Gość: Zaniepokojony
IP: *.acn.waw.pl
01.12.08, 16:11
W jaki sposób 29-latek bez dużego doświadczenia ma znaleźć sensowną pracę w Warszawie? Mieszkam tutaj od prawie 4 miesięcy i ciągle szukam bezskutecznie. Na wysłanych ponad 300 aplikacji (głównie biuro i administracja), odpowiedzi miałem dosłownie 5, z czego tylko w jednej firmie przeszedłem pierwszy etap rekrtuacji. Reszta mnie kolokwialnie mówiąc olała. Wysyłam podania góó...e przez internet, jestem porejestrowany chyba na wszystkich możliwych portalach pracy. Aplikuję zawsze do firm, których większość lub wszystkie wymagania spełniam. No ale odzew prawie zerowy.
Sam już nie wiem co jest tutaj problemem. Na pewno po części moje wykształcenie, bo mimo że wyższe, to niestety politogiczne i praca w tzw. zawodzie mnie akurat nie dotyczy.
Moje doświadczenie to rok w urzędzie miasta w moim rodzinnym mieście, potem pół roku na czarno w firmie komputerowej. Poza tym siedziałem przez rok w Irlandii, za barem. Mam też jakieś tam certyfikaty (angielski, komputerowy). Ostatnio też dorabiam dorywczo na czarno w firmie znajomego.
No więc pytanie - w jaki sposób zdobyć pracę? Nie mówię tutaj o nie wiadomo jakich zarobkach. W tej sytuacji to zadowoliłoby mnie marne 1500 zł netto, oby się gdzieś tylko zahaczyć i żeby nie była to praca fizyczna, ani jako np. akwizytor czy przedstawiciel handlowy.
Czy ktoś z mieszkających w Warszawie też ma/miał takie problemy? Może popełniam gdzieś błąd, nie wykorzystuję wszystkich możliwości?
Poradźcie proszę.