IP: *.promax.media.pl 25.07.10, 11:53
opłaca się studiować rosyjski od podstaw w Kolegium Nauczycielskim? Kierunek
mi się podoba i znając inne języki na pewno bym dała radę, bo nadaję się na
filologię. Ale chodzi mi o perspektywy i samo opanowanie języka:)
Obserwuj wątek
    • Gość: lamea Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 15:08
      po co ci ten język?
      Nie bardzo rozumiem. Angielski ci się wszędzie przyda, bo jest międzynarodowy. A
      co po filologii rosyjskiej? będziesz uczyć w szkole? Zanim się wykształcisz
      żadna szkoła nie będzie już nauczała takiego języka. Rosyjski dziedziną naukową
      nie jest więc doktoratu z tego też nie zrobisz. Jedynie tłumacz. Ale kto teraz
      tłumaczy jakieś dokumenty do Rosji?. Chyba że byś w Rządzie pracowała i jezdziła
      do Rosji jako tłumacz. Zupełnie kierunek bez przyszłości no ale jeśli ci się
      podoba i ma cię kto utrzymywać to proszę bardzo:)
      • Gość: ***** Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 15:19
        Jeśli chcesz i bardzo Ci zależy, to idź na ten kierunek studiów. Są osoby, które
        lądują w szkole (w moim mieście jest sporo szkół gdzie jest rosyjski, a np. w
        kilku liceach jest tak, że każda klasa ma po 5 godzin rosyjskiego tygodniowo), a
        osoba, która odradza pewnie się nie zna, bo rosyjski też jest potrzebny
        (podobnie jak się odradza filologię klasyczną, bo ,,łaciny nigdzie się nie
        używa, to po co tego się uczyć, lepiej zostać inżynierem"). A skąd wiesz, że
        NIGDZIE nie jest potrzebna osoba, która zna j. rosyjski? Sprawdziłaś wszystkie
        firmy itp. w całej Polsce, że wysnuwasz takie wnioski? Jeśli nie sprawdzałaś, to
        skąd możesz mieć o tym jakieś pojęcie? Teraz Praktycznie większość ludzi zna j.
        angielski i j. niemiecki, a pracodawcy wyszukują pracowników ze znajomością
        dosyć nietypowych języków (są nawet oferty dla osób znających np. język turecki
        czy indyjski, a wydawałoby się, że po co się tego uczyć, jak zna się angielski).
        A to, że pracodawcy poszukują ludzi ze znajomością np. francuskiego czy
        hiszpańskiego+angielskiego to już norma.
      • Gość: michal_powolny12 Re: rosyjski IP: *.iwacom.net.pl 25.07.10, 20:46
        Wpis śmieechu wart. Filologom rosyjskim nawet tytuły profesorów
        zwyczajnych w POlsce nadają. To duży rynek a przedsiębiorcy z FR (i
        szerzej WNP) lepiej traktują partnerów znających ich język i
        kulturę.
      • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 26.07.10, 19:05
        wiem, że nie będzie łatwo ale na to liczę;D
    • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 26.07.10, 19:01
      czyli nie warto? o to chodzi, że nie mam problemów z językami obcymi. Ale
      filologia to kultura, literatura itd. jeśli chodzi o niem i ang to takie
      przedmioty po za praktyczną nauką jezyka by mnie wykończyły. Zawsze załowałam,
      że nie mogłam się uczyć rosyjskiego. Jak byłam mała sama ze słownika w tydzień
      nauczyłam się pisać i czytać ich alfabet. Lubie ich piosenki i kulturę. Oprócz
      samej nauki bardzo licze na ciekawe zajęcia z literatury, hist itd. ale każdy
      mówi, że po tym kompletnie nic nie ma:(
      • Gość: ***** Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 19:13
        Jeśli Ci zależy, to możesz zrobić np. 2 kierunki naraz, rusycystykę dla
        rozwijania pasji, a drugi żeby znaleźć pracę. Ewentualnie możesz zrobić jedne
        studia, pójść do pracy i robić zaocznie rusycystykę, tak dla rozwijania pasji.
        Sporo osób tak robi. A jeśli nie spróbujesz, to później będziesz żałowała, że
        nasłuchałaś się różnych złych opinii na temat tego kierunku studiów i
        posłuchałaś, a teraz bardzo żałujesz. Poza tym powiedzmy sobie szczerze-czy
        każdy pracuje w wyuczonym zawodzie? Przecież jak pójdziesz na rusycystykę, to
        nie musisz iść na zasiłek dla bezrobotnych albo do pracy w szkole. Ja znam ludzi
        po takich niby ,,badziewnych" studiach typu filologia klasyczna, filologia
        ukraińska, filologia czeska, po których niby bezrobocie gwarantowane itp., a
        później okazywało się, że takie osoby nieraz lepiej trafiły z pracą niż osoby po
        renomowanych kierunkach studiów, a nie znam osoby, która byłaby na bezrobociu po
        tego typu studiach. Znam np. babkę po filologii klasycznej, która pracuje jako
        urzędniczka, a babka z magistrem administracji nie dostała tej pracy (a niby się
        wydaje, że administracja jest już 100 razy lepsza niż jakaś tam filologia
        klasyczna). Mówię Ci-jeśli bardzo Ci zależy, to spróbuj
        • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 26.07.10, 19:49
          o ukraiński:) też by mi się podobał. Mam taką nieuzasadnioną od dziecka
          fascynacje kulturą krajów takich jak Rosja, Ukraina i łatwość wręcz ogromną w
          przyswajaniu tego języka:) może masz racje ale teraz na pewno muszę wybrać od
          zera, żeby tą wiedzę uporządkować. Lepsza filologia czy Kolegium? Rosyjski znów
          wraca do łask, w tym roku w niektórych rejonach Polski był częściej wybierany na
          maturę, niż niem i ang. Skoro są ludzie którzy tę maturę piszą i można go zdawać
          na mature, a czeskiego i innego takiego już nie to mi się wydaje, że to porostu
          ludzie tak gadają głupoty że już go nie ma i się nie przyda. Wczorajszy Festiwal
          Piosenki Rosyjskiego też może świadczyć o come back'u:)
    • liza_s Re: rosyjski 27.07.10, 12:22
      Jeśli oprócz języka fascynuje Cię rosyjska kultura, jak najbardziej nadajesz się
      na filologię. Masz rację, że rosyjski wraca do łask. Większej bzdury niż
      komentarz lamei dawno nie słyszałam. Aż dziw bierze, że w instytucie nie brakuje
      profesorów, doktorów i doktorantów, a ja i koleżanki po filologii nie głodujemy!
    • kazjenka Re: rosyjski 27.07.10, 14:01
      W jakim mieście zamierzasz tę filologię studiować?

Rok temu skończyłam licencjat z tego kierunku we Wrocławiu. Oferty z rosyjskim
      nieczęsto, ale raz po raz się pojawiają. Mówię tu o eksporcie, obsłudze klienta,
      tłumaczeniach, bo w szkołach raczej nie ma. Pytałam się koleżanek po magisterce,
      czy mają pracę z rosyjskim. Jedna tak, druga bezrobotna, dwie pozostałe nie
      odpowiedziały. Mnie nikt na rozmowy nie zaprasza. Nie wiem, czy to kwestia tylko
      licencjatu, czy małego doświadczenia zawodowego, czy komunikatywnego zamiast
      biegłego angielskiego, czy możliwości w danym regionie.

Właśnie dlatego pytałam o miasto. To się też wiąże z poziomem nauczania. Omijaj
      Wrocław szerokim łukiem (tak niskiego poziomu i fatalnej atmosfery nie życzę
      najgorszemu wrogowi), negatywne opinie słyszałam o Opolu, Katowicach,
      Szczecinie, a nawet o Warszawie. Natomiast na UJ jest podobno wysoki poziom.
      • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 27.07.10, 16:29
        Okolice Wrocławia. Chciałam Wrocław tak czy tak. Właśnie tego się bałam:(
        Poziomy są niskie szczególnie na kierunkach językowych od zera. Na ang trzeba
        mieć rozsz maturę z ang i przychodząc ma się duży poziom. Na od zera słyszałam,
        że na drugim roku we Warszawie mieli dopiero tryb rozkazujący. Więc nie dziwię
        się, że dochodzi się do komunikatywnego. Po prostu niem i ang lubię ale sam
        język inne przedmioty by mnie wykończyły, a filologia to nie kurs językowy. Co
        do rosyjsk. to hist, literatura mnie ciekawią. Bałam się, że tak to zle wygląda.
        A po ukraińskim pewnie jeszcze gorzej:( Nie dziwię się, że nie ma pracy jako
        nauczyciel. Moja chrzestna się dokształca jest germanistką, a robi ang, bo
        niemieckiego jest coraz mniej. Nie wiem czy to moda, bo z tego wynika, że nie
        warto robić filologi:(
        • kazjenka Re: rosyjski 27.07.10, 17:48
          Gość portalu: mandarynka napisał(a):

> Na od zera słyszałam,
          > że na drugim roku we Warszawie mieli dopiero tryb rozkazujący.

We Wrocławiu nie jest inaczej. Ja po licencjacie nie znam strony biernej.
          Imiesłowy mam nieutrwalone i wstyd mi nawet dawać korepetycje z tego języka. Nie
          mówiąc o tym, że dopiero na trzecim roku u mnie zaczęły się zajęcia, na którym
          dyskutowaliśmy, rozmawialiśmy po rosyjsku zamiast wypisywać słówka z czytanych
          tekstów.

Dobrze, że lubisz literaturę, kulturę, bo z literatury jest naprawdę niezły
          wycisk (że też z językoznawstwa nie :/). Tylko że nieliczni początkujący są
          zadowoleni z faktu, że historia literatury rosyjskiej zaczyna się na drugim
          semestrze studiów. Na praktycznej nauce języka wówczas początkujący uczą się
          odmieniać rzeczowniki i przymiotniki, a na literaturze większość dzieł jest
          nieprzetłumaczona i napisana nie po rosyjsku, a po rusku (ruski to język, z
          którego wyłonił się rosyjski, białoruski i ukraiński. Ma 5 deklinacji, a nie 3
          jak w rosyjskim. Teksty "czytane" na pierwszym roku tłumaczy się na trzecim roku
          na gramatyce historycznej). I mimo, że każdy filolog przechodzi kryzys w tym
          momencie, to kolejny kryzys pojawia się w okolicach licencjatu: "mam mieć
          dyplom, a co ja umiem z tego języka?". Sama nieprzypadkowo nie kontynuuję tam
          nauki. Jak chcesz pogadać, to zapraszam na GG: 1780154.
    • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 28.07.10, 21:40
      kazjenka podczas naszej rozmowy na gg powiedziałaś, że mieliście podr. Kad
      dieła. To na studiach jęz od zera korzysta się z podręczników do gimnazjów czy
      liceum? Przepraszam, że tu ale gg mi nawaliło:(
      • kazjenka Re: rosyjski 02.08.10, 12:04
        Tak, bo nie ma podręczników specjalnie dla początkujących na studiach.
        Ja miałam:
        1. rok "Kak dela? 1"
        2. rok "Uspech 2", do wymowy "Praktyczna fonetyka języka rosyjskiego" I.
        Januszkiewicz (autorka była moim wykładowcą na I. roku), do pisania(czyli
        gramatyki) "350 ćwiczeń z języka rosyjskiego" J. Dobrowolski
        3. rok - z mówienia i pracy z tekstem braliśmy głównie "Repetytorium maturalne z
        języka rosyjskiego", innych książek nie pamiętam, na pisaniu "Krótki poradnik
        gramatyczny z języka rosyjskiego z ćwiczeniami" I. Warawko przez 3 tygodnie,
        potem jakąś pomarańczową książkę, której tytułu nie pamiętam.
        • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 02.08.10, 12:26
          czyli to o czym pisałyśmy wcześniej. Skoro na 3 roku opieraliście sie o
          repetytorium maturalne to poziom nie był powalający...no ale czego się
          spodziewać;) dzięki:)
          • liza_s Re: rosyjski 02.08.10, 16:45
            Gramatykę trzeba ćwiczyć na bieżąco i korzystanie z repetytorium maturalnego na
            III roku czy nawet po studiach to żaden wstyd i nic nie mówi o poziomie. Każde
            źródło jest mile widziane, jeśli jest skuteczne. Nie spodziewaj się, że na I
            roku opanujesz wszystkie zawiłości gramatyczne i potem już nie będzie trzeba do
            nich wracać.
            • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 02.08.10, 16:59
              wiem, wiem...
              • Gość: Tawananna* Re: rosyjski IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.10, 19:16
                A myślałaś o Poznaniu? Podobno przyzwoity poziom, ale trzeba byłoby
                zapytać kogoś, kto faktycznie tam studiuje/studiował.

Jeśli dopiero na trzecim roku zaczyna się tak naprawdę dyskutować na
                zajęciach (w bądź co bądź mało egzotycznym języku), to jest coś nie
                tak.
                • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 03.08.10, 20:11
                  no właśnie ja mam takie dyskusje na ang i niem. Tak myślałam i słyszałam, ale
                  również jest mi blisko do Kalisza tam miał ruszyć rosyjski w Kolegium
                  Nauczycielskim. W Kolegiach kładzie się większy nacisk na praktyczną naukę i nie
                  wiem czy to ruszy...miało w tym roku:(
                  • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 03.08.10, 20:16
                    to nie jest język egzotyczny i łatwiejszy dla nas Polaków. Wiem, że ktoś może
                    się ze mną nie zgodzić ale łatwiej nam nauczyć się rosyjskiego, niż
                    francuskiego. Ang i niem umiem tak, że na filologi sobie poradzę. Nie lubię za
                    to ich literatury i kultury, hist. Jeśli chodzi o Rosję to jest z tym odwrotnie.
                    Może jestem inna skoro wolę Rosję od USA:D bardzo szybko przyswajam języki...nie
                    miałam rosyjskiego w szkole ale jak coś usłyszę, przeczytam już czaje, pamiętam
                    i mogę przyswoić. Swego czasu śpiewałam i śpiewanie w różnych językach mi
                    pomogło w wymowie, osłuchaniu itd. Więc nie wiem może ten ruski;) nie ma sensu i
                    pójdę na angielski.
                    • Gość: Tawananna* Re: rosyjski IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.10, 20:42
                      Z tą łatwością uczenia się - różnym osobom różne rzeczy przychodzą
                      łatwo. Mnie np. zdecydowanie lepiej od języków słowiańskich uczyło
                      się niemieckiego ;).

To, że wolisz Rosję od USA, a rosyjski od angielskiego moim zdaniem
                      wcale nie jest dziwne - różne miewamy pasje :). Mnie np. bardziej
                      interesuje kultura krajów niemieckojęzycznych od
                      angielskojęzycznych, a język angielski pozostaje narzędziem, do
                      którego jakoś mnie nie ciągnie.

Ale do rzeczy:
                      - na pewno nie wybierałabym rosyjskiego w kolegium językowym. Szanse
                      na pracę jak nauczyciel/lektor rosyjskiego są niezbyt duże, więc
                      taki model kształcenia ma stosunkowo niewiele plusów. A już na pewno
                      nie wybierałabym kolegium w Kaliszu, zwłaszcza jeśli rosyjski
                      dopiero jest tam otwierany! To nie będzie dyplom, z jakim zawojujesz
                      rynek pracy...
                      - filologia rosyjska na dobrym uniwersytecie to co co innego -
                      sprawdź tylko, gdzie jest faktycznie wysoki poziom. Najlepsza byłaby
                      taka uczelnia, na której są jeszcze grupy kontynuacyjne - wtedy
                      większa presja będzie wywierana na grupy początkujące
                      ("doganianie"). Weź pod uwagę również bardziej odległe od miejsca
                      zamieszkania ośrodki.
                      - zastanów się nad kierunkami z dwoma językami: np. lingwistyka
                      stosowana (dobra jest na UW, nie wiem tylko, jak stoi tam rosyjski)
                      i filologia rosyjsko-angielska (np. UAM, poziom, z tego co wiem,
                      raczej niezły - zwłaszcza z rosyjskiego). W ten sposób połączysz
                      przyjemne z pożytecznym - będziesz mogła rozwijać swoją pasję, a
                      jednocześnie będziesz miała jeszcze dodatkowe możliwości. I łatwiej
                      będzie ścierpieć Ci kilka nudnych przedmiotów w rodzaju wiedzy o
                      krajach anglojęzycznych, jeśli będziesz miała w rekompensacie
                      niejedne zajęcia o Rosji.
                      - możesz też wziąć pod uwagę kierunki niefilologiczne, np.
                      rosjoznawstwo, wschodoznawstwo i inne podobne (choć ja szłabym na
                      Twoim miejscu raczej w kierunku filologii).
                      • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 03.08.10, 21:10
                        a czemu nie Kalisz? To co może być nie tak z kierunkiem który dopiero otwierają?
                        Na prawdę szanse na pracę w tym zawodzie z dyplomem kolegium są nikłe? W końcu
                        każdy kierunek zawsze otwierali:(
                        • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 03.08.10, 21:12
                          a studiowałaś niemiecki czy po prostu uczyłaś się go w szkole/kursach i nie
                          poszłaś w kierunku filologi? Może po prostu pójdę na kurs:)
                          • Gość: Tawananna* Re: rosyjski IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 04:48
                            W szkole miałam niemiecki krótko i nie nauczyłam się praktycznie
                            nic - zabrałam się za niego tak naprawdę dopiero w czasie studiów,
                            tak mi się ułożyło. Wciągnęło mnie na tyle, że zdecydowałam się na
                            germanistykę jako drugi kierunek.
                        • Gość: Tawananna* Re: rosyjski IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 04:45
                          Kalisz nie jest tradycyjnym ośrodkiem uniwersyteckim i raczej nie
                          słynie powszechnie z renomy... (Przy czym oczywiście wielu
                          pracodawców na dyplom ukończenia studiów nie patrzy wcale.)

W związku z tym do Kalisza pójdą w większości maturzyści ze słabymi
                          wynikami, którzy nie dostali się do większych ośrodków (drugi nabór
                          już trwa) - a to na poziom studiów na pewno nie wpłynie najlepiej.

Kalisz jako mniejsze miasto wiąże się z gorszymi możliwościami np.
                          podejścia pracy czy zrobienia praktyk (o życiu "studenckim" i
                          kulturalnym nie wspominając). Jeśli będziesz chciała rozpocząć drugi
                          kierunek studiów, w Kaliszu Twoje możliwości będą ograniczone.

Plusem jest to, że kolegia mają podpisane umowy z uniwersytetami
                          (Kalisz z tego, co widziałam na stronie, z UAM i UWr), więc na
                          jakiejś zasadzie napiszesz licencjat i dostaniesz dyplom
                          uniwersytecki. Tylko że w Kaliszu możesz skończyć tylko pierwsze
                          trzy lata studiów - a gdzieś trzeba jeszcze zrobić magisterkę.

> To co może być nie tak z kierunkiem który dopiero otwierają?

Dużo: będziesz "królikiem doświadczalnym". Minie przynajmniej kilka
                          lat, zanim wypracowany zostanie sprawdzony program studiów. Co
                          gorsza, sporo czasu zajmie zebranie dobrej kadry i kluczowych dla
                          kierunków filologicznych księgozbiorów bibliotecznych. Całej
                          tej "bazy" rosyjskiej zapewne w NKJO w Kaliszu jeszcze zwyczajnie
                          nie ma. A na stronie, z tego, co widziałam, mowa dopiero o PLANACH
                          uruchomienia kierunku.

Co do szans na pracę - kolegia do zawodu nauczyciela przygotowują
                          często lepiej niż filologie. Ale w przypadku rosyjskiego nie
                          stawiałabym na jedną, nauczycielską kartę - za małe jest
                          zapotrzebowanie na ruscysystów w szkole.
                          • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 04.08.10, 11:56
                            dzięki:( a większe miasto, np. Poznań...takie filologie od podstaw są dzienne i
                            jak ja będę pracować i się utrzymam? za akademik też trzeba płacić:( może jakieś
                            rady, bo z zaocznymi jest inaczej.
                            • Gość: Tawananna* Re: rosyjski IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 14:42
                              Jeśli rodzina ma odpowiednio niskie dochody, dostaniesz stypendium
                              socjalne - to już coś. Są też dopłaty, bodaj na wyżywienie i
                              zakwaterowanie. Pracować można - typowe studenckie zajęcia to
                              dawanie korepetycji i praca w call-center (są elastyczne godziny,
                              przydaje się znajomość języków obcych; w grę wchodzi też nauczanie w
                              szkołach językowych - w Twoim przypadku raczej na wyższych latach).
                              Można dorabiać np. w supermarkecie na promocjach, ale i np. w
                              drobnych pracach biurowych (choć to drugie może wymagać większej
                              ilości czasu). Znam osoby, które utrzymują się samodzielnie od
                              początku studiów - więc to jak najbardziej możliwe. A większe miasto
                              ma ten plus, że o pracę jest stosunkowo łatwo.
                              • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 04.08.10, 14:51
                                dzięki. Co do filologi od zera to nie wiem słyną raczej z niskiego poziomu:(
                                zawsze zostaje mi anglistyka:)
                                • Gość: lilo Re: rosyjski IP: *.icpnet.pl 04.08.10, 15:36
                                  Na filologii od zera jak najbardziej możliwy jest wysoki poziom. W
                                  moim przypadku po pierwszym roku grupę początkującą połączono z
                                  grupą zaawansowaną i nie było żadnej różnicy między stopniem
                                  znajomości języka studentów. Osoby, które nie dały rady, po prostu
                                  odpadły wcześniej, tak, że z 25 osób, które zaczynały, do drugiego
                                  roku dobrnęło chyba 14.
                                  • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 04.08.10, 18:20
                                    a co to była za filologia lilo?
                                    • Gość: lilo Re: rosyjski IP: *.icpnet.pl 05.08.10, 14:05
                                      Włoska.
    • Gość: mandarynka Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 04.08.10, 19:42
      połączę rosyjski z czymś innym albo opcja jakiś język plus rosy lub wybiorę z
      niego lektorat:)
      • Gość: ooooo Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 19.02.11, 21:48
        Wątek stary, ale mam ten sam problem co Kazjenka:(:(
        • kazjenka Re: rosyjski 20.02.11, 09:05
          Też studiujesz we rusycystykę we Wrocku?
          Tę filologię warto studiować albo jako zaawansowany, albo w ośrodkach, które mają naprawdę dobre opinie.

Swoją drogą, z tego wątku wykasowano sporo postów z dyskusją moją i @Mandarynki, ale dotyczyły one innych kierunków, więc nic dziwnego, że moderator uznał je za offtop.
          • Gość: ooooo Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 20.02.11, 13:39
            Daj spokój. Nie chcę zdradzać szczegółów. Mam problemy z pisaniem pomimo braku zaburzeń dyslektycznych. Nie mówię płynnie. Więcej rozumiem. Gramatyka potraktowana zlewkowo. Kak Dieła to jeszcze w miarę normalny podręcznik. Są gorsze opracowania z którymi przyszło mi pracować. Osobiście za chwilę kończę, czego mnie egzamin, a nic nie wiem:(:(:(:( Czeka mnie wyjazd do Lwowa. Ciekawe jak sobie poradzę jezykowo:(
            • Gość: oooo Re: rosyjski IP: *.promax.media.pl 20.02.11, 13:44
              Tak zaawansowana jest ok, ale nie od podstaw. Złą opinią cieszy się również ukraiński. Ja mam od podstaw i co ja z tego języka wiem? Ratuje mnie praca własna, piosenki, filmy, fora rosyjskojęzyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka