Dodaj do ulubionych

Rozmyte obrazki

26.01.12, 11:55
Witam serdecznie,
Za każdym razem, jak tworzę na drewnie decoupage z wydruków z komputera i maluje je dobrej jakości lakierem do decoupage, to obrazki mi się strasznie rozmazują. Przed malowaniem lakierem nakładam jeszcze dwie warstwy sprayu utrwalającego, ale to nic nie daje. W jaki sposób Wy zabezpieczacie obrazek (wydruk z komputera) przed rozmywaniem się? Czy to raczej chodzi o to, że drukarka jest atramentowa, a gdyby była laserowa, to by się nie rozmazywało?
Wielkie dzięki za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • trzydziestka78 Re: Rozmyte obrazki 26.01.12, 13:03
      spróbuj przed pomalowaniem lakierem akrylowym 2-3 warstwy zwykłego lakieru do włosów :) ja tak zabezpieczam decoupage z elementami malowanymi farbami i nic mi się nie rozmywa
      • mangaj Re: Rozmyte obrazki 26.01.12, 13:34
        No właśnie wcześniej też tak próbowałam - psikałam kilka razy obrazek i było to samo :(
    • wadera3 Re: Rozmyte obrazki 26.01.12, 13:43
      Jakiego lakieru używasz, bo ja mam ten sam kłopot, choć nie mam obrazków z komputera, podejrzewam, że wodny lakier mimo wszystko rozmazuje farby wodne, lakieru do włosów używałam, ale też z rozmaitym skutkiem.
      • mangaj Re: Rozmyte obrazki 26.01.12, 14:30
        Używałam dwóch lakierów - obydwa kupiłam w sklepie dla plastyków i powiedzieli mi, że są bardzo dobre. Jeden to jakiś niemiecki firmy Marabu - Servietten Lack-Kleber, a drugi firmy Maimeri - "Idea decoupage" werniks końcowy. Obydwa są rzeczywiście na bazie wody, ale myślałam, że wszystkie lakiery do decoupage są na bazie wody. A jaki lakier byłby w takim razie najlepszy?
        • wadera3 Re: Rozmyte obrazki 26.01.12, 23:16
          Pytanie było do trzydziestki78, skoro Jej się nic nie rozmazuje :)
          • mangaj Re: Rozmyte obrazki 27.01.12, 11:53
            Aha, sorry :) Też jestem ciekawa
            • trzydziestka78 Re: Rozmyte obrazki 28.01.12, 12:43
              Jeśli chodzi o lakier do włosów - kupuję najtańszy :) Potem wykańczam lakierem akrylowym np śnieżki.
              • wadera3 Re: Rozmyte obrazki 28.01.12, 15:18
                Akrylowym wodnym, znaczy zmywanym wodą?
                • trzydziestka78 Re: Rozmyte obrazki 28.01.12, 16:00
                  Lakierem akrylowym do drewna.
                  • doral2 Re: Rozmyte obrazki 03.02.12, 17:23
                    imho to kwestia wydruku na drukarce atramentowej.
                    z laserówki nie rozmazuje się i nie trzeba zabezpieczać lakierem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka