mamand 23.01.05, 21:08 czy mógł by ktoś opisać jak wygląda umowa o dzieło? Chciłabym sprzedać swoje prace do sklepu i dobrze byłoby wiedzieć jak to dokładnie wygląda (formularz, treść itd.) dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocio-kocio Re: umowa o dzieło 23.01.05, 21:44 Tak, ale jutro, bo mam formularze w biurze. Napisz na maila gazetowego najlepiej. Odpowiedz Link
caltha5 Re: umowa o dzieło 23.01.05, 21:54 kocio-kocio, czy ja też mogłabym prosić o taką informację? (jeśli tak Ci wygodniej, to może być na maila gazetowego) Odpowiedz Link
kosda Re: umowa o dzieło 23.01.05, 21:57 www.umowy.wzorypism.com/zlecenia/zlecenia.htm Odpowiedz Link
caltha5 Re: umowa o dzieło 23.01.05, 22:30 O, dzięki za ten link, teraz przynajmniej mam pojęcie jak to wygląda Odpowiedz Link
mamand Re: umowa o dzieło 24.01.05, 10:13 dzięki za pomoc, teraz przynajmniej wiem z czym do ludzi ) Odpowiedz Link
yoza Re: umowa o dzieło 24.01.05, 14:35 jeśli chcesz sprzedawać swoje prace, to spróbuj to "wsadzić" w prawa autorskie (tylko musisz sprawdzić w przepisach jak to zatytułować aby się zgadzało dla US- np. wykonanie rysunków, prac artystycznych itp.) wtedy możesz 50% odliczyć jako koszty uzyskania przychodu (w przypadku praw autorskich nie ma górnej granicy kosztów uzyskania przychodu)i podatek płacisz od 50% dochodu. Na zasadzie ziarnko do ziarnka Odpowiedz Link
mamand to znowy ja 27.01.05, 16:43 buuuuu kupiłam sobie druk do umowy o dzieło i nie wiem jak go wypełnić, tj. część rachunkową musze się udać do jakiejś księgowej Odpowiedz Link
pinos Re: to znowy ja 28.01.05, 13:04 Przychód Koszt uzyskania przychodu = przychód * 0,2 dochód = przychód - koszt zaliczka na podatek = dochód * 0,2 dochód po opodatkowani = przychód - zaliczka w sumie powinno wyjść że dochód po opodatkowaniu = przychód * 0,84 Czy jakoś tak. Zależy od druku Acha, jeżeli umowa faktycznie autorska, to koszt uzyskania przychodu nie jest razy 0,2 tylko razy 0,5 A umowa zlecenia to nie umowa o dzieło Odpowiedz Link