Dodaj do ulubionych

cracle medium krok-dwuskładnikowy

03.11.05, 14:16
Witam wszystkie dziewczyny!
Jestem laikiem w technice decoupage,dletego może moje zapytania będą naiwne i
Was zniecierpliwią.Zamówiłam w sklepie internetowym w.w crac.Chciałabym
odnowić drzwi w domu do dziecięcego pokoiku.Proszę o poradę jak zastosować
ten crak,czy moge zastosowac farbę akrylową?jak skomponować specjalnie
zakupiony papier do tego i połaczyć z farbą?Proszę o pomoc.Z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • antiquedeco Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 14:21
      Joasiu - przepraszam, ale mysle, ze dokonalas dosc pochopnego zakupu. Mnostwo
      informacji znajdziesz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=30473438Powodzenia
      • k_izydorczyk Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 14:43
        no dokładnie... p.Dorota ma rację niestety. Krak dwuskładnikowy to już kolejny
        stopień zaawansowania. Farby akrylowe mogą być jak najbardziej, nad kompozycją
        sama musisz popracować, tego się nie da nauczyć kogoś na odległość. Poczytać o
        zasadach poprawnej kompozycji możesz w różnych podręcznikach, ale tylko
        praktyka, próby i różne kombinacje dają efekt. Musisz sama to wyczuć, niestety.
        To nie takie hop-siup, przeczytam i już wiem. Nie ma lekko. Proponuję byś
        najpierw poćwiczyła sobie ten sposób dekoracji na czymś prostym i małym, meble
        czy drzwi na Twoim etapie to zbyt głęboka woda. Jak źle zrobisz straty będa
        bardzo duże, w dodatku nie polecisz za chwilę kupować nowych i będzie klops.
        Ja wiem, że entuzjazm na początku jest wielki i wydaje się, że da się radę, ale
        potem za miesiąc czy dwa, będziesz marzyć o szlifierce czy opalarce, uwierz.
        Zwłaszcza jak spłynie Ci krak. Szkoda kasy i materiałów w takich ilościach na
        takie ćwiczenie, naprawdę. Jak już bardzo bardzo się upierasz to zrób sam
        decoupage klasyczny, a jak nabędziesz wprawy to z czasem dodasz cieniowania i
        być może kraka. Powolutku. Najpierw poznaj materiały (kleje, farby, papier) i
        zapanuj nad kompozycją, kolorami. Potem sama zobaczysz, ze warto było poczekać
        i ćwiczyc.
        Podaję jeszcze raz linkę, bo p.Dorocie źle sie wkleiłasmile
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=30473438
        Pozdrawiam i cierpliwości życzę
        • joasia744 Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 15:19
          dziękuję dziewczyny za odpowiedz.To prawda że jestem tą technika
          zafascynowana.Chciałabym poznać ją dokładnie - wiem ze na to potrzeba
          czasu.Proszę powiedzcie mi ten crac który zakupiłam do czego najlepiej go
          zastować-moze w pózniejszym czasie,na razie bym go odłożyła na półkę.Bardzo
          bym chciała zrobic córce drzwi w róże i jakieś inne delikatne motywy,czy cos
          mozecie mi poradzić?
          • antiquedeco Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 15:47
            Ten krak odstaw do czasu jak juz wyprobujesz inny - prosty np. jednoskladnikowy
            z Nerchau z cretivehobby.pl. Jest dostepny w malych pojemnosciach, inwestycja
            niewielka, a zobaczysz jak sie z tym pracuje.
            A ten, ktory kupilas daje efekt "porcelanowy" i mozna go zastosowac na
            wszystkim, jesli tego wlasnie oczekujesz.
            Proponuje wziac deseczke, pomalowac farba akrylowa i przykleic serwetke. Nawet
            na bialko. Bedziesz wiedziala, czy ci sie to spodoba i jak wychodzi.
          • t.he Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 15:53
            Joasiu, ja nie ma takiego doświadczenia jak Antiquedeco wprawdzie, ale na
            pocieszenie Ci powiem, że nigdy nie miałam i nie używałam uważanego za
            łatwiejszy kraka jednoskładnikowego. Bo mi się nie podoba wink Pierwszą próbę z
            dwuskładnikowym podjęłam po poczytaniu na forum tego, co dziewczyny napisały na
            temat sensownego stosowania (właściwe farby, czas, kolejność, wypełnianie
            spękań) i...wyszło jak sobie wyobrażałam smile
            • antiquedeco Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 16:06
              W sumie to racja, nie ma co demonizowac, nie jest to wcale takie trudne. Mi
              wyszlo za pierwszym razem, po przeczytaniu tego co na opakowaniu. Ale zanim
              zabierzesz sie za drzwi warto sprobowac na czyms mniejszym smile.
    • t.he Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 15:47
      joasia744 napisała:

> jak skomponować specjalnie
      > zakupiony papier do tego

Wyjmij drzwi z framugi, połóż i układaj na sucho tak długo, aż Ci się
      kompozycja spodoba smile Ma to tę zaletę, że można zostawić do jutra i sprawdzić,
      czy jutro dalej będzie się podobało.
    • joasia744 Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 16:06
      dzięki-serdeczne.Tak czytam sobie to forum to widzę ze nie tylko ja taki
      cielaczek w tych sprawach, tym sie pocieszam. Oj tyle mam zapału,tyle chęci.Na
      razie pozbieram sobie podstawowe materiały,będe próbowała na małych
      deseczkach.Czytam o tej technice juz od kilku tygodni,wiem ze muszę juz zacząc
      działać.Moje pierwsze kroki to- kupiłam - czuje ze tez pochopnie(własciciel
      sklepu plastycznego mi to poradził):
      -idea medium 742-MAIMERI
      -ORAZ KLEJ DO SERWETEK-VERNIS COLLE
      w KOŃCU TRZEBA ZABRAĆ SIE ZA PRAKTYKĘ.
      Zamówiłam papier który mi sie spodobał oraz farby które komponuja sie z tym
      papierem i motywami na nim.Ten nieszczesny crac dwuskładnikowy mam nadzieje ze
      mi sie kiedys przyda,jak daje efekt porcelany to może odnowie stara szafkę w
      łazience.
      Zakupiłam również pedzelki i tam takie inne drobiazgi.
      Oj przynudzam was, ale dzięki z góry za pomoc.pa pa
      • k_izydorczyk Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 03.11.05, 16:43
        hmmm, Joasiu a co jest napisane na etykiecie tego 742, bo mam niejasne
        przeczucie, że to krak 1 składnikowy... Będzie tak jeśli będzie napisane, że
        nakładasz najpierw krak na pomalowaną powierzchnię, czekasz aż tam przepisowy
        czas minie (koło 30 min.) i na to nakładasz farbę akrylową...
        Obawiam się, że Pan nie do końca wyjaśnił Ci co to za produkt tak bardzo poleca
        (dwuskładnikowe są w 2 różnych butelkach i mają swoje różne numery), tu butla
        jest jedna z jednym numerem, stąd moje wnioski... Mogę się mylić, ale chyba
        jest tak jak piszęwink
        • joasia744 Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 04.11.05, 13:48
          medium 742 to rzeczywiscie krak jednoskładnikowy, ale na słoiczku nie ma
          etykiety po polsku. Kupując go nawet o tym nie wiedziałam, a włascisiel sklepu
          plastycznego nie jest zbyt zorientowany w technice serwetkowej(w moim miescie
          jest tylko jeden sklep plastyczny-niestety).
          Na razie zbieram sobie warsztacik,mam nadzieję że po blizszym poznaniu tej
          techniki wykorzystam te preparaty.
          Zrobiłam juz pierwszą decoupagową ozdobę na kubeczku-wyszło całkiem nieżle
          Pozdrawiam
          • antiquedeco Re: cracle medium krok-dwuskładnikowy 04.11.05, 14:40
            Polecam ci nasze forumowe sklepy internetowe - jest wybor, rozsadne ceny i
            mozna zapytac o wykorzystanie konkretnych preparatow. A na dodatek
            wlasciecielki swietnie sie znaja na tym co sprzedaja smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka