Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Student i rekrutacja

IP: *.gem.pl 24.03.09, 13:16
    Osoby, które chcą udzielać innym porad, jak należy redagować list motywacyjny,
    nie powinny popełniać błędów językowych. Do autora: nie ma słowa
    "przekonywujący" - jest "przekonujący" lub "przekonywający".
    Obserwuj wątek
      • it_xpert Co za masakra 24.03.09, 13:29
        Kolejny artykół po cichu indoktrynujący młodych ludzi w Polsce i
        uzmysławiający im jak wiele muszą zrobić aby firma łaskawie dała im pracę.
        Podczas gdy mniej wykwalifikowani wyjechali i olali, wyszktałceni
        profesjonaliści, na przykład inżynierowie, nadal ślą te swoje CV nie zdając
        sobie sprawy ile ich wiedza jest warta na zachodzie. Sprawdzcie sobie fora
        internetowe (forum.gazeta.pl, www.ajti.pl ) gdzie łatwo się przekonać o tym,
        że wyjazd to nie jest przenoszenie się z całym dobytkiem ale może być fajną
        opcją na prace sezonową która zapewni dochoód lepszy niż tu przez rok.
        • Gość: piotr Re: Co za masakra IP: *.187.231.4.ip.airbites.pl 24.03.09, 15:18
          Kolejny artykół po cichu indoktrynujący młodych ludzi w Polsce --

Wiedza specjalistyczna, a podstaw brak. Jedno zdanie i 2 blędy.
          Pozdrawiam
      • porada369 Student i rekrutacja 24.03.09, 13:29
        Od 20 lat ciągle gadają jak napisać CV. Potem te super CV (z listą szkół, bo
        doświadczeń zero) wysyła się do setek firm. Z setek może 2 raczą odpisać
        "dziękujemy za CV, ale na razie nie szukamy pracowników". Żałość. Potem taki
        student czy mgr idzie pracować za darmo, bo szukają tylko "stażystów". Można tak
        aplikować np. do GW (grasz o staż). Świetny przykład robi gazeta.pl Potworna
        hipokryzja.
        • Gość: tuitam Re: Student i rekrutacja IP: *.acx.pl 24.03.09, 14:11
          To kolejny artykul,ktory ma pokazac,ze dzialy HR cos tam jednak w firmach
          robia,cos sie kreci,cos buczy... ALE K#@#@ ILE RAZY MOZNA PISAC NA TEN SAM
          TEMAT? vide: CV,list motywacyjny,rozmowa kwalifikacyjna.
      • s.kubiczek Student i rekrutacja 24.03.09, 15:26
        Można mieć nawet super CV ale co z tego skoro prawie w ogóle nie ma przyjęć do pracy a przysyłanych CV nikt nie czyta.Wysyłam setki CV i słyszę ciągle,że nie planuje sie przyjęć do pracy w najbliższym czasie.Może w Warszawie wygląda to inaczej.
        • Gość: anka Re: Student i rekrutacja IP: *.aster.pl 24.03.09, 23:38
          No może i wygląda, nie mam porównania z innymi miastami. Ja wysłałam ze 20 CV z
          LM i po tych dwóch tygodniach, a w między czasie obrona pracy mgr, podpisałam
          umowę o pracę :)
          Kiedyś w końcu Ci się uda, powodzenia :)
      • Gość: e. Re: Student i rekrutacja IP: *.sds.uw.edu.pl 24.03.09, 20:29
        Przecież ten "przykład listu idealnego" to w istocie przykład "jak nie wolno
        formatować tekstu listu motywacyjnego"...
        • Gość: wieczny student Re: Student i rekrutacja IP: *.opera-mini.net 25.03.09, 08:24
          Najwazniejsze to zdobyc dyplom . No bo kiedy student ma pracować jesli studiuje a staż wiadomo że trzeba przejść żeby zakończyć studia.
          Moim zdaniem lepiej sie uczyć i jak najszybciej skończyć szkołę niż szukać pracy.Bo potem moga byc trudnosci z jej ukonczeniem.
          Listy Motywacyjne i CV sa niepotrzebną bzdura .
          Wiedza ze szkoly i dyplom sa najwazniejsze. Oczywiście jak ma sie czas mozna zrobic dodatkowy staż.
      • Gość: kate Student i rekrutacja IP: *.zax.pl 25.03.09, 10:29
        Tych studenckich cv nikt pewnie nie czyta. W listopadzie obroniłam
        się na jednym kierunku, będąc jednocześnie na ostatnim roku drugiego
        (prawo) i pomyślałam sobie, że może poszukam sobie pracy. Od grudnia
        do lutego powysyłałam ze 30 cv do firm typu Capgemini, Shell,
        P.Morris, IBM (Kraków). Nikt nawet nie raczył odpowiedzieć. Na razie
        dałam sobie spokój i postanowiłam się skoncentrować na skończeniu
        studiów. Tylko zastanawiam się, gdzie szuać potem pracy i czy nie
        wyjechać stąd.
        • siegfriedswaelderin Re: Student i rekrutacja 25.03.09, 16:13
          Od grudnia do lutego - 30 CV? Policzmy: trzy miesiące, czyli w w każdym 10,
          jedno na 3 dni. I już masz pretensje?
        • Gość: qwasdghj Re: Student i rekrutacja IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 16:39
          a co kończyłaś - skoro to był uniwerek to dlaczego dziwi Cię brak
          odp. ??
          Do mnie firmy outsourcingowe same dzwoniły, a nie miałem jeszcze
          mgr - jednak kończyłem finanse.
          Moim zdaniem brak odp. na wasze CV jest związany ze słabym
          kierunkiem albo też brakiem doświadczenia..
          • Gość: kate Re: Student i rekrutacja IP: *.zax.pl 25.03.09, 18:04
            Kończyłam stos. międzynarodowe na UJ. Wysłałam 30 cv do powyższych
            firm, bo w Kraku nie ma ich zbyt wiele. Żadna z firm
            outsourcingowych się nie odezwała, a wiele osób po moim kierunków
            właśnie tam znalazło zatrudnienie.
      • Gość: korporuh.pl Drogi studencie - przemyśl swoją decyzję IP: *.spray.net.pl 15.06.09, 21:13
        Drogi Studencie, zanim podejmiesz decyzję i wybierzesz swojego pracodawcę -
        dobrze się zastanów czego chcesz. Korporacja, własny biznes, a może firma
        rodziców lub jakaś mała firma. To co usłyszałeś w szkole to niestety niewiele.
        Search the net, pogadaj ze starszymi kolegami i koleżankami. Nie wszystko jest
        takie jakie wydaje się być.
      • dystansownik HRowcy jak zwykle oderwani od rzeczywistości... 15.06.09, 21:56
        W teorii wszystko fajnie wygląda. Przygotować świetne CV, idealny list
        motywacyjny pod konkretnego pracodawcę i zabłysnąć elokwencją na rozmowie
        kwalifikacyjnej.
        Tylko nic nie pisze o tym, że można nie mieć co wpisać do CV, listu i tak nikt
        nie przeczyta jak będzie miał stos kilkuset zgłoszeń, a na rozmowę i tak się nie
        zostanie zaproszonym.

Zacznę najpierw od listu motywacyjnego. Oczywiście fajnie jest opisać swoją
        motywację do pracy, ale co jeśli tak naprawdę człowieka nie interesuje
        specjalnie praca w tej konkretnej firmie. Obecnie szukam praktyk w budownictwie,
        wysłałem aplikacje do kilkunastu firm i jakim cudem miałem każdemu udowadniać,
        że akurat w ich firmie praca jest moim marzeniem ?? W jednej do której w tym
        stylu napisałem i tak mnie olali.

Druga sprawa to nieszczęsne CV. Ciągle czytam, że jak się nie ma konkretnego
        doświadczenia to najlepiej wpisać o pracy w organizacjach studenckich, kołach
        naukowych itd. Może na niektórych uczelniach ma to sens, ale u mnie w
        samorządzie 90% ludzi to nieroby, które nie robią tam nic, a koła naukowe to w
        ogóle istnieją na jakimś marginesie, bo nikt za bardzo nie wie jak do nich się
        dostać i czy w ogóle czymkolwiek się zajmują. Jedno które chciał założyć pewien
        wykładowca, padło po miesiącu, bo ludzie się wykruszyli.

Ja nie tak dawno spotkałem się z opinią, że szukając pracy na studiach zamiast
        bawić się w pisanie CV i listów (na co wbrew pozorom schodzi sporo czasu),
        lepiej po prostu iść osobiście do jakiejś firmy i próbować załatwić sprawę
        twarzą w twarz.
        Oczywiście w przypadku, gdy nie jest prowadzona rekrutacja na konkretne
        stanowisko, bo wtedy lepiej chyba od razu sobie darować (chyba, że ma się super
        CV, kilka lat doświadczenia, pełno szkoleń, certyfikatów, itp.), bo w przypadku
        studentów i tak będzie ponad 20 osób na jedno miejsce i szanse znikome. :P
        • Gość: Damian Re: HRowcy jak zwykle oderwani od rzeczywistości. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.09, 00:00
          W komentowanym artykule jest zdanie o tym, że nie warto stosować tzw.
          europejskiego szablonu dla CV bo jest mało przejrzysty. Widać mam z HR-owcami
          różne gusta, bo ja tylko takie CV stosuje i praktyki oraz oferty pracy miałem
          liczne. Liczy się treść a nie forma CV, drodzy "specjaliści od HR-u"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka