Dodaj do ulubionych

(decoupage) naprawde matowy lakier

03.11.04, 14:54
W koncu udalo mi sie znalezc naprawde matowy lakier do decoupage. Jakis
niemiecki, kupiony w castoramie. Okazal sie nie najlepszym pomyslem ...
Po pierwsze jest jak woda, rzadki. Zapach ma ostry - niby akrylowy ale jak
sie maluje jakis czas to nos odpada smile. I okazalo sie ze po nim krakelura sie
odluszcza - robia sie zadziorki i odpadaja czastki jasnej farby. Nie od razu
na to wpadlam ale teraz wiem ze to ten lakier i pozostane raczej przy polskim
satynowym domaluxie czy jakos tak smile. Szkoda, bo mat wychodzil bardzo
konkretny, bez zadnego blysniecia smile.
Pozdrowienia
Dorota
Obserwuj wątek
    • kosda Re: (decoupage) naprawde matowy lakier 06.11.04, 01:27
      Czy na tym niemieckim bylo napisane akrylowy satynowy mat ? Kupilam taki w
      malej pollitrowej puszce i reaguje dobrze na farbe ale efekt po nim jest jak
      po domaluxsie polmat a kosztuje ok. 40 zl.
      Dorota, a ten lakie domoluxsu satynowy to co na nim jest napisane ? Wyraznie,
      ze satynowy ? Nigdzie takiego nie widzialam, najbardziej matowy tej firmy jaki
      znaja w sklepach to połmat do stosowania wewnetrznego.
      Produkuja w tej firmie matowy akryl, wiecie moze? Pozdrawiam.
      • zielony_listek ja mam Domalux półmat wewnętrzny 07.11.04, 14:16
        Ten, ktorego ja uzywam to "Domalux - lakier wewnętrzny - bezzapachowy - półmat"
        (w dodatkowym opisie z boku szybkoschnacy, bezpieczny dla zdrowia). On jest
        wlasciwie do boazerii i mebli (do podlóg sa inne, ten sie nie nadaje). To
        pewnie ten, Kosda, o ktorym piszesz.

Dorotka, czy ten satynowy to cos innego?

Bo ten polmat to tak raczej 1/3 mat sad

pozdrawiam
        zielony_listek
        • surtout Re: ja mam Domalux półmat wewnętrzny 07.11.04, 15:20
          Witam dziewczyny!
          Wracam po dwóch prawie tygodniach wytężonej pracy.
          Dorotka! Bierz puchę w rękę i podaj dokładną nazwę tego niemieckiego lakieru
          niby-matowego, coby go nie kupować. Ja się będę w najbliższym tygodniu wybierać
          po wielkie zakupy (może tego Fluggera?). W ogóle, dziewczyny, jeśli jakiś
          preparat - farba, lakier, klej - jest "super" lub bardzo "be", spiszcie
          dokładnie z opakowania, jak to draństwo się nazywa. Będzie nam wszystkim
          łatwiej. Buziaki!
          PS
          W Carrefour są serwetki z wielkim wizerunkiem Kubusia Puchatka. Do dużych form
          jak znalazł.
          • dczeraniuk Re: Domalux półmat wewnętrzny - polecam 07.11.04, 21:43
            Podaje dokladniejsze informacje o lakierach. Nie polecam: Hartz Lack firmy
            VENGA, MAT. Nadaje sie w sumie tylko jako ostatnia warstwa na inny lakier, bo
            farba sie od niego luszczy jak sie nalozy go bezposrednio.
            Polecam natomiast nasz rodzimy Domalux, na moim jest napisane Polmat - nie wiem
            skad mi sie wziat ten satynowy smile chyba z przyzwychajenia smile.
            Pozdrawiam
            Dorota
            • surtout Re: Domalux półmat wewnętrzny - polecam 07.11.04, 22:52
              Dzięki. Żeby nie było, że innych podpuszczam, to też napiszę o tym moim
              paskudztwie w sprayu, po którym mi spuchła farba na doniczce i ramce drewnianej:
              włoski preparat - Color Tutto, smalto acrilato multiuso, rapida essiccazione
              (pojemnik jest bardzo kolorowy, w paski, z białym kapslem).

PS
              Mam wreszcie swoją sygnaturkę smile
              To cytat z bacy, który tłumaczył Wojciechowi Kossakowi, dlaczego jego koń
              ucieka przed automobilem. Pozdrowienia dla wszystkich!
              • kosda Re: Domalux półmat wewnętrzny ale nie do parkietow 07.11.04, 23:57
                Puszki podobne jak licho i maz sie pomylił kiedys, kupil mi ten do parkietow.
                I ja to, ze jakis inny zauwazylam dopiero przy nakladaniu
                Sztywny, duzo dłuzej schnie i niby tez połmat a jednak dawal bardzo dobrze
                widoczny polysk. Z doswiadczenia zwracam uwage i przestrzegam smile
                Pozdrawiam.
    • ewr Re: (decoupage) naprawde matowy lakier 08.11.04, 08:15
      Hej,

Śpieszę podzielić się smutnym doświadczeniem dot. lakieru DOMALUX. Własnie
      tego, o którym pisze Dorota. No więc własnie pod nim krakier zaczyna się
      łuszczyć i puchnąć ! I to już 3 raz mam tak. Musiałam papierem ściernym
      zeskrobać wieszak z tych odpadów i położyć lakier satynowy z Creativ Hobby.
      Niestety mam go już końcówkę, bo kupiłam maleńkie opakowanie. To pomogło. Jest
      gładko teraz. No i jak to jest ? Dlaczego u mnie takie paskudztwo się
      dzieje ? ;-(
      • kosda Pod domaluxem klak nie powinien sie luszczyc 08.11.04, 09:14
        A to na pewno był wodny? Te inne tez sa w podobnych opakowaniach.Caly czas go
        uzywam i jeszcze sie nie zdarzyło cos podobnego.A moze był przeterminowany ?
        • ewr Re: Pod domaluxem klak nie powinien sie luszczyc 08.11.04, 11:15
          Wodny, nieprzeterminowany....;-(
          Jednym słowem, do bani....już się boję używac tego krakiera z tego wszystkiego.
          • dczeraniuk Re: Pod domaluxem klak nie powinien sie luszczyc 08.11.04, 11:40
            A jak dlugo pozostawiasz do schniecia popekana farbe? Powinna byc przynajmniej
            doba. Slabo wyschnieta farba czasami sie luszczy, bo lakier ja "kurczy".
            D.
            • pepe27 Re: Pod domaluxem klak nie powinien sie luszczyc 08.11.04, 23:30
              Warstw farby można i 10 położyć jedną po drugiej, każdą susząc do końca np.
              opalarką; a łuszczenie jest najczęściej wynikiem nieodtłuszczenia powierzchni
              np. benzyną lub acetonem
      • zielony_listek U mnie Domalux OK 08.11.04, 11:32
        Dawalam go na popekana farbe i spoko, bardzo ladnie. Oj, juz kilkanascie warstw
        nalozylam na jedno z pudelek, ale warto bylo smile

Fakt, ze przy problemie, ktory wczesniej opisywalam (watek "farba sie warzy")
        poczatkowo podejrzewalam o jakas zla reakcje krakiera z Domaluxem, ale przy
        delikatnym malowaniu wszystko bylo juz OK.

Pozdrawiam
        zielony_listek
        • ewr Re: U mnie Domalux OK 08.11.04, 13:09
          Czekan dobę, jasne, że czekam. Cienka warstwa, gruba warstwa- i tak pęcznieje.
          Miesiąc temu bardzo się zraziłam, gdy musiałam butelkę w aniołki wyrzucić ...;-(
          • surtout Re: U mnie Domalux OK 08.11.04, 13:36
            Nie zrażaj się, tylko do roboty. Święta za pasem smile))
            Ja już upiekłam stado niołków z masy solnej, a teraz "z pewną dozą
            nieśmiałości" biorę się za decoupage... Na duchu podtrzymuje mnie fakt, że mam
            już swój kakier i haftgrunt z Creative Hobby, a one wydają sie niezawodne.
          • pepe27 Re: U mnie Domalux OK 08.11.04, 23:37
            farby często pęcznieją , jeśli np. na akryl ( zwłaszcza nie w 100 % suchy)
            położy się lakier na bazie nitro, purchawka prawie na pewno murowana
            • surtout Re: U mnie Domalux OK 09.11.04, 00:38
              Tu chyba trafiłaś w dziesiątkę, bo mój Dulux nie sechł dobę, a jedynie noc, no
              a potem... purchawka, jak się patrzy... Cóż, nie od razu zdobyto Dziki Zachód ;-
              )
              • dczeraniuk Re: Puchnaca farba 09.11.04, 10:33
                Mam jeszcze jedna wskazowke - zawsze wygladzam wzorki i utrwalam zelazkiem
                przez papier do pieczenia. I kiedys zelazko bylo za gorace i tez sie farba
                zbomblowala smile I nic sie za bardzo nie dalo z tym zrobic bo juz pod lakierem ...
                Teraz uwazam smile
                Dorota
                • surtout Re: Puchnaca farba 09.11.04, 13:23
                  A jak utrwalasz wzorki na nierównych powierzchniach (np. na ramce do zdjęć)?
                  Tam przecież żelazko nie wejdzie.
                  • dczeraniuk Re: Puchnaca farba 09.11.04, 13:25
                    Mam takie malutkie, turystyczne smile i delikatnie czubeczkiem jakos sie
                    wygladzi smile Podobnie butelki.
                    Dorota
                    • pepe27 Re: Puchnaca farba 09.11.04, 19:22
                      Zamiast żelazka świetna jest opalarka lub w zastępstwie suszarka ( mocny
                      strumień gorącego powietrza czyni cuda)
                      • weronika13 Domalux podsumowanie 12.11.04, 21:20
                        Dziewczyny wiem ze to może nudne ale muszę się upewnićbig_grinomalux ma być półmat, wodorozcieńczalny nie "olejny"Dzięki za wyrozumiałośćsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka