Dodaj do ulubionych

Do kartkujacych

04.04.06, 18:46
Dziewczyny, podwiedzcie mi prosze, czym przyklejacie niepapierowe elementy:
sznurki, tasiemki, drewienka, kokardki... Mordowalam sie dzisiaj z
przyklejeniem sznurka (papierowego) i nie bardzo mi to wychodzilo. Jak juz
sie w koncu przykleil, to cala kartka w kolo wygladala malo estetycznie, zeby
nie powiedziec po prostu - byla upaprana.
Obserwuj wątek
    • jolasek77 Re: Do kartkujacych 04.04.06, 19:26
      np klejem introligatorskim, po wyschnieciu bezbarwny, najlepiej by mial cienka
      koncowke smile
    • althea35 Re: Do kartkujacych 04.04.06, 19:27
      Magikiemsmile
      Klej robi sie po wyschnieciu przezroczysty.
    • tijgertje Re: Do kartkujacych 04.04.06, 19:44
      Grazynko, skad ja to znam... Dlatego wlasnienie robie kartek, wszystko zawsze mi sie gdzies wypaprze. Mam klej introligatorski z V&D, uzywam go do decou, uwazam, ze jest calkiem niezly, spory sloiczek kosztuje 4E, jest bialy i zasycha przejrzyscie, ale sie nestety blyszczy. Raz przyklejalam sznurek, wysmarowalam go w calosci tym klejem, poczekalam az lekko podeschnie, a potem dociskalam taki lekko klejacy jeszcze do papieru i trzymalo dobrze, a na papierze nie bylo sladu. Na innych niesznurkowych i nie papierowych elementach nie probowalam. Mam pomysl na jajo z koronka czy cos w tym rodzaju, jak przetestuje, to dam ci znac, chyba ze znajdziesz inny pewny sposob, to tez sie podzielsmile
    • kasiorkaa Re: Do kartkujacych 04.04.06, 21:15
      Magic lub minutex, ale ten ostatni śmierdzi!
      • grazyna10 Re: Do kartkujacych 04.04.06, 21:53
        Dzieki dziewczyny, ale okreslenie Magic lub Minutex nic mi nie mowi, ja w NL
        mieszkam. Prosze o jakies bardziej miedzynarodowe okreslenie.
        Tygrys -jaka nazwe ma dokladnie ten klej introligatorski?

Aby byc skromnym trzeba miec z czego.
        • tijgertje Re: Do kartkujacych 04.04.06, 21:58
          boekbinderslijm, jest wodny, bezzapachowy, bialy plastikowy sloiczek 250 gram z niebieska nalepka przy innych klejach. Jest dosc gesty i mazacy, ja zawsze dolewam do pojemnika 2-3 lyzki wody.
          • ara23 Re: Do kartkujacych 04.04.06, 23:04
            klej nazywa sie Magic Glue, dostepne w papierniczych w Polsce lub na allegro
    • 17dota Re: Do kartkujacych 05.04.06, 00:53
      Ja używam pistoletu florystycznego (trzeba jednak uważać na palce, ja prawie
      zawsze się poparzę). Taki pistolet jest niezawodny przy wykonywaniu różnych
      dekoracji. Elementy, które chcę, żeby odstawały od powierzchni kartki (np.
      napisy), mocuję za pomocą pianki tapicerskiej podklejonej taśmą dwustronną... smile
      • karola_pp Re: Do kartkujacych 09.04.06, 22:18
        a gdzie mozna kupic taka piankę?
        • 17dota Re: Do kartkujacych 10.04.06, 10:25
          karola_pp napisała:

> a gdzie mozna kupic taka piankę?

Poszukaj w marketach budowlanych - tam znajdziesz piankę, którą daje się pod
          panele podłogowe (ona jest trochę grubsza od tapicerskiej), a może ktoś z
          Twoich znajomych kładzie panele... (po co ma wyrzucać resztki, jak dla kogoś
          mogą być bardzo przydatne wink ). Podobną piankę można też znaleźć w pudełkach z
          nowymi butami (zabezpiecza się nią buty), tylko tu chodzi mi o taką, którą
          wkłada się do wewnątrz buta, a nie tą, którą czasami buty są owinięte. A może
          znasz kogoś, kto pracuje w zakładzie tapicerskim - tam też mają dużo resztek,
          które wyrzucają. Powodzenia w poszukiwaniach smilesmile
    • althea35 Re: Do kartkujacych 06.04.06, 10:56
      Magica mozesz kupic na alegro. Ja tak kupowalam, a tez w Polsce nie mieszkam.
      Swietna sprawa, szczegolnie, ze ma taka cienka koncowke. Ale niedawno patrzylam
      na kleje w sklepie i znalazlam podobny... przynajmniej tak mi sie wydaje.
      Szukaj takiego kleju, ktory jest przezroczysty po wyschnieciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka