Gość: ask IP: 80.50.9.* 24.09.04, 18:58 Ile u was będzie wynosiło stypendium naukowe w tym roku? Czy będzie niższe niż w zeszłym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: stypendium naukowe 24.09.04, 19:07 na UŚ będzie niższe, na razie nie wiadomo, o ile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: stypendium naukowe IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.09.04, 19:52 mamalgosiu a powiedz mi proszę jakie są zasady przyznawania stypendium naukowego na UŚ? jaką trzeba mieć średnią? trzeba pisać podanie? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: stypendium naukowe 25.09.04, 20:41 Wszystkie zasady znajdziesz na www.us.edu.pl.Zaraz po otwarciu strony w wiadomościach pojawiają się informacje.Z tą średnią to bardzo skomplikowana sprawa, bo można mieć średnią 4.8 i się nie załapać.Trzeba się zmieścić w 20% najlepszych ludzi na roku. Średnią liczy się z całego poprzedniego roku,ale stypendium przyznawane jest na cały rok.Żadnego podania nie trzeba składać.Wszystkim zajmuje się dziekanat. Pozdrawiam cieplutko!!!Studentka polonistyki:) Odpowiedz Link Zgłoś
tye Re: stypendium naukowe 25.09.04, 22:49 Fajnie, że tylko 20% roku;) przynajmniej suma będzie wyższa (tak mi się wydaje) niż na niektórych kierunkach mojego (UG) uniwersytetu. Ale ja jeszcze nie wiem, jakie są progi w tym roku...... szkoda, u nas na stronie jeszcze tego nie podali...... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: stypendium naukowe 26.09.04, 12:48 czy ja wiem, czy dobrze... Suma i tak będzie niewielka, bo niewiele pieniędzy na to przeznaczają w tym roku. A nie wiesz, czy masz szanse, nawet ze srednią 4,9 Odpowiedz Link Zgłoś
tye Re: stypendium naukowe 26.09.04, 13:50 Myślę, że mając średnią 4,9 możesz być pewna (chyba, że to jakiś dziwny wydział). U mnie stypendium przyznawane było od średniej 4,0. Najwyższa stawka to 350zl, a na sąsiednim wydziale było to 550zl. Różnicę widać, ale tam podnieśli próg do 4,4 co pozbawiło większość studentów pieniędzy. Nie wiem, co jest lepsze..... Najlepiej jest mieć wysoką średnią i wysokie stypendium:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia zosiu 26.09.04, 12:49 1/5 raku to bardzo dużo. CZyzby aż tyle dostawało stypendium? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: od zosi:) 26.09.04, 17:29 To różnie bywa.Dla przykładu moja polonistyka. Sądzę,że akurat u mnie 1/5 roku (już drugiego) stypendium nie dostanie. A to dlatego,że liczą nam średnią z całego roku (z resztą na każdym roku teraz tak jest) a my mieliśmy 2 ciężkie sesje i osób z wysoką średnią jest mało. Wychodzi więc na to,że na stypendium załapać się mogą nawet Ci z średnią 4,4 i niższą (średnia graniczna to 4,0). Ale jeszcze w ubiegłym roku, kiedy o stypendia trzeba było się starać co semestr, II rok polonistyki miał trudno, ponieważ w semestrze zimowym nie mamy żadnego egzaminu,tylko 2 rygory,które liczą się do śrendniej. I tak mając średnią 4,9 można było się nie załapać,bo było mnóstwo ludzi ze średnią 5,0. Ale to jest wyjątek i przeważnie średnia w granicach 4,7 stypendium gwarantuje. A najwyższa kwota stypendium od nowego roku to 300zł. Tyle dostaną osoby z najwyższą średnią. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tye do zosi:) 26.09.04, 18:42 Jeżeli najwyższa średnia daje 300 zł, to ile dają u was za niższe średnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do zosi:) 03.10.04, 15:21 a 300 netto czy brutto? Tak z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misty Re: do zosi:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 16:04 Na pewno netto - o ile się nie mylę, stypendia są nieopodatkowane. Na polonistyce UW stypendia dają już od 4,5 jednak przy takich osiągach dostaje się minimalną stawkę - obecnie chyba 200 zł. Następny próg to 4,75 i potem 5,0. Nie wiem, ile obecnie dostaje się za te wyższe progi, ale 2 lata temu, na 4 roku dostawałam za 5,0 400 zł. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi Stypendia a studia magisterskie? IP: *.provider.pl / 212.127.77.* 07.10.04, 19:05 Czy jest ktoś z Was obecnie na 2 semestrze studiów magisterskich i ma przyznane stypendium naukowe?Nam właśnie odebrali prawo do jego otrzymywania.Chciałabym się dowiedzieć jak to jest u Was. Odpowiedz Link Zgłoś
rachp Re: Stypendia a studia magisterskie? 09.10.04, 15:03 Gość portalu: pixi napisał(a): > Nam właśnie odebrali prawo do jego otrzymywania. Chciałabym > się dowiedzieć jak to jest u Was. Napisz więcej, dlaczego Wam odebrano uprawnienia i na jakiej podstawie, bo dla mnie jest to niezrozumiałe, sokro jest to forma określona w Ustawie. Odpowiedz Link Zgłoś