Dodaj do ulubionych

deku - przyklejanie - TRUDNE!!!

23.01.05, 13:55
No wiec w koncu (wiem, ze od 'no wiec nie zaczyna sie zdania) wink kupilam
wszystko, wczoraj zabralam sie za malowanie pudeleczka z drewna. Malowalam
MINI WALKIEM - super wygodne i daje fajne efekty.

Schody zaczely sie teraz. Czas przykleic cos i nic mi sie nie podoba.
Wycielam pare pudelek, ktore mialam na karcie do decoupage i jakos wcale nie
wygladaja tak ladnie jak na karcie przed wycieciem... Moze trzeba bylo
zostawic troche tla wokol?
Mam to pudelko, gapie sie na nie i nie wiem co dalej crying
Moze troche poogladam gdzies wasze prace i mnie natchnie. Uffff...
Obserwuj wątek
    • pattina Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 14:30
      Witam,
      ja rowniez dzisiaj zaczelam zabawe z decoupage'em. Tu na forum jest taka fajna
      atmosfera i tyle wskazowek, ze postanowilam sprobowac. No i zwracam sie z
      pierwszym problemem. Pomalowalam kubek farba akrylowa. Nakleilam kwiatki no
      i ....wlasnie! juz podczas naklejania zaczely sie schody. serwetka zaczela sie
      marszczyc. Nakladalam tak minimalna ilosc kleju, ze ledwo sie przykleilo. No
      ale sie trzymalo. Po jakims czasie zaczelam nakladac lakier i...zdarlam pedzlem
      kwiatek!!!!!!!! czy to pedzel nie tak czy jeszcze cos innego???
      Magda, przepraszam, ze sie podczepilam pod Twoj watek, ale temat zasugerowal
      mi, ze moge tu zamiescic moj problem smile zycze natchnienia!!!
      • kragmel Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 14:43
        pattina, a jak gęstość kleju i lakieru? moje są niemal jak woda.
      • lola211 Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 15:26
        Marszczyc to sie raczej na pewno bedzie, zobacz czy pod suszarka sie
        rozprostowuje.Co do zdzierania- ostroznie trzeba, bo rzeczywiscie moze sie
        drzec, lepiej jak lakier troche rozrobiony, a poza tym wazne aby kazda warstwe
        nakladac po calkowitym wyschnieciu poprzedniej, jak klej nie wysechl i od razu
        dasz lakier, to wlasnie wtedy namoknieta serwetka sie zdziera.Mnie sie tez
        zdarza, a pare rzeczy juz zrobilam, zauwazylam tez ze zalezy to od jakosci
        serwetki, bo niektore sa do bani, te bardzo miekkie.
      • babulajagula Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 24.01.05, 15:30
        Hej, hej!
        Ja też jestem początkująca, ale o dziwo, nie mam problemów z przyklejaniem
        serwetek (jak na razie), może to kwestia przedmiotu, na który się przykleja,
        podłoża, ale też kleju (konkretnej firmy). Ja używałam kleju Stamperii (Colla
        Velo <Speciale per tecnica tovagliolo>wink, kiedy przyklejałam serwetki na szklany
        słoiczek, ale nie bezpośrednio - najpierw nałożyłam farbę akrylową i kraka.
        Posmarowałam miejsce, na które chciałam przyleić motyw, średnio obficie, a
        potem przyłożyłam do niego środek serwetkowego motywu, który następnie
        przyciskałam, zaczynając właśnie od środka i promieniście do brzegów,
        wygładzając ewentualne zmarszczki. Potem posmarowałam przyklejoną serwetkę
        jeszcze raz klejem, też promieniście, od środka do brzegów. Jak do tej pory
        szło mi nieźle z tym przyklejaniem, ciekawe, co będzie, kiedy zacznę robić coś
        nowego. Mam nadzieję, że mała podpowiedź żółtodzioba na coś Ci się przyda.
        Pozdowionka!
    • zzzytkaaa Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 16:25
      znam ten ból. wczoraj zmarnowałam kilka wzorków...
      doszło do tego, że ręce mi się trzęsły przed przyklejaniem.
      marszczy się, rwie, ale co zrobićsad
      dojdziemy jeszcze do wprawy(mam taką nadzieję)
      powodzonka
      • ekobita Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 17:04
        Ja też jesteś poczatkująca, ale mi bardzo pomogly posty ( niestety nie pamietam
        kogo)w ktorych dekupazowiczka opisywała jak nakleja serwetkę i od razu
        podsusza. U mnie to zdaje egzamin. Kłade serwetkę na wymyzianą klejem
        powierzchnie, delikatne dociskam i od razu susze i pod paluchami gladze.
        Oczywiscie potem jak lakieruję ona znowu zaczyna się marszczyć, ale tu tez
        od razu suszarka i jakoś pomalutku idzie. Polecam ten sposób, bo inaczej
        ne dawałam sobie rady.
    • karolaus Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 17:01
      Cześć.
      Znam ten ból! Chyba nie mam zmysłu artystycznego, nigdy nie wiem co i gdzie
      nakleić. Zanim się zdecyduje mijają wieki. Brat właśnie mi powiedział, że
      zawsze tak jest na początku (ze wszystkim). Więc! Pooglądjmy, poczekajmy na
      natchnienie...
      Ja mam problem , bo nie mam za wiele małych motywów, a chcę zrobić ramkę i małą
      doniczkę.
      Życzę Ci Magda powodzenia i cierpliwości...

Karolina
      • magda1306 Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 17:41
        Dzieki Karola,
        dobrze wiedziec, ze nie jestem sama.
        Najgorsze jest to, ze jak juz sie zacznie to chcialoby sie skonczyc zeby
        zobaczyc efekt koncowy, a tu zaden wzor nie wyglada dobrze i nic nie pasuje ;/
        Ja troche wzorkow mam - ale za to jakiej cierpliwosci trzeba, zeby te male
        powycinac dokladnie z karty!!!

smile
        • pattina Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 20:45
          co do kleju zrobiłam też taki jak woda, a lakier..lakier wydawał mi sie taki w
          sam raz, wiec go w ogóle nie ruszalam. Mąż mnie pocieszył, ze zaczelam na
          trudnym przedmiocie, czyli na emaliowanym, śliskim kubku i dlatego widac kazdą
          nierówność. Kupilam jeszcze taką malutką deseczkę drewnianą i jeszcze dzisiaj
          ją pomaltretuję farbą!
          • pattina Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 21:14
            Magda1306. Ma do CIebie WIEEEEELKĄĄĄĄĄĄ prośbę. Az mi głupio, ale może się
            zgodzisz. W innym poście napisałaś, że zebrałaś sobie kilka rad dotyczących
            decoupage'u. Czy mogłabyś zię nimi ze mną podzielić? byłabym bardzo wdzięczna!
            nie chodzi o to, że mi się nie chce czytać postów. Ale najzwyczajniej w świecie
            nie mam czasu. Mam małe dziecko, które mi "pochłania" prawie 24h smile))
            przesadziłam oczywiście, ale niewiele mniej zostaje godzin smile czy mogę liczyć
            na Twoją pomoc?
            • kocio-kocio Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 23.01.05, 21:36
              Obejrzyj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=19591237
              Tam jest wszystko opisane i pokazane na zdjęciach.
              Chyba większego ułatwienia nie można dostać...
            • magda1306 Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 24.01.05, 02:03
              Pewnie pattina!
              Nie ma sprawy.
              Gdzie mam wyslac moje 'notatki' - tzn. na jaki adres?
              • pattina Re: deku - przyklejanie - TRUDNE!!! 24.01.05, 23:29
                prosiłabym na patrycjams@tlen.pl BARDZO BARDZO DZIEKUJE smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka