Dodaj do ulubionych

temperatura obiadu

IP: *.219.160.220.adsl.dyn.edpnet.net 23.06.11, 11:19
Dziewczyny i Pani Ekspert,

czy to ważne, żeby to co podajemy na obiad było ciepłe? to znaczy w temp, wyższej niż pokojowa?
Dziecko (roczne) je obiad samo, raczej długo i ciepłe to to może jest na samym początku. Ktoś mi to radził podgrzewać w trakcie, np. mikrofali. Ja tam akurat mikrofali nie mam, bo uważam że to niezbyt zdrowe.
Dodam, że karmię ją mlekiem z piersi, ściąganym, również w temperaturze pokojowej, więc tak naprawdę jakiegoś super ciepłego posiłku to ona nie je żadnego. No chyba, że sama ją karmię obiadem, to je szybciej.
wiele osób mówi mi, że to niezdrowe... (to o temperaturze, a nie o kobiecym mleku - to wiadomo, że zdrowe ;))
Obserwuj wątek
    • mariomiki Re: temperatura obiadu 23.06.11, 12:51
      temperatura pokarmu powinna być dostosowana do upodoban dziecka. nie ma to wpływu na zdrowie - jedyny przypadek to rozgrzewanie lub chłodzenie organizmu w rózne pory roku i ew. przy temperaturze. jedzenie goracej zupy w upalny dzień nie jest zbyt przyjemne, natomiast w zimą dobrze rozgrzewa. przy temperaturze u dziecka nalezy tez unikac goracych potraw, raczej tem. pokojowej bo to dodatkowo rozgrzewa organizm. nie ma potrzeby podgrzewania potraw w trakcie jedzenia.
    • calineczkazbajkii Re: temperatura obiadu 23.06.11, 13:09
      Ja podaję letnie posiłki
      jak jest zimno , to trochę cieplejsze
      jak jest gorąco lub Synuś ząbkuje to posiłki są chłodniejsze
      używanie mikrofalówki zwłaszcza dla dzieci jest bardzo niezdrowe- link do artykułu
    • agnieszka.lelen Re: temperatura obiadu 01.07.11, 01:38
      Warto podawać dziecku posiłek ciepły (ale nie gorący)a to że nieco wystygnie w czasie jedzenia jest naturalną sprawą. Nie wymaga dodatkowego podgrzewania (wielokrotne podgrzewanie jest niezdrowe).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka