Gość: sztygar Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 09:33 Każdego szkoda ale widziały gały co brały.Małżeństwo o dochodach ok. 10 tys. powinno mieć olej w głowie albo potwierdza się zasada, że w Polsce im ktoś głupszy tym więcej zarabia - vide posłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misti8 Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.chello.pl 18.02.09, 09:34 Pierwszy przykład to przykład ludzkiej głupoty ekonomicznej i tylko chyba w tym celu znalazł się w tym tekście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waapi Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: 212.160.172.* 18.02.09, 09:38 szybki reset hasła biosu szybki reset hasła admina z boot cd i z powrotem jesteś w kompie -- nasza-rp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Podobnie zwlania duzy krakowski Dziennik IP: *.bagu.cable.ntl.com 18.02.09, 09:39 Facet byl na chorobowym. Wrocil, siadl przy biurku, a jego vis a vis zapytal: - Czy Pan juz wrocil z chorobowego?. - Tak padla odpowiedz. Pytajacy wyszedl na chwile, po czym wrocil z szefem i goscia zwolnili. Odpowiedz Link Zgłoś
sven_b Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 09:46 Sugeruje autorowi przeliczenie kosztów ogrzewania domu gazem. 600PLN/m-c to gruba przesada. Chyba, że okna są otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: 82.177.11.* 18.02.09, 10:09 Nie zgodze sie z Toba. Ja place co miesiac w ziemie 600-700 zl za gaz, a w domu mam 18-19 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
ostryga11 Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 10:11 Nie ma co przeliczać. 600PLN to i tak mało. Ja za styczeń zapłaciłam 689PLN mimo że mam piec kondensacyjny nowoczesny (powierzchnia domu 0k.150m), a moi rodzice z piecem przestarzałym za domek 100m zapłacili w styczniu za gaz 780PLN!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyzgazownik Jezus Maria Okna trzeba zamykać jak grzeje!!! IP: *.man.lodz.pl 18.02.09, 10:14 100m mieszkanie rachunek za okres od listopada do 11.02 350zł... ogrzewanie gazowe, kondensat... pamiętajcie że funkcja kondensacji działa tylko jak ogrzewamy wodą o temp. około 50stC acha temp w domu 19-20st Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnmclain Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.eranet.pl 18.02.09, 11:22 jak się dom buduje to normalna sprawa ze za gaz trzeba placic. jesli jest na wykonczeniu to trzweba grzac aby tynki oschły. grzeje sie ile sie da, a w zimie to normlana sprawa że trzeba dużo grzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.lutn.cable.ntl.com 18.02.09, 10:35 Zdziwilbys sie ile ludzie placa za gaz, moi rodzice maja dom parterowy, ocieplony i z wymienionymi oknami i placa w zimie ok 700- 800zl, w zaleznosci czy bardzo ostra zima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolt Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:42 Nie wiem Sven gdzie Ty mieszkasz że uważasz że podana kwota jest znacznie wygórowana? Mam dom ok 170 m2 dobrze ocieplony (10 cm styropianu) nowe okna, nowoczesna instalacja CO (nie super nowoczesna ale jak na obecne czasy to można okresic jako standardowa) często dogrzewam kominkiem i ledwo mieszczę się w 600 zł/mc. W domu temperatura ustawiona jest na 21-22 stopnie.W nocy piec się wyłącza. Znajomi którzy mają podobne domy płacą rachunki na tym samym poziomie. Oczywiście wiem, że dom ma jeszcze kilka słabych pkt. które jak poprawię to zjadę z rachunkami z 600 na 590 zł m-c. : ) (np. zostały w instalacji co 2 grzejniki żeliwne, nie ocieplone fundamenty nieogrzewanej piwnicy itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:41 Wiesz jak duży dom pobudował ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 14:15 600 +- 100 na miesiąc, dom nieocieplony, w domu wszystko na gaz tzn. 2x kuchenka z piekarnikiem, podgrzewanie wody cwu, piec z 100l zasobnikem na wode bez grzania domu ok 200 zł na mc w domu 18-20 stC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.aster.pl 18.02.09, 14:34 nie sadze. zwlaszcza ze za styczen zaplacilem za ogrzewanie gazem mieszkania-55m2 500zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robo Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 20:44 600 zł miesięcznie za ogrzewanie domu gazem to i tak sukces przy tych cenach za kWh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Man Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.autocom.pl 18.02.09, 09:48 Sadze, ze osoby z artykulu sa jak najbardziej prawdziwe i niezmyslone. Artykuł pokazuje bardzo dobrze tendencje, jakie nas czekaja. Czyli zaciskanie pasa, ciecie wydatkow i na koncu wyprzedaż za grosze. Wszyscy podobni do tego zamozniejszego z artykulu na pewno zawsze jezdzili gdzies na urlop, pewnie zagranicę. teraz nie pojadą nigdzie. Branza turystyczna zagranicą i w Polsce podupadnie. Bedzie mniej turystow, mniej miejsc pracy w lodziarniach i smażalniach, niepotrzebne sprzataczki, puste restauracje i bary, ludzie trzymający sie za portfel, zero gofrów itd., podatki placic trzeba, wiec idzie duzy kryzys. Wszyscy podobni do tego biedniejszego z artykulu przestana uzywac auto, nie beda kupowac paliwa, spadna obroty stacji benzynowych, poleca ludzie, nie jezdzac autem nie robia zakupow miejscowościach, sklepom spadają obroty,wiec idzie duży kryzys. Kryzys w 1929 w USA trwał 10 lat i zakonczyl sie "szczesliwie", bo wybuchła II wojna swiatowa i zaczeły sie zmaowienia wojskowe, co nakreciło konjunkture. Za 2 lata ten zamnozniejszy sprzeda dom za bezcen, ten biedniejszy za rok sprzeda tanio auto. Kto ma kase i chce cos kupić, niech czeka, za rok ludzie bedą skamlać o pieniądze. Kryzys bedzie trwał 10 lat. Znajoma pracuje w nieruchomosciach. pewnie bardzo anany obywatel z duzego turystycznego miasta ma kilka domow i kamienic w innym duzym tusrystycznym miescie. Ot, kupił jako inwestycję. Zaczyna probowac sprzedawać :) Będzie cienko, juz jest w plecy kilka milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the bil Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.ver.airbites.pl 18.02.09, 10:06 Gość portalu: Man napisał(a): > Kryzys w 1929 w USA trwał 10 lat i zakonczyl sie "szczesliwie", bo > wybuchła II wojna swiatowa i zaczeły sie zmaowienia wojskowe, co > nakreciło konjunkture. to co proponujesz, z kim mamy zacząć wojować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realpolitik Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.tbcn.telia.com 18.02.09, 11:58 Jak to z kim? - Wojowaliśmy w Iraku o kontrakty, ale jakoś nie wyszło... z kontraktami. - Teraz bijemy się w Afganistanie, bo może będą kontrakty. - Koło Słupska napędzamy koniunkture fundując Sojusznikowi baze rakietową. - Zakup F-16 to też chyba stymulacja gospodarki, nie? Ale nie pytaj mnie czyjej. A offsety będą, tylko jeszcze nikt nie wie kiedy, ale będą. - Lechu i Jaro próbowali rozkręcić jakiś interes w Gruzji razem z walecznym Sakaszwili, ale nieobliczalni "ruscy" zaczeli strzelać jak do kaczek i narazie musimy się cieszyć z przyjaźni polsko-gruźinskiej. W końcu przyjaciele są ważniejsi w życiu niż pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 09:48 infalacja 1000%- berobocia 60% -to jest PLAN dla POLSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: 212.244.91.* 18.02.09, 09:52 Ktoś delikatnie ale otwarcie powiedział o zwolnieniach w korporacjach? Że niby to nowość? Kryzys im tylko pomaga w regularnym poniżaniu ludzi przy zwolnieniach: Bauer, RMF, Agora... przodują w wyszukanych formach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:05 Też mi się wydaje, że to nie ma zbyt wiele wspólnego z kryzysem, u nas tak po prostu jest, nie ma żadnej "więzi" i zdrowych układów między pracownikiem a pracodawcą. Zawsze jest podział na "my" i "oni". Jak się poczyta komentarze na tym i innych forach, to widać, że ludziom ogólnie taki układ wydaje sie oczywisty. Można też przekonać się, że dla szefa pracownicy są zwykle "motłochem" który chce go wyzyskać i oszukać, a dla pracownika szef jest głupim cwaniakiem bez skrupułów, który tylko patrzy aby obciąć pensję jednocześnie kupując sobie kolejną droga furę. Dodatkowo wiele osób nie wyobraza sobie pracy bez stresu, przeciez to taki dobry motywator... Można tez posłuchac jak o swoich szefach a często i współpracownikach wypowiadają sie ludzie przy piwie. Też smutne ile pogardy mają dla siebie ludzie... Taka sytuacja nie powstała z niczego, po prostu na nią zapracowaliśmy i tak mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan_dreptak Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:04 kilku przedpiśćców wspominało, jak fatalnie byli zwalniani, tylko czy w ogóle można elegancko zwalniać ??? każde zwolnienie to jakaś trauma, z kolei zachowania większości pracowników też jest mało eleganckie, jeżeli tylko dac im szansę natychmiast obstawiają się zwolnieniami lekarskimi, panny całymi walizami przynoszą zaświadczenia o ciąży itp, itd proponujesz gościowi 6 miesiączną odprawę za odejście za porozumieniem stron, facet beirze kasę i następnego dnia składa pozew o przywrócenie do pracy niemiło być zwalnianym ale i zwalniać nie jest miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylw Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:06 Ludzie sami sobie szkodzą tymi kredytami, w życu nie zdecdydowałabym się na taką głupotę. Mieszkamy w domu z rodzicami, mamy dziecko, drugie w planach. Ja nie pracuję, mąż zarabia ok. 15tyś na mies. ale w głowach nam się nie poprzewracało! Wiadomo, że w życiu może być różnie więc żyjemy z dala od wszelkich rat i kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaja76 Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 10:41 Ciekawe jak dlugo wytrzymacie z rodzicami. Z calym szacunkiem do moich i śp.Tesciow ale nie jest to dobre rozwiazanie. Ja wole placic kredyt tak jak teraz 500 zl miesiecznie i miec mieszkanie swoje wlasne. Jak to mowia - SLuby sa zawsze eleganckie a rozwody niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ECHO Teraz tacy ludzie chcą by im pomóc IP: *.171.95.110.static.crowley.pl 18.02.09, 10:14 i za nich płacić. Najpierw wygodnie żyli mając w d innych a teraz jak im się wali ich wizja wiecznego szczęścia to inni podatnicy mają im dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
gzipk przydałyby się nowoczesne związki 18.02.09, 10:16 żyjemy w kapitalizmie - godność to trzeba sobie wywalczyć! Niestety nie ma dla pracowników innej drogi niż jakieś nowoczesne związki zawodowe. Coś na miarę naszych czasów. A czy zarabiają ludzie 8k zło czy 0,8k zło to tylko scenografię przy zwolnieniach zmienia :)) Karta do kibla? fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
kioask Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 10:26 A dlaczego GW nie podaje nazw tych rewelacyjnych firm, które w tak koszmarny sposób zwalniają pracowników? Może warto w osobnym artykule napisać o tym i to napiętnować? Ja rozumiem, że czasem trzeba zwalniać, ale chyba nie w taki sposób (blokujemy karty, komputery)? Odpowiedz Link Zgłoś
kerry1 Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 11:52 Naiwnych nie brakuje, a prawda jest taka,że każdy niby kapitalistyczny pracodawca ma zwalnianych i zwolnionych pracowników głęboko w d...Sami tego żeśmy chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rappy bo gw to nie fakt IP: 81.210.125.* 18.02.09, 12:02 Zeby winnych pietnowac po plotce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Trzeba uciekaćz tego żałosnego kraju IP: 87.105.164.* 18.02.09, 10:31 Trzeba nie było walczyćw wojnach. By nas Niemcy podbili i nie musielibyśmy teraz prosic ich o pozwolenie na pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 10:37 W wielu przypadkach kluczem decyzji o kredycie, był fakt że jedni i drudzy znajomi też się budują. Analiza własnych możliwości finansowych i ogólnej sytuacji ekonomicznej na świecie miały marginalne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-nka Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 10:43 tak a pierwszy przykład państwa Sławojów powinien służyć za przykład jak nie postępować, sami siebie odarli z godności brakiem przewidywania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doodee Katowice Kryzys zabiera pracę i resztki godności IP: 62.255.240.* 18.02.09, 10:44 tego pana od domu mi nie zal, gorzej z ta babeczka. Ja osobiscie mieszkam 'katem' u rodzicow od urodzenia a z zona od ponad pol roku, ale... niech frajerzy ktorzy twierdzili ze mieszkania caly czas beda rosnac-i nabijali sie z nas ze mieszkamy u mamusi- teraz placa!!! pogadamy za pol roku-rok, rynek sie przeczysci, zluzuje, zobaczymy kto wtedy bedziesz mieszkal katem u mamusi a kto na swoim (mnei wystarczy domek 90-100m2!!!) ;] Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anmaja76 Re: Kryzys zabiera pracę i resztki godności 18.02.09, 10:48 Moge tylko wpolczuc Twojej ze mieszka z tesciami. Wiem co ona czuje. Za jakis czas przestanie jej sie podobac i wtedy bedzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Ze Sztumu do Malborka daleko... No faktycznie :/ IP: *.acn.waw.pl 18.02.09, 10:46 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Wg mapy ok. 14 km IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:05 Ile kosztuje bilet PKS na takiej trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Wg mapy ok. 14 km IP: *.acn.waw.pl 18.02.09, 13:20 Jeżdżą autobusy miejskie (malborskie) i prywatne busy. Jest też PKP. No i PKSy. Ale dojeżdżać się nie opłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja ogrzewanie... IP: *.tvwisla.com.pl 18.02.09, 10:50 600 zł za ogrzewanie gazowe? Chyba tygodniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epik Taka gmina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:53 Jakie firmy tacy szefowie Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 Panstwo Polskie Kowalskiemu nigdy nie pomoze tak j 18.02.09, 10:54 ak pomoze Gudzowatym, Krauze, Bankom itp. Kowalski moze sobie ew. w glowe strzelic ale rodzina i tak z dlugami zostanie wiec rozwiazanie gowniane. Ps. ta parka debili majace 10tys netto i kupujaca dom za ponad 1 mln to przyklad na totalny brak rozsadku.Teraz beda plakac i placic. A niestety kredyt idzie za czlowiekiem a nie domem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolos Re: Panstwo Polskie Kowalskiemu nigdy nie pomoze IP: *.acn.waw.pl 18.02.09, 12:36 W sumie masz rację. Pytanie kto kazał im się zadłużać Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawww Czy Polak ma godność ?? 18.02.09, 11:04 Jesteśmy nie zorganizowani, zestresowani i przybici nedzą . Ciągłe lenki o utrzymanie rodziny życie na skraju patologi to odczuwa 60% obywateli .Życie na kredyt.i bezradnosć rzadu wobec kryzysu .Kiedyś w 1997 roku była powódź.Też nasz rząd był bezradny .Teraz to samo kogo my wybieramy .Tak apropo łatwiej politykowi spotkać się w wytwornym hotelu z biznesmenem i wysłuchać bolaczki biznesu i spełniać ich zachcianki .Przeciesz nie spotka sie z szarakiem w lokalu bo zaco on zapłaci .Wniosek z tego taki że biznes ma problem a obywtel nie .A tego narcyza Niesiałowskiego poco wogule trzymaja w rządzie to lewus nigdy niczym sie nie wykazał.Jesli wziąść srednia to 60 % obywateli zarabia około 300 euro i mają szczęście jeśli 2 osoby pracują .Pytam się czy Niemiec ,Belg Duńczyk ,Holender wyrzyje za taką stawke .pracuje na zachodzie i mówie ze w polsce zarabiałem 350 euro netto to Holender powiedział że uniego rodzina umarła by z głodu ze to jest nie normalne .Widać ze każdy kraj sie troszczy o obywatela w Uni cos robi by pomuc ale nie taka hybryda co zwie się Polską .Panowie może wy macie polecenie od biznesu by nic nie robic bo to służy biznesowi??.Wstyd mnie za was przykracanie pasa ile pokoleń mkusi umrzeć by zmieniły się te chore gadki ??. Polscy obywatele powinni zrobić dym naszych Polskich ludzi zwalniają z pracy za granicą w czechach a my czemu trzymamy cudzocziemców. Kryzys niech jadą do swego kraju sie poprawi mogą wracac .To nie nastapi bo ma się w dupie obywatela my sie nie troszczymy o siebie sprawia nam frajde poniżanie drugiej osoby robienie z niego śmiecia to chore patologiczne . Tak działa nasz biznes czyzby oni byli patologiczni bez komętarza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy Polak ma godność ?? IP: *.mikolow.net 18.02.09, 11:40 Co za prowokacyjny belkot, co za szuja napisala ten tekst? Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Boże jaki analfabeta 18.02.09, 16:12 z taką ortografią chłopie to się kokosów w życiu nie spodziewaj Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Gucio! w warszawie nie ma "kryzysu" !!! 18.02.09, 11:08 wykańczam mieszkanie i słownie JEDNA firma wykazała się zaangażowaniem z realizację zamówienia. Patałachy-wykończeniowcy, dostawcy sprzętów AGD, parkieciarze, teraz firma od drzwi wewnętrznych ... wszyscy mają cie w dupie, to ty jako petent (nie klient) masz do nich dzwonić i łaskawie uniżenie prosić by zechcieli przyjąć twoje zamówienie, w stopy całować by wielce szanowni zmarnowali swój czas i przyjechali do ciebie zrealizować zamówienie ... dymanko i olewka na całej linii, nie ma zdrowej rynkowej konkurencji i dbania o klienta by zechciał wrócić czy polecić firmę swoim znajomym, nie ma troski o przyszłość firmy w dobie szaląjącej niby w około recesji. Tylko i wyłącznie facet montujący mi kuchnię okazał się w porządku ... no ale on nie jest z Warszawy tylko z pod Sokołowa Podlaskiego... widać warszawskim firmom dobrobyt tak po głowach walnął, że im nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pen___ dom za milion... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:17 trzeba było zamiast parkietów teakowych za 250zł/m2 położyć panele za 30 zeta i meble z BRW kupić. no ale szpan to podstawa. wśród znajomych to nie znam ani jednej osoby ktora zarabiałaby 8 tyś na rękę, a nawet 5. a wszyscy to po studiach i dobrych kierunkach. i jakoś żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Re: dom za milion... 18.02.09, 11:37 a kolega to widzę zorientowany ... BRW wyceniło mi kuchnię 1,7 razy droższą niż zrobiłem ostatecznie, parkiet teakowy kosztuje 232zł /m2, a paneli za 30zł/m2 nie ma, a ja znam mnóstwo ludzi po studiach zarabiających 5-10tyś, i też jakoś żyją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fawg Re: dom za milion... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.09, 14:42 a co to jest 5 000 na reke przy poziomie cen z Europy? Dla porównania mniej wiecej te 5 000 zasilku dostaje w DE bezrobotny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Trzeba być kretynem, żeby przy zarobkach rzędu 10K IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.09, 11:14 na rodzinę popaść w kłopoty finansowe. Ja miałem kłopoty finansowe, gdy byłem bezrobotny i gdy zarabiałem 1K na rękę. Ale nie w sytuacji, gdy mam 3K na rękę. Jakoś mi idioty nie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Kretynów u nas dostatek. 18.02.09, 14:08 To jedyne czego nam nie brakuje. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salamandra Gdynianka Beata Szulc IP: *.chello.pl 18.02.09, 11:14 Zazdroszczę Pani Szulc takich znajomych. Za mną by się nikt poza rodziną nie obejrzał. Sama pomagałam koleżance, którą uważałam za przyjaciółkę, żeby wyrwała się z prowincji do miasta, bo dwa lata na bezrobociu siedziała, a w jej okolicy można było znaleźć pracę tylko po znajomości. Dziewczyna studia razem ze mną kończyła, a w jej rejonach, po turystyce, teoretycznie powinna łatwo znaleźć zatrudnienie w tej dziedzinie, bo tam ludzie z tego żyją. Niestety, tu też układy grają rolę. Albo trzeba mieć pieniądze na rozkręcenie biznesu. Pomieszkiwała trochę u mnie, pracy szukała i szybko znalazła. Mam nadzieję, że p. Beata też pomoże temu znajomemu w potrzebie, gdy już się odbije od dna. Ja pomogłam w sumie trzem osobom. I za każdym razem uświadamiałam sobie, że mi się to moralnie nie opłaca. Dlaczego? Teraz tym ludziom powodzi się nieźle, ale nawet na święta do mnie nie zadzwonią, nie spytają, co słychać, a jak ja dzwonię, to czuję się jak natręt. Myślę, że wielkim ułatwieniem byłoby, gdyby bliskie/znajome sobie soby pomagały sobie w trudnych chwilach, nawet kosztem własnej niewygody emocjonalnej (przejmowanie się cudzymi kłopotami), póki co jest tak, że człowiek w zapaści może liczyć na rodzinę (i to też nie zawsze), a znajomi przeważnie wypinają się na niego, gdy tylko powinie mu się noga. Może tacy są ludzie, a może nie istnieje coś takiego, jak ludzka wdzięczność, a dobry uczynek raczej będzie ukarany niż nagrodzony. Mówię to z perspektywy lat i przez pamięć o moich znajomych, którzy czynili mój dom przez długi czas otwartym, śpiąc, jedząc i marząc o lepszym jutrze. Dziś, po 10 latach mam kontakt tylko z jedną spośród tych osób i to wyłącznie telefoniczny. Odpowiedz Link Zgłoś