mwmarta 08.06.05, 17:13 dziewczyny, 1. co zrobic zeby serwerka sie nie odznaczała? wycinac tuz przy motywie? malowac po serwetce az do motywu? a moze dac kilka warst farby? mi sie odznacza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 17:26 -dobrac idealnie tlo - dokladnie wycinac - wyceniowac przy motywie Odpowiedz Link
assik76 Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 17:38 dodam jeszcze tylko do Loli, że można zamiast dokladnego wycinania zastosować wyrywanie motywu, czasami wówczas mniej sie odznacza. Odpowiedz Link
mwmarta Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 17:43 no tak, ale serwerka i tak wystaje ponad powierzchnię Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 18:01 by nie wystawała: 1. robisz cieniowanie, dodatkowe warstwy farby trochę to "wystawanie" niwelują 2. lakierujesz wielowarstowo 3. szlifujesz między kolejnymi warstwami lakieru im więcej warstw lakieru tym mniej motyw "odstaje" (oczywiście pamiętasz, że z serwetki nakładasz tylko 1-zadrukowaną-z trzech warstw?) Odpowiedz Link
mrouh Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 21:33 Kobietki drogie, ja jeszcze nic nie szlifowałam pomiędzy warstwami lakieru, ale chyba ndszedł ten pierwszy raz A nie mam drobnego papieru ściernego w domu, więc jutro muszę skoczyć do sklepu. Czy to jakiś specjalny papier, ma jakieś konkretne przeznaczenie? Czy dostanę właściwy, jak powiem, że chcę najdrobniejszy? I czy najdrobniejszy będzie dobry? Mrouh sypiąca pytaniami dziękuję z góry za wskazówki Odpowiedz Link
tycinka Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 21:49 Ja też jeszcze nic nie szlifowałam, ale uważaj na papier ścierny. Ja mam taki drobniutki, ale z żółtym tłem, z resztą każdy papier ścierny ma jakies tło i uwaga: ono BRUDZI! Musisz spróbować...Pozdrawiam Odpowiedz Link
lola211 Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 09.06.05, 09:11 Ja mam róznej grubosci, wcale nie najdrobniejszy.Najlepiej kupic ze 2 rodzaje o róznej grubosci- na wieksze nierównosci i do koncowego szlifowania drobniutki.Scieram delikatnie, po polozeniu 3 warstw lakieru conajmniej.Nie polecam "papierowego", ten jest najtanszy, ale latwo sie drze.Duzo lepszy jest taki na tkaninie. Odpowiedz Link
zielony_listek smugi 09.06.05, 09:12 Nie przestrasz się tylko, jak po przeszlifowaniu zrobią się widoczne smugi białe, taka powierzchnia zmatowiona. To normalne, po położeniu kolejnej warstwy lakieru to znika. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
lola211 Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 18:19 A, o to Ci chodzi.Pewnie, ze bedzie wystawala.Aby ten efekt zniknal musisz nalozyc wiele warstw lakieru, ktory powierzchnie wyrówna. Poza tym nalozenie 2-skladnikowego kraka równiez sprawia, ze serwetka przestaje sie odznaczac. Odpowiedz Link
kroplarosy Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 08.06.05, 21:26 A ja właśnie zaczynam i nie bardzo rozumiem jaka jest róznica miedzy krakiem jedno a dwuskładnikowym i który lepszy i który do jakich efektów zastosować??? Odpowiedz Link
milena_elizka Re: zeby serwetka sie nie odznaczała 09.06.05, 08:26 Tu jest wszystko o krakach i jeszcze więcej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19872184&a=19872184 Pozdrawiam Milena Odpowiedz Link