Dodaj do ulubionych

BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO

26.03.02, 20:44
...Jak już wiecie ( co nie którzy ) nie jestem ze Słupska ale....swego czasu
często bywałem w tym grodzie i....będąc przeważnie konsumowałem posiłki w Barze
Mlecznym połączony z mini pizzerią na Wojska Polskiego ( koło poczty ). Czy
istnieje jeszcze ten lokal... I jeszcze jedno pytanko - jaki polecacie lokal
gastronomiczny ( posiadający w menu posiłki wegetariańskie , mięsne czyli
z "Padliną" )godny do odwiedzenia dla przeciętnego podróżnego.
Pozdrawiam :).
Obserwuj wątek
    • Gość: Nataliaa Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 20:46
      ja tylko pozdrawiam i odyłam do wątku o barach.(jak znajdę w jakim to było,to
      dam tu znać).
      • Gość: Damian Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 20:55
        UMK!

Poszukaj watku Bar Mleczny. Tam sie rozpisywalismy na ten temat. Bar jeszcze
        istnieje i nie zanosi sie zeby przestal. Nazywa sie Poranek i jak dla mnie to
        chyba najlepsze miejsce dla podroznego na posilek. Poza tym mamy jeszcze jeden
        bar mleczny Koziolek Matolek.

Czy to oznacza ze bedziesz w najblizszym czasie w Paryzu Polnocy?
    • Gość: Sabat Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.gdan.gazeta.pl 26.03.02, 20:51
      O wiele przyjemniejszy niż Bar Mleczny jest Adamek, można wejść od frontu, a
      gdzie bardzo schludnie i wygodnie bardzo smacznie gotują, wszystko ciepłe i
      świeże a ceny są z zwyczajnie kosmosu.

Rosół z makaronem (świetny) - 92 gr
      Schabowy po parysku - 3,65 zł
      ziemniaki - 90 gr, lub frytki - 1,5 zł

surówka z buraczków lub kapusty - 60 gr
      -----------------------------------------
      SUMA ZA PEŁNY OBIAD - ok. 6,60
      Wszystkie zupy poniżej 1 zł, oprócz żurka na kiełbasie (chyba 1,8)
      • Gość: andy_sz Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.dialin.buffalo.edu 28.03.02, 09:29
        Nie wiedzialem ze Adamek jest taki tani. To faktycznie ceny prawie jak bar
        mleczny. Ale jakos przywyklem do nich, takie miejsca jak Adamek sa bardziej
        VIPowate :-)
        • Gość: Julka Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 09:44
          ja też nie wiedziałam, że Adamek jest tani
          :)
          • Gość: Julka Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 09:18
            a wczoraj na obiad zafundowaliśmy sobie pizzę z Poranka
            jak zwykle pyszna
            a po południu u Natalii jadłam jeszcze jedną pizzę
            stwierdzam , że ostatnio coś za dużo tych pizz
    • umk__historia Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO 04.04.02, 17:01
      Nie wiem dlaczego ale słowo Poranek kojaży mnie się z programem :
      "Domowe Przedszkole" i Słoneczkiem takim podobnym jak jest logo Gadu -gadu.

• Gość: Pamela Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 17:33
      Zeby tylkoz Polsatem Ci sie nie skojarzyl !

Ale masz racje Poranek i Domowe Przedszkole - cos w tym jest!
      Poranek mi osobiscie kojarzy mi sie z zapachem pizzy i leniwymi z tluszczykiem
      Mmmmm....
    • umk__historia Słoneczko : ) 06.04.02, 12:44
      Dlaczego ma mnie się kojarzyć ze logo Polsatu - to nie słoneczko tylko psełdo
      żólta plamka :)
      Dla wyjaśnienia opiszę jak moim zdaniem wygląda Porankowe Słoneczko:
      kółeczko żółte w którym znajdują się oczka i buźka uśmiechnięta a, promyki
      piękne cieplutkie itd.
      Pamietam że bardzo dobre serwowali m.in. suróweczki :).

• Gość: Pixi Re: Słoneczko : ) IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 12:48
        Dobre sa tez kotlety ziemniaczane i jajeczne !
        UMK, jak przyjedziesz do nas to wybierz sie do naszego drugiego baru mlecznego
        Koziolek Matolek!
    • Gość: avia Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 15.04.02, 13:48
      A propos tej minipizzerii przy "Poranku", to jest to najstarsza pizzeria w
      Polsce.
      • Gość: andy_sz Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.dialin.buffalo.edu 15.04.02, 15:54
        Skad masz takie informacje Avia??? Nigdy wczesniej o tym nie slyszalem.
        • Gość: avia Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 15.04.02, 16:04
          Z "Głosu Pomorza", konkretniej z OKA. Mieli taki cykl o knajpach i była
          przytoczona cała historia, jak to pojechali nasi z Karczmy Słupskiej, bo te
          karczmy to był polski towar eksportowy. Lata bodaj 70., nasi gastronomowie w
          pełnym składzie wyruszyli na podbój Włoch na zaproszenie tamtejszego pisma
          L'Unita. Pismo było komunistyczne, więc nasze ówczesne władze gastronomów
          puściły. Była w OKU rozmówka z kucharzem Ryszardem Pałką, którego przypadkiem
          znam osobiście, bo to rodzina. On tam opowiadał, jak pichcili i podglądali
          włoskie dania. Przywieźli pomysł na pizzę. Był cały opis z opowiadanie
          kierowniczki Poranka, jak eksperymentowali z ciastem i farszem, bo nikt nie
          przywiózł receptur. Ciekawa historia, ale nie wiem, w którym numerze. Musiałbyś
          dokładnie poszukać.
          • Gość: andy_sz Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.dialin.buffalo.edu 15.04.02, 16:10
            Czy to znaczy ze przed rokiem 1970 nie bylo w Polsce zadnej pizzerii??? Nawet w
            Wawie czy w Krakowie? Wiem ze slupska gastronomia wyrozniala sie, ale taki
            eksportowy produkt jak pizza chyba byl w Polsce wczesniej...
            • Gość: Pixi Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:16
              Super informacja!

Nie wiedzialam o tym! Avia jestes naszym nowym cennym nabytkiem na tym forum! :-
              )

Znasz moze jakies specyficzne potrawy sluupskie? BYl kiedys taki watek ale jest
              gdzies bardzo gleboko i nie znajde go teraz. Wiem ze jakas gruszka. Wiesez cos
              o tym?
              • Gość: avia Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 22.04.02, 13:14
                Jest gruszka po słowińsku. Głowy nie dam, ale zdaje mi się, że autorką przepisu
                jest p. Włodkowska, która kiedyś szefowała w Karczmie pod Kluką a później w
                Zamkowej. W Karczmie opracowała polewkę orzechową, która stała się słupskim
                daniem sztandarowym. Nie wiem, jak inne dania: juki zbójnickie czy kotlet po
                słowińsku. Na pewno pracujący pod jej kierunkiem kucharze też mieli swój wkłąd
                w menu. Swojej lokalnej kuchni nie mamy, bo jest tu ludność napływowa.
                Autochtoni - Niemcy, Kaszubi i, jak chcą niektórzy, Słowińcy - mieli swoje
                potrawy, np. klituplome: zupa ze śliwek na wędzonce, z zacierkami. Po wojnie
                Wilniuki przywiozły kiszkę i babkę ziemniaczaną i rosół z kołdunami. I tak się
                to wszystko wymieszało, że niektórzy na Wigilię jedzą barszcz z uszkami, inni
                grzybową, a jeszcze inni migdałową.
            • Gość: avia Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 22.04.02, 10:21
              Pizzę może i ktoś w latach 70. w Polsce robił, ale nie na taką skalę jak w S-
              ku. To był pierwszy lokal specjalizujący się tylko w pizzach. Musieli sami
              wypróbowywać przepisy i opracowywać nowe. Z Włoch nikt przepisu nie przywiózł,
              poza tym przypominam, że włoska pizza to cienki spód, a nie puchate drożdżowe
              ciasto, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. To ciasto to właśnie zasługa
              Słupska i wkład naszych gastronomów w rozwój polskiego smaku. Podobnie jak
              zasmażany farsz z sosem pomidorowym: cebula i pieczarki albo cebula i kiełbasa.
              We Włoszech rzadko dusi się składniki kładzione na pizzę. Co najwyżej marynuje.
              Ale to już inna historia.
    • Gość: umk__historia Italiano vivanda in Słupsk IP: 192.168.1.* 15.04.02, 17:57
      O Mamma mia Prima PIZZA LOCALE in Słupsk! Felicitare!
      • Gość: Beki Re: Italiano vivanda in Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 18:11
        Dla mnie najlepsza pizze robia na Filmowej w Marco Polo. A najtansza i tez
        smaczna jest w barze na 11 Listopada.
        • Gość: Dżdżowni Karczma Słupska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 12:44
          No więc w Słupsku już jej nie ma (może wiecie co będzie na jej miejscu?)
          ciekawe czy nadal Karczma Słupska jest w Warszawie.
          • Gość: Czarodzi Re: Karczma Słupska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 16:28
            Nie tylko w Warszawie ale rowniez w Sosnowcu!

A na jej miejsce mysle ze otworza cos pod ta sama nazwa trylko trzeba zaczekac
            az czynsze zmaleja, bo robi sie juz jak w Detroit (centrum pustoszeje)
            • Gość: Dżdżowni Re: Karczma Słupska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 17:52
              Czarodziej a istnieje ta karczma jeszcze w Sosnowcu?? Kiedy ostatnio tam byłeś,
              widziałeś?
              • Gość: andy_sz Re: Karczma Słupska IP: *.dialin.buffalo.edu 16.04.02, 18:00
                Ja widzialem pare lat temu w Lancucie. Kiedys poruszalismy ten watek, ale to
                bylo bardzo dawno. Wiem ze chyba w hamburgu cos takiego tez dzialalo. A
                Warszawa dziala prawie na pewno, przegladalem w ubieglym roku katalag
                restauracji warszawszkich i Karczma Slupska jeszcze byla.
                A dlaczego zlikwidowali ja w Slupsku, tyle lat tam byla, szkoda naprawde...
    • Gość: Pixi Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 17:10
      slinka mi kapie...

Polewke orzechowa bym bardzo chetnie sprobowala. Czy moze ktos wie jak ta
      gruszke po slowinsku robiono? To znaczy czy ona byla gotowana i na koncu czyms
      polewana?
      • Gość: avia Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 22.04.02, 17:15
        Polewkę dają w Zamkowym, jest w miarę prosta do przygotowania. Pod Kluką też ją
        chyba można dostać. Gruszka jest marynowana, zdaje się, że kiedyś dostałam na
        nią przepis. Jak znajdę, podzielę się. Przepisem.
        • Gość: Sabat Re: BAR MLECZNY NA WOJSKA POLSKIEGO IP: 10.10.41.* 22.04.02, 17:25
          Gruszkę dostałem pod Kluką.
          Musi to być duża gruszka, dość specyficznie marynowana. Właściwie dostaje się
          pół gruszki, wydrążoną w środku. W środku taki zestaw farszu suszne owoce,
          migdałów, rodzynki chyba otp. Na to bita śmietana i polewa czekoladowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka