Gość: Pixpol IP: *.chello.pl 09.09.10, 21:31 Witam. Zacząłem właśnie 2 klasę LO i zastanawiam się nad jakimś kierunkiem. Interesuje mnie głównie coś związane z ekonomią i informatyką. Czy możecie polecić jakieś ciekawe kierunki?;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ginko Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 22:15 Gość portalu: Pixpol napisał(a): > Witam. > > Zacząłem właśnie 2 klasę LO i zastanawiam się nad jakimś kierunkiem. Interesuje > mnie głównie coś związane z ekonomią i informatyką. > > Czy możecie polecić jakieś ciekawe kierunki?;) Tak na strzel-pal to od razu kojarzy się kierunek: Informatyka i ekonometria ;) Odpowiedz Link Zgłoś
glorification Re: Ekonomia + Informatyka 09.09.10, 22:31 Ja powiem tak , informatyk dziś to nie to samo co informatyka 10 lat temu ... dziś jest dużo trudniej ... technologicznie wszystko jest dużo bardziej skomplikowane , a do tego dużo więcej ludzi pisze kod ... często marny kod. Lepiej iśc na ekonomię a informatykę zostawić sobie na po godzinach. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.128.21.2.static.crowley.pl 10.09.10, 13:07 IiE bylby chyba najlepszym wyborem, ale dobrze trzeba przejrzec plany zajęć przed wyborem uczelni/wydzialu/specjalizacji. Innym pomyslem jest pojscie na czystą informatyke a pozniej podyplomowka lub drugi kierunek np z finansow. Czeste połączenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixpol Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.chello.pl 10.09.10, 15:03 Właśnie też myślałem, żeby zacząć jeden kierunek, zobaczyć jak mi będzie szło i ewentualnie coś w drugim roku "dobrać" ;P Tylko teraz sprawa wygląda tak, że tych kierunków na informatykę jest masa. Może opowiecie coś o swoich studiach, doświadczeniach z takimi połączeniami i kierunkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 20:32 Informatyka i ekonometria, to oprócz elementów informatyki (podstawy programowania, baz danych, sieci), elementów ekonomii (mikro-, makro-, finanse i rachunkowość) przede wszystkim masa przedmiotów statystycznych, których nie ma ani na ekonomii, ani tym bardziej na infie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuśśś Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 10:31 ....i które nie są atrakcyjne do pracodawcy. IiE to dziwna hybryda to już lepiej skończyć albo FiR albo Informatykę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixpol Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.chello.pl 11.09.10, 18:53 Właśnie nie dawno przeczytałem kilka podobnych opinii. Jednak może IiE w połączeniu z jeszcze jednym kierunkiem będzie lepszym wyborem, czy odpuścić sobie całkiem tą IiE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.stk.vectranet.pl 14.09.10, 20:48 Skończylam IiE i zdecydowanie nie narzekam na prace. Pracodawcy patrzą bardzo przychylnie, aczkolwiek w gruncie rzeczy i tak o przyjęciu do pracy decyduje doświadczenie/testy rekrutacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flipflop żeco? IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 22:52 że przedmioty statystyczne nie są atrakcyjne dla pracodawcy? Hę? Nie wiem czemu tak myślisz, chyba nie bardzo się orientujesz w specyfice tego kierunku - do budowania modeli, do analizy danych i do czystej statystyki ofert jest cała masa - a to właśnie można robić po informatyce ekonometrii, gdzie masz dużo metod ilościowych i podstawy ekonomiczne. Tu nie chodzi tylko o programowanie w C# czy innej Javie, raczej 4gl i zapytania w SAS, pseudokody w R czy Statistica. Inna sprawa, że do takiej pracy bardzo dobrze przygotowywuje matematyka, o której ignoranci podobni do Ciebie również stwierdzą, że jest 'nieatrakcyjna dla pracodawcy' :) Nawet nie wiesz, jak się mylisz... Nie zachowuj się jak ignorant, takie umiejętności są bardzo cenne dla pracodawcy. To że klepaczy kodu i księgowych jest więcej, nie znaczy, że absolwenci IiE są mniej cenni - wprost przeciwnie, kandydat z dobrą statystyką jest ceniony, o czym świadczy multum ogłoszeń, głównie za granicą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flipflop Re: Ekonomia + Informatyka IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 23:13 matematyka w ekonomii, matematyka finansowa, statystyka, ewentualnie IiE ma sens ewentualnie finanse + matematyka sp. statystyka. Ale lepiej korzystaj z życia studenckiego i weź sobie jeden kierunek, matmę właśnie. Jakieś teorie ekonomiczne doczytaj hobbystycznie, na studiach zajmuj się statą i bierz kursy komputerowe. To + jakaś dobra praktyka np w dziale banku zajmującaym się ryzykiem (finansowe, inwestycyjne, scoring) i rządzisz. Wystarczy jeden kierunek. Korzystaj z życia studenckiego. Te wszystkie banialuki o wyższości dwóch kierunków można włożyć między bajki - odłóż kasę i zrób lepiej certyfikat, albo wyjedź na erasmusa i przedłuż go na rok, tylko wybierz tak, żebyś mógł napisać tam pracę. I to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś