lula25 Post 18.04.05, 18:06 Przepraszam, za szybko enter. Tym razem to ja potrzebuje Waszej pomocy, poszukuje jakis ciekawych, a zarazem, prostych programow do prowadzenia wlasnej galerii internetowej, czy ktoras z doswiadczonych osob moglaby mi pomoc, i cos doradzic, czy laik moze sie za to zabrac sam, czy trzeba fachowej sily? Bede wdzieczna za wszelkie rady. Odpowiedz Link
lula25 Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 19:27 Tyle sklepow na forum i galerii i nikt nie chce mi pomoc?? Odpowiedz Link
kosda Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 20:21 Lula, galerie jako takie to nie wiem ale jesli chodzi o sklepo-galerie to popatrz na Allegro- mozna dostac proste w obsłudze i tanie. Wpisz sklep internetowy. galeria-deka.decoupage Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 20:22 Wystarczy się przyjrzeć tym sklepom, przeważnie jest napisane kto im robił... i kliknąć...np. www.oscommerce.pl/ (link z pierwszego sklepu który mi "wpadł w ręce") również na Allegro widziałam że są jakieś programy, ale bliżej się nie interesowałam Odpowiedz Link
velvet21 Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 20:47 te sklepy co oni sprzedają na allegro to zlepek darmowych szablonów... masz miejsca na serwerze, własną nazwę znasz trochę php lub cokolwiek innego? ja właśnie też robię sklep z oscomodore ale przy tym studiuję informatykę, ale wcale to dla mnie takie proste.. może znasz kogos kto mógłby Ci pomóc? samej mozesz sobie ze sklepem nie poradzić Odpowiedz Link
velvet21 Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 20:51 pomyliłam się w nazwię ale chodziło mi o to samo, jak dobrze poszukasz to znalazłam gdzies gościa który robi za ciebie wszystko za 100 zł, ale strona jest profesjonalna, jak go znajdę to podrzucę jego strone. Odpowiedz Link
taeta Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 21:05 a ja znam sposob na zrobienie darmowego e sklepu. sciagnij sobie jakies programiki ze stronki programy.onet.pl/40,112,10067,programy.html trzeba troszke pokombinowac, jakby co sluze pomoca Odpowiedz Link
lula25 Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 21:27 Dziekuje za rady, i czekam jeszcze na podpowiedzi forumowych sklepikarek. Odpowiedz Link
kasiawin Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 18.04.05, 22:14 Zerknij na mój sklepik (link poniżej. Program kupiony na allegro za 45 pln i możesz w nim zrobić wszystko. Nie jestem informatykiem a php nie zanm za dobrze a sama sobie poradziłam. Masz możliwość zmiany szaty graficznej,ustawień kolorów, tła, opisów kategorii itd - jak chcesz.Program w formie szablonu ale możesz zrobić z nim wszystko. W przeciwieństwie do oscommers. Może trafiłam na kiepski szablon "oscommers" ale możliwości w nim było niewiele. Nie wiem ile teraz kosztuje ale kupowałam go w luty tego roku i bardzo polecam. Mój małżonek ma taki sam i możesz go zobaczyć.Na stronie jest baner. Możesz porównać jak można go zmienić. Odpowiedz Link
carlacarla Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 19.04.05, 07:49 Mysle, ze duzo zalezy od tego, co ma sie w takim sklepie znaleźć - jak wiele ma byc artykułów i ile funkcji bedziesz potrzebowała. MOze sie okazać ze wystarczy prosty sklep oparty na formularzu (moze go zrobić ktos znajomy znajacy sie troche na html, za niewielkie pieniędzę lub za piwo Przy wiekszym sklepie chyba warto kupic gotowy program i przerobic go na własne potrzeby (grafika itd.) Gdybys miała wiecej pytan odezwij sie na priv Odpowiedz Link
lula25 a czy... 19.04.05, 13:13 ktoś z Was slyszal o programie sote, czy jakos tak? Czy jest trudny? Odpowiedz Link
carlacarla Re: a czy... 19.04.05, 14:04 Słyszałam bo własnie sote używam - jest bardzo prosty w obsłudze. Tu mja stronka www.hand-made.pl Odpowiedz Link
lula25 Re: a czy... 19.04.05, 14:07 dziekuje carlacarla, wczoraj bylam na Twojej stronie i chcialam do Ciebie napisac zeby sie zapytac w jakim programie ja robilas, dziekuje bardzo mi pomoglas Odpowiedz Link
troggir Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 20.04.05, 11:43 Mam pytanie - a jak wygląda prowadzenie takiego e-sklepu od strony skarbowej i ZUSowej? Czy można sprzedawać np. własne rękodzieło bez zgłaszania tym sępom, czy jest to przykra i nieunikniona koniecznosć? Odpowiedz Link
carlacarla Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 20.04.05, 11:52 Trzeba miec działalność, a wiec zgodzić sie na warunki dyktowane przez sępy Pewnie mozna by i bez działalnosci ale pytanie jak długo... Ja bym sie bała. Odpowiedz Link
makoz14 rozliczenia z US 20.04.05, 13:21 Jaki jest sposób rozliczania dochodu? Trzeba mieć kasę fiskalną? Odpowiedz Link
kati_p Re: rozliczenia z US 20.04.05, 13:39 dobre pytanie, sama jestem ciekawa. carlacarla, jak to wygląda? Odpowiedz Link
carlacarla Re: rozliczenia z US 20.04.05, 16:27 Do US co miesiąc nosi sie deklaracje dot. dochodu (PIT 5 w tym wypadku). Wszystkie rachunki i faktury (dot. kupna a takze sprzedazy) wpisuje sie do ksiegi przychodów i rozchodów - tzn. ja tak robie bo taka formę wybrałam. Mozna to zlecic ksiegowej z biura, mozna robic samemu. Robie sama-nie jest to trudne. Jesli wykazuje sie strate (koszt uzyskania przychodu przewyzsza dochód) nic sie im nie płaci - tylko zanosi sie deklaracje i jest spokój. Odpowiedz Link
makoz14 Re: rozliczenia z US 20.04.05, 19:13 Ale no dobrze, ale jakie rachunki sprzedaży? Jak to jest dokumentowane. Odpowiedz Link
carlacarla Re: rozliczenia z US 20.04.05, 20:06 Rachunki, ktore wystawiasz przy kazdej sprzedazy- albo faktury vat, albo rachunki dla zwolnionych z vat. Kazdy papier numerujesz i kolejno zgodnie z datami wpisujesz do ksiegi. Tak samo te rachunki, ktore dostajesz kiedy cos kupujesz. Wszysko musi byc wpisane. Rachunki trzeba przechowywać, ale nie pamietam juz jak długo (2 lata?) Odpowiedz Link
kasiawin Re: rozliczenia z US 21.04.05, 09:05 Z tego co wiem to chyba 5 lat. Ja naprzykład mimo że niewiele ludzi chce faktury wystawiam je do kazdego zamówienia. Jest bardzo fajny program "Mała Księgowość" z gazety Rzeczpospolita.Ja na nim pracuje i robię mężowi całą księgowość. Jedynym mankamentem jest to (chyba że nie dokońca rozgryzłam ten program)że aby wystawić fakturę trzeba towar wprowadzić do magazynu. A my jako osoby fizyczne nie będące na pełnej księgowości nie musimy tego robic. Odpowiedz Link
rybk_a Re: dziękuję 21.04.05, 21:57 No dobrze, urząd skarbowy może nic nie dostać przy odpowiednim księgowaniu, ale ZUS - tu trzeba chyba co miesiąc haracz dawać... Odpowiedz Link
troggir Re: Ciekawe programy do prowadzenia e-sklepu? 22.04.05, 14:28 A VAT na takie własne rękodzieło jest jaki? 22%? Odpowiedz Link
makoz14 vat 22% 22.04.05, 19:15 Warunkiem skorzystania z obniżonej 7 % stawki VAT jest posiadanie przez producenta wyrobu rękodzielniczego atestu Krajowej Komisji Artystycznej i Etnograficznej Odpowiedz Link
troggir Re: vat 22% 24.04.05, 22:31 Zdziercy. Z tym atestem, to z tego, co wiem - nie taka bajka. Przyznawany jest na rok i kazdy wzór osobno musi być atestowany ... Do kitu. Odpowiedz Link