marchula 16.11.04, 13:42 Czesc Dziewczyny! Moze wiecie skad wziac taki cienki przezroczysty plastik zeby sie dalo ciac nozyczkami? Taki zeby zrobic cos takiego: www.plaidonline.com/projectDetail.asp?projectID=932&cat1ID=5&CurPage=10m. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carlacarla Re: cienki plastik 16.11.04, 13:53 W sklepach z art. budowlanymi mozna taki kupic. Ciąc raczej nożykiem modelarskim lub poprosic w skelpie zeby przycieli tak jak chcesz. Odpowiedz Link
ewana3 Re: cienki plastik 16.11.04, 14:13 Ja kupiłam w zeszłym roku farby-Żelki Windows Colour (ich logo to słonik z pedzlem na końcu ogonka) i w zestawie były 3 takie arkusze (oprucz tych cieńkich ) wielkości A4. Z tego nie da się już odkleić. Malowałam na nich i wieszałam na żyłce w oknie jako witrażyk. farby kupowałam w REALU Odpowiedz Link
surtout Re: cienki plastik 16.11.04, 14:18 Z metod chałupniczych pt. "Główka pracuje" polecam zakupić w sklepie papierniczym tzw. ofertówki, czyli koszulki na dokumenty formatu A4. Są one zdecydowanie grubsze, niż zwykle koszulki (w dobrych sklepach możesz sobie wybrać potrzebną grubość plastiku) i nie mają dziurek do wpięcia w segregator. Takie ofertówki możesz dostać w rozmaitych kolorach (ja mam pomarańczowe, żółte, niebieskie, zielone i różowe). Tną się bardzo dobrze, a wzdłuż cięcia nie robi się matowy, biały ślad. Możesz sobie na nich wyrysować ołówkiem (najlepiej mechanicznym, ciekiutkim, potrzebny kształt). Dodatkowa zaleta jest taka, że kosztują grosze i nie trzeba sobie zawracać głowy z szukaniem w sklepach budowlanych, ani prosić o przycinanie. Na pewno w Office Depot mają duży wybór. Im grubsze, tym mniej podatne na zarysowania. Odpowiedz Link
dczeraniuk Re: cienki plastik 16.11.04, 15:18 Ciag dalszy metod chalupniczych - folia do bindownicy, tzn. okladka. Jest sztywniejsza niz koszulki do dokumentow, mozna ja przyciac bez problemu. Do kupienia w sklepach z mat. biurowymi. Dorota Odpowiedz Link
surtout Re: cienki plastik 16.11.04, 16:02 Racja. I też są różne kolory, no i nie traci się powierzchni na zgrzew. Odpowiedz Link
ogi1 Re: cienki plastik 16.11.04, 23:45 w specjalistycznych sklepach z papierem sa roznej grubosci i kolorow. Odpowiedz Link
pepe27 Re: cienki plastik 16.11.04, 23:53 taki cienki plastik nazywa sie PENTAPRINT grubości 0,2 lub 0,17 mm i daje się fantastychnie ciąć. Jest to materiał stosowany powszechnie w reklamie i poligrafii do nadruków Odpowiedz Link
marchula Re: cienki plastik 17.11.04, 00:20 Dziekuje dobre kobiety, ale boje sie, ze jak to bedzie nieduze to bedzie lekkie i nie bedzie chcialo ladnie wisiec tylko bedzie latalo (4 x "bedzie" w jednym zdaniu!). Zreszta sprobuje to bede sie wypowiadac. m. Odpowiedz Link
marchula Re: cienki plastik 17.11.04, 00:23 Tzn. co do tego o grubosci 0,2 to raczej nie mam obaw, ze bedzie latal. Tylko gdzie to kupic...? m. Odpowiedz Link
pepe27 Re: cienki plastik 17.11.04, 10:23 to są folie z PCW TWARDEGO , do grubości 0,4 mm dobrze się dają ciąć porządnymi nożyczkami; jeśli jeszcze obciążysz( tzn. będziesz na tym malować- a farby do szkła i relif są ciężkie)to będzie wisiało " spokojnie". Te folie jak i cienkie PCW można w firmach , które handlują tworzywami sztucznymi- w Poznaniu jest to np. TUPLEX- ale z tego co wiem jest to firma warszawska-i tam możesz się dowiedzieć gdzie mają swoje oddziały Odpowiedz Link