Dodaj do ulubionych

Dla kogo studia przez internet, e-learning ??

15.08.12, 15:50
Część studiów realizowałam przez platformę e-learningu, sama jestem bardzo zadowolona ale chyba to nie jest dla wszystkich. Nie że tylko dla wybranych ale wymaga samodyscypliny i kontroli własnego czasu.

Czy ja to źle odbieram, czy może nie jestem utalentowana - ale pilnowałam swojego czasu żeby z niczym nie zawalić. Udało się, jednak nie wszystkim z mojej grupy...

Chyba jest tak jak myślałam jak się zapisywałam i rozmawiałam w moim BSSU: coś za coś, więcej dyscypliny ale za to bez ślęczenia co weekend na odległej uczelni, wyszło dobrze. I nigdy bym nie zanotowała tyle co dostałam na platformie internetowej uczelni

Mam rację? Podajcie proszę trochę przykładów dobrych szkół i studiów prowadzonych przez internet bo to sztuka dobrze to zrobić - rozplanować, przygotować, prowadzić studenta. OStatnio spotkałam uczelnie która na dzień dobry daje (mówi że daje) całość studiów na pendrivie.... musisz się nauczyć i zdać... kiedyś... Wcale nie tania - a więc nie o to chodzi.

Zapraszam do wymiany informacji
Obserwuj wątek
    • Gość: radek Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.play-internet.pl 23.08.12, 13:36
      taki system wymaga troche więcej samodyscypliny, bez bata nauczycieli którzy cie poganiają, ale przeciez tego nikt nie chce. Ucze sie na Zarządzaniu w turystyce własnie w American Business Academy - na www.bssu.edu.pl
      Jak rozmawiam z kolegami uczącymi sie przez internt to najwięcej problemów jest wtedy kiedy szkoła/uczelnia słabo i malo systematycznie prowadzi system, Wtedy nie wiadomo co i kiedy robić. Ja na to nie narzekam, jest normalny plan zajęc i musze w miare systematycznie nadążać z zaliczeniami. ja mam całośc programu przez e-learning

Planuje dalsze studia licencjackie przez internet w krakowie też przez tą samą szkole
      • Gość: radek Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.play-internet.pl 23.08.12, 13:37
        podam w uzupełnieniu link: www.bssu.edu.pl/a_turystyka_szkola.html
        • omilia1 Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? 18.09.12, 13:14
          Chcę jeszcze w tym roku rozpocząć studia filologiczne online tylko II stopnia na PUW, chodzi o to puw.pl/studia-online/filologia-angielska Nie wiem czy nadaję się do tego typu formy kształcenia, jestem raczej mało systematyczna i obowiązkowa. Czy na takich studiach zdaje się egzaminy też online?
          • hawa.etc Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? 18.09.12, 13:50
            Nie, na egzaminy jedzie się na uczelnie.
          • zapraga Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? 19.09.12, 13:30
            Egzaminy raczej zdaje się w siedzibie uczelni ale zajęcia są przez neta. Jak jesteś mało systematyczna to będzie Ci ciężko, bo to też wymaga nakładu i pracy.
            • Gość: mizaa Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.koleje.cuni.cz 30.09.12, 19:22
              Wydaje mi się, że to kwestia mobilizacji. Ja chciałabym zacząć drugi kierunek przez internet. Nie wiecie która uczelnia ma coś ciekawego do zaoferowania?
          • eneasz456 Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? 11.10.12, 17:50
            A można się jeszcze zapisać? Trwa jeszcze rekrutacja?
          • Gość: Asia Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.cli.nitronet.pl 10.06.14, 11:17
            Bardzo proszę o pomoc w obronie pracy licencjackiej i wypełnienie ankiety na temat studiów e-learningowych:
            moje-ankiety.pl/respond-66743.html
            Bardzo dziękuję :)
      • Gość: Kleo Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.13, 12:16
        Popieram Radka. Ja osobiście studiuję właśnie w American Business Academy też przez internet. Bo to o wiele wygodniejsze. Wiecie ile można przez to zaoszczędzić? Nie dość, że czasu, to jeszcze pieniędzy. A na szkołę lepszą, niż ta nie mogłam trafić.
    • Gość: Student [...] IP: 101.172.85.* 12.10.12, 05:48
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gama Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.ckzeto.com.pl 12.10.12, 14:03
      Studiuje na PUWie od roku. Administracja. Jestem bardzo zadowolona, jest dużo pracy, ale wole to, niż siedzieć godzinami na zajęciach. Materiały udostępnione, podana bibliografia. Wszystko można samemu poczytać. Minusem jest to, że raczej nie ma dyskusji, a jeśli jest, to wyjątkowo. Wszystko zależy od prowadzącego. Egzaminy zawsze w siedzibie uczelni.
    • Gość: mag Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: *.free.aero2.net.pl 20.01.13, 15:08
      SZukam właśnie sobie studiów ale nie zabardzo wiem o co chodzi?
      • Gość: Marysia Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: 83.238.198.* 14.08.13, 13:48
        Sprawdź sobie ofertę na www.bssu.edu.pl/. Fajne kierunki, studia i roczne szkoły policealne (np. promocja zdrowia z dietoprofilaktyką, fajny kierunek, sama się zapisałam). Większość zajęć odbywa się za pomocą platformy e-learningowej, czyli uczysz się z materiałów dostępnych w necie. Wygodna forma dla osób pracujących. Są też świetne kursy, np. fotografia, która da Ci i wiedzę i przygotowanie.
    • Gość: Angelika Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: 94.42.188.* 07.06.17, 13:25
      Dla osób, które nie mają jak studiować, ani zaocznie, ani dziennie. Praca, praca, rodzina, rodzina itd... Ukończyłam jeden kierunek na 1 stopniu, potem zaszłam w ciąże. Mam małe dziecko, które niestety jest dość chorobliwe, co chwile musiałabym opuszczać zajęcia jeśli chciałabym zrobić magisterkę albo dokształcić się na innym kierunku. To nie miałoby żadnego sensu. Wiem, ze jest wiele innych podobnych osób, które po prostu nie mają takiej możliwości. W końcu jak zdecydowałam się na studia wybrałam właśnie tryb online. Spodobała mi się oferta uczelni Akademii Polonijnej i tam się zapisałam. Mam porównanie do normalnego dziennego trybu i powiem jedno. Wszystko zależy od studenta czy chce się kształcić i uczyć. Jeśli nie, jeśli nie ma się motywacji to nie polecam, bo to strata czasu i pieniędzy.A dla wszystkich którzy chcą - świetne rozwiązanie łączące naukę z innymi obowiązkami.
    • chanka_1990 Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? 16.01.18, 12:11
      Ja mam wrażenie, że dzisiaj wszyscy uczymy się przez internet. Tak naprawdę, jak masz jakieś pytanie to zazwyczaj pierwsze, co robisz to szukasz na nie odpowiedzi w Google. Wystarczy spojrzeć jak popularny stał się ostatnimi czasy Youtube - sama często oglądam jakieś tutoriale (interesuję się rękodziełem), albo filmiki, z których dowiaduję się różnych ciekawostek historycznych itd.

Jeżeli chodzi o e-studia - dla mnie to taka sama forma studiowania jak studia dzienne i zaoczne. Znałam osoby, które nigdy nie pojawiały się na zajęciach (koledzy wpisywali ich na listy obecności), ledwo zdawały egzaminy, niczego się nie nauczyły a i tak zdobyły tytuły magistrów na państwowych uczelniach wyższych. Mam też znajomych, którzy z kursów internetowych nauczyli się naprawdę dużo, a zdobyta wiedza pomaga im w pracy (chociaż nie były to e-studia tylko dodatkowe kursy i szkolenia).

Fakt, taki sposób nauczania wymaga więcej samodyscypliny, ale daje też możliwość lepszego zarządzania swoim czasem. W każdej chwili można wrócić do materiałów, które nas interesują, co w przypadku wykładu mówionego może nie być takie proste (zwłaszcza jak profesor mówi bardzo dużo i bardzo szybko i nikt nie zdąży zrobić notatek). W przypadku osób z mniejszych miejscowości odpada też koszt dojazdów lub wynajmowania mieszkania. Naukę łatwiej pogodzić z różnego rodzaju wyjazdami itd.

Ogólnie rzecz biorąc ja jestem jak najbardziej za i mam nadzieję, że w przyszłości ta dziedzina będzie się cały czas rozwijać :)
    • Gość: abcd Re: Dla kogo studia przez internet, e-learning ?? IP: 193.138.218.* 24.08.18, 23:17
      Dla ludzi których bardzo boli udział w zajęciach i ew. jak ktoś mieszka za granicą a koniecznie chce mieć dyplom polskiej uczelni. Szczegóły: docs.google.com/document/d/1b5sU3xwjOVoZaEcrRSzNTAAE33tuk2Ry1B7v5GSJnKc/edit
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka