Dodaj do ulubionych

Odrestaurowano organy

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 07:27
W Jacku po x latach renowacji oddano w koncu organy . Zainaugurowano koncert
z nimi w roli glownej. Wymieniono nawet piszczalki co bylo bardzo ryzykowne
bo instrument mogl zxatracic swoje brzmienie.
Obserwuj wątek
    • Gość: avia Re: Odrestaurowano organy IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 16.07.02, 08:30
      Z tą utratą dźwięku to trochę nie tak. Piszczałek dołożono - z pierwotnej
      liczby 800 jest teraz ponad 1600. Organy i tak nie miały jednolitego dźwięku,
      bo dołożone później piszczałki miały innych charatkter dźwięku, np.
      romantyczny. Jednak nikt, kto nie miał słuchu absolutnego i znajomości
      poszczególnych stylów dźwiękowych w organach, nie mógł tego stwierdzić. Do tego
      było potrzebne co najmniej wyższe wykształcenie muzyczne w klasie organów. Te
      dołożone piszczałki wykonano w oparciu o oryginalne menzury (formy), które
      zostały odnalezione. Przy okazji w archiwach odnaleziono też skład stopu i
      zanalizowano ten, z których wykonane są pierwotne piszczałki. Nikt by się nie
      podjął rekonstrukcji barokowych organów, gdyby nie miał pewności co do
      słuszności tego postępowania. Nikt nie kiwnąłby palcem, gdyby było ryzyko
      zmiany dźwięku.
      • Gość: Pati Re: Odrestaurowano organy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 19:43
        Stwierdzono także że organy są starsze niż dotychczas sądzono.
    • Gość: Teddy Re: Odrestaurowano organy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 18:07
      Wydawalo mi sie ze te organy sa na stelazach i sa plaskie a okazuje sie ze
      wisza i przypominaja mi ambone...
      • Gość: avia Re: Odrestaurowano organy IP: *.proxyplus.cz / 10.6.2.* 19.07.02, 10:33
        Twoje wrażenie wynika stąd, że trzecia część organów jest umieszczona na
        balustradzie chóru. Główna część jest na ścianie, na balusradzie rzadko kiedy.
        Tu mamy do czynienia z taką konstrukcją. Przez kilkadziesiąt lat część na
        balustradzie była nieczynna i po prostu robiła jako atrapa. Teraz jest sprawna
        i z niej również wydobywają się dźwięki. A propos, czy wiecie, że ręka anioła,
        który stoi na organach na balustradzie, jest ruchoma? Kiedyś ruszała się w rytm
        granej muzyki, jednak później mechanizm uległ zniszczeniu albo go odłączono.
        Prawdopodobnie nie zostanie ponownie uruchomiony, bo organy mają barokowy
        charakter, a wtedy nie było ruchomych elementów w prospekcie organów. Więc
        aniołek nam nie pomacha :)
        • Gość: Murzyn Re: Odrestaurowano organy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 18:34
          Szkoda, w tym przypadku nie musza byc radykalni do nawiazywania do danego
          okresu historycznego. Aniolek bylby duza atrakcja nie tylko dla zwolennikow
          organow. Zwiedzajacy mlody czlowiek bardziej zainteresuje sie ruchoma raczka
          niz organami.
    • Gość: Czarodzie Re: Odrestaurowano organy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 00:16
      Nigdy nie bylem na naszym koncercie organowym, ale do organow mam sentyment bo
      zawsze reklamowala mi je kolezanka ktora nie przepuszczala zadnego tygodnia bez
      koncertu.

Avia, ten news z aniolkiem zaskoczyl mnie calkowicie. Nie przypuszczalem ze cos
      takiego mamy. Tez wolalbym zeby nagieli fakty historyczne i zrobili go teraz.
      Bylyby organy eklektyczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka