Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca na L4

02.02.09, 17:49
    witam
    jestem w 21 tygodniu ciazy i od tygodnia jestem na L4,
    tydzien siedzenia w domu i juz umieram z nudow.
    praca jaką wykonywalam niestety odpada caly dzien na nogach chodzenie dzwiganie .... dlatego chcac nie chcac dostalam L4.
    mam pytanie czy bedac na L4 moge podjac jakas inna praca? na umowe zlecenie lub na umowe o dzielo? mysle tutaj o dodatkowej pracy w domu takiej jak np chalupnictwo itp
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • dzieckoipraca Re: praca na L4 02.02.09, 20:25
        witaj. myślę że możesz podjąć lekką pracę . ja np. pracuję w domu
        przez internet przy obsłudze poczty e-mail. praca łatwa ,lekka i
        przyjemna a przy tym nie źle płatna i nie męcząca jeśli byłabyś
        zainteresowana napisz na mojego e-meila praca.1500@wp.pl pozdrawiam
        i uważaj na siebie.
        • tretetete Re: praca na L4 02.02.09, 21:21
          hej dzieki za odzew
          nie do konca chodzilo mi o to czy bym mogla tylko czy to jest zgodne z prawem.
          czy moge byc na zwolnieniu lekarskim i jednoczesnie nie byc tak chora zeby pracowac.
          nie chcialabym zrobic czegos co pozniej moglby sie wiazac z jakimis prawnymi konsekwencjami jak np strata macierzynskiego albo wychowaczego
      • lena575 Re: praca na L4 02.02.09, 22:06
        Najpierw sprawdź czy twoja firma nie znalazłaby dla ciebie pracy
        zastępczej jeśli masz przeciwskazania do pracy jaką wykonywałaś do
        tej pory.
        Pracę zlecenie czy o dzieło może lepiej wziąć na swojego męża czy
        faceta.
      • snajper55 Re: praca na L4 02.02.09, 22:12
        tretetete napisała:

> mam pytanie czy bedac na L4 moge podjac jakas inna praca?

Nie, nie możesz. Zwolnienie to niezdolność do każdej pracy. Odpadają umowy o
        pracę i umowy zlecenia. Umowy o dzieło też nie powinnaś podpisywać, choć to
        raczej jest nie do wykrycia.

S.
        • tretetete Re: praca na L4 03.02.09, 12:40
          snajper ale dlaczego ?
          jakis paragraf ku temu jest? szukalam ale nic nie moglam znalezc.
          to ze nie moge wykonywac jednej pracy np fizycznej nie znaczy ze nie moge zajac sie praca umyslowa. tak na ludzki rozum dlaczego nie?
          • snajper55 Re: praca na L4 03.02.09, 14:08
            tretetete napisała:

> snajper ale dlaczego ?
            > jakis paragraf ku temu jest? szukalam ale nic nie moglam znalezc.
            > to ze nie moge wykonywac jednej pracy np fizycznej nie znaczy ze nie moge zajac
            > sie praca umyslowa. tak na ludzki rozum dlaczego nie?

Lekarz wystawiając zwolnienie stwierdza Twoją niezdolność do pracy, a nie
            niezdolność do konkretnej pracy.

Czy nie uważasz, że jednoczesne dostawanie zasiłku chorobowego i wynagrodzenia
            za pracę jest nieuczciwe ?

S.
            • lena575 Re: praca na L4 03.02.09, 14:29
              To nie jest do końca takie pewne
              e-prawnik.pl/zmiany-w-prawie/jak-beda-wydawane-zaswiadczenia-lekarskie-stwierdzajace-przeciwwskazania-zdrowotne-do-wykonywania

Jeśli pracodawca nie może przenieść pracownicy w ciązy do pracy
              niezagrażającej (zgodnie z orzeczeniem lekarskim) to powinien
              zwolnic ją z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do
              dotychczasowego wynagrodzenia. Ona nie musi mieć przeciwksazań do
              wszelkiej pracy.
              • tretetete Re: praca na L4 03.02.09, 16:48
                eh czemu w tych przepisach nic nie jest wprost napisane tylko sie czlowiek musi glowic :/
                • lena575 Re: praca na L4 03.02.09, 17:38
                  Bo dla firmy lub ZUSu kobieta w ciąży powinna albo pracować jak
                  pracowała w cichości albo brać L4 i się nie wychylać. Dlatego jesli
                  potrafisz i masz możliwosci to weź te prace na faceta i nie
                  komplikuj sobie życia.
                  • snajper55 Re: praca na L4 04.02.09, 01:38
                    lena575 napisała:

> Bo dla firmy lub ZUSu kobieta w ciąży powinna albo pracować jak
                    > pracowała w cichości albo brać L4 i się nie wychylać. Dlatego jesli
                    > potrafisz i masz możliwosci to weź te prace na faceta i nie
                    > komplikuj sobie życia.

Nie. Zasady sa banalnie proste:

1. Albo praca, albo zasiłek chorobowy
                    2. Kobieta w ciąży nie może wykonywać pewnych prac

Należy odróżniać te dwie całkiem co innego mówiące zasady.

S.
                    • lena575 Re: praca na L4 04.02.09, 10:00
                      Dokładnie to co piszę, jesli firma nie ma pracy "chronionej" dla
                      kobiety w ciąży to nie oznacza,że ona nie może wykonywać innych
                      prac. Jeśli np. wcześniej też miała umowy-zlecennie na prace
                      niezgarażające jej ciąży a w podstawowej swojej firmie zwolnili ją z
                      wykonywania pracy to ze zleceń też powinna zrezygnować?
                      • snajper55 Re: praca na L4 04.02.09, 11:35
                        lena575 napisała:

> Dokładnie to co piszę, jesli firma nie ma pracy "chronionej" dla
                        > kobiety w ciąży to nie oznacza,że ona nie może wykonywać innych
                        > prac. Jeśli np. wcześniej też miała umowy-zlecennie na prace
                        > niezgarażające jej ciąży a w podstawowej swojej firmie zwolnili ją z
                        > wykonywania pracy to ze zleceń też powinna zrezygnować?

Oczywiście, że nie powinna. Ale ona nie została zwolniona z obowiązku
                        świadczenia pracy. Ona jest na zwolnieniu CHOROBOWYM.

S.
              • snajper55 Re: praca na L4 04.02.09, 01:37
                lena575 napisała:

> Jeśli pracodawca nie może przenieść pracownicy w ciązy do pracy
                > niezagrażającej (zgodnie z orzeczeniem lekarskim) to powinien
                > zwolnic ją z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do
                > dotychczasowego wynagrodzenia. Ona nie musi mieć przeciwksazań do
                > wszelkiej pracy.

Ale to jest całkowicie inny przypadek. To jest opisany przypadek kobiety w
                ciąży, która nie może wykonywać pewnej pracy, a nie kobiety będącej na zasiłku
                chorobowym. To decydująca różnica.

S.
            • tretetete Re: praca na L4 03.02.09, 16:46
              w sumie to nie sadze ze byloby to nie uczciwe
              niby dlaczego skoro nie moge wykonywac mojej ciezkiej pracy bedac w ciazy nie moglabym sobie w tym czasie znalezc jakiejs czasowej lekkiej pracy. to ze mam L4 nie znaczy chyba ze juz do niczego sie nie nadaje i nawet palcem kiwnac nie moge.
              • snajper55 Re: praca na L4 04.02.09, 01:43
                tretetete napisała:

> w sumie to nie sadze ze byloby to nie uczciwe
                > niby dlaczego skoro nie moge wykonywac mojej ciezkiej pracy bedac w ciazy nie m
                > oglabym sobie w tym czasie znalezc jakiejs czasowej lekkiej pracy. to ze mam L4
                > nie znaczy chyba ze juz do niczego sie nie nadaje i nawet palcem kiwnac nie mo
                > ge.

Jeśli nie możesz wykonywać swojej pracy, to pracodawca ma obowiązek dać Ci taką
                pracę, którą możesz wykonywać lub zwolnić Cię z obowiązku świadczenia pracy. Ale
                co to ma wspólnego ze zwolnieniem chorobowym ???

Zwolnienie chorobowe dostaje się wtedy, gdy jest się chorym i niezdolnym do
                pracy. Dostaje się wtedy zasiłek chorobowy zamiast wynagrodzenia (kobieta w
                ciąży w wysokości 100% zarobków) i nie wolno pracować.

Niektórzy będąc na zwolnieniu chcieliby dostawać i zasiłek chorobowy w wysokości
                swojej pensji, i jeszcze wynagrodzenia za fuchy, co jest nieuczciwe. Masz swoją
                pensję nic nie robiąc i jeszcze Ci mało ?

S.
                • tretetete Re: praca na L4 04.02.09, 10:09
                  super wszystko wokol kasy sie kreci
                  nie chodzi mi o to czy malo czy nie, choc teraz jak bedzie dziecko dodatkowa kasa napewno by sie przydala
                  tylko chodzi o to ze mam teraz pozostale 4 mce siedziec w domu i nic? nic nie wolno mi robic. niektorzy moze tak lubia i ciesza sie ze moga kase za nic dostac, ja wolalabym pracowac ...
                  • snajper55 Re: praca na L4 04.02.09, 11:36
                    tretetete napisała:

> tylko chodzi o to ze mam teraz pozostale 4 mce siedziec w domu i nic? nic nie w
                    > olno mi robic. niektorzy moze tak lubia i ciesza sie ze moga kase za nic dostac
                    > , ja wolalabym pracowac ...

Nie musisz siedzieć w domu. Ale nie możesz zarabiać.

S.
                    • Gość: gosc Re: praca na L4 IP: *.chello.pl 05.02.09, 10:57
                      sprawa jest prosta. jeśli u jednego pracodawcy pozostajesz na L4,
                      czyli jestes niezdolna do wykonywania pracy, "chora", to nie możesz
                      jednocześnie być "zdrowa" u innego, pracować. To sie wzajemnie
                      wyklucza. Oczywiscie możesz podjac ryzyko na wlasna
                      odpowiedzialnosc, ale jesli ZUS sie o tym dowie moze nalozyc na
                      Ciebie kare lub "zabrac" Ci L4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka