Dodaj do ulubionych

kredyt studencki - czy sie oplaca ??

21.09.04, 11:44
Wlasnie przeczytalam info o kredytach studenckich i powiem sczerze, ze jestem
zainteresowana. nie dlatego, ze mnie nie stac na studia, ale wolalabym w
pewien sposob sama za nie placic chociaz czesc, zeby odciazyc rodzicow. I w
zwiazku z tym nasuwaja mi sie pytania:
1. czy takie kredyt oplaca sie wziac?
2. w jaki sposob wyglada jego splata,ile miesiecznie i przez jak dlugi czas,
czy ktos splacil juz taki kredyt i ma jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: lilka Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:50
      raczej nikt nie splacil, bo przyznaja go dopiero od 98 roku :]
      • jojoanka19 Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? 21.09.04, 11:58
        acha, no to sorry, nie wiedzialam....dopiero zaczynam studia! no dobrze, to w
        takim razie jak to jest ze splacaniem, ciezko jest ???
        • Gość: mug spłacanie... IP: 80.51.176.* 21.09.04, 12:12
          nie wiem tego z własnego doswiadczenia, ale koledzy mojego brata brali te
          kredyty... jeden, skończy.ł studia( prawo) półtora roku szukał pracy, rodzice
          zaczeli spłacac za niego kredyt( a bieda w domu piszczała) az w koncu znalazł
          prace całkiem niezłą i płaci sam. natosmiat drugi kumpel, najlepszy na roku(
          też prawo) wziął kredyt tak jak Ty- żeby odciazyc rodziców i z tego co wiem za
          dobrew yniki w nauce czesc mu umorzono(umożono???- nie mam pojecia jak to się
          pisze...)...
        • Gość: mug spłacanie... IP: 80.51.176.* 21.09.04, 12:12
          nie wiem tego z własnego doswiadczenia, ale koledzy mojego brata brali te
          kredyty... jeden, skończy.ł studia( prawo) półtora roku szukał pracy, rodzice
          zaczeli spłacac za niego kredyt( a bieda w domu piszczała) az w koncu znalazł
          prace całkiem niezłą i płaci sam. natosmiat drugi kumpel, najlepszy na roku(
          też prawo) wziął kredyt tak jak Ty- żeby odciazyc rodziców i z tego co wiem za
          dobrew yniki w nauce czesc mu umorzono...
        • Gość: kredytoboirca:) Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 12:12
          Wg nowych zasad spłaca sie go 2 lata po ukończeniu studiów przez okres 2 razy
          dłuższy niż okres pobierania kredytu.Czyli jeśli pobierasz kredyt przez 3
          lata,to bedziesz go spłacać 6 lat.Obecnie miesięczna transza wynosi 600 zł,ja
          dostaję 460 zł i mam nadzieję,że nie będę musiała pobierać tej zwiększonej
          sumy,bo autentycznie będę musiała więcej spłacić.A może ktoś z Was wie,czy
          rzeczywiście trzeba będzie zgodzić się na tę nową kwotę???Pozdrawiam!!!
          • Gość: ja Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? IP: *.net.pulawy.pl 21.09.04, 14:26
            Raty zwiększają się automatycznie i kredytobiorca nie ma chyba w tym temacie
            nic do powiedzenia. Ale radzę dowiedzieć się w banku.
    • jojoanka19 Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? 21.09.04, 12:23
      acha... no dobrze a ile wynosi miesieczna suma po studiach, ktora musze
      splacic? powiedzcie szczerze, myslicie ze ten kredyt to dobry pomysl? po prostu
      chcialabym sie dokladac, ja bede placic 300zl za mieszkanie, rodzice dadza na
      jedzenie np a pozostale 300zl bede mogla wydac na przyjemnosci typu
      imprezy,zakupy oraz na ksiazki,kserowki itp.
      • Gość: log. Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.09.04, 12:51
        Kredyt jast nisko oprocentowany ( preferencyjny )u mnie przy poręczeniu 70%-ciu
        procent kredytu przez BGK oprocentowanie wynosi akyualnie 4,31% w skali roku,
        czyli bardzo mało.
        Ewentualne pieniądze które zostają można gdzieś zainwestować, wtedy po studiach
        łatwiej jest spłacać. Miesięczna suma po skończeniu studiów to około połowy
        kwoty którą brałaś( bo okres spłaty jest dwukrotnie dłuższy niż pobierania )+
        odsetki.
        • jojoanka19 Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? 21.09.04, 13:04
          a jak wziac taki kredyt ? co jest mi potrzebne i gdzie mam to wszystko
          zalatwiac - chyba sie zdecydowalam :)
          • Gość: log. Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.09.04, 13:26
            info na ten temat jest np. tu:

kredytystudenckie.w.interia.pl/
      • Gość: log. Re: kredyt studencki - czy sie oplaca ?? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.09.04, 13:13
        zakładając wariant optymistyczny,że za 7 lat(5 lat studia + 2 lata karencji)
        gdy zaczniesz spłacać kredyt bezrobocie się znacząco zmniejszy, a płace zbliżą
        się do średniej w UE, to te pieniądze które teraz bierzesz podczas spłaty będą
        znaczyć dużo mniej i z tego powodu może się bardzo opłacać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka