Dodaj do ulubionych

Inżynierowie

IP: 195.116.169.* 31.03.10, 15:10
Witam.Zastanawiam się nad studiami technicznymi. Ostatnio ciągle głośno o inzynierach, że ich brakuje,że dobrze im płacą itp. ale czy praca inzyniera jest naprawde fajna? Czy inżynierowie mają szansę na pracę w państwowych zakładach gdzie praca jest pewna i stała, czy tylko w prywatnych firmach z których mozna szybko wylecieć? Jak myslicie ? proszę o wypowiedzi?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: Inżynierowie 31.03.10, 16:04
      Bezpośrednio po studiach są marne szanse na to,że w ogóle cię zatrudnią, a co
      dopiero mówić o dobrych zarobkach.A to,że inżynierów brakuje, to już całkiem
      urban legend:) Zresztą poczekaj aż przyjdzie dystansownik, to potwierdzi:)
      • Gość: Osia Re: Inżynierowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 16:08
        Wreszcie coś fajnego napisałaś(nie mam na myśli sytuacji
        inzynierów). Dodam że niestety praca prywatnie czyli zap...ol.
    • Gość: asdf Re: Inżynierowie IP: 195.82.180.* 31.03.10, 16:24
      Gość portalu: lok napisał(a):

> Witam.Zastanawiam się nad studiami technicznymi. Ostatnio ciągle
      głośno o inzyn
      > ierach, że ich brakuje,że dobrze im płacą itp

Jest to najczęściej nieprawda

>ale czy praca inzyniera jest nap
      > rawde fajna?

Jest fajna jeżeli zahacza o twoje zainteresowania.

• dystansownik Re: Inżynierowie 31.03.10, 18:02
      > Witam.Zastanawiam się nad studiami technicznymi. Ostatnio ciągle głośno o inzyn
      > ierach, że ich brakuje,że dobrze im płacą itp.

Jak studia techniczne interesują Cię same w sobie (a nie na zasadzie "bo po tym
      jest kasa"), to mogę całkiem szczerze je polecić. Ja gdybym mógł cofnąć czas,
      nawet wiedząc jak marnie jest z pracą po nich, wybrałbym je bez wahania jeszcze raz.

Co do tego, że inżynierów brakuje i że dobrze im płacą, to prawda... jak masz
      kilka albo kilkanaście lat doświadczenia w branży i uprawnienia (zależy od
      zawodu, który Cię interesuje). Dla świeżych absolwentów pracy za wiele nie ma, a
      samych absolwentów są corocznie tysiące. Rynek pracy nie jest w stanie ich
      wszystkich "wchłonąć".
      Pracodawcy po prostu oczekują na pracowników z doświadczeniem, gotowych do
      pracy, często stawiając wydumane wymagania (np. 3 języki obce na asystenta
      projektanta). Nie mogą takich znaleźć i tworzy się urban legend (jak to ładnie
      ktoś nazwał) o braku inżynierów.

> ale czy praca inzyniera jest nap
      > rawde fajna?

Zależy jaka branża Cię interesuje, czym dokładnie chciałbyś się zajmować. Czasem
      po jednym kierunku czeka na ludzi bardzo wiele możliwości.

> Czy inżynierowie mają szansę na pracę w państwowych zakładach gdzi
      > e praca jest pewna i stała, czy tylko w prywatnych firmach z których mozna szyb
      > ko wylecieć?

Państwowych zakładów za wiele już nie ma. Zresztą dostać się do nich jest
      zapewne tak samo trudno, a może i trudniej niż do "prywaciarzy".
      Co do prywatnych firm, to nie jest tak, że można szybko wylecieć. To zależy od
      różnych czynników. Przykładowo, inżyniera budowlanego z niewielkim
      doświadczeniem lub praktycznie bez żadnego, prawie każdy pracodawca bez wahania
      by mógł wywalić, bo wie, że na jego miejsce znajdzie 10 innych chętnych do pracy
      jak będzie potrzebował w tej chwili. Ale już kierownik budowy z kilkunastoletnim
      stażem, jest dla firmy pewnego rodzaju kapitałem, którego lepiej się nie
      pozbywać tak łatwo, bo jego "utrzymanie" względnie drogie nie będzie, ale raz
      się go pozbywając, może być problem ze znalezieniem nowego, gdy zajdzie taka
      potrzeba.
      • Gość: lok Re: Inżynierowie IP: 195.116.169.* 31.03.10, 20:10
        Interesuje mnie właśnie budownictwo ale tylko spec. drogi, lotniska ,ulice lub transport - coś jak organizowanie ruchu drogowego itp. A tak na marginesie czy studiując transport można też projektować ulice, drogi? Jest taka specjalność? Na pewno nie będą to studia na najlepszych politechnikach PW AGH Pwr PG odpadają, bo aż takim orłem nie jestem i się tam nie dostanę. Jak myślicie czy za 5 lat będzie praca po tym?
        • Gość: lok Re: Inżynierowie IP: 195.116.169.* 31.03.10, 20:12
          A i jeszcze jedno. O co chodzi z tymi uprawnieniami po budownictwie? Dotyczy to tylko budownictwa czy jeszcze jakichś kierunków technicznych ?
          • dystansownik Re: Inżynierowie 31.03.10, 20:31
            Co do specjalności drogowej, to obecnie jest to jedyna, która się dobrze trzyma
            pomimo kryzysu. Jednak ciężko stwierdzić co będzie za 5 lat. Oczywiście drogi
            dalej będzie się budowało, ale obecnie jest to napędzane głównie przez Euro 2012.
            Jednak jeśli rzeczywiście się tym interesujesz, wręcz mógłbyś to nazwać swoją
            pasją, to warto na to iść. Ten kierunek jest bardzo popularny teraz, ale wiedząc
            czego chcesz masz szansę się wybić z szarej masy studentów. Tylko radziłbym
            robić jak najwięcej praktyk, kursów czy udzielania się np. w kołach w czasie
            studiów. Niestety przez rekrutacyjne sito jakoś trzeba się przebić, więc lepiej
            zebrać jak najwięcej jak najlepszych wpisów w CV do tego.
            Podsumowując tą kwestię, praca po budownictwie zawsze będzie, wszystko zależy
            tylko od tego dla ilu i jakich osób.

Co do kwestii uprawnień. Żeby pełnić samodzielne funkcje techniczne w
            budownictwie, czyli zostać kierownikiem budowy lub projektantem, trzeba zdobyć
            uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi lub projektowania (albo
            jedne i drugie, co wymaga więcej wpisów w książce praktyk).
            Uprawnienia są udzielane w różnych specjalnościach, główne dla budownictwa, to
            konstrukcyjno-budowlana, drogowa, mostowa i kolejowa (ta jako jedyna wymaga
            ukończenia studiów o specjalności drogi żelazne itp.). Są jeszcze takie jak
            instalacyjne i architektoniczna (ale po budownictwie można robić w nich tylko
            ograniczone uprawnienia, co się praktycznie nie opłaca) oraz kilka innych o
            które po budownictwie nie można się ubiegać lub są mniej ważne.

Tu wspomnę, że na transporcie choć o ile wiem zagadnienia z dróg się przewijają,
            to po tym kierunku nie można robić uprawnień do dróg, więc o tym kierunku możesz
            raczej zapomnieć jak chcesz się tym zajmować.

Jeszcze w uprawnieniach jest ważne, to że do uprawnień bez ograniczeń trzeba
            skończyć studia magisterskie na kierunku odpowiednim (do dróg jest to
            budownictwo) i odbyć odpowiednią praktykę zawodową, którą można odbywać po
            ukończeniu 3 roku studiów. Do kierowania praktyka to minimum 2 lata na budowie,
            a do projektów 1 rok na budowie i 2 lata przy projektowaniu. Są to wartości
            minimalne i raczej mało komu udaje się tak szybko uprawnień dorobić po studiach.
            Bez uprawnień jest się co najwyżej cieciem (inżynierem budowy) pracującym dla
            kierownika lub asystentem projektanta w biurze projektowym (a pod każdym
            projektem i tak musi się podpisać uprawniony projektant).

Jak dokładniej Cię to interesuje, albo zbyt zamieszałem w wyjaśnieniach to
            polecam zapoznanie się z ustawą Prawo Budowlane i rozporządzeniem dotyczącym
            pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie. Wszystko dostępne w
            necie bez problemu, najłatwiej na stronie izby inżynierów budownictwa.
            • Gość: lok Re: Inżynierowie IP: 195.116.169.* 31.03.10, 21:13
              Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;) szczerze to sam już nie wiem . Ciekawi mnie również ten transport spec.inżynieria ruchu drogowego lub transport drogowy. Znalazłem takie na UTP w Bydgoszczy. Dróg po tym nie będę raczej projektował ale również mnie to ciekawi wie ktoś może jak z pracą po takich specjalnościach i na czym ona polega a przede wszystkim gdzie można pracować po tym?
              • Gość: Mirro Re: Inżynierowie IP: *.torun.mm.pl 31.03.10, 22:02
                A co możecie powiedzieć o pracy dla inżyniera geofizyki ?
            • zloty.strzal Re: Inżynierowie 01.04.10, 17:34
              Dystansownik, ty tu siedzisz całymi dniami i naprawiasz świat? :)
              • dystansownik Re: Inżynierowie 01.04.10, 18:29
                > Dystansownik, ty tu siedzisz całymi dniami i naprawiasz świat? :)

Próbuję. Taki już ze mnie altruista. :D

A całymi dniami, to może przesada, wpadam tu co jakiś czas, jak nie mam co robić. ;)
                • zloty.strzal Re: Inżynierowie 01.04.10, 19:07
                  To ty chyba jeszcze bardziej nie masz co robić niż ja, a ja nie mam bardzo;]
                  • dystansownik Re: Inżynierowie 01.04.10, 20:30
                    > To ty chyba jeszcze bardziej nie masz co robić niż ja, a ja nie mam bardzo;]

W sumie w tej chwili głównie powinienem pisać magisterkę, ale idzie mi to jak
                    krew z nosa, a promotor zaczął najwyraźniej wcześniejsze świętowanie, bo od paru
                    dni nie odpowiada na maila. :)

Btw to co Ty robisz, że nie masz co robić?
                    • zloty.strzal Re: Inżynierowie 01.04.10, 21:45
                      No właśnie nic nie robię. Ew. mógłbyś spytać co powinnam robić, ale mi się nie
                      chce, ale się uzewnętrzniać nie będę:D
                      • dystansownik Re: Inżynierowie 01.04.10, 23:27
                        > No właśnie nic nie robię. Ew. mógłbyś spytać co powinnam robić, ale mi się nie
                        > chce, ale się uzewnętrzniać nie będę:D

To napisz co powinnaś robić, oczywiście jeśli zachce Ci się uzewnętrzniać. ;)
    • Gość: belial Re: Inżynierowie IP: *.aster.pl 01.04.10, 19:03
      > ale czy praca inzyniera jest nap
      > rawde fajna?

Nie.
    • Gość: heh Re: Inżynierowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 12:06
      Ja koncze wlasnie inzynieryjne studia na AGH i powiem tak:
      W wieksze bagno to sie chyba juz nie moglem wpakowac;p
      • gornik_tk Re: Inżynierowie 06.04.10, 23:05
        Ja skończyłem AGH i po dwóch latach kupiłem mieszkanie w Warszawie.

Tak źle nie jest ale trzeba być na początku elastycznym i dostosowywać się do
        rynku pracy.
        • Gość: heh Re: Inżynierowie IP: *.ghnet.pl 09.04.10, 12:51
          Taa pewnie wziales kredyt na 30 lat, ale w sumie i tak sukces, ze go dostales w
          ogole.
          • Gość: poik Re: Inżynierowie IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.10, 17:57
            ojej, no bo nie można uwierzyc, ze się gościowi udało, ach ci wielcy internetowi
            demaskatorzy...
    • zeberdee24 Re: Inżynierowie 02.04.10, 21:21
      Państwowych zakładów zostało niewiele i praca dla inżynierów tam jest w zasadzie
      dziedziczona, wyjątkiem są kopalnie bo odpowiednio wykształconych amatorów na
      zjeżdżanie pod ziemię nie ma w zbyt wielkim nadmiarze(bo oczywiście tam też jest
      nadmiar chętnych). Co do pracy inżyniera to moim skromnym zdaniem trzeba to
      lubić, bo kasy zbyt wielkiej z tego nie ma a proces dochodzenia do w miarę
      godnej pozycji zawodowej jest długi i żmudny, począwszy od dosyć ciężkich
      studiów ze specyficzną atmosferą(gdzie zgnojenie studenta jest całkiem częstą
      sytuacją), poprzez bycie za ciecia którego nawet robotnicy nie poważają(bo i nie
      ma za co) i gdzieś tam po dobrych paru latach przy sporej dawce szczęścia i
      samozaparcia można dojść do stanowiska które oznacza branie na siebie dużej
      odpowiedzialności za całkiem średnią płacę. Tak to generalnie wygląda i
      najśmieszniejsze jest to że zagadnienia stricte zawodowe pojawiają się w
      szerszym wymiarze dopiero na 3 roku, więc trudno stwierdzić po 1 roku czy to
      jest zawód dla Ciebie. Nie zniechęcam bynajmniej do studiów technicznych bo są
      to moim zdaniem poza medycyną najciekawsze studia, ale dobrze jest mieć realny
      ogląd sprawy i wybrać dla siebie to co będzie Ci pasować do zainteresowań i
      charakteru:)
      • Gość: hehe Re: Inżynierowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 15:41
        a moj znajomy to nawet nie skonczyl calych studiow i kupis sobie
        mieszkanie w warszawie za 300 tys zl, wzial kredyt na 30 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka