Dodaj do ulubionych

ucałuję tego kto pomoże...

18.12.04, 10:58
Znałazłam taką oto stronke <http://perso.wanadoo.fr/missala/fabric5gb.htm>
bede wdzięczna jak ktoś mi to przetłumaczy, ja chce takiego hamburgera....
a stronka pochodziła stąd : <http://gospodyni.fm.interia.pl/masa_solna.html>
Obserwuj wątek
    • civi1 Re: ucałuję tego kto pomoże... 18.12.04, 11:05
      a i jeszcze jedno, jak robi się różyczki z masy solnej??
      • kragmel różyczki 18.12.04, 11:30
        civi1 napisała:

> a i jeszcze jedno, jak robi się różyczki z masy solnej??

podobnie jak z serwetek smile
        robisz cieniutki placuszek, owalny, długi i zwijasz. jeśli z jednego kawałka
        wyjdzie za mała, znów robisz placuszek i formujesz kolejne płatki.
        • civi1 bardzo dziekuje 18.12.04, 11:39
          bardzo dziekuje Kragmel... jestes skarbem
    • kragmel hamburger 18.12.04, 11:47
      masa solna z mąki, soli i wody. robisz kulkę, potem rozwałkowujesz do grubości
      1cm.
      bierzesz dwa naczynia, które się trzoszkę różnią średnicą - będą foremkami do
      wycięcia bułek i kotleta. kotelty muszą być ciut mniejsze.
      przykładasz miskę bułkową i wycinasz 2 kółka nożem. później wytniemy trzecie,
      kótre będzie służyć jako wierzch hamburgera.
      teraz wycinamy kotlety, też z placka o grubości 1cm.
      następną porcję masy rozwałkowujesz na 3 cm. przykładasz na środku miskę
      kotletową, ale tym razem tniesz prostokąty. to będzie ser. miska jest po to,
      żeby dopasować szerokość plasterków do bułki i kotletów.
      czas na sałatę. masę rozwałkowujesz bardzo cienko. wyrywasz z niej prostokątne
      paski i specjalnie szarpiesz brzegi.
      teraz układamy: chlebek - ser - sałata - kotlet - chlebek - ser - sałata -
      kotlet. wszystkie elementy lekko zwilżamy przed ułożeniem, żeby się dobrze
      skleiły.
      pofaluj listki sałaty, trochę je zwilż i przyklej na serze.
      żeby się lepiej piekło trzeba hambyrgera wydrążyć. nożem. tniemy aż do dolnego
      chlebka, ale jego nie ruszamy, jakieś dno też jest potrzebne smile
      na wszelki wypadek zwilżasz łapkę i wygładzasz hamburgera od środka, żeby mieć
      pewność, że jest dobrze sklejony i się nie rozpadnie.
      teraz go wypychamy zgniecioną folią aluminiową.
      teraz zrobimy (wreszcie) górną bułkę. potrzebujesz dwa placki masy rozwałkowane
      na jakieś 1/2cm. miskę bułkową przykładasz do placków tak, żeby delikatnie
      zaznaczyć jak duża będzie buła. zgniatasz jeszcze trochę folii i robisz z niej
      nadzienie jak do pieroga wink tzn kładziesz na dolnym placku i przykrywasz
      górnym, a następnie sklejasz placki, pomagając sobie np. mokrym pędzelkiem i
      odcinasz ciasto spoza konturu odciśniętego miską.
      wygładzasz brzegi. przykrywasz kanapkę ostatnią bułką.
      teraz smarujesz górę wodą i obrzucasz sezamem.
      hamburger finished.
      mysz za chwilę.
      • kragmel mysz 18.12.04, 11:57
        głowa myszy to kulka masa troszkę spłaszczona łezkowato
        uszy to dwie kulki ściśnięte między kciukiem i palcem wskazującym na placek
        nos jaki jest civi widzi wink
        żeby skleić głowę z uszami i nosem, używamy trochę wody i bardzo mało siły
        tułów myszy jest zrobiony podobnie jak głowa, tylko trochę większy. łapy
        z "kiełbasek", na końcach trochę je spłaszczamy i robimy dłonie w ten sposób
        wąsy robimy z włosia szczotki do zębów i wciskamy w okolicy nosa

musimy wybrać w miarę pewne miejsce do przyklejenia myszy, co by nie wypadła z
        buły. autor radzi przykleić głowę na plastrze sera. oczywiście najpierw
        zwilżamy powierzchnie, które będą sklejone.
        z drugiej strony buły ma wyłazić tułów myszy z ogonem i łapami. kiedy
        przyklejasz głowę obejmij kanapkę dłonią i odciśnij palec tam gdzie powinna być
        druga część gryzonia.
        mysz na szczycie jest dodatkowo przyczepiona za pomocą wbitej na sztorc połowy
        wykałaczki, żeby nie spadła.

minimalny czas pieczenia: 4h w 100stopniach

a potem malujemy.
    • kragmel a teraz buziaks ;o) n/t 18.12.04, 11:58
      • civi1 całe stadko buziaków :* 18.12.04, 12:01
        kisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskisskiss:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*
        pozdrawiam Civi - znaczy Aska, znów zapomniałam sie podpisac :*
        (zastanawiam sie tylko czy jestem w stanie to posklejac... aha jescze jedno, co
        oni kaza po 2 godzinach pieczneia zrobic z folia aluminiowa?? :(
        • kragmel Re: całe stadko buziaków :* 18.12.04, 12:09
          civi1 napisała:

> oni kaza po 2 godzinach pieczneia zrobic z folia aluminiowa?? sad

każą jakąś folię usunąć i przewrócić bułkę od tej strony, żeby się upewnić, że
          dół się dobrze upiecze.
          coś z tego rozumiesz? bo ja nie wink
          • civi1 Re: całe stadko buziaków :* 18.12.04, 12:26
            chyba tę na której sie wszysto układa tak sądze z epo prostu pod spód jest
            jeszce folia podkładana, moze by się nie kleiło.... ale jak oni sobie wyobrażają
            połozenie bułki na myszy to ja nie wiem... wink moze ktoś na to wpadnie inny bo ja
            jestem typowa blondynką... wink
            • kragmel Re: całe stadko buziaków :* 18.12.04, 13:13
              civi1 napisała:

> połozenie bułki na myszy to ja nie wiem... wink

no technicznie to jest zrobione tak, że do gotowego (ulepionego) hamburgera
              przyczepiasz z jednej strony głowę myszy, a z drugiej jej tylną część.

z tą folią wydaje mi się podobnie, ale nie rozumiem po co to robić.
              • civi1 uczę się hihi 18.12.04, 13:23
                bułke pieczesz tak: kładziesz folie aluminiopwa, na to bułke, ser sałate miesko
                itd. jak zozysz, jedna mycha w 2 czesciach idzie w srodek, a jedna na gore i po
                2 godzinach pieczenia wyjmujesz te folie spod spodu, i odwracasz bułke...
                pytanie jak... na wieszku stoi mysz.... na jej głowie to postawic? ... hehehe
                ciacho na ser sałate bułkę myszy juz ugniecione (barwie fabrami by potem nie
                malowac) zastanwiam sie jaki kolor ma miec miesko, no i mam problem z salata bo
                kolor mi bardziej turkusowy niz zielomy wyszedl ale pokombinuje, jak ulepie to
                mzoe zabiore ja do domu sfotogrfuje i postaram sie wlepic na forum sąsuiednie...
                swoja drogą mialam sie uczyc do koła, tak własnie sie uczy studentka 6 roku
                weterynarii hihihi
                • kragmel Re: uczę się hihi 18.12.04, 13:33
                  civi1 napisała:

> 2 godzinach pieczenia wyjmujesz te folie spod spodu, i odwracasz bułke...
                  > pytanie jak... na wieszku stoi mysz.... na jej głowie to postawic?
                  no mówię ci, za nic nie rozumiem tej porady. jak byk stoi "tip over" co
                  znaczy "przewrócić, przechylić". jak zrobisz kawie tip over to się wyleje wink

> kolor mi bardziej turkusowy niz zielomy wyszedl ale pokombinuje,
                  najwyżej podrasujesz po upieczeniu jakąś farbą.

> swoja drogą mialam sie uczyc do koła, tak własnie sie uczy studentka 6 roku
                  > weterynarii hihihi
                  mysz w kawałkach mi się wydaje jak najbardziej weterynaryjnym problemem ;P
                  • civi1 Re: uczę się hihi 18.12.04, 13:37
                    no taaaak, tylko ta ich mysz jest na 2 róznych poziomach więc może to 2 myszy?
                    problem rozdwojenia jaźni - nie wiem czy pisze sie pod weterynarie... wink zrobie
                    tej bułce "tip over" podepre najwyzej czyms na boku choc prypuszczam ze moj
                    piekarnik ja dopiecze, teraz ide sie pouczyc (akurat) a potem po sół bo mi
                    brakło smile, a moze w odwrotnej kolejności? a jescze planuje poszukac brzóz i
                    zrobic gwiazdki, oj będzie pała z koła... choc zawsze zostaje mi jescze niedziela
                  • civi1 udało się.... 18.12.04, 15:31
                    zrobiłam myszoburgera... na "dachu" ma wystajaca głowe bo głupio wygladała by
                    mycha na nim moim zdaniem, ale smieszny jest, tylko potem trzebaby było go
                    polakierowac... i tu schody bo lakieru potrzeba będzie sporo, Kragmel podpowiedz
                    mi jakis duży i nie drogi... prosze!
                    • kragmel Re: udało się.... 18.12.04, 18:47
                      te akrylowe lakiery to jest kilkanaście złotych za litrową puszkę. a bardzo
                      wydajny jest taki lakier, bo rzadki. nie wiem jaki mam sama, bo musiałam go
                      przelać do słoika i puszka wylądowała w koszu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka