tradycja02 13.10.09, 23:28 Chciałabym dopiero zacząć moją przygodę z decoupage, więc jak na razie mam wiele pytań. Czym różnią się farny hobbystyczne, artystyczne, akrylowe czy takie zwykłe (tzw. szkolne) od siebie? Które są najlepsze i do czego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r0sie Re: Farby do decoupage??? 14.10.09, 11:31 Do decoupage używa się farb akrylowych. Mogą być hobbystyczne kupowane w sklepach dla plastyków lub emalie akrylowe kupowane w marketach budowlanych. Te pierwsze zwykle są w mniejszych opakowaniach a drugie w większych. Farby akrylowe są wodorozcieńczalne. Farb szkolnych, np. plakatowych można używać do cieniowania. Odpowiedz Link
tradycja02 Re: Farby do decoupage??? 14.10.09, 19:14 A czy mogę użyć np. farb szkolnych jako podkład pod farbę do spękań? Lub czy mogę do tego użyć farby białej budowlanej, ale zabarwionej plakatówką? Czy musi ona być tylko barwiona kolorami zakupionymi w sklepie budowlanym? Odpowiedz Link
r0sie Re: Farby do decoupage??? 14.10.09, 21:07 tradycja02 napisała: > A czy mogę użyć np. farb szkolnych jako podkład pod farbę do spękań? Lub czy > mogę do tego użyć farby białej budowlanej, ale zabarwionej plakatówką? Czy musi > ona być tylko barwiona kolorami zakupionymi w sklepie budowlanym? Nie wiem, nie robiłam takich eksperymentów. Generalnie mieszanie różnych farb nie jest jednak wskazane. Mogą wchodzić ze sobą w jakieś reakcje, to zawsze ryzyko. Odpowiedz Link
sweetheartfrompl Re: Farby do decoupage??? 16.10.09, 02:48 Na początku tak się właśnie bawiłam... Właściwie ze względów finansowych bardziej. Kleiłam na białko. Farby ze sklepów budowlanych barwiłam dobrej jakości barwnikami do farb. Plakatówkami również. I tu od razu [b]ściskam serdecznie Kasiabę za kursik sprzed lat! [/b] Jeśli chcesz korzystać z takiego zestawu o jaki pytasz wybierz na początek mniejsze opakowania. Tymbardziej jeśli nie wykorzystasz farb czy lakierów od razu. Lepiej mniejsze dokupić niż większe przeterminować. Właściwie jeśli dopiero zaczynasz i chcesz się nauczyć to ten sposób jest dobrym rozwiązaniem. Jednak jest kilka pozytywów w pracy z profesjonalnymi materiałami. Chociażby fakt, iż pracuje się z nimi inaczej, według mnie lepiej. Mają inną konsystencję, można je mieszać bez niespodzianek, są dopasowane pod względem jakości, mają stałą paletę barw... Wybierając jednego producenta masz pewność, że wszystko do siebie pasuje. Tradycjo, cokolwiek zrobisz i tak zrobisz dobrze. Odpowiedz Link
tradycja02 Re: Farby do decoupage??? 16.10.09, 23:12 Dziękuję Ci bardzo!!! Wiesz jestem niepracującą studentką, mieszkam z rodzicami, więc pieniążków u mnie ciągle brak (moja mam uważa takie rzeczy za marnowanie czasu), więc muszę sobie te pieniążki uzbierać i kupić tanio potrzebne materiały Odpowiedz Link