncza studia naeet
                polanalfabeci). A jakby sie zastanowic, to kazda praca przy biurku jest w
                wiekzym, czy mniejszym stopniu "grzebaniem w papierkach".
                • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 12:27
                  Nie bardzo rozumiem, ale może oświeć wszystkich po co tysiące ludzi
                  studiuje politologię, historię, filozofię czy rolnictwo, skoro i tak
                  nie znajdą pracy, bo przecież w byle głupim biurze (bez urazy)
                  trzeba mieć przynajmniej ekonomię lub prawo.
                  • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 12:30
                    Nie mowie, ze w glupim biurze. Napisalam, ze to zalezy od firmy. Stanowisko w
                    biurze to okreslenie zbyt ogolne. Ksiegowa czy referent ds. prawnych to tez
                    stanowiska biurowe:P. A wymienione przez Ciebie kierunki z zalozenia nie daja
                    zadnych umiejetnosci praktycznych. Po co ludzie je wybieraja? Niektorzy z pasji,
                    inni, bo gdzie indziej sie nie dostali etc.
                    • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 12:36
                      Ale pytam gdzie oni w takim razie mają pracować, bo jak widzę
                      założyciel tematu do tej pory nie dostał odpowiedzi. Rozumiem, że
                      mają jechać do Anglii?
                      • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 14:27
                        Powinni wciaz zdobywac umiejetnosci. Chocby robic caly czas kursy jezykowe, a
                        najlepiej jeszcze jakies specjalistyczne.
                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 13:31
                      Żaden kierunek nie daje umiejętności praktycznych, tylko teoretyczną wiedzę, którą ewentualnie można wykorzystać w praktyce. Z moich obserwacji wynika, iż kierunek studiów to drugorzędna sprawa. Mam w dziale osoby po historii, kulturoznawstwie, pedagogice i rożnych filologiach, niektórzy z nich radzą sobie lepiej niż absolwenci rachunkowości i finansów czy prawa. Problem jest tylko z tzw."wkręceniem się " do pracy. Później już te osoby robią jakieś podyplomówki, przechodzą liczne szkolenia i są świetnymi pracownikami. Tylko jak mają dostać się do pracy, żeby móc ewentualnie się dokształcać dalej? W ciemno, chyba nie warto, gdyż nie ma żadnej gwarancji, że otrzymamy pracę np. w finansach po podyplomowej rachunkowości i finansach( wcześniej mając załóżmy politologię). Znam takie osoby, dalej siedzą bez pracy. Nie wiem jaka jest recepta.
                      • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 14:28
                        PO takim dictum to ja tez nie wiem. A wiesz po co sa studia? Aby wiedziec, gdzie
                        szukac wiedzy. I niektore sa bardziej ukierunkowane na te umiejetnosc (prawo,
                        eokonomia chocby), inne mniej (historia, polonistyka - no chyba ze ktos chce byc
                        nauczycielem, to te sa lepsze).
                        • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 14:29
                          Dodam, ze znajomosc przepisow prawa, ksiegoswosci czy swietna znajomosc jezyka
                          to sa umiejetnosci praktyczne, a nie tylko teoretyczne. Czyli jednak niektore
                          kierunki ksztalca praktycznie...
                          • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 14:47
                            Nie, to dalej teoria. Praktyka to umiejętność zastosowania przepisów w
                            konkretnej sytuacji. Pracowałam w dziele prawnym i wiem, że nie każdy z mgr
                            prawa sobie z tym radził, trzeba wiele sytuacji "przerobić", co nie jest wcale
                            takie proste, bo wiele osób kombinuje, jak wykorzystać lukę w przepisach na
                            swoja korzyść. Ekonomista bez praktyki też może być wkręcony w wiele sytuacji, o
                            których na początku nie ma pojęcia. Nie ma podziału na studia teoretyczne i
                            praktyczne, praktyka to konkretne sytuacje, na które napotykamy w pracy. Dopiero
                            tam uczymy się rozwiązywać konkretne problemy.
                            • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 14:51
                              Wciaz nie rozumiesz, o czym pisze:/. A co zrobilby taki polonista w dziale
                              prawnym? Nawet nie mialby pomyslu, gdzie zajrzec (oczyiwscie sa rozni absolwenci
                              prawa i rozni polonisci - juz wspomnialam, ze dzis to i polanalfabeci koncza
                              studia niestety). I naprawde sa ludzie konczacy studia o nieprzecietnej wiedzy,
                              zastosowalnej w praktyce.
                              • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 15:29
                                Trafiłaś w sedno! Ja właśnie po polonistyce pracowałam w dziale prawnym i lepiej
                                sobie radziłam do koleżanki świeżo po prawie( już ją wywalili), a w ogóle
                                najmocniejszym ogniwem zespołu była kobieta tylko ze średnim wykształceniem-
                                oczywiście miała 20-letnią praktykę( miała po drodze 3 firmy), przeszła przez te
                                lata szereg szkoleń. To od niej uczą się młodzi prawnicy, jak radzić sobie z
                                bardziej skomplikowanymi sprawami, gdyż przepisy z rożnych gałęzi prawa ma "w
                                małym palcu", a co najważniejsze, wie jak wykorzystać tę wiedzę. Dobrze by było,
                                aby większość rekrutacji tak wyglądała- pokaż, co umiesz, do czego masz
                                predyspozycje, a nie jaki masz papier.
                                Dlaczego niby polonista nie wiedziałby gdzie zajrzeć? To jakaś niedorzeczność. W
                                dobie internetu łatwo jest znaleźć praktycznie każdy przepis prawny, dotrzeć
                                nawet do jego interpretacji, trzeba tylko umieć szukać i umieć czytać takie teksty.
                                Pamiętam jak w czasie rekrutacji osoba z komisji zadała mi pytanie, czy
                                korzystałam z tekstów źródłowych, następnie przedstawili mi testowy tekst
                                źródłowy i po przeczytaniu miałam odpowiedzieć na pytania komisji. Z powodzeniem
                                wykurzyłam dwóch mgr prawa.
                                • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 15:36
                                  Ale umiejetnosci/talenyt, ktore opisalas, to nie sa klasyczne nabytki po Twoim
                                  kierunku, prawda? Analiza zrodel prawa nie ejst wykladana na polonistyce? I
                                  generalnie z dypmimem polonisty jest ciezej w procesie rekrutacji niz po
                                  filologii obcej (choc mozesz znac lepeij jezyk obcy) czy po prawie + filologii
                                  (przykladowo). Caly czas ustosunkowuje sie do stanu faktycznego przedstawionego
                                  w poscie zalozyciela watku.
                                  • Gość: awerty annajustyna ma 100% racji IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 16:03
                                    annajustyna ma 100% racji. Po prostu jak kończysz finanse czy prawo -
                                    wiesz jak i co sie je - wystarczy Ci 1-2 miechy praktyki i możesz
                                    spokojnie samodzielnie coś prowadzić. Natomiast po kierunkach hum.
                                    masz ogólną wiedzę, która w pracy na nic się nie przyda. Tacy ludzie
                                    są kierowani do prostych prac biurowych, na które widnieje 1000
                                    aplikacji, na stanowisko księgowego nie mieliby żadnych szans...bo
                                    do tego trzeba mieć całą otoczkę gospodarczo-prawną i paletę
                                    umiejętności...Moja znajoma ma takie osoby w swoim biurze rach. one
                                    są w stanie wyuczyć się prostej księgowości, jednak przy drobnej
                                    zmianie przepisów prawa nie wiedzą wogóle o co chodzi...
                                    Tak więc studiujmy kieruniki pratyczne, inaczej czeka nas GB...
                                    • Gość: gość Re: annajustyna ma 100% racji IP: *.autocom.pl 07.12.08, 16:34
                                      Mi też wystarczyły 2 miechy i wiedziałam, o co chodzi. Myślę, że nie docenia się
                                      humanistów, choć w centrach księgowych, bankach( np. moje dwie koleżanki,
                                      szkolenia 2 miesięczne) pracuje ich bardzo dużo i świetnie sobie radzą. Ekonomii
                                      może się każdy nauczyć dość szybko (zależy oczywiście od predyspozycji), stąd
                                      podstawą zatrudnienia w wielu zagranicznych firmach, w oddziałach finansowych są
                                      osoby o wysokich kompetencjach lingwistycznych, a ekonomiści to jedynie jakaś
                                      tam część. Np. w ostatnim projekcie, w którym pracowałam była tylko jedna
                                      osoba z wyższym ekonomicznym, reszta miała jedynie krótkie szkolenia.
                                      • annajustyna Re: annajustyna ma 100% racji 07.12.08, 16:36
                                        Nie osmieszaj sie juz lepiej. Gdybys miala pojecie o ekonomii, nie pisalabys
                                        takich herezjii. Tak, nalezy zlikwidowac ekonomie, prawo, matematyke, fizyke
                                        tez;), a ksztalcic samych humanistow.
                                      • Gość: awerty Re: annajustyna ma 100% racji IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 16:46
                                        Owszem pracują w bankach np. ale zastanowiło Cie dlaczego?
                                        Najczęściej ta praca dla tych ludzi to ostatnie koło ratunku przed
                                        pracą fizyczną. Wezmą więc ją za każdą pensje i dowolnym wymiarze
                                        godzin. Finansista poracuje rok i zmiata na wyższe stanowiska, bo
                                        potrzebne mu przede wszystkim doświadczenie :)

Ekonomii można się szybko nauczyć? To polecam w np 2 miesiące
                                        nauczyć się jednego działu ekonomii jaki stanowi sama rachunkowość -
                                        prawo bilansowe pl i MSSF jak i wszystkie ustawy podatkowe, a potem
                                        spróbuj to jeszcze zastosować do konkeretnego podmiotu i sytuacji w
                                        dodatku w kilku programach księgowych.......
                                  • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 16:24
                                    Generalnie tak - ja szukałam pracy przez rok, właśnie przez etykietowanie już
                                    na samym początku (nikt nawet nie sprawdzał, co potrafię, tylko jaki mam papier).
                                    Na polonistyce nie jest wykładana analiza źródeł prawa, ale na pewno studia te
                                    kształcą umiejętność czytania z zrozumieniem przeróżnych gatunków literackich i
                                    paraliterackich, umiejętność powiązania wiedzy z przeróżnych dziedzin, także z
                                    prawa- jeśli tego wymaga interpretacja danego utworu. Podobnie jak koledzy z
                                    prawa, ja też miałam logikę na pierwszym roku. Notabene kluczowy przedmiot dla
                                    osób pracujących potem na rożnych tekstach. Jeżeli ktoś jest w tym dobry lub
                                    bardzo dobry, poradzi sobie z każdym tekstem. Często, już na pierwszym etapie
                                    rekrutacji do różnych firm, jest test werbalny, który sprawdza umiejętność
                                    logicznego myślenia- dla polonisty czy innego filologa to " bułka z masłem".
                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:32
                                      Interpretacja literatury to co innego niz zrozumienie specyficznego jezyka
                                      (czesto z punktu widzenia piekna jezyka - belkotu) tekstu fachowego. Sama nie
                                      raz widzialam teksty prawnicze tluamczone przez filologa i to byla katastrofa.
                                      Chyba sama nie wierzysz, co piszesz?!
                                      • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 16:47
                                        Nie chodzi o to, czy to jest bełkot czy nie, tylko ile umiesz wyciągnąć z
                                        tekstu, czy go rozumiesz. Pełno jest rocznych podyplomówek z różnych gałęzi
                                        prawa, może iść na nie każdy kto ma dyplom mgr, niezależnie od wcześniej
                                        studiowanego kierunku. Coraz częściej kończą je właśnie humaniści, jako prace
                                        dyplomowa piszą właśnie takie interpretacje tekstów prawnych- czyli się da.
                                        • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:51
                                          Po podyplomowce sie da. My dyskutujemy o ludziach po jednym kierunku.
                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 16:40
                                      Etykietowanie? Chyba o to chodzi...Skoro jestem informatykiem to
                                      szukam pracy w informatyce, jestem finansistą szukam w finansach,
                                      jestem budowlańcem itd. To chyba logiczne, że nikt nie będzie brał
                                      poważnie osoby, która po polonistyce aplikuje np. na księgowego czy
                                      programistę...Dlaczego? Bo na 99 przpadków na 100 taka osoba ma
                                      mniejszą wiedzę niż absolwent z konkretnej branży. Wbrew pozorom,
                                      ale studia dają Ci całą otoczkę i wiesz gdzie danych informacji
                                      szukać, po 5 latach masz pełny obraz swojego kierunku - moim zdaniem
                                      najlepszy polonista nie nadrobi tego co ma np. absolwnet finansów
                                      przez to 5 lat. Po to też właśnie wybiera się kierunki, w którym
                                      później chce pracować, no bo w innym wypadku po co studiować ?
                                      Lepiej wszyscy skończmy jak najprostsze studia a potem startujmy z
                                      mgr w inne branże...tak jak dziś nistety wiele osób robi, bo myślą
                                      ze mgr otwiera drzwi...

Co do testów webralych i logicznych to w firmach robiących takie
                                      testy 90% procujących stanowią ludzie po kier. ekonomicznych
                                      (poczytaj wątek o BIG4). Ponadto Twoim zdaniem np. księgowy nie
                                      potrafi logicznie czytać textów ? Inna sprawa, że do tej
                                      umiejętności, które ma polonista może dorzucić całe 5 lat studiów
                                      obejmujących różne działy finansów i ekonomii (prawnik to samo),
                                      które może wykorzystac w odpowiedniej sytuacji problemowej w
                                      pracy...Polonista nie nadrobi tego tak szybko...o ile nadrobi...

Inna sprawa tak jak pisała annajystuna - jakie masz umiejętności po
                                      polonistyce, których np. nie ma prawnik czy finansista? (Zdali
                                      maturę, logiczne myślenie i analizę textu zrobić potrafią :) ) Co
                                      możesz zaoferować pracodawcy zaraz po studiach ?
                                      Spiszesz umowe cywilną (prawnik) czy wyliczysz wynagrodzenie
                                      (księgowy) ??
                                      • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:12
                                        Skwituje to tak: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie wiem, jakie
                                        studia są najprostsze, ale z pewnością nie humanistyczne. Każdy ocenia sytuacje
                                        z własnej perspektywy. Rachunkowość i finanse można zrobić w rok i pełno
                                        humanistów z centrów outsourcingowych tak robi. Żeby być przyjętym do dobrej
                                        firmy trzeba przede wszystkim znać co najmniej jeden język obcy biegle, a na to
                                        potrzeba więcej czasu niż na opanowanie jakiegoś tam wycinka z ekonomii czy
                                        prawa. notabene prawnik czy ekonomista tez się specjalizuje w wąskim zakresie.
                                        Ktoś może być świetny z prawa karnego, a do bani z gospodarczego.Inny przykład
                                        koleżanka po rachunkowości nie umie rozliczać zus-ów, a moja ciotka po średnim
                                        ogólniaku robi to od 25 lat i powodzeniem( pracuje w Zakładzie energetycznym,
                                        wszystkiego nauczyła się w praktyce). Co do wykorzystania wiedzy w sytuacji
                                        problemowej, wszystko zależny od zdolności konkretnej przeszkolonej osoby, poza
                                        tym, mówię tu o ludziach, nie na samodzielnych stanowiskach, tylko pracujących w
                                        zespole.

Jakie mam zdolności po polonistyce, których nie ma prawnik czy ekonomista ? Znam
                                        dwa języki obce: angielski dobrze, niemiecki biegle. A ty? ile znasz j. obcych
                                        biegle? Poza tym robię studia podyplomowe na Uniwersytecie Ekonomicznym(idzie mi
                                        całkiem
                                        nieźle).
                                        • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:21
                                          Hmm, z wrodzonej skromnosci nie skomentuje tego :DDDD. I nikt tutaj nie pisal,
                                          ze studia humanistyczne sa prostsze niz np. ekonomia. Sa natomiast
                                          PRZYJEMNIEJSZE. Mniej przyjemniej jest pozniej, przy szukaniu pracy...
                                        • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 17:38
                                          Heheheh sorka :) Ale akurat miałe styczność z centrum
                                          outsourcingowym i powiem jedno jak trafi się ktoś spoza
                                          wykształcenia ekonomicznego tam, to na ogół ma kierunek techniczny.
                                          Filolodzy siedzą tam owszem, ale w dziale językowym.

Co do mnie u miem biegle angielski i więcej mi nie potrzeba :)
                                          Natomiast co CI po 2 językach obcych jak do rekrutacji wymagane jest
                                          wyższe ekonomiczne...Podyplomowe mówisz hmm...też mam w dorobku i
                                          podyplomówka to owszem konkretna wiedza, ale ciężko ją pojąć bez
                                          studiów w tym kieruku wcześniejszych. Miałem okazję uczeszczać na
                                          bardzo specjalistyczną podyplomówkę i połowę grupy stanowiły osoby
                                          po kier. hum., które generalnie nawet nie wiedziały o czym się
                                          mówi...ponadto na podylomówce nikogo nie "uwalą" raczej...więc robi
                                          się ją raczej bezstresowo...
                                          • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:05
                                            Ja wiedziałam o co chodzi, nie rób z humanistów kretynów. Ja wcześniej nic nie
                                            miałam z ekonomią wspólnego i póki co radze sobie świetnie, wszystko rozumiem.
                                            Przez pięć lat ekonomii wiele przedmiotów nie przydaje się, a przez rok jest
                                            wykładana wiedza w pigułce, tylko to co jest potrzebne w pracy.
                                            • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:17
                                              POlonistka uzywa "poki co"? Wow...
                                    • inz_mech Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:43
                                      A dla inzyniera?
                                      • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:51
                                        Inzynier to inna bajka.
                                        • inz_mech Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:55
                                          Dlaczego inna?
                                          Jesli glowna umiejetnoscia absolwentow polonistyki jest umiejetnosc logicznego
                                          myslenia i tak dalej, to chyba inzynier rowniez taka umiejetnosc posiada?
                                          • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 16:56
                                            Moim zdaniem kierunki ekon. i techn. dają wyższy poziom logicznego
                                            myślenia niż kier. hum. (poza prawem)
                                            • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:58
                                              Wlasnie o to mi chodzilo, co napisal Awerty.
                                            • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:15
                                              Śmiać mi się chce z tych waszych śmiesznych kieruneczków typu ekonomia, prawo,m
                                              medycyna czy budownictwo. Ilu znam kretynów którzy to kończyli i co? Elitą
                                              intelektualną są, nie? Ludźmi sukcesu? Oj, bo się zes....am z wrażenia. Kupa
                                              bydła liczonego w tysiącach jak nie milionach. A żeby być naprawdę KIMŚ, trzeba
                                              umieć coś, czego nie umieją inni.

• Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:22
                                                Dokładnie, zgadzam się w 100%. Trzeba coś umieć, a nie tylko mieć papier i narzekać.
                                                • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:25
                                                  Wlasnie Ty masz papier i "narzekasz" (ze masz wieksza wiedze niz prawnicy etc.).
                                                  KOmpleksy? ja nie poszlam na polonistyke z przyczyn praktycznych - nie chcialam
                                                  byc nauczycielka, a na uczelni marnie placa (inna sprawa, ze i tak na nia
                                                  trafilam - na kierunek tak przez Ciebie pogardzany).
                                                  • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:32
                                                    Ale to wy się wywyższacie z powodu ukończenia jakiegoś prawa i ekonomii, ale
                                                    takie kierunki może skończyć każdy trochę mądrzejszy od małpy. Studia to nie
                                                    jest żadna filozofia tylko bardzo odtwórcza, mało kreatywna nauka a
                                                    najczęściej-zwłaszcza w przypadku prawa, bezmyślne kucie głupot. Wszystko to
                                                    można opanować jak się trochę posiedzi na d.. a i tak 90% tego nikomu się do
                                                    niczego nie przyda.
                                                    Prawo i ekonomia to BARDZO TEORETYCZNE KIERUNKI.
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:35
                                                      Ulzylo CI? :P. Nikt sie nie wywyzsza. Dyskutujemy o praktycznosci kierunkow
                                                      (gdybys skonczyl, ktorys z tych dwoch kierunkow, to wiedzialbys, ze nie sa
                                                      teoretyczne, ech).
                                                    • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:46
                                                      I gdzie te prawo tak się przydaje, jak wszędzie tylko PH itd. potrzebują. Macie
                                                      jakieś wyimaginowane podejście do życia jak ta Kowianeczka, która myśli, że jej
                                                      prawo otworzy droge do kariery. Większość absolwentów każdego kierunku skończy w
                                                      jakiejś akwizycji.
                                                    • inz_mech Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:32
                                                      Ale rowniez nie sa praktyczne.
                                                      Jakie umiejetnosci ma prawnik za granica?-zadne.
                                                      Jakie umiejetnosci daje ekonomia-zadne (patrz krysys-przeciez stworzony przez
                                                      "ekonomistow")
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 18:34
                                                      a znasz jakiś podmiot nie muszący prowadzić księgowości ?
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:37
                                                      Pewnie lekarzy i adwokatow;).
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:46
                                                      "nie muszący prowadzić księgowości" - nielogiczne zdanie, chyba nie po polsku,
                                                      tylko "po polskiemu".
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 17:43
                                                      Kto się wywyższa???

Wejdz sobie na doowolny portal z pracą a przekonasz się do kogo jest
                                                      skierowane 90% ofert pracy po studiach: finanse (ekonomia),
                                                      informatyka, budownictwo...

Dlaczego tak jest? Po tych studiach ma się umiejętności i można w
                                                      wiele miejsc aplikować....
                                                    • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:48
                                                      Ja widzę wszędzie oferty dla przedstawicieli i agentów, a oprócz nich spawaczy,
                                                      murarzy i kierowców. A może w innym świecie jestem?
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 17:52
                                                      Napisałem "PO STUDIACH" :) a nie dla kogo jest najwięcej ogółem....
                                                    • wycofany Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:59
                                                      Ale to już umieszczają ludzie podobni do was, którym się wydaje, że studia kogoś
                                                      czegoś nauczą. A może chcą zrobić od razu przesiew w CV i po to wpisują
                                                      kierunek, nie wiem.
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:51
                                                      ale z branży finansowej, na stanowisko młodszego księgowego, przyjmują osoby po
                                                      filologiach, znające języki obce, a nie np. ekonomistów bez znajomości co
                                                      najmniej jednego języka obcego. Nic na to nie poradzisz, j. obcy ważniejszy, od
                                                      kierunku studiów, przynajmniej w dużych zagranicznych firmach.
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 17:57
                                                      W takich firmach masz test numerczny, który mało jaki humanista
                                                      przejdzie :) Język tam można poprawiać i chcą głównie angielskiego,
                                                      którego większośc ekonomistów umie, bo ma go przez 5 lat studiów (na
                                                      hum. moje znajome na polonistyce miały go słownie ROK).

Ponadto kiedyś pracę w takiej firmie skończysz i co dalej? Będziesz
                                                      miała doświadczeni, ale obawiam się że znów nie przejdziez ofert
                                                      pracy na księgowgo gdzie zawsze wyraźnie zaznaczone jest wyższe
                                                      wykształcenie ekonomiczne :)
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 17:58
                                                      Aha, ponadto wiem kto jacy ludzie pracują w takim centrum (znajomi)
                                                      i uwierz w 90% to ludzie po kier. ekon. a pozostali po
                                                      technicznych....TESTY NUMERYCZNE :)
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:59
                                                      Ktorych faktycznie i prawnik moglby nie przejsc:D.
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:01
                                                      Test numeryczny nie jest tak ważny, bo prawie każdy humanista go przechodzi, są
                                                      różne działy, ja akurat aplikowała do niemieckiego, angielski na dość niskim był
                                                      poziomie. Język obcy( a nawet dwa) jest przez pięć lat studiów, na b. wysokim
                                                      poziomie na polonistyce, chyba coś ci się pomyliło.
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 18:04
                                                      Prosze Cię :) Zajrzyj do wątku o BIG4 bądź Capie i spytaj ludzi co
                                                      było najtrudniejsze :)
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:13
                                                      nie muszę zaglądać, znam tych ludzi:)w capie pracuje większość humanistów,
                                                      przeszli spokojnie przez test numeryczny, klepią teraz faktury jak większość. z
                                                      BIG$ nie znam nikogo, to nie wypowiadam się. ale shell, Cap, IBM,Accounting
                                                      Plaza-DUŻO HUMANISTÓW- oczywiście stanowisko młodszy księgowy. Wejdź sobie na
                                                      strony internetowe tych, nie potrzeba ekonomicznego wykształcenia.
                                                      albo na wątki np. o capie, tam odpowiada ktoś z hr, spytaj ile tam pracuje
                                                      humanistów, a się przekonasz jak nie wierzysz.
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 18:15
                                                      humaniści pracuj w działach językowych - i to Ci od filologii
                                                      obcych, a jako młodsi księgowi i wyżej to głównie osoby po kier.
                                                      ekon.
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 18:05
                                                      szczególnie business english ?:P
                                                  • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:37
                                                    Nie narzekam? w którym miejscu? Wręcz przeciwnie. Raczej chciałam pokazać, iż
                                                    osoba po studiach humanistycznych wcale nie jest w gorszej sytuacji od osoby z
                                                    ekonomicznym. Zgadza się przez rok jak szukałam pracy tak się czułam, chce
                                                    pokazać innym humanistom, że wcale tak nie musi być, np. zaniepokojonemu, który
                                                    założył ten wątek.
                                                    Który kierunek jest przeze mnie pogardzany??? Jednak z logika u ciebie
                                                    kiepsko,ja żadnego kierunku nigdzie nie dyskredytowałam.
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:55
                                                      A kto sie naigrywal z ekonomii? Ja nie...
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:19
                                                      Ja też nie. Sorry za ironię, ale chyba coś ci się przyśniło. Ja w ogóle nie
                                                      pisałam o ekonomistach, jeśli już to o prawnikach (tych, z którymi pracowałam).
                                                      Chyba dziewczyno masz straszne kompleksy, skoro wmawiasz mi coś, czego nigdzie
                                                      nie napisałam...(nawet jako exemplum podawałam prawników, nie jako ogół, rzecz
                                                      jasna)
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:22
                                                      Tak, mam kompleksy, zwlaszcza, jak piszesz o jezykach obcych ;). A kto napisal,
                                                      ze polonista szybko opanuje zagadnienia ekonomiczne, a ekonomista to sobie nawet
                                                      nie poradzi z tekstem prawniczym, ech, niech zyje konsekwencja w pogladach...
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:30
                                                      Napisałam tylko,że poloniści moim zdaniem lepiej poradzą sobie z tekstem o
                                                      charakterze prawnym od ekonomistów, gdyż są wykształconymi filologami( sprawdź
                                                      etymologie słowa, to może zrozumiesz sens).
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:31
                                                      Wlasnie to zdanie nie ma sensu...
                                                    • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 18:32
                                                      Jeśli tak piszesz to śmiem twierdzić, że nie masz pojęcia ani o
                                                      ekonomii ani o finansach. Otóż na studiach tych jest dużo prawa, o
                                                      wielu przedmiotach logicznych już nie wspomnę :)
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:33
                                                      Cii, tylko filolodzy w ogole rozumieja slowo pisane;).
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:43
                                                      "dobry żart tynfa wart", może będziesz bogata?
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 18:42
                                                      Mam takie samo pojecie, jak ty o polonistyce. Co z tego,że jest dużo prawa ( w
                                                      co wątpię,że aż tak dużo, ale spytam kolegów z działu), co to ma do rzeczy.
                                                      Zdanie ma sens annojustyno. Filolog to ktoś, kto chyba najwnikliwiej poradzi
                                                      sobie z interpretacje logiczna słowa, tak jak ekonomiści są od cyferek, tak
                                                      filolodzy są od słów( używam oczywiście pewnego skrótu myślowego).
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:46
                                                      Filolog to nie specjalista od slownictwa fachowego. Np. dla filologa forma
                                                      dopelniacza l.mn. wyrazu/slowa "budowa" "Budow" to blasfemia. A jednak
                                                      funkcjonuje taka forma...
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 18:47
                                                      Prawo to nie tylko logika. Istnieja tez tzw. definicje legalne. Upraszczajac -
                                                      wg kodeksu austriackiego "rak byl ryba"...
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 19:03
                                                      Znowu nie rozumiesz sensu albo prowokujesz. Jeśli filolog nie zna -jak napisałaś- słownictwa fachowego, to sprawdzi w słowniku, gorzej jeśli nie umie czytać ze zrozumieniem, wyciągać logicznych wniosków, wówczas żaden słownik nie pomoże.

Ale chyba taki " ping - pong" słowny nie ma sensu, Zaniepokojony utworzył ten wątek żeby ktoś mu pomógł, coś doradził. Zastanów się trochę, jak chcesz się "poboksować", to utwórz swój wątek. Wniosłaś coś ciekawego do sprawy? Tylko zaśmieciliśmy chłopakowi wątek.
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 19:07
                                                      Ja dawalam konkretne rady, to Ty zaczelas udowadniac jakies debilizmy. Jak
                                                      filolog moze zajrzec do slownika (w ktorym notabene nie ma definicji legalnych),
                                                      skoro czesto nie wie, ze nie interpretuje slowa wlasciwie? Np. sledztwo czy
                                                      dochodzenie wg slownika to to samo, dla prawnika (dobrze wyksztalconego) nie.
                                                      Albo podatek vat i podatek obrotowy...
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 21:19
                                                      Tym postem sama wystawiać sobie świadectwo. Pisząc o słowniku, nie miałam na
                                                      myśli Kopalińskiego, lecz np. słownik terminologii prawniczej i gospodarczej, a
                                                      także fachową literaturę, do której jest stosunkowo łatwy dostęp( nawet droga
                                                      internetową). Nie wiem, co nazywasz debilizmem, ale jeśli wg. słownika - cyt"
                                                      wrodzony stan upośledzenia umysłowego", to bardzo ci współczuję.
                                                      Jakie ty możesz komuś dać rady, skoro nie znasz znaczenia słów, które używasz.
                                                      Twoje posty dowodzą tylko,że najlepszą obroną jest atak, jak już nie ma co
                                                      napisać, to trzeba wrzucić jakieś bluzgi. Twoja próba- dość nieudolna- żeby się
                                                      wywyższyć kosztem innych, sprowadziła cię niestety do parteru.
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 22:11
                                                      Ostatnia Twoja wypowiedz to najlepsza antyreklama polonistyki:(.
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 22:48
                                                      "Kończ waść wstydu oszczędź", nie widzisz,że nie tylko ja cię obśmiałam i nie
                                                      tylko w tym wątku...nieźle cię zagiął inż_mech.
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 09:08
                                                      A gdzie to niby mnie zagial? Tak mnie zagial, ze az tego nawet nie zauwazylam.
                                                      Lepiej idz zinterpretuj sobie pare tekstow prawnych (moja znajoma po polonistyce
                                                      robila to jako asystentka Giertycha - bardzo ciekawy artykul w "RP" ukazal sie
                                                      swego czasu na ten temat).
                                            • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:20
                                              Wydaje mi się,że poziom logicznego myślenia zależy od człowieka, a nie kierunku
                                              studiów takiego, czy innego. Ja podałam tylko jeden przykład-związany z
                                              interpretacją tekstu prawnego, z którą w większości lepiej poradzi sobie filolog
                                              od ekonomisty, gdyż zarówno prawnik jak i filolog częściej pracuje z tekstem.
                                              • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:24
                                                Nie. Ekonomista tez ma prawo na studiach i tez pracuje z tekstami prawniczymi.
                                                Polonista na studiach nie ma NIC z prawa (chyba ze analiza i interpretacja
                                                regulaminu studiow, jak mu grozi poprawka)...
                                                • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:44
                                                  I co z tego, że nie ma prawa na studiach. Jakie to ma znaczenie, skoro
                                                  wszystkiego się można nauczyć, jeśli się jest zdolnym- teraz ja będę nieskromna:)
                                                  • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 17:49
                                                    a takie to ma znaczenie bo ciągle twierdzisz ze jako polonistka masz
                                                    po studiach większą wiedzę z prawa niz prawnik czy ekonomista (btw.
                                                    jestem po FIR - miałem 5 rodzajów prawa...)
                                                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 17:56
                                                      Czytaj ze zrozumieniem. Napisałam,że miałam większą wiedzę od osób po prawie, z
                                                      którymi pracowałam bądź rywalizowałam przy rekrutacji, nie od wszystkich prawników.
                                                    • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 17:58
                                                      Moze to jakiegos ogony z roku byly? :P
      • Gość: bezr Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: 217.153.81.* 02.12.08, 12:29
        potrzebują wolontariuszy i społeczników a nie pracowników
        • Gość: realista Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:58
          wracaj wiec do tej swojej malej miesciny skoro masz mozliwosc
          podjecia pracy za 1500netto i zycie niby duzo tansze....po co sie tu
          (W-wa) wszyscy pchacie?????
          • anettt24 Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 02.12.08, 17:44
            Łatwiejsze jest życie w mniejszym mieście..tańsze, spokojniejsze..a tu w
            Warszawie całe życie w biegu, w nerwach na korki, życie rodzinne zanika jak
            wraca się późno do domu. Może pensje trochę wyższe, ale czy to ma sens jak
            mieszkania są o wiele droższe niż w małym miasteczku.
            • Gość: Aga Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.mlyniec.gda.pl 08.12.08, 11:24
              Ej, no bez przesady, po studiach zaczynać od 900 zł?? Ja jestem po policealnej,
              a na początek zarabiałam więcej...
              Wydaje mi się, że dużo zależy od szczęścia, od przypadku. Na Twoim miejscu nie
              załamywałabym się, tylko konsekwentnie szukała. Ale fakt faktem, ze kończąc
              studia humanistyczne trzeba mieć na siebie pomysł, bo politologia nie daje
              jakiegoś konkretnego wykształcenia i pracę można znaleźć wszędzie i nigdzie.

Życzę Ci powodzenia
          • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 02.12.08, 23:29
            Ano choćby po to, że tutaj perspektywy są lepsze. W mojej mieścinie o pracę jest jeszcze trudniej.
            • Gość: realista Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 08:36
              Taaaak perspektywy sa ale na zawal serca w wieku 30 lat......
              • sutekh1 Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 03.12.08, 14:10
                Weź se walnij fałszywkę w doświadczeniu w jakiejś dobrej firmie (3
                lata w międzynarodowej korporacji) to zobaczysz, jak szybko cię
                zaproszą na rozmowę. Tylko nie aplikuj z tą fałszywką do firmy,
                ktorą wpisałeś jako fałszywe doświadczenie. Jak chcą doświadczenia,
                to im daj.
                • Gość: chlop Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.cable.smsnet.pl 03.12.08, 14:20
                  falszywka w cv nie ma problemu,ale skad wziasc swiadectwo pracy?? przecikez
                  rozmowa to jedna sprawa,pozniej trzeba przedstawic wszystkie papiery
                  potwierdzajace tresc w cv!!
                  • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 03.12.08, 14:24
                    Niech powie, ze zgubil albo ze mu sie spalilo:P.
            • inz_mech Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 16:56
              Jak lepsze skoro nie mozesz znalezc pracy?
              A u siebie miales prace.
              Czegos tu nie rozumiem
      • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 02.12.08, 23:30
        Jak ja lubię takie odpowiedzi. Jeśli nie masz nic sensownego do dodania, to zamilcz.
      • Gość: erni ja tez tracę IP: *.autocom.pl 03.12.08, 18:17
        Wszędzie tylko ogłoszenia o pracy w sprzedaży. Polska to wielki bazar. Raj dla cwaniaków, którzy wciskają kit za pieniądze.
      • megaterminator Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 03.12.08, 19:59
        Marne masz szanse na jakąkolwiek pracę!!!!!!!!!
        • sutekh1 Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 05.12.08, 17:08
          Terminatorze, co mu więc poradzisz, autoeksterminację?
      • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 07.12.08, 22:04
        Ponownie tu zaglądam i widzę, że dyskusja się rozwinęła. Przeczytałem wszystko, jednak nie widzę ani jednego komentarza z jakąś poradą co mógłbym zrobić w tej sytuacji. Czy naprawdę czeka mnie ponowny wyjazd za granicę? Szczerze, to nie pali mi się, niezbyt dobrze wspominam swój pobyt w UK, chociaż finansowo było całkiem nieźle i do tej pory utrzymuję się częściowo z wtedy zarobionych pieniędzy.

Tak samo i powrót do mojego małego miasta nie bardzo wchodzi w grę - tam praca jest tylko typu ślusarz, tynkarz, mechanik samochodowy, murarz, operator koparki itd. Bardzo mało ludzi po studiach decyduje się tam mieszkać, z moich znajomych tylko jedna osoba - kolega, który prowadzi swój własny komis samochodowy. Reszta się porozjeżdżała po Polsce i świecie.

Zacząłem ostatnio wysyłać CV do mniejszych firm, także do sklepów, w akcie desperacji to może i za kasą fiskalną usiądę. Z dużymi korporacjami jest taki problem, że ciężko przebrnąć przez pierwsze etapy rekrutacji, wszystko generalnie trwa długo i nie przynosi efektów. Fakt faktem, że na stanowiska, na które aplikuję jest mnóstwo zgłoszeń i szansa na zatrudnienie prawie znikoma.

Ktoś wcześniej sugerował mi zmianę stylu CV. Trochę zmieniłem, ale ciągle rubrykę doświadczenie zawodowe mam niezbyt imponującą. Zastanawiam się też czy w ogóle wpisywać ten mój pobyt w UK, skoro nie mam na to żadnego papierka.

Co tu dużo pisać, gdyby ktoś mógł cokolwiek sensownego poradzić, a nie tylko "nie masz szans na żadną pracę", albo "wracaj do swojej mieściny", to będę wdzięczny.
        • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 22:13
          Naparwde nie zauwazyles, co probuje Ci caly czas przekazac? Chlopie, do roboty i
          zdobywaj dodatkowe kwalifikacje! W kierunku, ktory bylby dla Ciebie
          interesujacy. Bo sama politologia to niestety zaden fach.
          • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 07.12.08, 22:21
            Tak, doskonale to wiem i zacznę działać. W zasadzie to już zacząłem, z tymże nie do końca mam sprecyzowany cel. Gdybym się załapał do jakiejś firmy, to miałbym wtedy wyznaczoną ścieżkę, którą mam podążać. Bo co, mam zacząć teraz studia podyplomowe np. z ekonomii, jeśli nie wiem czy będzie mi to do czegoś potrzebne? No a poza tym jak wiadomo nawet na głupie kursy potrzeba kasy, a z tym u mnie coraz gorzej i w zasadzie wystarcza tylko na przetrwanie. Ciężka sprawa.
            • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 07.12.08, 22:25
              Mialam ten sam problem jakis czas temu. Marzylam o pracy w HR, ale w Niemczech
              do HR biora tylko po studiach ekonomicznych z ta specjalizacja badz po
              psychologii (ewentualnie jesli masz srednie w tym kierunku, bez studiow).
              Prawnikow zazwyczaj nie:P. Z tych "nerwow" zrobilam podyplomowa ekonomie, ktora
              zreszta pomogla mi uciec z pracy czasowej. Ech, ciezko jezd:(. Nie pociesze, ale
              przynajmniej nie jestes podejrzewany o podstepcza chec zajscia w ciaze:P.
              • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 07.12.08, 22:30
                Nie szukam tu pocieszenia, uwierz mi. Po prostu szukam jakiejś porady, bo jestem w tym mieście zdany na samego siebie, nie mówiąc już o jakichś znajomościach, dzięki którym zdobyłbym pracę. Teraz myślę o jakichś kursach dokształcających, znalazłem coś z finansów i ekonomii właśnie. Chyba będę musiał Mikołaja poprosić, żeby mi to zafdundował ;)
            • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 22:42
              Nie przejmuj się komentarzami annyjustyny(chora kobieta, nie raz już się
              zbłaźniła, na ataki reaguje agresją-inż_mech wyśmiał ja w wątku o listach
              motywacyjnych, tutaj z resztą też ). I jeszcze z tego, co czytałam ona
              rekrutuje, zgroza. Nie zaczynaj na razie żadnej podyplomówki, dopiero jak
              znajdziesz pracę.
              • Gość: Zaniepokojony Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.acn.waw.pl 07.12.08, 22:52
                Nie znam koleżanki, tak więc na jej temat się nie wypowiem. Ale faktycznie również uważam, że jeśli miałbym zaczynać podyplomówkę, to wtedy gdy znajdę już pracę. Teraz poprzestanę na jakichś kursach.
                • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 09:10
                  Osobiscie tez jestem za kursami, ale lepiej takimi parotygodniowymi, zeby byla
                  to konkretna pozycja w CV. Moze korespondencyjnie? (nie znam tutaj rynku w PL).
                  A poza tym uzbroi sie w cierpliwosc, bo szukanie pracy to niestety bardzo zmudny
                  proces...
                • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 08.12.08, 12:18
                  Myślę, ze dobra decyzja. Jeśli jeszcze nie masz, to koniecznie zrób pakiet MS
                  Office( są różne poziomy zaawansowania, można się dużo nauczyć). Warto również
                  dowiedzieć się o projektach dofinansowywanych z funduszy Unii Europejskiej-
                  kursy językowe, komputerowe i inne. Ja polecałabym Ci raczej kursy stacjonarne,
                  nie korespondencyjne. Zawsze można kogoś poznać, złapać jakieś kontakty. Ja
                  zawarłam różne znajomości, dzięki takim kursom, bardzo mi się one później przydały.
                  Na pewno Ci się uda, tylko wyjdź do ludzi. Zawsze się dowiesz czegoś nowego, my
                  możemy tylko teoretyzować albo pisać "bądź cierpliwy..." itp., natomiast osoby,
                  które pracują w Warszawie udzielą Ci konkretnych wskazówek. POWODZENIA:)
              • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 09:05
                Osoba piszaca, ze polonista nadaje sie najlepiej do analizy tekstow prawniczych
                jest za to wystarczajaco zdrowa na umysle. A akurat inz-mach to faktycznie
                wielki autorytet na tym forum, blazni sie regularnie co watek...A rekrutuje
                tylko dodatkowo - jestem aktualnie pracownikiem naukowym i dydaktyka jest moim
                glownym zajeciem.
        • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 07.12.08, 22:34
          Zamieść koniecznie pobyt za granicą, tylko może niekoniecznie,że stałeś za
          barem. Każde nowe doświadczenie to plus dla Ciebie. Nie wiem, na ile znasz język
          angielski, dlatego trudno doradzić, co ewentualnie mógłbyś wpisać.
          Możesz również spróbować z europejskim CV po angielsku, może w twoim przypadku
          będzie korzystniejsze, jest bardziej rozbudowane, duży nacisk na umiejętności,
          jeśli masz wiele szkoleń, kursów może okazać się lepsze od tradycyjnego. Z
          pewnością wyróżnisz się z tłumu kandydatów. Jeśli Twój kolega prowadzi komis
          samochodowy, to możesz napisać,że mu pomagałeś np. Jeśli znasz Access- możesz
          powiedzieć,że prowadziłeś bazę danych, w takim komisie samochodowym mogłeś robić
          różne rzeczy-pomagać koledze w obsłudze klientów bądź organizacyjnie. Im więcej
          powiesz tym lepiej, pracodawca nie wszystko sprawdzi.
          Spójrz najpierw na to europejskie CV, może akurat będzie ok. POWODZENIA!
          • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 09:03
            No tak, niech zyje etos kretactwa w Polsce:/.
            • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 08.12.08, 11:56
              Co zrobić- "ryba psuje się od głowy", więc musisz zacząć od siebie "wielki
              autorytecie"- tylko nie bardzo wiadomo w jakiej dziedzinie- obstawiam
              psychologię urojeń ze specjalizacją megalomania stosowana.
              Znam różne etosy, ale ty jak widać masz większa wiedzę w tym zakresie, no cóż
              człowiek się uczy całe życie, a i tak umiera głupi.
              Pozdrawiam.
              • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 12:54
                Ja nie klamie w CV. Na studiach ani w szkole tez nie sciagalam. Wiem, ze pewnie
                wg niektorych standardow wciaz niestety zywych w PL jestem nienormalna...
                • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 08.12.08, 14:00
                  Urzekła mnie twoja historia...,ale rekrutacja to nie Spowiedź Święta, pracodawca nie jest księdzem, nie musi znać wszystkich naszych "grzechów", nawet nie wiem czy o to chodzi. Czasem pracodawca podejrzewa, że kandydat koloryzuje, ale jeśli robi to z umiejętnie i posiada dar przekonywania, to z dwojga złego, chyba lepiej zatrudnić kogoś skutecznego, pewnego siebie, niż "sierotę", która nie umie się wybronić.
                  Może lepiej nie wracać do PL, skoro tu tacy źle ludzie, może ktoś np.nadwyrężyć twój kręgosłup moralny i co wtedy? Jak byś to przeżyła, jakby jakiś kandydat chciał cię okłamać- może klęczenie na grochu, może karny jeżyk byś mu zadała.
                  Lepiej chyba od razu zastosować wykrywacz kłamstw i wypytać o wszystko, począwszy od szkoły podstawowej-czy np. nie ściągał, nie łapał dziewczyny za warkocze itp. po co pracować później z takimi "przestępcami"- fuj zgnilizna moralna!
                  • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 14:15
                    Mylisz pojecia. Czym innym jest inteligentne sformulowanie pewnych pozycji w CV,
                    a czym innym klamstwo. Mam nadzieje, ze niedlugo wejda i w PL przepisy mowiace,
                    ze po wykryciu klamstwa w CV umowa o prace zostaje anulowana i nalezy oddac
                    wszystkie w ten sposob wyludzone swiadzcnia (w tym pensje). A Twoje
                    uszczypliwosci po moim adresem nic nie wnosza do dyskusji i sa trollowaniem.
                    Oszczedz ich prosze innym, bo tylko zasmiecaja watek (a mnie i tak nie ruszaja).
                    • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 08.12.08, 14:52
                      To nie udawaj się na czymkolwiek znasz, nie dałaś przez szereg postów ani jednej
                      cennej uwagi, z której chłopak mógłby skorzystać- teksty w stylu "weź się
                      chłopie do pracy" albo "bądź cierpliwy" coś wnoszą??? albo teksty w stylu,że
                      jego studia nie dają żadnych umiejętności-są w jakikolwiek sposób konstruktywne?
                      Ja udzieliłam przynajmniej jakiś konkretnych wskazówek, wcześniej przedstawiłam
                      sytuacje z własnego doświadczenia-nawet dokładnie opisałam swoja rekrutację, a
                      to co? Z moich uszczypliwości też można coś wynieść, jeśli się jest choć trochę
                      inteligentnym. Wiesz, co znaczy "czytać miedzy wierszami"? Nie chciałam zaczynać
                      tej wymiany zdań, sama mnie do tego sprowokowałaś.
                      Na koniec, nie namawiałam nikogo do kłamstwa, które mógłby być zagrożone jakimiś
                      paragrafami, lecz właśnie do inteligentnego sformowania CV. Kolega pisał, niż
                      pracuje na czarno u kolegi, nie wiadomo co tam robi, może właśnie pomaga w
                      obsłudze klientów albo robi bazy danych- dlaczego od razu zakładasz,że to
                      kłamstwo? Po wtóre też nie spowiadał się dokładnie z tego co robił za granicą,
                      skąd wiesz, że tylko siedział za barem. To jego główne zajęcie, ale może
                      niejedyne. Chyba wyciągasz zbyt pochopne wnioski, a skąd pomysł z wyłudzeniami
                      świadczeń, to już naprawdę nie wiem. Może osoba rekrutująca zabawi się w
                      prywatnego detektywa i pojedzie na Wyspy, zrobi dokładny wywiad, rozliczy z
                      każdej godziny życia wszystkich potencjalnych pracowników.
                      Epoka Wielkiego Brata już minęła i nikt rozsądny nie cofnie umowy człowiekowi,
                      który jest świetnym pracownikiem, a kiedyś np. napisał w CV,że segregował
                      papiery, a tego nie robił albo że pracował na lotnisku w obsłudze klienta, a de
                      facto nosił tylko bagaże.

Wiadomo,że fałszowanie świadectw pracy czy innych dokumentów powinno być
                      bezwzględnie karalne, to chyba oczywiste.
                      Niczego zatem nie mylę, mam pełna świadomość każdego zdania które napisałam, ty
                      chyba nie.
                      • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 17:04
                        Nigdzie nie napisalam, ze studia autora wniosku niczego nie nauczyly. Podobno
                        rozumiesz znaczenie slow? Wypowiedzialam sie co do wartosci studiow
                        humanuistycznych na rynku pracy. A prawda jest brutalna. Sama zas podalas takie
                        konstruktywne wskazowki, jak to, ze polonista sie bardziej nadaje do dzialu
                        prawnego niz ekonomista:P. Jak dla mnie mysl roku (moj maz inzynier spadl z
                        krzesla - aaaa, a teraz sie zacznie, ze tylko meza w zyciu zlapalam - vide
                        slynna litania zali i kompleksow inz MECH).
                        • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 08.12.08, 17:48
                          Chyba ktoś tu za przeproszeniem "rżnie głupa"- przecież wyraźnie napisałaś
                          "chłopie weź się do roboty(...), bo sama politologia to niestety żaden fach"- to
                          chyba oznacza,że studia "dużo" go nauczyły wg. ciebie. Sama widzisz, nie da się
                          wyprzeć- jest "czarno na białym". Politologia to bardzo konkretny fach, o ile
                          kolega znalazłby prace np. w strukturach partyjnych czy samorządowych.
                          Twoje wypowiedzi na temat wartości studiów humanistycznych, też jedynie cię
                          ośmieszyły. Chyba że słowo wartość można rozumieć jedynie przez pryzmat "kto ile
                          zarobi"po danym kierunku.
                          Nigdzie nie napisałam również że najlepszą pracą dla polonisty jest praca w
                          działach prawnych czy ekonomicznych. Ja po prostu w takim dziale (prawnym)
                          znalazłam prace i tyle. Niczego nie generalizowałam. Do działu prawnego mogą
                          dostać się osoby po różnych studiach( w trakcie oczywiście dokształcają się),
                          które po prostu nadają się do tej pracy, to chyba logiczne. Nie jest to przecież
                          stanowisko prokuratora ani radcy prawnego, tylko młodszego referenta ds. prawnych.
                          Obyście z mężem tylko takie mieli problemy- czy polonista jest lepszy od
                          ekonomisty, czy nie.
                          Nie chce przygryzać, ale nie macie już ciekawszych zajęć z mężem? Ja ze swoim
                          narzeczonym nie gadam o takich pierdołach, mamy ciekawsze tematy do rozmów.
                          • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 18:47
                            Chlope, do roboty - to zawolanie tyou "do boju". Chcialam podniesc go na duchu.
                            A analizowalam wartosc studiow politologicznych w kontekscie szukania szeroko
                            pojetej pracy biurowej. Moj Boze, mlodszy referent ds. prawnych po
                            polonistyce:/. Rece i nogi opadly, mozesz podac nazwe firmy, w ktorej tkie
                            rzeczy sie dzieja?!
                          • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 18:53
                            Politologia nie daje żadnego fachu, program tych studiów to zlepek
                            ogólnych przedmiotów w stylu: wstęp do nauki o państwie,
                            komunikowanie w warunkach kryzysu :D czy np. kościół a państwo.
                            Regularne czytanie gazety daje to samo...
                        • Gość: gość Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.autocom.pl 08.12.08, 18:13
                          Mam prośbę, nie zaśmiecaj już wątku Zakłopotanemu. Jak nie pomagasz, to
                          przynajmniej nie przeszkadzaj. Ja przynajmniej starałam się pomóc- m.in
                          napisałam o kursach dofinansowywanych z UE, o CV europejskim oraz kilka innych
                          praktycznych porad. Nie twierdzę,że to jakieś rewelacje, ale może się przydadzą.
                          Miłego wieczoru z mężem (a nie z komputerem).
                          • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 18:49
                            CV europejskie...Widac, ze nie wiesz, jak ono wyglada i kiedy ma zastosowanie. I
                            sama przestan zasmiecac to forum. Kowi sobie w koncu poszla, teraz nadeszla
                            niezalogowana polonistka:D.
                        • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 18:56
                          Wszyscy studiujmu polonistykę, a świat stanie przed nami otworem :D
                          • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 19:00
                            Jak juz pisalam gdzies w tym watku - marzylam o polonistyce, to piekne studia
                            dla tworczych ludzi. Aczkolwiek jak na moj gust powinny byc polaczone z inna
                            filologia nowozytna albo byc realizowane w ramach slawistyki (jak na Freie Uni w
                            Berlinie: glowny jezyk slowianski + 2 poboczne). Poszlam za glosem rozsadku.
                            Moze nieslusznie?
                            • Gość: awerty Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 19:02
                              Studia na pewno twórcze, ale powiem szczerze, że np. po finansach
                              nie jest łatwo, ale nie wyobrażam sobie szukać pracy np. po
                              polonistyce...
                              • annajustyna Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad 08.12.08, 19:03
                                I wlasnie to mialam na mysli, skad ta zagmatwana wymian zdan z "gosciem".
      • Gość: desperatka Re: W jaki sposób znaleźć pracę ? Chyba tracę nad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 15:25
        Sobie najtrudniej pomóc ale Tobie spróbuję poradzić.Jesteś politologiem,idź więc to drogą.Szybko dotrzyj do partii,której poglądy niekoniecznie popierasz,ale widzisz,że jej członkowie szybko awansują np:otrzymują stanowiska w administracji samorządowej.Ja nie żartuję.Masz już doświadczenie w Urzędzie Miasta. "Podepnij się" szybko,jeśli Ci się uda to już do końca życia będziesz miał opiekę . Nawet gdy Cię trzeba będzie zwolnić za brak kompetencji,to nie przejmuj się partia zadba o to abyś nigdy nie był bezrobotny. Odezwij się co Ty na to.Pozdro!!!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka