tolirek 24.10.05, 12:07 czy ktos z Was wie- jak suszyc kwiaty z platkami (delikatne) i jak zachowac i utrwalic kolor kwiatow suszonych? sciskam i czekam na dobre rady kasia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albida Re: suszone kwiaty 24.10.05, 12:38 Jeąli masz na myśli suszenie w trójwymiarze - polecam piasek, piasek z dodatkami, widziałam też specjalną sól(?) do suszenia kwiatów. Testowałam piasek (dla ptaków ze sklepu zoologicznego - drobnutki, dodatkowo przesiałam). Efekt - BARDZO dobry. Trudność w tym aby piasek dotarł między płatki. Przy różach mi się nie do końca to udawało. Trochę za krótko je suszyłam i finał był taki, że albo opadły mi potem płatki, albo środek mi zgnił. Ale to tylko przy różach, z powodów jak wyżej. Róże są delikatne i "aksamitne" w dodtyku. Można suszyć w mikrofali. Z powodu gwałtownego odparowania wody płatki się marszczą - nie testowałam. Odpowiedz Link
alisaga Re: suszone kwiaty 24.10.05, 20:49 Najlepiej w dosyć płaskim pudełku wyciąć dziurkę, przeciągnąć przez nią łodyżkę, a płatki zasypać manną kaszą Odpowiedz Link
berkanan dokładnie tak! 25.10.05, 13:01 kasza manna wyciąga wilgoć z kwiatów szybciej niż piasek, jeśli kwiaty będą dokładnie i uważnie zasypane, delikatnie potem otrzepane i usunięta z nich kasza...są naprawdę śliczne(jest to chyba najlepszy sposób dla róż, bo płatki zostają dokładnie zachowane i nie marszczą się, kolor też pięknie pozostaje) suszyłam też gerbery, ozdobne słoneczniki (te małe), rumianki... Odpowiedz Link
domino33 Re: suszone kwiaty 24.10.05, 19:36 Ja zawsze susze roze w bukietach "glowkami w dol" w cieplym pomieszczeniu, zmieniaja kolor, tzn. sa troszke ciemniejsze ale zawsze bardzo piekne. Uzywam je do potpourri. Odpowiedz Link
ania_z_poddasza Re: suszone kwiaty 24.10.05, 23:29 można też wstwić na jakiś czas do gliceryny. Dowiedz się jednak czy dany kwiat daje się zasuszyć ładnie.Kiedyś starannie ułozyłam w piaseczku kwiatek i kształt ładny się zachował.Ale płatki potwornei zmieniły kolor-na barwe starej pościeli jeśli w już omówinoy sposób nie da się zasuszyć kwiatka,a nei ma grubego koszyczka przy łodyżce to możesz go zasuszyć na płasko w grubej książce między kartkami.Częst takie o nietrwałych płatkach można tylko tak zasuszyć.Kolorki zostają naturalne ale troche pastelowe bardziej. Odpowiedz Link
lila4 Re: suszone kwiaty 25.10.05, 22:20 Możesz siszyć w piekarniku. Jeśli chcesz otworzyć zamknięta róże (żywą) nachyl ją nad garnkiem z wrzącą wodą, a później odchyl czymś płatki i susz dalej w piekarniku. Odpowiedz Link
tolirek Re: suszone kwiaty 25.10.05, 22:53 Dzieki goraco za wszelkie porady. Cale zycie suszylam kwiaty najbardziej pospolitym sposobem, tj. glowkami w dol na powietrzu... ale niestety nie wszystkie tak mozna potraktowac...a chcialabym cos zachowac z moich bukietow slubnych ) Roze juz wisza, bo mi bylo szkoda czekac na cudowny sposob... zostaly mi jeszcze storczyki, lilie bede chyba musiala sobie podarowac... sprobowalam wg. pomyslu jednej z Was wlozyc kwiaty do mikrofali... porazka... ;- )) ten pomysl z kasza manna i piaskiem jeszcze wyprobuje, a noz widelec sie uda :- )) jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam kasia Odpowiedz Link
ania_z_poddasza Re: suszone kwiaty 25.10.05, 23:41 mało prawdopodobne żeby lilie się zachowały.suszyłam podobny kwiat właśnie- szkoda zachodu. Odpowiedz Link