karzoo 04.09.06, 20:02 To skoro mozna tu pytać to pytam: czy zna może ktoś technikę preparowania liści, tzn. tak żeby pozostały same żyłki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarka6 Re: Preparowanie liści 04.09.06, 20:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19164299&a=19164299 Odpowiedz Link
kasia.z Re: Preparowanie liści 04.09.06, 20:51 Od siebie dodam że 2 tygodnie moczenia to może być mało, moje dały się obrobić po 3-4 w zależności od gatunku liści. Kasia Odpowiedz Link
igaspr Re: Preparowanie liści 04.09.06, 22:42 Moja metoda, moczysz jeden dzien w proszku do prania, nastepnego dnia gotujesz ok. dwoch godzin ale tak zeby sie nie zagotowalo i znowu moczysz ok. 4 dni. Wychodza sliczne )) Odpowiedz Link
agaa_p Re: Preparowanie liści 05.09.06, 21:19 czy miąższu pozbywać się wówczas na mokro czy kruszyć po wyschnięciu (to już chyba bardziej ryzykowne) Odpowiedz Link
igaspr Re: Preparowanie liści 05.09.06, 21:29 Na mokro oczywiscie, stara szczoteczka do zebow Odpowiedz Link
t.he Re: Preparowanie liści 12.09.06, 00:12 Igo, jakie liście najbardziej się do tego nadają? Odpowiedz Link
igaspr Re: Preparowanie liści 12.09.06, 09:13 Najszybciej i najladniej wychodza liscie magnoli,klon jest prawie nie do wypreparowania, male listki lipy wychodza niezle i jeszcze bluszcz ale mlody :- )) Odpowiedz Link
t.he Re: Preparowanie liści 12.09.06, 09:59 Dzięki Czy to kompletna ruletka, czy można po czymś poznać przed? Pytam ze względu na rośliny doniczkowe, które ewentualnie bym podstrzygła. Odpowiedz Link
igaspr Re: Preparowanie liści 12.09.06, 10:22 Najlepsze sa liscie takie lekko "miesiste" , z doniczkowymi nie probowalam ... Odpowiedz Link
eight Re: Preparowanie liści 15.09.06, 18:01 T.he i jak Ci idzie? Mi wyszło tak Mam pytanie do bardzije doświadczonych- czy liście same zbledną czy trzeba im jakoś w tym pomóc, np wystawiając na słońce? Choć w zasadzie efekt jaki uzyskałam satysfakcjonuje mnie w 100% Odpowiedz Link
t.he Re: Preparowanie liści 15.09.06, 23:38 Pięknie Ci wyszło! Czy to buk? Moje się dopiero moczą, ale nie wyglądają na razie na rozmoczone Sypnęłam pół szklanki proszku na ok. litr wody i kilkanaście liści. Pewnie za dużo. Odpowiedz Link
igaspr Re: Preparowanie liści 16.09.06, 16:56 Pieknie Faktycznie zapomnialam napisac, ze na sloncu szybciej sie wybielaja Odpowiedz Link
t.he Re: Preparowanie liści 22.09.06, 10:33 Pięknie wychodzi kawa, choć powinna moczyć się dłużej. Zadatki ma napewno bluszcz, ale miałam nie dość młode liście, i chyba też lipa. Liście róży preparują się ciekawie, ale inaczej. Tak jakby kosmato i bladozielono Scindapsus, epipremnum, syngonium, pelargonie, niecierpki, begonie nie nadają się. Ale ja już tego chyba nie będę robiła, bo to nie na mój brak cierpliwości Odpowiedz Link
t.he Re: Preparowanie liści 06.10.06, 11:33 Wyczytałam wczoraj na zagranicznych stronach, że wybielacz powinien być chlorowy. Odpowiedz Link
czarka6 Re: Preparowanie liści 16.09.06, 23:44 Ja też zrobiłam liście preparowane z tym tylko ze godzinke grzały się na małym ogniu i to wystarczy i tez wyszly fajne. Odpowiedz Link
kasia.z Re: Preparowanie liści 17.09.06, 09:48 Moje pozostawione w wodze na werandzie bez opieki wyparowały. Teraz już pod kontrolą mocze następną porcje w sodzie. Kasia Odpowiedz Link
latarnia_morska sposób jednodniowy 05.10.06, 17:11 Spróbowłam zmierzyć się z liścmi wg przepisu Igispr. W trakcie zmodyfikowałam "przepis" następująco (czas skrócił się do 1 dnia): -moczyłam liście 1 dzień w ciepłym roztworze proszku do prania (garść na 3/4 litra) -gotowałam je na minimalnym ogniu przez godzię, w roztworze -po ostygnięciu ułożyłam na sitku (odwróconym do góry dnem) i pod malutkim strumykiem bieżącej wody opukiwałam je szczoteczką -liście magnolii są ok, ale najładniej wyszły mi liście jabłoni, jakiejś późnojesiennej odmiany. Czy próbowałyście farbować wypreparowane liście? Zamierzam spróbować farbkami do jajek, ale jeśli ktoś już to robił, to proszę o info Pozdrowienia Odpowiedz Link
t.he Re: sposób jednodniowy 06.10.06, 11:35 Ja suszone liście kiedyś z dobrym skutkiem bejcowałam. Akwarela nie wszystko łapie. Odpowiedz Link
zwiatrem czy ma któraś z Was zdjęcia takiego liścia? 05.10.06, 19:26 z chęcia bym obejrzała te wspaniałe liscie, czy ma któras z Was zdjecia i mogłaby je tutaj zamieścić?? Odpowiedz Link
t.he Re: czy ma któraś z Was zdjęcia takiego liścia? 06.10.06, 11:32 W poście Eight masz link. Odpowiedz Link
baszalotta Re: Preparowanie liści 30.11.06, 17:17 mam pytanie w tej sprawie: ma zostacszkielecik, czy koronkowy listek po prostu? rozumiem, że jak szkielecik, to z opukiwaniem, a jak koronkowy listek, to tylko wybielanie i efekt wtedy taki, jak u eight? więc jak to jest, koleżanki? Odpowiedz Link
t.he Re: Preparowanie liści 01.12.06, 22:00 No nie. Wybielanie wpływa na kolor. Żeby zrobił się jakikolwiek ażur trzeba obstukać szczoteczką. Stopień wypreparowania zależy od cierpliwości, gatunku liścia i pewnie sposobu obróbki przed. Odpowiedz Link