Dodaj do ulubionych

Rzucić studia?

IP: *.lublin.mm.pl 25.07.15, 08:57
Jestem w kropce. Nie wiem co robić. Jestem na 6 semestrze studiów inżynierskich. Zawaliłam drugi raz ten sam przedmiot i będę musiała wrócić na 5 semestr. Nie wiem czy rzucić te studia czy powtarzać rok. Nie umiem się uczyć, nie jestem w stanie nic zapamiętać. Wiem, że jak rzucę to nie pójdę na żaden inny kierunek. Szłam na studia 2 lata po maturze, więc to będzie 5 lat w plecy. Kierunek sam w sobie lubię, ale wiem, że to co jest na studiach nijak ma się do przyszłej pracy.
Rzucił ktoś studia na 3 roku nie mając alternatywy?
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Rzucić studia? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.15, 18:41
      Ja nie rzuciłem i teraz żałuje bo nie mam pracy od 3 lat pamiętaj każdy dzień na politechnice to dzień stracony !
      • puenta7 Re: Rzucić studia? 30.07.15, 02:10
        Jeźeli wiesz z góry, że nie dasz rady, to lepiej rzuć studia, zrób jakiś kurs zawodowy i idź do pracy
    • ak-69 Re: Rzucić studia? 04.08.15, 00:26
      Jeśli uważasz, że nie umiesz się uczyć to idź do psychologa, doradcy zawodowego itp. U mnie nawet na uczelni są tacy...
      Jak zrezygnujesz na 6 semestrze, czyli pewnie ostatnim, lub przedostatnim studiów inżynierskich to wierz mi, że w przyszłości będziesz to sobie mocno wyrzucać i żałować tej decyzji. Tak było przynajmniej w moim przypadku. Tym bardziej w dziedzinie, którą lubisz...
      Uważasz, że twoje studia mają się nijak do przyszłej pracy. Ja jeszcze doświadczenia nie mam, ale na pewno to co miałem przyniesie efekt w pracy. Właściwa nauka będzie przez realną pracę po studiach, a nie teoretyczną na studiach. Te dopiero przygotowały mnie do nauki praktycznej w pracy, a nie teoretycznej. Na studiach za mało czasu na poszczególnych przedmiotach.
      Już sam fakt że w CV będziesz mieć ukończony kierunek techniczny sprawi, że przejdziesz wstępne sito rekrutacji. Tym bardziej jak znasz dobrze angielski. Pracodawcy nawet sami dają wewnętrzne szkolenia, gdy widzą, że ma kandydat predyspozycje do pracy u nich i podstawy wiedzy.
      Ja studia matematyczno-informatyczne na Uniwersytecie Gdańskim rzuciłem ponad 20 lat temu ze względów zdrowotnych. Całymi latami miałem pretensje, że poddałem się i zaprzepaściłem swoje możliwości...
      Przed 5 laty po 40stce postanowiłem jednak znów się wziąć za naukę i zrobiłem na studiach pierwszego stopnia licencjat z informatyki na tej samej uczelni i kierunku co kiedyś zaprzepaściłem.
      Teraz w wieku 46 lat zaliczyłem ostatni semestr informatyki drugiego stopnia na Politechnice Gdańskiej i została jeszcze jesienna obrona pracy magisterskiej.
      Wierz mi, że NIGDY NIE JEST ZA PÓŹNO.
      Po pierwszym semestrze magisterskich na politechnice już niemal zrezygnowałem mając 3 (nie 1 jak Ty) nie zdane egzaminy. Już chyba nawet limit zaległych punktów był przekroczony...
      Na wspólnym forum kolegów z roku już w zasadzie się żegnałem, ale przekonano mnie, że jeszcze warto do oporu popróbować. Składałem podania do dziekana o dodatkowe terminy, przedłużenie sesji, warunkowe zaliczenia itp. Skończyło się na zdaniu z opóźnieniem dwu zaległych egzaminów, a trzeci poprawiłem dopiero po roku na przedostatnim semestrze. Na drugim semestrze też zawaliłem jeden egzamin więc i ten musiałem poprawić z półrocznym opóźnieniem.
      Im wyższy semestr tym szło mi coraz lepiej. Nie można bagatelizować zaległości, ale też nie należy się nimi przesadnie przejmować.
      Wierz mi, że u mnie na roku też niektórzy musieli zaczekać z zaliczeniem i nawet dołączyć do niższego rocznika. Ważne, że nie jesteś na pierwszym roku.
      • Gość: Xab Re: Rzucić studia? IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.15, 15:50
        Daj spokój człowieku nie masz nawet pracy a udzielasz rad
        • ak-69 Re: Rzucić studia? 04.08.15, 17:55
          Pracę to ja już miałem po pierwszym roku studiów :)
          Jeszcze przed studiami pracowałem, gdy mi na to zdrowie pozwalało. Nie jako programista, ale nie miałem problemu, gdy nie wymagane było doświadczenie bardzo specjalistycznego.
          Np. dla stacji radiowej edytując przez internet ścieżki dźwiękowe audycji. Również praca w dziale serwisu IT itp. W każdym razie związane z działem IT.
          Warto też nawet jak się nie pracuje mieć kontakt z pracodawcami np. na targach pracy, które są regularnie organizowane w dużych miastach i wbrew pozorom nie jest tak trudno je znaleźć (choćby w Internecie). W moim przypadku Targach Pracy IT. Już w trakcie studiów byłem na kilku takich, ostatnio na Politechnice Gdańskiej.
          Dużo ofert pracy otrzymuję z profili GoldenLine, Jobrapido, Linkedin więc i tam warto założyć swoje profile. Nie dotyczą one jedynie branży IT.
      • Gość: xxx Re: Rzucić studia? IP: *.lublin.mm.pl 04.08.15, 18:35
        Dzięki za konkretny post. Problem w tym, że ja co sesje mam jazdy. Jednak potrafiłam wyjść niemalże z sytuacji gdy myślałam, że to koniec. Zawalone wszystko, a potrafiłam wyjść na czysto. Teraz gdy myślałam, ze wszystko będzie dobrze nie podołałam. Mam 3 raz powtarzać ten przedmiot? Nie wiem.. Problem w tym, że uważam, że to jedyny kierunek, który mogłabym studiować. ale tez kierunek w którym uważam, że nie mam szans. Chore, ale prawdziwe. Teraz dostałam pracę co najmniej do listopada w zawodzie nie potrzebującym żadnych kwalifikacji. Kombinuje by sie przeniesc na zaoczne, ale na mojej uczelni nie ma a reszta ma tak różny plan, że mogę mieć co najwyżej pierwszy rok zaliczony..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka