Dodaj do ulubionych

decoupage na kartonie

07.11.05, 09:48
Witam, drogie i szanowne dziewczyny. zakochałam sie w tych wszystkich
ślicznych cudeńkach jakie wykonujecie i prezentujecie na forum. Postanowiłam,
że ja tez spróbuje. Moim marzeniem jest wykonać słodki segregator. Niestety
nie mam kaski na zakup drewnianego i w związku z tym mam pytanie. Czy
segregatory z Ikei, z grubego kartonu moge pomalować farba akrylową, lakierem
do spekań itd? Czy farba pokryje, czy karton wytrzyma namaczanie farbą itp
pytania. Proszę doradźcie smile))
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 09:57
      Wytrzyma, no może nie namaczanie wodą, ale farbę , lakiery itd. spokojnie.
      Przy zbytnim rozwodnieniu farb może się co najwyżej pojawić taka pofałdowana
      strukturka.
      Mam ze 4 takie zdekupażowane segegregatory ikeowe wink
      • jaroosi Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 10:10
        Witaj,
        bardzo dziekuje za odpowiedź i dodatkowo tak dla mnie dobrą. Ciesze się, że
        jest możliwość. Tak więc kupuję, biorę sie do pracy z wielka nadzieją, że coś
        mi z tych moich pierwszych prób wyjdzie.
        Jeśli mozna mam jeszce jedno pytanie. Dlaczego po pomalowaniu lakierem
        pękającym i koloejnym akrylem wychodzą mi bardzo słabiutkie spekania.
        Nakładałam dużo środka, dokładnie, pedzelkiem, a spekania wyszły jak maleńka,
        ledwo widoczna siateczka. Co robie źle???
        • kasiaba1 Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 10:45
          jeśli warstwa lakieru pekającego byla doś gruba, to te delikatne spękania
          zapewne są zależne od rodzaju te farby która jest na wierzchu (niektóre pękają w
          delikatną siateczkę inne tworzą grube pęknięcia ) możesz pooekspetymentować na
          jakimś małym kartoniku i wybra które Ci odpowiadają. ja np. wolę te mniejsze.
          Małe spękania wychodzą też kiedy nakłada się farbę małym pdzelkiem, małymi
          pociągnięciami.
          • jaroosi Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 11:09
            Dzieki smile)
            Jeśli chodzi o farbe to obie warstwy ( spodnia jak i ta na wierzchu sa
            akrylowe ). Moje spękania widac bardzo minimalnie. Dziękuje za radę. Mozliwe,
            że nakładałam za malutkim pędzelkiem.
            Pomyślłam jeszcze, iz może za mały kontrast kolorystyczny. Spód pomarańcz -
            góra jasno żółta, a w drugim przypadku spód granat - góra błękit. Może farba
            spodnia powinna byc czarna a na wirzch kłąśc jasną?
            • jaroosi Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 11:32
              Witam ponownie.
              O matko doczytałam sie o jeszcze jednej rzeczy !!!! Na forum jest mowa o jakimś
              proszku wypełniającym spekania ? A ja nic takiego nie mam, może w tym tkwi
              problem, że spekania tak słabo widać. z tego wniosek, że zrobiłam źle, bo
              wykonałam tak : warstwa acrylu - wyschło - lakier spekający - wyschło -
              wierzchnia warstwa acrylu - wyschło
              Na tym skończyłam, myślłam, że to wszystko. Miałam przyklejać serwetke i
              lakierować bezbrawnym. Teraz doczytałam o jakiś wypełnieniach. Pomocy o co
              chodzi ????
              • toxicloki Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 11:35
                proszku uzywa sie do kraka dwuskladnikowego, wiec to nie w tym problemsmile
                dwuskaldnikowy jest transparentny dlatego trzeba wetrzec by cokolwiek bylo widacsmile

granat i niebieski powinien byc dobrze widoczny u ciebie., jesli spekania wyszly
                male to albo daj wiecej kraka albo podsusz suszarka (nerchau). przy zoltym i
                pomaranczu faktycznie moze byc mala roznica. jesli chodzi o post kasi z rodzajem
                farb nie miala na mysli ze nie-akryle tyl;ko zaleznie od firmy jedne pekaja
                lepiej -inne gorzejsmile
                • jaroosi Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 11:56
                  Okey. No to sie troszke uspokoiłam. Ja mam kraka 1 składnikowego. jeśłi chodzi
                  o farby, to kupiłam puszke acrylu białego i 4 buteleczki pigmentu`. Bałam sie,
                  że poniosę totalna porażkę więc starałam sie robić zakupy tanio i z niewielka
                  ilościa materiału ( w sumie i tak wydałam prawie 130 zł ). Tak więc rodzaj
                  acrylu jest taki sam, ale spróbuje kupic innego producenta. Moją skrzyneczkę
                  potraktowałam suszarką i chyba tylko dlatego " wylazła " jakaś siateczka.
                  Dziekuje za radę. Przepraszam za te pytania ale jestem "żółtodziób".
                  Pozdrawiam
                  • jaroosi Re: decoupage na kartonie 07.11.05, 21:31
                    Witam ponownie.
                    drogie Forumowiczki słuchajc waszych rad zrobiłam ponownie spekania na małym
                    kartoniku, tyle, ze krak kładłam duzym pędzlem i długimi ruchami. Wyszło
                    całkiem dobrze. jednak pojawił się inny problem. Kartonik jest śliski, tak jak
                    papier kredowy i ma;ując poprostu mi się za pędzlem ciągnie. Kurcze nie wiem
                    jak to powiedzieć fachowo. Maluję raz, ale przez lakier przebija pudełko. A jak
                    chce połozyć kolejna warstwe aby pokryć to co przebija to poprzednia warstwa
                    lakieru mi się ściera ( a przeciez był juz suchy ). Chciałam zrobić sobie
                    segregator ( taki z Ikei ) ale on tez jest papierowy i teraz sę boję. Czy sa
                    jakieś metody, specjalne sposoby na malowanie decoupage na kartonie. Proszę
                    zdradźcie tajemnice "poliszynela".
                    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wyrozumiałośc wobec kolejnej nowej,
                    zakochanej w deco.
                    A tak na marginesie, to, że zakochałam się w docoupage to wszystko Wasza wina i
                    tych cudeniek, które wykonujcie. Jak ja Wam ich zazdroszczę.
                    • toxicloki Re: decoupage na kartonie 08.11.05, 08:50
                      sprobuj potraktowac ten lakierowany karton drobynym papierem sciernym -
                      powierzchnia jest zbyt sliska dlatego sie ciagnieuncertain jesli to nic nie da, to
                      ewentualnie primer, choc nie wiem czy do kraka sie tez go stposuje (do farb na
                      pewno) tylko ze wowczas nie bedzie to juz oszczedne, bo on kolo 20 zl kosztujeuncertain
                      no... ale u mnie papier scierny zawsze dzialasmile
                      • magnolia76 Re: decoupage na kartonie 08.11.05, 10:31
                        jeśli nie wiesz, bo ja np. nie wiedziałam i wstydziłam się zapytać o coś tak
                        pewnie dla nich banalnego i oczywistego, to dziewczyny używają papiru ściernego
                        nr 240 smile

Pozdrawiam
                        Mariola
                        • jaroosi Re: decoupage na kartonie 08.11.05, 10:48
                          Ślicznie Wam dziekuje. jesteście kochane, że tak cierpliwoe i chetnie pomagacie
                          radząc sie swym doświadczeniem.
                          Buziaczki wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka