Dodaj do ulubionych

Powrót do Polski i studia

IP: *.karoo.kcom.com 21.02.13, 17:42
Cześć wszystkim.

Więc do rzeczy, w czerwcu strzeli mi 18-nastka, od prawie 6 lat mieszkam w Anglii i w te wakacje chcę wrócić do Polski na studia. Pod koniec tego roku szkolnego będę pisał maturę z języka Polskiego, o zdanie tej matury martwić się nie muszę gdyż ocena z pierwszej części którą pisałem w zeszłym roku, w podsumowaniu zapewnia mi nadal zaliczenie jej. Dochodzą także do tego oceny z egzaminów z Angielskiego w szkole, które w Polsce o ile się nie mylę liczą się jako matura.

Osobiście na ten temat nie mam zielonego pojęcia a pomocy z tym też w Anglii nie mogę znaleźć, więc piszę tutaj.

Ogólnie chciał bym studiować w Trójmieście, ewentualnie w innych miastach na Pomorzu Filologię Angielską, Religioznawstwo lub Pedagogikę. Z tego trzeciego chyba zrezygnuję gdyż z powodu wyglądu mogę nie znaleźć raczej pracy, wolę nie ryzykować (kolczyki itp.), a po Religioznawstwie też nie wiem jaką pracę mogę dostać. Katechetą nie chcę być, a księdzem tym bardziej. Więc pozostaje tylko Filologia Angielska. Problem jest ogólnie w tym że nie wiem gdzie szukać, czego będę potrzebował i czego mam się spodziewać. Dlatego chciał bym od ludzi którzy maja jakieś pojęcie o rady, gdzie mogę iść, także miłe były by propozycję innych kierunków jeśli miał by ktoś coś ciekawego na myśli.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Powrót do Polski i studia IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.13, 19:40
      Nie wiem, szczerze mówiąc, czy powrót do Polski po to, by studiować anglistykę, ma sens. Jeśli ciągnie Cię w kierunku języków/filologii, pomyślałabym raczej o innym języku (może jakaś filologia z nauką języka od podstaw?).

Zwróć też uwagę na Twoją polszczyznę (pisownia małą i wielką literą, razem i osobno, interpunkcja). Nie piszę tego złośliwie! Przy wyjeździe z Polski w wieku 12 lat pewne problemy bywają nieuniknione - pomoże lektura reguł ortografii i systematyczne czytanie po polsku.
      • Gość: Prepovedano Re: Powrót do Polski i studia IP: *.karoo.kcom.com 21.02.13, 20:49
        Wiem że robię takie błędy i jestem tego w pełni świadomy. Ale jakieś studia muszę wybrać a polecano mi Filologie Angielską ze względu na to że sam język mam już opanowany. I jestem w martwym punkcie, bo do wakacji coraz bliżej jest a ja nie mam nic pozałatwiane a nawet nie wiem na co dokładnie chce iść.
        • Gość: Tawananna* Re: Powrót do Polski i studia IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.13, 21:36
          Zastanów się realnie, czy filologia angielska cokolwiek Ci da.

Znajomość języka - nie.

Lepszą znajomość literatury/kultury/historii krajów anglojęzycznych - pewnie tak, pytanie, czy potrzebne jest Ci więcej niż to, czego pewnie miałeś okazję nauczyć się w angielskiej szkole / "wchłonąć" w czasie pobytu.

Polskie uprawnienia pedagogiczne - tak, ale czy interesuje Cię praca w polskiej szkole? (Jeśli myślisz o pracy poza Polską, to pewnie lepsze będą studia i uprawnienia z Wielkiej Brytanii. Jeśli myślisz o pracy w szkołach językowych w Polsce, to pewnie da się bez studiów anglistycznych i przygotowania metodycznego).

Podstawy do pracy tłumacza, jeśli taka praca Cię interesuje - średnio, w zależności od oferowanych specjalności. Więcej dadzą Ci studia po polsku (bo do pracy tłumacza będziesz potrzebował ciągłego doskonalenia polszczyzny) i ew. przygotowanie do tłumaczenia w ramach podyplomówki/studiów magisterskich. Dużo dałyby studia dające jakąś konkretną specjalizację merytoryczną.

Dyplom studiów wyższych - tak. Tylko że dyplom polskiej filologii angielskiej niewiele Ci da, jeśli zdecydujesz się na powrót do Wielkiej Brytanii. A i w Polsce szału nie będzie - język i tak znasz, angielską maturę wpiszesz sobie do CV.

Tak naprawdę jedynym wyraźnym plusem filologii angielskiej w Polsce będzie to, że zapewne studia będą dla Ciebie stosunkowo łatwe (no, i bezpłatne). Moim zdaniem warto poszukać czegoś innego. Zastanów się przede wszystkim, co chciałbyś robić w przyszłości - to powinno ułatwić Ci decyzję o wyborze studiów.
          • Gość: Prepovedano Re: Powrót do Polski i studia IP: *.karoo.kcom.com 22.02.13, 01:43
            Co bym chciał robić, to dokładnie nie wiem. Na pewno chce zostać w Polsce, bo Anglii nie cierpię, a jeśli już za granicę, to na pewno nie będzie to Anglia. Jesli chodzi o pedagogikę, to chciał bym pracować w przedszkolu, obojętnie czy to było by Polskie przedszkole czy Brytyjskie w Polsce. Aktualnie nawet jestem wolontariuszem w Polskiej Szkole jako pomoc nauczyciela przy 3-5 latkach i mam z tego referencje. Matura z Polskiego będzie tak samo jak z Angielskiego. Ale do przedszkola wątpię aby mnie w Polsce przyjęli własnie ze względu na wygląd. Zastanawiałem się także nad Studium Pisarskim w którym oczywiście mógł bym podszkolić swoją pisownie i stylistykę, a bujnej wyobraźni mi także nie brakuje, chociaż to chyba nie ma znaczenia dużego. Tyle że takiego studium na pomorzu nie znalazłem, jedynie w Krakowie, a tam wybierać się nie chcę. Więc jestem w martwym punkcie.
            • simply_z Re: Powrót do Polski i studia 22.02.13, 19:25
              > sli chodzi o pedagogikę, to chciał bym pracować w przedszkolu, obojętnie czy to
              > było by Polskie przedszkole czy Brytyjskie w Polsce. Aktualnie nawet jestem wo
              > lontariuszem w Polskiej Szkole jako pomoc nauczyciela przy 3-5 latkach i mam z
              > tego referencje. Matura z Polskiego będzie tak samo jak z Angielskiego. Ale do
              > przedszkola wątpię aby mnie w Polsce przyjęli własnie ze względu na wygląd. Zas
              > t
              i raczej też płeć ,to dość sfeminizowany zawód .Zresztą sama jakoś nie wyobrażam sobie pana przedszkolanki:/
            • Gość: Tawananna* Re: Powrót do Polski i studia IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.13, 20:53
              Hmm, w Twojej sytuacji na pewno odpuściłabym sobie filologię angielską - z powodów wyżej wymienionych oraz zdecydowanej niechęci do Anglii. Spędzenie najbliższych trzech lat m.in. na uczeniu się o kraju, którego nie znosisz, nie będzie ani przydatne, ani przyjemne.

Przejrzyj jeszcze dokładnie różne informacje o zawodach i kierunkach w polskim Internecie. Brałeś pod uwagę rok przerwy w nauce? Myślałeś o rocznym wolontariacie w jakiejś fajnej organizacji pracującej z dzieciakami, np. w ramach EVS? Jeśli dopuszczasz możliwość odłożenia powrotu do Polski o rok, to może właśnie wolontariat w jakimś innym kraju? Miałbyś zapewnione utrzymanie i kieszonkowe, zdobyłbyś ciekawe doświadczenie i pewnie łatwiej byłoby Ci potem podjąć decyzję o przyszłości. (W Twojej sytuacji pewnie możliwy byłby ew. także taki wolontariat w Polsce.)
    • buka100 Re: Powrót do Polski i studia 11.03.13, 21:43
      Jeżeli Anglia i angielski jest Twoją pasją, to może studiowanie Filologii angielskiej jest dobrym pomysłem... Jednakże patrząc na realia, obecnie każdy powinien znać dobrze ten język, a sama wiedza o kraju nie wiem, czy przyda się Tobie do czegokolwiek...

Bardzo wiele zależy od tego, co chciałbyś robić w przyszłości oraz czy zamierzasz zostać na stałe w Polsce, czy planujesz wyjechać za granicę. Z tego, co się domyślam, to język opanowałeś bardzo dobrze, więc może lepiej pomyśl o innych studiach, które będą uzupełnieniem Twoich umiejętności.

Poszukaj na różnych stronach opisów kierunków, zobacz jakie są wymagania, np tutaj i przemyśl jeszcze raz czy aby na pewno filologia ang. jest dobrym rozwiązaniem. Może lepiej lingwistyka jeżeli już:).
    • Gość: żania Re: Powrót do Polski i studia IP: *.167.254.120.threembb.ie 27.03.13, 18:41
      Witaj,
      Nie wiem czy tu jeszcze zaglądasz, ale zaciekawił mnie Twój post.Mam bardzo podobną sytuację ;) ja już podjęłam decyzję.Ale zacznę od początku.Mieszkam zagranicą prawie 6 lat (tak jak Ty ;) chodziłam tu do gimnazjum,później liceum,napisałam maturę rok temu - która poszła mi bardzo dobrze - dostałam nawet nagrodę za best leaving cert. W tej chwili chodzę na roczny kurs,a raczej odpowiednik studium, opieka nad dziećmi i edukacja wczesnoszkolna.Mam praktyki w przedszkolu.Pisałam wcześniej o podjętej decyzji.Za miesiąc kończę kurs, wracam do Polski na studia :) i najśmieszniejsze z tego wszystkiego jest to , że tak jak Ty chce studiować filologię angielską lub pedagogikę.Ja zdecydowałam się złożyć papiery na 2 kierunki , z czym chętnie studiowałabym pedagogikę z j .angielskim - a później chciałabym pracować w szkole lub przedszkolu.Po filologi, ja osobiście chciałabym pracować jako tłumacz przysięgły.Musze Cię uprzedzić ,że z powrotem do Polski i studiowaniem nie jest tak łatwo.Czeka Cię dużo załatwień z nostryfikacją matur itp.Ja jestem w trakcie załatwienia spraw tu i za miesiąc wyjeżdżam.Na koniec chciałabym napisać,że jeśli miałbyś jakieś pytania, wątpliwości ,cokolwiek ,to ja chętnie o tym popiszę :)
      Pozdrawiam
      • karina_m_lt Re: Powrót do Polski i studia 06.01.17, 18:06
        Hej
        Jestem w podobnej sytuacji co wy i chciałam się spytać czy była byś w stanie mi doradzić i pomóc na ten temat
        Mieszkam 13 lat w Anglii i zaniedlugo koncże liceum ale chciała bym bardzo wrócić do Polski na studia i iść na studia prawnicze i kierować się do tego zawodu ponieważ chcę go robić
        Chciałam się zapytać jak wygląda cały proces przenoszenia się do Polski na studia ?
        Wspominałas coś na temat nostryfikacji matury
        Mogła byś więcej o tym opowiedzieć?
        Ile trwa mniej więcej takie przenoszenie się?
        Od czego zacząć ?
        Była bym bardzo wiecejdzieczna gdybyś mogła mi pomóc i popisać ze mną na ten temat
        • karina_m_lt Re: Powrót do Polski i studia 06.01.17, 18:08
          Przepraszam za moją piękna ortografie ale trudno pisać na zbitym ekranie od telefonu
          • Gość: Renia Re: Powrót do Polski i studia IP: 95.147.191.* 09.10.17, 19:03
            Czesc, ja wlasnie jestem na drugim roku A Levels, tez chce wrocic. Czy rozpoczelas juz tlumaczenie dokumentow? Pozdrawiam
            Renia
        • ela2003 Re: Powrót do Polski i studia 28.12.18, 02:04
          Hej, a więc ja jestem w year 11, i chciałabym wrócić do Polski na studia medyczne w Warszawie. Podobnie jak Ty byłaś, jestem bardzo zagubiona w temacie. Mieszkam tutaj już ponad 12 lat i obawiam się że nie poradzę sobie na studiach w języku polskim po takim długim czasie. Chodzę tutaj do sobotniej szkoły polskiej ale ogólnie to trudno mi jest uczyć się prosto z książki w języku polskim, też nie znam terminologii polskiej np. Z biologii jak po polsku mówi się "mitochondria"? Nie mam pojęcia. Bardzo mnie to stresuje! Pomocy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka