Dodaj do ulubionych

Mentzen w Berlinie

01.08.26, 20:41
"Sławomir Mentzen razem z działaczami swojej partii Nowa Nadzieja udał się do Berlina, gdzie pod Bramą Brandenburską uczcili godzinę "W". Kilkudziesięcioosobowa grupa trzymała wielki baner, którego hasło miało przypomnieć Niemcom skalę pogromu, jakiego dokonali ich przodkowie podczas Powstania Warszawskiego."

Nawet mi się podoba ten gest.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-08-01/nigdy-o-tym-nie-zapomnimy-mentzen-i-czlonkowie-nowej-nadziei-pod-brama-brandenburska/
Obserwuj wątek
    • j-k A mnie mniej. 01.08.26, 21:00
      czciborwielki napisał(a):

> Nawet mi się podoba ten gest.

A mnie mniej.

Powstanie warszawskie w danym momencie bylo absolutnie przedwczesne - chociaz politycznie zrozumiale, bo bylo polityczne skierowane przeciw Stalinowi.

Niemcy dla samych siebie dobrze by zrobili - gdyby pozwolili powstancom zajac Warszawe - bo Stalin mialby "zagwozdke"

ale Hitler byl IDIOTA - wiec prozno byloby na to liczyc.

i tylko zniszczonego miasta szkoda...
      J.K.
      syn powstanca warszawskeigo

• czciborwielki Re: A mnie mniej. 01.08.26, 21:26
        j-k napisał:

> czciborwielki napisał(a):
        >
        > > Nawet mi się podoba ten gest.

> A mnie mniej.
        > Powstanie warszawskie w danym momencie bylo absolutnie przedwczesne - chociaz p
        > olitycznie zrozumiale, bo bylo polityczne skierowane przeciw Stalinowi.
        > Niemcy dla samych siebie dobrze by zrobili - gdyby pozwolili powstancom zajac W
        > arszawe - bo Stalin mialby "zagwozdke"
        > ale Hitler byl IDIOTA - wiec prozno byloby na to liczyc.
        > i tylko zniszczonego miasta szkoda...
        > J.K.
        > syn powstanca warszawskeigo

Pełna zgoda. Nie zaszkodzi jednak przypomnieć współczesnym Niemcom o ich historycznej odpowiedzialności. Podziwiam, że komuś się chce jechać do Berlina i stać tam z banerami.
        • stefan4 Re: A mnie mniej. 02.08.26, 12:03
          czciborwielki:
          > Nie zaszkodzi jednak przypomnieć współczesnym Niemcom o ich historycznej odpowiedzialności.

Ale jaki miałby być realny cel takiego przypominania ludziom, że ich pradziadowie dopuścili do władzy zbrodniarzy? To tak, jak gdyby Litwini przyjechali do Warszawy protestować przeciwko zagrabieniu im połowy kraju (razem ze stolicą) przez degenerała Żeligowskiego. Niektórzy Niemcy oglądający to przedstawienie będą pamiętali coś tam ze szkoły o Powstaniu Warszawskim i będzie im głupio. Większość będzie wzruszała ramionami i przechodziła do swoich spraw — i umacniała się w przekonaniu, że różni cudzoziemcy lubią robić hałas pod Bramą Brandenburską, bo oni już tak mają.

czciborwielki:
          > Podziwiam, że komuś się chce jechać do Berlina i stać tam z banerami.

Czego się nie robi dla zdobycia głosów nacjonałów... Przecież to widowisko wcale nie było dla Niemców, chociaż odbyło się w Niemczech.

- Stefan
          • czciborwielki Re: A mnie mniej. 02.08.26, 20:03
            stefan4 napisał:

ze stolicą) pr
            > zez degenerała Żeligowskiego. Niektórzy Niemcy oglądający to przedstawienie bę
            > dą pamiętali coś tam ze szkoły o Powstaniu Warszawskim i będzie im głupio. Wię
            > kszość będzie wzruszała ramionami i przechodziła do swoich spraw — i umac
            > niała się w przekonaniu, że różni cudzoziemcy lubią robić hałas pod Bramą Brand
            > enburską, bo oni już tak mają.
            >
            > czciborwielki:
            > > Podziwiam, że komuś się chce jechać do Berlina i stać tam z banerami.
            >
            > Czego się nie robi dla zdobycia głosów nacjonałów... Przecież to widowisko wca
            > le nie było dla Niemców, chociaż odbyło się w Niemczech.
            >
            > - Stefan
            >

Ale przynajmniej jedna burda mniej w Polsce. Niech sobie porozrabiają w Niemczech.
            • taziuta Re: A mnie mniej. 03.08.26, 05:48

> Ale przynajmniej jedna burda mniej w Polsce. Niech sobie porozrabiają w Niemczech.

Jestem przeciwny chwaleniu się naszymi debilami za granicą.
              • no-popis Re: A mnie mniej. 03.08.26, 06:22
                taziuta napisał:

> czciborwielki napisał(a):
                >
                > > Ale przynajmniej jedna burda mniej w Polsce. Niech sobie porozrabiają w N
                > iemczech.
                >
                > Jestem przeciwny chwaleniu się naszymi debilami za granicą.
                Mam nadzieję, że rzadko tam bywasz bo zgadzam się z Tobą.
          • x2468 Re: A mnie mniej. 03.08.26, 11:04
            Chwile postali a potem szybciutko, niemal truchtem poszli na niemieckie piwo. W końcu im się należało, choćby za Powstanie z kolan.
          • mazala2 Re: A mnie mniej. 03.08.26, 13:42
            stefan4 napisał:

> czciborwielki:
            > > Nie zaszkodzi jednak przypomnieć współczesnym Niemcom o ich historycznej
            > odpowiedzialności.
            >
            > Ale jaki miałby być realny cel takiego przypominania ludziom, że ich pradziadow
            > ie dopuścili do władzy zbrodniarzy? To tak, jak gdyby Litwini przyjechali do W
            > arszawy protestować przeciwko zagrabieniu im połowy kraju (razem ze stolicą) pr
            > zez degenerała Żeligowskiego. Niektórzy Niemcy oglądający to przedstawienie bę
            > dą pamiętali coś tam ze szkoły o Powstaniu Warszawskim i będzie im głupio. Wię
            > kszość będzie wzruszała ramionami i przechodziła do swoich spraw — i umac
            > niała się w przekonaniu, że różni cudzoziemcy lubią robić hałas pod Bramą Brand
            > enburską, bo oni już tak mają.
            >
            > czciborwielki:
            > > Podziwiam, że komuś się chce jechać do Berlina i stać tam z banerami.
            >
            > Czego się nie robi dla zdobycia głosów nacjonałów... Przecież to widowisko wca
            > le nie było dla Niemców, chociaż odbyło się w Niemczech.
            >
            > - Stefan
            >

Zwykły burak by dobitniej nie komentował i uzasadnił.
            W masce integienta bardziej ci cool.
      • stasi1 Re: A mnie mniej. 02.08.26, 12:33
        Nie do końca to tak byłoby. W 44 roku Hitler nie wiedział że acz nie ma sił aby iść dalej na Berlin. Gdyby miał te siły warszawa zdobyta przez powstańców. Acz przerzuca siły do miasta i we wrzesniu idzie na Berlin. W październiku jest nad Odrą . Zaryzykował byś to na miejscu Hitlera?
    • qwardian Re: Mentzen w Berlinie 01.08.26, 21:33
      Gdyby Berlińczycy zaczęli strzelać do okupantów sowieckich, amerykańskich, brytyjskich und francuskich, to efekt byłby podobny wiedząc co anglosaskie bandziory zgotowały cywilom w Hamburgu, Dreźnie, Tokio, Hiroszimie und Nagasaki..
    • pies.na.czarnych Re: Mentzen w Berlinie 01.08.26, 21:52
      Tym razem mieli zezwolenie?
    • no-popis Re: Mentzen w Berlinie 02.08.26, 18:38

> "Sławomir Mentzen razem z działaczami swojej partii Nowa Nadzieja udał się do B
      > erlina, gdzie pod Bramą Brandenburską uczcili godzinę "W". Kilkudziesięcioosobo
      > wa grupa trzymała wielki baner, którego hasło miało przypomnieć Niemcom skalę p
      > ogromu, jakiego dokonali ich przodkowie podczas Powstania Warszawskiego."
      >
      Mnie też.
    • no-popis porównajmy 02.08.26, 18:40

> "Sławomir Mentzen razem z działaczami swojej partii Nowa Nadzieja udał się do B
      > erlina, gdzie pod Bramą Brandenburską uczcili godzinę "W". Kilkudziesięcioosobo
      > wa grupa trzymała wielki baner, którego hasło miało przypomnieć Niemcom skalę p
      > ogromu, jakiego dokonali ich przodkowie podczas Powstania Warszawskiego."
      >
      W Niemczech taka historyczna manifestacja była możliwa.
      Czy jest możliwa w w Wołyniu a może w Kijowie?
      • eriko Re: porównajmy 02.08.26, 18:58
        no-popis napisała:
        > > Nawet mi się podoba ten gest.
        > W Niemczech taka historyczna manifestacja była możliwa.
        > Czy jest możliwa w w Wołyniu a może w Kijowie?
        >

Czy w Warszawie byłaby możliwa pokojowa manifestacja Niemców z powodu utracenia przez nich na rzecz Polski 21% powierzchni całkowitej RFN i NRD (nieco ponad 100 000 km2)?
        • no-popis Re: porównajmy 02.08.26, 23:20
          eriko napisała:

> no-popis napisała:
          > > > Nawet mi się podoba ten gest.
          > > W Niemczech taka historyczna manifestacja była możliwa.
          > > Czy jest możliwa w w Wołyniu a może w Kijowie?
          > >
          >
          > Czy w Warszawie byłaby możliwa pokojowa manifestacja Niemców z powodu utracenia
          > przez nich na rzecz Polski 21% powierzchni całkowitej RFN i NRD (nieco ponad 1
          > 00 000 km2)?
          Mowa jest o ofiarach masowych mordów na ludności cywilnej.
          Dla Ciebie nie ma różnicy ale od zawsze masz problem ze zrozumieniem fundamentalnych kwestii :(
          • eriko Re: porównajmy 03.08.26, 00:08
            no-popis napisała:
            > Mowa jest o ofiarach masowych mordów na ludności cywilnej.
            > Dla Ciebie nie ma różnicy ale od zawsze masz problem ze zrozumieniem fundamenta
            > lnych kwestii :(
            >

To co twierdzisz jest bez znaczenia.

Niby taki mądry a nie wie, że wysiedlenia dotknęły ponad 6 milionów Niemców, którzy potracili swoje majątki, w tym dorobek pokoleń, zaś ofiar śmiertelnych tego exodusu było około pół miliona. Skoro Mentzen, Bąkiewicz mogą demonstrować w Berlinie, to dlaczego AfD swoje niezadowolenie nie miałoby prawa manifestować w Warszawie?
            • no-popis Re: porównajmy 03.08.26, 04:44
              eriko napisała:

> no-popis napisała:
              > > Mowa jest o ofiarach masowych mordów na ludności cywilnej.
              > > Dla Ciebie nie ma różnicy ale od zawsze masz problem ze zrozumieniem fund
              > amenta
              > > lnych kwestii :(
              > >
              >
              > To co twierdzisz jest bez znaczenia.
              Jak tupniesz nogą i coś powiesz to tak jest....jak 4 letnia dzieczynka :)
              > Niby taki mądry a nie wie, że wysiedlenia dotknęły ponad 6 milionów Niemców, kt
              > órzy potracili swoje majątki, w tym dorobek pokoleń, zaś ofiar śmiertelnych teg
              > o exodusu było około pół miliona.
              Znam temat. Wielokrotnie gościłem wtedy w Berlinie, nawet w jednym przypadku oburzonych polityków, na wystawę Eriki Steinbach o Wypędzonych, która ich bulwersowała i następnie z nimi dyskutując i wskazując nieznane im krzywdy Niemców. Zapewne nie byłaś na tej wystawie ale wspomnę Ci, że na tej wystawie , o ile wskazywano winnych, wskazywano Armię Czerwoną i NKWD a nie Polaków i nie formacje polskie.
              W dalszym ciągu nie rozumiesz fundamentalnej kwestii czym jest ludobójstwo.

Skoro Mentzen, Bąkiewicz mogą demonstrować w
              > Berlinie, to dlaczego AfD swoje niezadowolenie nie miałoby prawa manifestować w
              > Warszawie?
              Tak więc AfD, które mo wielu bardzo wykształconych ludzi wśród swoich elit, protestowałoby przez abmasadą Rosji i ich pomocnikach czyli np pod domem Czarzastego.
              • eriko Re: porównajmy 03.08.26, 09:21
                no-popis napisała:
                > Znam temat. Wielokrotnie gościłem wtedy w Berlinie, nawet w jednym przypadku
                > oburzonych polityków, na wystawę Eriki Steinbach o Wypędzonych, która ich
                > bulwersowała i następnie z nimi dyskutując i wskazując nieznane im krzywdy Niemców.
                > Zapewne nie byłaś na tej wystawie ale wspomnę Ci, że na tej wystawie , o ile
                > wskazywano winnych, wskazywano Armię Czerwoną i NKWD a nie Polaków i nie formacje
                > polskie. W dalszym ciągu nie rozumiesz fundamentalnej kwestii czym jest ludobójstwo.
                >

W związku z tym, że często różnym forumowiczom zarzucasz niedostatki umysłowe, doszłam do wniosku. iż w ten sposób dbasz o swój komfort psychiczny, utwierdzając siebie w przekonaniu, iż jesteś mądrzejszy, niżby innym mogło się wydawać. Wolałabym ciebie pozostawić w tym samozadowoleniu, bo świat ludzi zadowolonych, to świat lepszy, który leży w moim interesie.

Jednak twój nie w pełni kompetentny komentarz prowokuje do zwrócenia uwagi, iż brakuje ci empatii i niniejszym masz zawężone rozumienie pojęcia: ofiara. Nie tylko ludobójstwo - są różnego rodzaju krzywdy, które nie doprowadzając do śmierci, m.in. wywołują cierpienia psychiczne, uszczerbki na zdrowiu, straty majątkowe etc. Wymieniłeś Erikę Steinbach, która przez wiele lat była przewodniczącą Związku Wypędzonych. Wypędzony, to skrzywdzony, a skrzywdzony, to ofiara.

no-popis napisała:
                > Tak więc AfD, które mo wielu bardzo wykształconych ludzi wśród swoich elit, pro
                > testowałoby przez abmasadą Rosji i ich pomocnikach czyli np pod domem Czarzastego.
                >
                Ja ze swojego wykształcenia jestem zadowolona, więc nie interesuje mnie jakie ty i inni forumowicze mają wyksztalcenie. Zapewniam cię, że dyplom wyższej uczelni daje szereg percepcyjnych możliwości, lecz nie czyni człowieka mądrego. Skoro jednak uważasz, że elita AfD wiedziałaby gdzie działać, bo - jak stwierdzasz - ma wielu bardzo wykształconych ludzi, to zapewniam cię, iż ze względu na to wyksztalcenie z całą pewnością wiedzieliby, że do rozbiorów Niemiec doprowadził w Jałcie nie tylko Stalin. A jeżeli - według ciebie - mądrze jest manifestować przed właściwą ambasadą, to zapewne nie zredukowaliby się do Ambasady Rosyjskiej.

Poza tym Erika Steinbach przeniosła się ze Związku Wypędzonych do AFD, pnącej się do władzy. Liderka AfD Alice Weidel już mówiła o terenach dawnej NRD jako o środkowych Niemczech, więc można spodziewać aktywacji ziomkowskich roszczeń.

Poza tym skoro nie odpowiedziałeś, to chyba nie zrozumiałeś mojego pytania. Chciałam się dowiedzieć od prawicowców czy pozwoliliby AfD manifestować swoje niezadowolenie w Warszawie - stolicy Polski, która od 1945 r. dzierży niemieckie ziemie. ...tak jak to wcześniej manifestował w Berlinie ten osiłek Bąkiewicz, specjalista od krużganka oświaty, zaś obecnie Mentzen, którego rodzina ma korzenie germańskie i którego ludzie w Parlamencie Europejskim kooperują z AfD.

• no-popis Re: porównajmy 03.08.26, 13:07
                  eriko napisała:

> no-popis napisała:
                  > > Znam temat. Wielokrotnie gościłem wtedy w Berlinie, nawet w jednym przypa
                  > dku
                  > > oburzonych polityków, na wystawę Eriki Steinbach o Wypędzonych, która ic
                  > h
                  > > bulwersowała i następnie z nimi dyskutując i wskazując nieznane im krzywd
                  > y Niemców.
                  > > Zapewne nie byłaś na tej wystawie ale wspomnę Ci, że na tej wystawie , o
                  > ile
                  > > wskazywano winnych, wskazywano Armię Czerwoną i NKWD a nie Polaków i nie
                  > formacje
                  > > polskie. W dalszym ciągu nie rozumiesz fundamentalnej kwestii czym jest l
                  > udobójstwo.
                  > >
                  >
                  > W związku z tym, że często różnym forumowiczom zarzucasz niedostatki umysłowe,
                  > doszłam do wniosku. iż w ten sposób dbasz o swój komfort psychiczny, utwierdzaj
                  > ąc siebie w przekonaniu, iż jesteś mądrzejszy, niżby innym mogło się wydawać. W
                  > olałabym ciebie pozostawić w tym samozadowoleniu, bo świat ludzi zadowolonych,
                  > to świat lepszy, który leży w moim interesie.
                  Tak, niektórym zarzucam. To prawda ale nie z tych powodów jakie podyltowały Ci, jak pisałaś, Twoje kompleksy ale są rzeczywiście niemądrzy.
                  > Jednak twój nie w pełni kompetentny komentarz prowokuje
                  to wykarz tę niekompetenvcję. Gdzie ona wystąpiła i nie zaliczaj się do forumowych przygłupów nawiedzonych politycznei.
                  Proszę, gdzie jest ta niekompetencja.

>Wymieniłeś Erikę Steinbach, która przez wiele lat była przewodniczącą
                  > Związku Wypędzonych. Wypędzony, to skrzywdzony, a skrzywdzony, to ofiara.
                  > ]

No i mamy przygłupa, który nie odróżnia ofiary ludobójstwa od skrzywdzonego. Erica, którą poznałem osobiście na otwarciu wystawy, to rozumie i pierwsza by się martwiła Twoim rozumieniem podstawowych kanonów i wartości również prawnych.
                  Przypominam, że podałęm Ci argument/informację, istotną w tej dyskusji i na ten temat, że Frau Erica obwiniała t tym temacie Armię Czerweoną czyli tę armię, która wyzwoliła Polskę i NRD zdaniem marszałka Czarzastego :)- z tym czerwonym przygłupem Erica też by się nie zgodziła.

> Poza tym skoro nie odpowiedziałeś, to chyba nie zrozumiałeś mojego pytania.
                  Odpowiedziałem i to jednoznacznie. Dziecko z młodzieżówki by zrozumialo.
                  • no-popis Re: porównajmy 03.08.26, 13:27
                    no-popis napisała:

> to wykarz tę niekompetenvcję.
                    Oczywiście wykaż
                  • eriko Re: porównajmy 03.08.26, 14:05
                    > to wykarz tę niekompetenvcję. Gdzie ona wystąpiła i nie zaliczaj się do forumowych
                    > przygłupów nawiedzonych politycznei. Proszę, gdzie jest ta niekompetencja.
                    > Odpowiedziałem i to jednoznacznie. Dziecko z młodzieżówki by zrozumialo.

Jeżeli nie zrozumiałeś, to twój problem, nie mój. Nie będę z tobą licytować się na stopnie głupoty. Tym różnię się od ciebie, że nie mam kompleksów, mam poczucie własnej wartości, więc nie ma we mnie potrzeby obrażania ludzi, by potwierdzać sobie jaka to jestem mądra. Mogę być głupia, stać mnie na to :)
                    • no-popis Re: porównajmy 03.08.26, 17:51
                      eriko napisała:

> > to wykarz tę niekompetenvcję. Gdzie ona wystąpiła i nie zaliczaj się do f
                      > orumowych
                      > > przygłupów nawiedzonych politycznei. Proszę, gdzie jest ta niekompetencja
                      > .
                      > > Odpowiedziałem i to jednoznacznie. Dziecko z młodzieżówki by zrozumialo.
                      >
                      > Jeżeli nie zrozumiałeś, to twój problem, nie mój.
                      Ty się nie licytujesz tylko nie przedstawiasz argumentów i nie oceniam ich siły tylko jakichkolwiek argumentów.
                      Za wyjątkiem porównania wypędzonych przez sovietów a nie przez Polaków do ofiar ludobójstwa co po prostu nie trzyma standardów.
                  • eriko Re: porównajmy 03.08.26, 14:46
                    no-popis napisała:
                    > No i mamy przygłupa, który nie odróżnia ofiary ludobójstwa od skrzywdzonego. Er
                    > ica, którą poznałem osobiście na otwarciu wystawy, to rozumie i pierwsza by się
                    > martwiła Twoim rozumieniem podstawowych kanonów i wartości również prawnych.
                    > Przypominam, że podałęm Ci argument/informację, istotną w tej dyskusji i na ten
                    > temat, że Frau Erica obwiniała t tym temacie Armię Czerweoną czyli tę armię, k
                    > tóra wyzwoliła Polskę i NRD zdaniem marszałka Czarzastego :)- z tym czerwonym
                    > przygłupem Erica też by się nie zgodziła.
                    >

Jesteś nieuczciwym rozmówcą, posługujesz się kłamstwem, aby twoje było na wierzchu, więc znalazłam wypowiedź Steinbach z 2009 r., zamieszczoną w Rzeczpospolitej. Ta kobieta nie obciąża odpowiedzialnością wyłącznie Armii Czerwoną.
                    www.rp.pl/opinie-polityczno-spoleczne/art15738801-kto-sie-zmienil-steinbach-czy-niemcy
                    Fragmenty artykułu:
                    Jak przyznała w wywiadzie telewizyjnym trzy lata temu, centrum w stolicy Niemiec ma być "bramą, przez którą trzeba przejść, aby opracować gruntownie historię wypędzenia Niemców".
                    Jeżeli pojawi się empatia, to tym łatwiejsza będzie walka o prawa wypędzonych. Nie o te same, o które walczył niegdyś Związek Wypędzonych, ale jakże podobne: uznania przez Polskę i inne kraje deportacji za sprzeczną z prawem, "prawa do ojczyzny" (Recht auf die Heimat) rozumianego jako prawo powrotu i odszkodowań za mienie wysiedlonych Niemców. – Chodzi nam o odszkodowania symboliczne, podobnie jak to miało miejsce na przykład na Węgrzech – powtarzała Erika Steinbach w rozmowach z "Rzeczpospolitą".

Jak wcześniej wyjaśniała tygodnikowi "Der Spiegel", Polska i Czechy "powinny na przykład powiedzieć: Witamy wypędzonych. W ten sposób wypędzeni powinni zostać uwzględnieni w planach odszkodowawczych".

• x2468 Re: porównajmy 03.08.26, 11:15
            Zapomniałeś sklerotyku o Katyniu, Miednoje, Syberii, Kazachstanie masowych mordach Polaków w ZSRR i Polsce przez twoich braci z NKWD? Może byście pojechali z podobnym banerem do Moskwy? Tylko nie zabierajcie do Moskwy twojego bohatera Bąkiewicza bo pewnie znowu zsika się w gacie na widok moskiewskiego policjanta.
            • qwardian Re: porównajmy 03.08.26, 12:16
              CCCP kaput, ponadnarodowy gniot uzbrojony po zęby rozwiązał się i nie ma przeciw komu manifestować. Putin jest nazim bratem und Bandera też..

kresy24.pl/ojciec-putina-sluzyl-w-oddzialach-hitlera-i-pacyfikowal-powstanie-warszawskie-prezydent-rosji-jest-z-pochodzenia-jest-niemcem-foto/
    • pies.na.czarnych Re: Mentzen w Berlinie 03.08.26, 17:42
      https://pbs.twimg.com/media/HOvlcN3XAAAEphp?format=jpg&name=medium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka