Dodaj do ulubionych

techniki dentystyczne

16.05.11, 17:40
Witam wszystkich, jako maturzystka chciałabym się wybrać na studia o tym kierunku :) jednak chciałabym się dowiedzieć o nim nieco więcej.. z tego co słyszałam zawód technika dentystycznego jest bardzo wymagający. W ogóle słyszałam o tym same wady, co przecież nie może być prawdą ze względu na to jak dużo osób się wybiera na ten kierunek.
Co wy na to? I jak wygląda egzamin kwalifikacyjny? Czy trzeba mieć swoje własne narzędzia ( jeśli tak to jakie) czy też zapewni to uczelnia? Chętnie poznam wasze zdanie na ten temat :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: techniki dentystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 01:51
      Techniki dentystyczne to nie są studia!! To jest szkoła policealna trwająca 5 semestrów (czyli 2 lata i 6 miesięcy) i ma się tytuł technika. Po tej szkole nie ma się wyższego wykształcenia. Będziesz miała tylko średnie wykształcenie jak skończysz taką szkołę. DO tego trzeba mieć talent plastyczny i zdaje się egzaminy wstępne, a podczas pracy możesz nawdychać się różnych pyłów itp. Możesz u kogoś robić, możesz założyć własną firmę, ale wiadomo jak to z własną firmą-może być ok, a możesz zaraz zwinąć interes. Będziesz po takiej szkole robić sztuczne szczęki, aparaty ortodontyczne itp. A sprzęt zazwyczaj załatwia się na własną rękę (na stronach internetowych medycznych szkół policealnych uczących na technika dentystycznego zazwyczaj jest lista potrzebnych sprzętów)
      • ladycam Re: techniki dentystyczne 17.05.11, 15:08
        W zasadach rekrutacji UM w Poznaniu jest napisane:
        Wydział Lekarski II,
        Kierunek: techniki dentystyczne
        Studia pierwszego stopnia, stacjonarne, 3 – letnie...?
        O uzdolnienia plastyczne się nie martwię, właśnie z tego względu jestem zainteresowana. Rozumiem że po tych studiach nie będę miała żadnego tytułu oprócz technika, ale mimo wszystko wydaje mi się że jest to wartościowy zawód.
        • Gość: studentin Re: techniki dentystyczne IP: *.play-internet.pl 17.05.11, 15:26
          W tej chwili większości profesji, do uprawiania których dawniej wymagano jedynie wykształcenia średniego zawodowego, można uczyć się na studiach licencjackich.
          Techniki dentystyczne to kierunek studiów, oferowany przez uniwersytety medyczne.

> O uzdolnienia plastyczne się nie martwię, właśnie z tego względu jestem zainter
          > esowana. Rozumiem że po tych studiach nie będę miała żadnego tytułu oprócz tech
          > nika, ale mimo wszystko wydaje mi się że jest to wartościowy zawód.

Źle rozumiesz. Po trzyletnich studiach pierwszego stopnia będziesz mieć licencjat.
          • ladycam Re: techniki dentystyczne 17.05.11, 15:48
            dziękuję :) jakoś jestem teraz bardziej optymistycznie nastawiona ;)
            a ktoś wie może jakie narzędzia są potrzebne do egzaminu praktycznego? chodzi mi o rzeźbę w glinie. Na stronie UM nic o tym nie pisze a wolałabym wcześniej wiedzieć w co się wyposażyć.
          • Gość: goga Re: techniki dentystyczne IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 22:26
            witam:) czy mając już technika dentystycznego jest szansa zostać magistrem w tej branży? słyszalam ze po zdrowiu publicznym... ma sie mgr ze specj. techniki dentystyczne. to prawda??
            • Gość: ladycam Re: techniki dentystyczne IP: *.cable.net-inotel.pl 06.07.11, 22:53
              tak to prawda, można zostać magistrem- tak przynajmniej czytałam
        • Gość: gość Re: techniki dentystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 16:34
          Nie wiem nic o UM w Poznaniu. Widziałam tylko szkoły policealne o tym kierunku, gdzie nauka trwa 2 lata i 6 miesięcy i ma się tytuł technika. Ale najlepiej pojedź na tą uczelnię i zapytaj czy ten kierunek na UM w Poznaniu jest tym samym co szkoła policealna na technika dentystycznego, bo może się mylę. Ale jak chodziłam po szkołach medycznych i się wypytywałam o kierunki (jakbym się nie dostała na uniwerek) i słyszałam, że ten technik dentystyczny, to tylko szkoła policealna i ma się tytuł technika (taki jak np. po technikum).
          • ladycam Re: techniki dentystyczne 17.05.11, 16:41
            Tak chyba zrobię, pojadę tam i się wypytam o wszystko tych co powinni wiedzieć najlepiej :) nie ma co zgadywać w ciemno
            • Gość: studentin Re: techniki dentystyczne IP: *.play-internet.pl 17.05.11, 19:05
              Szkoły medyczne mogą sobie oferować techniki dentystyczne i dawać dyplom technika, natomiast studia to są studia, trwają 3 lata (nie 2,5 roku), kończysz je z licencjatem. Po studiach można mieć licencjat, można zostać inżynierem, magistrem, albo lekarzem medycyny (specyficzny przypadek). Nie można zostać technikiem, bo uniwersytet oferuje wykształcenie wyższe.
              Warto oczywiście pamiętać, że techniki dentystyczne to studia zawodowe w tym sensie, że jak na razie nie ma chyba po nich studiów uzupełniających magisterskich - można oczywiście kontynuować naukę np. na zdrowiu publicznym, ale magistrem technik dentystycznych raczej nie zostaniesz (piszę raczej, bo może kiedy Ty skończysz studia, to coś sie zmieni).

Jeśli chodzi o "wypytywanie się" na uczelni, to wcześniej poszukaj gruntownie w miejscach do tego przeznaczonych. Nie wiem, jak na UM w Poznaniu, ale generalnie uczelnie nie są wyrywne, żeby tłumaczyć wszystko po kolei każdemu pojedynczemu kandydatowi. Nie chce się straszyć i generalizować, ale jak panie z "mojego" dziekanatu zjadłyby Cię bez żucia, jakbyś próbowała je o coś pytać :P

• Gość: dorota Re: techniki dentystyczne IP: *.toya.net.pl 19.05.13, 21:33
                Czym na rynku pracy różni się technik dentystyczny po studiach i po szkole policealnej? Bardzo proszę o odpowiedź
                • Gość: Qbiata Re: techniki dentystyczne IP: *.icpnet.pl 17.06.13, 15:50
                  Witam, jeśli jesteś technikiem dentystycznym albo chcesz nim zostać i masz jakieś pytania lub poszukujesz pracy w tym zawodzie, zapraszam serdecznie na fanpage : www.facebook.com/TDCoGdzieKiedy tam znajdziecie oferty pracy aktualne a także będziecie mogli zapytać o coś konkretnego co Was interesuje, gdyż zrzeszamy samych techników dentytsycznych i tych początkujacych i tych z "górnej półki". Pozdrawiam serdecznie i gorąco polecam!
        • Gość: ddf Re: techniki dentystyczne IP: *.kalisz.mm.pl 17.02.14, 14:12
          Witam serdecznie, czy po zdobyciu tytułu technika dentystycznego można się dokształcić na protetyka? Chodzi mi głównie o otwarcie własnego gabinetu, natomiast sam tytuł technika dentystycznego wyklucza taką opcje. Nie ukrywam, że dość dużo będę płacić miesięcznie żeby kształcić się w tym kierunku, a nie chcę później żałować, bo jak wiadomo opinii, co do tego zawodu jest mnóstwo. Będę wdzięczna za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam!
          • Gość: Daniel technik Re: techniki dentystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.14, 15:37
            Technik dentystyczny to samo oznacza co protetyka, są to słowa pokrewne.
            Ja ukończyłem szkołę w Zgierzu Wydział Techniki Dentystycznej jest taki przedmiot jak ekonomia, na tym przedmiocie jest poruszana tematyka o prowadzeniu własnej działalności.
            Z tego co wiem to szkoła ma dużą zdawalność w pozyskiwaniu kwalifikacji zawodowych, a wcale nie trzeba dużo płacić jak w innych szkołach, gdzie chcą na dzień dobry 600 zł.
            Szkoła oferuje materiały dla uczniów.
            Ile jest techników tyle jest zdań, jedni są zadowoleni, a drudzy mają mniej szczęścia.
            Ale zawód jest ciekawy.
            Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
            Pozdrawiam Cię
            Daniel
          • Gość: kami_lala Re: techniki dentystyczne IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.14, 23:36
            dla uczących się zawodu / początkujących. może komuś się przyda?
            zestaw narzędzi + książka, wosk, maseczki.
            w stanie idealnym! :)

olx.pl/oferta/zestaw-do-nauki-protetyk-technik-dentystyczny-ksiazka-j-kulas-CID619-ID5lWmB.html#xtor=EREC-48-[id1]-20140512-[displayLink]-4253311@1-20140512012511
          • Gość: Kasia Re: techniki dentystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 12:07
            Technik dentystyczny to, to samo co protetyk.
            Po ukończeniu już szkoły policealnej można założyć własną pracownię protetyczną.
            Ja chodzę do szkoły w Zgierzu, uważam że taka szkoła lepiej nauczy zawodu niż studia.
            Jeśli chodzi o opłaty to ta szkoła ma niskie, z tego co czytałam to jeszcze zapewniają uczniom materiały. Cieszy się dobrą opinią. Wiec jeśli chcesz wydać dużo kasy i nie nauczyć się zawodu to zastanów się.
    • Gość: Criquete Re: techniki dentystyczne IP: *.183.183.0.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.06.11, 23:30
      Witaj! ;) Jeśli jeszcze to zaglądasz to jestem strasznie ciekawa dokąd składasz podania? ;D Może się spotkamy na jakimś egzaminie xD
      • Gość: ladycam Re: techniki dentystyczne IP: *.cable.net-inotel.pl 02.07.11, 16:08
        składam papiery na akademie medyczną im. Karola Marcinkowskiego :)
        egzamin praktyczny mam 12 lipca jesli Ty też tu idziesz to całkiem prawdopodobne że się spotkamy ;)
    • Gość: Kagan Re: techniki dentystyczne IP: *.dsl.telepac.pt 07.07.11, 09:29
      To raczej TECHNIKUM!
      • perturabo Re: techniki dentystyczne 23.07.11, 15:56
        To nie technikum, to studia stacjonarne I stopnia - zakonczone licencjatem po 3 latach, potem mozna zdobyc mgr studiujac 2 lata zdrowie publiczne. W trakcie tez mozna studiowac rownolegle. Ludzie czesto myla pojecia.
        Ja dostalam sie w tym roku na TD w Poznaniu i Gdansku. Mam dylemat, ktora uczelnie wybrac-moze ktos tam studiowal i napisze, jak wygladaja realia?
        • Gość: Monika Re: techniki dentystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.14, 16:24
          Witam!
          Ja studiuje na tym kierunku w Zgierzu. Uważam, że każdy kierunek ma zalety i wady.
          Trzeba sobie zadać pytanie w czym najlepiej się czuję, jakie są mocne strony ? czy jestem humanistą czy bardziej przedmioty ścisłe? Po poczytaniu sobie więcej szczegółów na temat tego zawodu, muszę przyznać, że mnie zaciekawił i postanowiłam zacząć naukę ;-) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka