Dodaj do ulubionych

problem ze świadectwem maturalnym

IP: *.204.74.67.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.08.11, 19:39
Witam, ktoś już pisał podobny wątek, lecz było to dawno temu i sprawa nie była do końca taka sama. Jestem studentką na studiach zaocznych, gdzie jest mój odpis świadectwa maturalnego (ten wydany przez OKE). w tym roku dostałam się na studia dzienne, więc złożyłam na nich oryginał. (na tej samej uczelni lecz na innym wydziale). Od OKE dostawaliśmy tylko 1 oryginał i 1 odpis, który ma moc oryginału. Wczoraj dowiedziałam się o przyjęciu na inne studia dzienne, z tym, że na innej uczelni, lecz nie mam świadectwa dojrzałości, które mogłabym tam złożyć. byłam W OKE i powiedzieli mi, że oni nie mogą wydać kolejnego odpisu, a sprawę muszę załatwić inaczej. Co więc zrobić, żeby przyjęli mnie na te studia skoro nie mam świadectwa dojrzałości? Da się to jakoś inaczej załatwić? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: problem ze świadectwem maturalnym 04.08.11, 22:18
      Popytaj się na obu uczelniach. Być może sprawdzi się któraś z poniższych możliwości:
      - odpis notarialny,
      - zaświadczenie z uczelni 1. o tym, że mają Twoje świadectwo,
      - "wypożyczenie" świadectwa z uczelni 1. w celu przedstawienia go na uczelni 2. (robią kopię i pieczętują za zgodność z oryginałem)
      • Gość: Edith112 Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.146.38.158.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.08.11, 22:23
        Dziękuję:) jutro pojadę i spytam.
        • Gość: oollllkaaa Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 14:50
          Hej:) Mam dokładnie ten sam problem:/ wiem, ze mozna dostać odpis ze szkoły, w której się pisało mature, ale mi się to za bardzo nie uśmiecha. Wolałabym wypożyczyć świadectwo z uczelni, ale nie mogę się dowiedzieć czy to możliwe, bo dziekan jest nieczynny w sierpniu i pójdę dopiero we wrześniu. Ale strasznie jestem ciekawa czy uczelnia moze wypożyczyć taki dokument. czytałam troszke na necie i z tego co wiem to niektóre uczelnie wypożyczają na podstawie "umowy z uczelnia" forumprawne.org/prawo-cywilne/30528-umowa-z-uczelnia.html ale ja takiego czegoś nei podpisywałam:/ a Tobie jak poszło?? Masz jakieś informacje o tym??
          • Gość: Edith112 Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.204.85.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.08.11, 17:19
            Hej:) mi się udało upchnąć odpis notarialny chwilowo ale mają mi dać znać czy będą chcieli do wglądu oryginał(wtedy będę musiała załatwiać z uczelni a nie wiem czy się da, moze tak na podstawie tego co napisałaś) jeśli nie, to widziałam jeszcze na forach inf od innych ludzi, że dziekan im wypisywał zaświadczenie że świadectwo oryginał znajduje się na ich uczelni. nie wiem czy to to samo co napisałaś ale dla pewności o tym wspomniałam;) co do świadectwa które można otrzymać w szkole gdzie się uczęszczało(lo, technikum) to z tego co pytałam w procesie rekrutacji - u mnie na uczelni tego nie respektują. mam ze 3 takie odpisy już dawno je wzięłam, ale są bezwartościowe dla mnie niestety choć ze wszystkimi pieczątkami zgodności z oryginałem:(
            • Gość: oolllkaaa Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 17:35
              aha:) dziękuje bardzo za info:)) a mam jeszcze pytanko:) jak załatwiłaś odpis notarialny?? wypożyczyli Ci świadectwo z uczelni?
              • Gość: Edith112 Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.146.172.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.08.11, 19:49
                Odpis notarialny zrobiłam już w tamtym roku:) ale może uda Ci się jakoś go wypożyczyć?:)
    • Gość: gość Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.play-internet.pl 14.08.11, 15:22
      Jeśli na tej samej uczelni robisz studia dzienne i zaoczne, to nie trzeba było dawać 2 świadectw, tylko z jednego dziekanatu przynieść zaświadczenie do komisji rekrutacyjnej z dziennych studiów, że świadectwo jest na uczelni i nie musiałbyś zostawiać 2 świadectwa, więc ono byłoby do złożenia na kolejną uczelnię.

PS Czy Ty dasz zrobić 3 kierunki studiów na raz? (studia zaoczne i dzienne na jednej uczelni+studia dzienne na innej uczelni). Chyba, że chcesz rzucić studia na tej pierwszej uczelni, to musisz od nich odebrać jedno świadectwo i zanieść na 2 uczelnię. Albo podejdź do dziekanatu na obecnej uczelni i zapytaj czy można jakoś wybrać jedno świadectwo jak drugie jest też na uczelni, jak chcesz robić 3 kierunki studiów naraz
      • Gość: Edith112 Re: problem ze świadectwem maturalnym IP: *.146.172.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.08.11, 19:53
        Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że tak się da ale dziękuję za informacje. Może jeszcze teraz uda mi się jakoś to zrobić, żeby na tej uczelni, na której mam 2 kierunki mieć 1świadectwo. Co do tych 3 kiedunków, szczerze mówiąc jak narazie nie mam pojęcia co zrobię. We wrześniu mam sesję do zdania zobaczymy jak pójdzie oraz jak bardzo będzie absorbujący jeden z dziennych kierunków, który wydaje się być dosyć przystępny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka