Gość: question IP: 195.136.191.* 19.12.04, 23:26 Czy ta uczelnia jest dobrym miejscem do studiowania? Czy to jakas alternatywa dla UJ? Macie jakies opinie??? Prosze o podzielenie sie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uska Re: Akademia Pedagogiczna Krakow IP: *.chello.pl 21.12.04, 16:45 Alternatywa zawsze jakas jest. W koncu UJ nie moze przyjac wszystkich, a i na AP ktos musi studiowac. Moje opnie? Nienajlepsze. Uczelnie zakompleksiona pozostajaca w cieniu UJ i otrzymujaca glownie studentow ktorzy chcieli na UJ, ale im nie wyszlo. Bardzo dobra na AP jest anglistyka (bardziej praktyczna niz na UJ, a czy lepsza - nie wiem), pedagogika lepsza niz na UJ (w koncu to akademia pedagogiczna), co jednak wcale nie oznacza, ze dobra... Moze mala podpowiedzia bedzie to, ze raptem jakies 3 lata temu AP bylo jeszzce Wyzsza Szkola Pedagigiczna.. Ale to caly czas w kontekscie Krakowa - jest to specyficzne miejsce, gdzie szkolnictwo wyzsze stoi na naprawde wysokim poziomie. W rankingach AP przegania kilka uniwersytetow. Co nie zmienia faktu, ze UJotowi nie dorasta do piet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: question Re: Akademia Pedagogiczna Krakow IP: 195.136.191.* 21.12.04, 23:04 Masz racje, alternatywa to zawsze jaka jest, no i jest to Krakow! Mam pewne obawy co do samych filologii na UJ, w szczegolnosci tych zachodnioeuropejskich, nie stoja one zbyt wysoko, przykladem moze byc tutaj germanistyka, ktora o niebo jest lepsza we Wroclawiu czy Poznaniu, ba nawet w Opolu niz na UJ, a widac to patrzac na rankingi. Co do samej AP to udalo mi sie zdobyc opinie, ze podejscie do studentow jest tam bardziej sensowne niz na renomowanym UJocie, ale tez to chyba zalezy od kierunku. Co do bylej WSP, to chyba byla to jedna z lepszych w Polsce? Dzieki za te tak konkretne slowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
mjb84 Re: Akademia Pedagogiczna Krakow 22.12.04, 01:06 Nie mozna sie wypowiadac na temat podejscia do studenta na calej uczelni, kilku tysiacach pracownikow. Wiem za to, ze np. na pedagogice wykladowca historii wychowania kazal prawie calemu rokowi (kolo 100 osob) przez 2 tygodnie przychodzic codziennie w celu poprawienia kolokwium - bral dziennie po 5-6 osob, ale wszyscy musieli czekac, bo nie bylo wiadomo, o ktorej godzinie wezmie i kogo. To na pewno nie jest sensowne podejscie. Oprocz tego niektorzy wykladowcy czytaja swoje wyklady z kartek, robia dziadostwa typu: 'Aaa, nie chce mi sie robic egzaminu, wpisze wam wszytkim 3.5'. Jakby ktos chcial lepiej, to sie zglosic, dopytam'. Poza tym wykladowcy na wykladach pytaja i wyklady sa/maja byc ponoc obowiazkowe, co jest skonczonym idiotyzmem. Niestety to byla i jest jedna z lepszych (a nawet najlepsza) wsp w Polsce; znajac jeszcze trcohe historii jak powyzsze strach sie bac, co jest na innych... A poza tym, to wedlug rankingow, ktore niedawno widzialem, polska fizyka i matematyka jeszcze jakos trzymaja poziom w porownaniu z reszta naukowego swiata, z innymi dyscyplinami jest gorzej lub lepiej... Tylko polska pedagogika to totalne dno, nie bylo w niej publikacji o ogolnoswiatowym zasiegu od 30 lat, przez co jest na poziomie podobnym, jak pedagogika w Lesoto (zapamietalem ten przyklad). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: question Re: Akademia Pedagogiczna Krakow IP: 195.136.191.* 22.12.04, 09:58 Racja uogolnienia sa bledne! Ale cos mowia ogolnie o klimacie... Co do zachowan wykladowcow, to widac, ze niektorzy kultura nie grzesza, szkoda! A poziom polskiej humanistyki moze nie jest az tak niski, sadze ze problemem jest to, ze jest zbyt hermentyczna i zajmuje sie glownie swoim polskim podworkiem, wiec to moze byc dla innych malo ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uska Re: Akademia Pedagogiczna Krakow IP: *.chello.pl 22.12.04, 22:29 Jesli masz wybor - wiej. Jesli tylko masz mozliwosc studiowania we Wroclawiu, Poznaniu czy gdziekolwiek indziej - zwlaszcza, jezeli myslisz o germanistyce (o niej kraza legendy - niepozytywne oczywiscie, jezeli o UJ chodzi). Co do podejscia - to zalezy. Mnie podczas rekrutacji rzucilo sie na oczy to, ze o ile na UJ podejscie sensowne do mnie mieli, to co tych z AP mialam wrazenie, ze ktos sobie jaja ze mnie robi (moze stad ten negatywny stosunek?). W kazdym razie studiuje (na moje szczescie) na UJ - filologie, i nie narzekam - poziom zdecydowanie wyzszy niz na AP, chociaz moja filologia jest tylko na UJ. Rzeczywiscie - strach sie bac, bo jezeli AP byla jedna z najlepszych WSP w Polsce, to ja sie nie dziwie, ze szkolnicwto tak marnie stoi. Oni naprawde wypuszczaja niedoedukowanych ludzi! I kontrast miedzy tymi po AP a tymi po UJ bywa naparwde ogromny, choc i to zalezy od kierunku. Tak przy okazji - skad wzielas rankingi? Sa gdzies na necie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: question Re: Akademia Pedagogiczna Krakow IP: 195.136.191.* 23.12.04, 08:43 Dzieki za te informacje! Co do rankingow to sa one na stronach Rzeczypospolitej i Polityki. Oto adresy: www.rzeczpospolita.pl/tematy/szkoly/index.html oraz polityka.onet.pl/artykul.asp?M=RA4 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dalila84 Re: do Uski 26.12.04, 14:52 czy ty studiujesz fil ang?a nie wiesz ze na AP to tak na prawdę to jest nauczycielskie kolgium a nie prawdziwa filologia,z tego co wiem??ja też studiuje angielski na UJocie w kolegium i rzeczywiście my i AP mamy bardziej praktyczne studia niż wy..a przynajmniej jak komus się coś odwidzi to po 3 latach ma licencjat i moze iść na cokolwiek innego nie mecząc sie przez 5...:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uska Re: do Uski IP: *.chello.pl 26.12.04, 21:56 Skad pomysl, ze studiuje anglistyke na UJ? Napisalam wyraznie, ze studiuje filologie, ktorej na AP nie ma, zdawalam na AP na inna, ale wybralam UJ. Gdybym chciala studiowac cokolwiek zwiazanego z angielksim, rzeczywiscie wybralabym NKJO. Obawiam sie jednak, ze na AP jest filologia, a nie NKJO. Popatrz na program - typowo filologiczny, chyba nawet nie uzyskuja automatycznie uprawnien pedagogicznych. A na przyszlosc polecam uwazniej czytac :) Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: do Uski 27.12.04, 11:50 NA AP jest anglistyka a nie tylko NKJO!!! Odpowiedz Link Zgłoś