Dodaj do ulubionych

papier toaletowy na papier mache?

20.11.04, 17:17
Podobno papier toaletowy jest lepszy od gazet. Zakupiłem już kilka rolek
takiego szarego. Chciałbym zrobić z niego masę z najprostszych składników.
Wystarczy namoczyć taki papier chwilę w misce i po odciśnięciu nadmiaru wody,
dodać klej do tapet (lub jakiś inny)? Czy koniecznie muszę męczyć się długim
przygotowaniem? Jeśli chce się robić coś dużego, czy jest różnica między
nakładaniem pasków z gazety, a papką? W końcu jedno i drugie stwardnieje, więc
może chodzi tu tylko o "trudność" w lepieniu?
Obserwuj wątek
    • dzavala Re: papier toaletowy na papier mache? 21.11.04, 14:32
      papier toaletowy - szary - jak najbardziej(pamiętam z przedszkola - darliśmy na
      kawałki,moczyliśmy aż zrobi się papka, dodawany był klej biurowy i już), ale co
      do mebli - nie wypowiadam się. Swoją drogą z czego zrobić "szablon" do takiej
      kanapy? z drewna? drutu? jestem strasznie ciekawa.
      • kragmel Re: papier toaletowy na papier mache? 21.11.04, 15:43
        dzavala napisała:

> do mebli - nie wypowiadam się. Swoją drogą z czego zrobić "szablon" do takiej
        > kanapy? z drewna? drutu? jestem strasznie ciekawa.

imho z "kurzej" siatki wink to taka siatka metalowa, z której się robi ogrodzenie
        dla kur. nie mam pojęcia jak to się nazywa po polsku.
        albo może żeby nie siadało jak się usiądzie z takiej siatki na normalne
        ogrodzenia?
        • galeriafilizanka co do mebli, to nie wiem 21.11.04, 17:09
          Taką siatkę widziałem. wykorzystywano ją do robienia różnych rzeźb, ale czy do
          mebli też się takiej używa to nie wiem smile
          • dzavala Re: co do mebli, to nie wiem 21.11.04, 17:26
            No właśnie, rzeźby to raczej bryły(siatkę chyba dość łatwo zwinąć w jakąś kulę,
            czy coś podobnego), ale jak ułożyć taką siatkę w kształt np. takiejwężowej
            półki? Może jakaś cienka blacha? - tak sobie "głośno myślę"smile
            • carlacarla Re: co do mebli, to nie wiem 22.11.04, 22:20
              users.belgacom.net/papier-mache/pm/stepbystep.htm
              tu jest pokazane jak powstaje rzezba, na szkielecie z "kurzej"siatki wink

Mozna tez to robic na grubszym, sztywnym drucie.
              • galeriafilizanka też mi odkrycie 23.11.04, 01:23
                widziałem tą stronę milion razy, a poza tym nie interesuje nas szkielet do
                takich małych rzeźb, a do kanap. I kurzy metal pewnie tu się nie sprawdzi.
                szukaj dalej smile
                • carlacarla Re: też mi odkrycie 23.11.04, 08:52
                  Na takiej siatce spokojnie mozna robic meble smile Gdyby taka typowo kurza okazała
                  sie dla Ciebie za wiotka, mozna kupic siatke sztywniejszą o roznej gestosci.
                • carlacarla Re: też mi odkrycie 23.11.04, 09:05
                  galeriafilizanka napisał:

> widziałem tą stronę milion razy, a poza tym nie interesuje nas szkielet do
                  > takich małych rzeźb, a do kanap. I kurzy metal pewnie tu się nie sprawdzi.
                  > szukaj dalej smile

A to dopiero, ze tez sie nie domysliłam ze juz to widziałes -karygodne!
                  Zakładam wiec ze trafiłes i na te strony , na ktorych robią meble własnie na
                  siatkach...
                  • galeriafilizanka no właśnie, że nie 23.11.04, 15:02
                    Może i siatka się nadej skoro tak mówisz, a i mocniejsze od kurzego metalu też są.
                    Niestety jets tak, że Ci od małych form z chęcią pokazują fotografie szkieletów
                    swoich prac, za to Ci od kanap nie i dlatego to nas tak ciekawi big_grin
                    • kragmel Re: no właśnie, że nie 23.11.04, 15:05
                      galeriafilizanka napisał:

> Niestety jets tak, że Ci od małych form z chęcią pokazują fotografie
                      szkieletów
                      > swoich prac, za to Ci od kanap nie i dlatego to nas tak ciekawi big_grin

ceny za kanapy widział?
                      i się jeszcze dziwi?
                      wink
                      • carlacarla Re: no właśnie, że nie 23.11.04, 15:27
                        Ja wlasnie takiego od mebli znam jednego, ktory za nic by nie pokazal wink
                        I szczegolow tez tak latwo nie zdradzi.

Ja bym to zrobila na sztywnej , zlutowanej na laczeniach siatce.
                        Mozna i bez szkieletu, ale to zajmuje kupe czasu i cierpliwosci wymaga niemalej.
                        • dzavala Re: meble-ameryki chyba nie odkryłam, ale może... 23.11.04, 15:53
                          Gnębią mnie te meble cały czas. Przeszukałam jeszcze raz strony z papier mache
                          i gdzieś mignęło mi, przy jakimś krześle, że wykorzystano w nim, oczywiście
                          oprócz papierów, siatkę drucianą, drewno, karton i drut stalowy. I tak sobie
                          myślę, że sam szkielet krzesła jest chyba zrobiony z drewna (normalnie zbite
                          drewniane krzesło), a te wszystkie wygibasy - z siatki i drutu. Poza tym
                          wyczytałam, ze większość ludzi używa jednak pasków do obklejenia - ileś tam
                          warstw (10-12), a na samym końcu - jako ostatnią warstwę - używają tej
                          papierowej paćki, żeby było gładko. Wyczytałam też, że ta papierowa paćka
                          schnie dużo dłużej niż paski.
                          To by było na temat krzesła, ewentualnie nawet kanapy, ale co z tą wężową
                          półką?!!
                          • kragmel Re: meble-ameryki chyba nie odkryłam, ale może.. 23.11.04, 16:38
                            ta wężowa półka mnie osobiście niezwykle intryguje. tak myślę, że może ona jest
                            wygięta najpierw z takiej siatki właśnie? i po obklejeniu papier mache robi się
                            sztywna?
                            • carlacarla Re: meble-ameryki chyba nie odkryłam, ale może.. 23.11.04, 16:59
                              Zdradzicie co to ta wężowa polka, ktora Wam sen z powiek spedza?

Co do samego papieru - ja wole cos robic z pasków a nie z masy z papieru.
                              Pasków nie trzeba wczesniej specjalnie szykowac i powierzchnia jest bardziej
                              gładka.
                              Z masy (chodzi mi o mase nie miksowaną) powstaja powierzchnia "barankowata",
                              tez ciekawa ale ja wole gładka.

Tak mysle, ze do robienia mebla lepsza bedzie jednak masa - szybciej sie lepi,
                              a potem mozna ewentualnie jako ostatnia warstwe dac paski.
                              • kragmel Re: meble-ameryki chyba nie odkryłam, ale może.. 23.11.04, 17:12
                                carlacarla napisała:

> Zdradzicie co to ta wężowa polka, ktora Wam sen z powiek spedza?

to taka jest: www.karton.free.fr/commodes/page_commode_4.htm
                              • galeriafilizanka wyslalem zdjecie polki 23.11.04, 17:13
                                Wysłałem na email zdjęcie tej półki, bo to chyba ta spodobała się koleżance jak
                                dobrze pamiętam smile
                                • galeriafilizanka szkielet - ściema 23.11.04, 17:17
                                  Niestety, tak to już jest z rzeźbami, że to pewnego rodzaju oszustwo. Np. taka
                                  kanapa to nie tylko papier mache, ale metal, drewno i niewiadomo co jeszcze big_grin
                                  Ale tak jest z każdą rzeźbą, czy jest to papier mache, czy pewnie gips, czy też
                                  pomnik na ulicy. Każdy ułatwia sobie życie, bo bez konstrukcji lepienie trwałoby
                                  bardzo długo, a poza tym trzeba wzmocnić konstrukcję big_grin
                              • dzavala Re: meble-ameryki chyba nie odkryłam, ale może.. 23.11.04, 17:15
                                www.karton.free.fr/index_anglais.htm - adres do wężowej półki
                                Lęgnie się w głowie pomysł jak tę siatkę ułożyć, ale pytanie, czy będzie to na
                                tyle mocne, żeby utrzymać ciężar książek? Ile tych warstw trzeba nałożyć, żeby
                                to było na tyle wytrzymałe?
                                Czy ktoś wie gdzie taką siatkę kupić? W Castoramie np?
                                • galeriafilizanka hehe link :) 23.11.04, 17:19
                                  A ja właśnie wysłałem Carlicarli zdjęcie, bo mam zapisane, a link do strony,
                                  gdzieś mi umknął smile Możliwe, że w Castoramie tak, w końcu: "budujesz,
                                  remontujesz, urządzasz" (a może to hasło z Obi?) big_grin
                                • carlacarla Re: meble-ameryki chyba nie odkryłam, ale może.. 23.11.04, 17:25
                                  Dzieki za linki!
                                  Hmm... do tego chyba lepsza byłaby taka siatka zbrojeniowa (tak to sie chyba
                                  nazywa) - pod warunkiem, ze jest choc troche elastyczna. Kupic mozna w sklepach
                                  z art. budowlanymi. Siatki mają tez chyba na pl.Grzybowskim w W-wie.

Warstw musi byc sporo. Ja np. do zrobienia miski daję ok 7-8 warstw pasków. Po
                                  wyschnieciu jest to bardzo twarde i ma grubość podobną do kubka ceramicznego.
                                  • galeriafilizanka jak te paski? 23.11.04, 17:29
                                    Szlag mnie trafia, jak czytam w przepisach, że te paski trzeba miksować.
                                    Czy ja mogę te paski namoczone, po prostu smarować (lub maczać) klejem i
                                    przyklejać od razu?
                                    • carlacarla Re: jak te paski? 23.11.04, 17:36
                                      Jak najbardziej smile własnie tak to robie bo lubie szybko miec efekt, bez długich
                                      przygotowan.
                                      Wydzieram sobie gazetowe paski(2-3 cm grubosci) w misce mam klej i wkładam
                                      pasek na chwile, przeciągam miedzy palcami zeby ściągnąc nadmiar kleju i
                                      nakładam. Trzeba uwazać zeby nie moczyc za długo bo łatwo sie rwą.
                                      • galeriafilizanka O! SUPER!!! 23.11.04, 17:42
                                        I to jest to o czym myślałem i co chcę. Nie moczyć wcale w wodzie tylko od razu
                                        w kleju smile Muszę tylko pomyśleć jaki klej. Może ten do tapet?
                                        • kragmel Re: O! SUPER!!! 23.11.04, 18:38
                                          ten do tapet będzie ok. robiłam tak kubeczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka