Dodaj do ulubionych

jak dostaćsię na prawo na UW?

IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.05, 14:09
Hej! Może macie jakies wskazowki z jakich skiazek sie uczyc , na co zwrocic
szczegolna uwage itd? i co z rozwiazywaniem kazusow prawnych? czy mozna sie
jakos tego nauczyc?sa jakies ksiazki objasniajace to?prosze o odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: RK Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.aster.pl 16.02.05, 18:43
      dostałem tylko 95 punktów i niestety zabrakło 10 punktów, aby stać się studentem
      prawa na UW...
      dostałem się za to na nauki polityczne (studia stacjonarne-dzienne) z wynikiem
      174 punktów na 200 możliwych, więc jeśli chcesz, to podam Tobie literaturę, z
      której korzystałem, żeby przygotwać się do egzaminów wstępnych na studia...

1) cała seria podręczników Roszkowski/Radziwiłł:
      - 1789/1871
      - 1871/1939
      - 1939/1956
      - 1956/1997
      2) Jerzy Topolski - Historia Polski
      3) Janusz Micuń - Historia najnowsza po 1945 r.
      4) Jerzy Eisler - Zarys dziejów politycznych Polski 1944-89
      5) Tymowski/Kieniewicz/Holzer - Historia Polski
      6) Marek Borucki - Historia powszechna 1945-1996
      7) seria wydawnictwa akademickiego:

A) świat i Polska 1945/2003 (zag. egzamiancyjne)
      B) wiedza o społeczeństwie (zag. egzaminacyjne)
      C) zagadnienia egz. dla knadydatów na wydział prawa i administracji

8| Jerzy Suprewicz - Wiedza o społeczeństwie od A do Z (repetytorium)
      9) Teresa Malmon/ Teresa Opoka - Mały słownik polityki

+ cała seria testów w wersjach książkowych i testy z lat poprzednich na nauki
      polityczne i prawo UW :)

- chodziłem jeszcze na kursy organizowane przez Fundację Optimi Elaturi i
      sprawdzałem swoją wiedzę na podstawie rozdawanych skryptów i testów...

jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, to wal śmiało:
      pamparampa@gazeta.pl

pozdrawiam !
      • Gość: pamparampa Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.aster.pl 16.02.05, 18:43
        ale czy w tym roku będą testy ?
        jak będzie wyglądać egzamin ?
        chyba inaczej niż w latach poprzednich...
      • Gość: ddr Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 16.02.05, 19:44
        o boszee...

nie mialem nawet polowy tych ksiazek i udalo mi sie zdobyc 116 punktow na
        egzaminie..
        a teraz liczy sie w polowie matura, a w polowie tescik ze sztuki, kultury,
        logiki, kazusow prawniczych itp.
        zdobadz testy z poprzednich lat, wyrzuc z nich historie, a zobaczysz co Cie
        czeka na egzaminie :)
        • Gość: -[] Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.aster.pl 16.02.05, 21:48
          gratuluję

podałem książki, które mogą się przydać, korzystałem z nich, ale nie czytałem ich wszystkich od dechy do dechy, bo czy jesteśmy robotami-automatami, które pochałaniają w mig kilkanaście tysięcy stron ?
          to tylko wskazówki...

więc wrzuć, przyszły prawniku, na luz - "o boszeee"...
        • Gość: agatha Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 00:02
          ddr - a jak to z toba bylo? skad wiedziales jak rozwiazywac kazusy?mozesz mi
          powiedziec w ogole jak to wyglada?bede wdzieczna, jesli bedzie ci latwiej to to
          jest moj adres mail-agatulka@gazeta.pl pozdr
          • Gość: law_student Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.clubnet.pl 18.02.05, 23:51
            Kazusy musisz brac na logike. Masz wszystko podane tylko musisz dobrze
            zinterpretowac.
            A poza tym nie wiem jak sie do tego uczyc skoro mialem pytania typu: "Kim jest
            Jodie Foster?".
      • Gość: ddr Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 17.02.05, 01:59
        wrzuc na luz? po prostu znam osoby ktore nakupowaly sobie mase roznych ksiazek,
        przynosily na zajecia, a wyszlo z tego niewiele..
        ok mozesz podac "kandydatowi" wykaz wszystkich ciekawych i wartych uwagi ksiazek
        ale to po prostu nie ma sensu - jesli go to interesuje to sam znajdzie, a jesli
        nie, to potrzeba mu tylko tych najwazniesjzych

szczegolnie ze jak juz napisalem egzamin wstepny nie obejmuje historii ani wosu..
        moim zdaniem przyda sie zrobienie "teorii nazw" [np z podrecznika do logiki prof
        Malinowskiego], a reszta to kwestia erudycji no i oczywiscie szczescia :)
        • Gość: agatha Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 11:19
          thx :]] milego dnia
          • Gość: waw WSM SIG IP: 217.8.186.* 17.02.05, 12:09
            WSM SIG MA TEZ PRAWO
            WSHIP
            KOŹMIŃSKI
            EWSPIA
            ŁAZARSKI CHYBA TEZ
            WYZSZA SZKOLA ZARZADZANIA I PRAWA
            WSSE - prawo w przygotowaniu
            • Gość: ddr Re: WSM SIG IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 17.02.05, 16:47
              jak wsse zrobi to sie przenosze <lol>
              • Gość: Richelieu* Re: WSM SIG IP: *.zyg.brewet.pl 17.02.05, 17:22
                jesteś na UW ddr? No to faktycznie cienko w porównaniu do WSSE
                ;)
                • Gość: ole! Re: WSM SIG IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 18.02.05, 11:11
                  Cieszcie się, bo będzie sie łatwiej dostać niż w latach poprzednich ;)
                  • agatulka Re: WSM SIG 18.02.05, 17:53
                    dlaczego latwiej?????????????
    • Gość: student WPiA UW Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: 195.150.224.* 17.02.05, 16:49
      posmarować porządnie
      • Gość: agatha Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 00:15
        a wiec jednak cos trzeba....................heh
    • Gość: law_student Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.clubnet.pl 18.02.05, 23:49
      Ja zdawalem na prawo UW, UJ, US, dostalem sie i uwazam ze do wawy nie warto sie
      uczyc z konkretnych ksiazek bo wiekszosc pytan bylo z wiedzy ogolnej, logiki
      itd. Do egzaminu w warszawie nie przygotowywalem sie w ogole i nawet nie bardzo
      sobie wyobrazam jak do tego testu mozna sie przygotowac...
      W koncu wybralem UJ, wiec sie nie spotkamy...
      • Gość: goss Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.chello.pl 19.02.05, 10:53
        ma ktoś z was na kompie do sysłania testy wgzaminacyjne na wpia uw z zeszłych
        lat?? Jak tak to byłabym wdzięczna goss4@gazeta.pl
        • Gość: jok Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.ksw.edu.pl 08.03.05, 17:45
          Orientujecie się może czy w dziekanacie można kupić testu z lat
          wcześniejszych??? a może są gdzieś w necie. sorki za głupie pytania ale z
          krakowa mam kawałekJ
          • Gość: ddr Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 08.03.05, 18:10
            hehe w dziekanacie to raczej nie :))) ale na pewno na dniach otwartych bedzie mozna
            w necie tez nie widzialem.. moze na allegro?
      • agatulka Re: jak dostaćsię na prawo na UW? 19.02.05, 17:18
        a co z pracy radzisz czytać? POLITYKĘ na pewno...a co jeszcze?
        • Gość: RK Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.aster.pl 19.02.05, 19:46
          Najwyższy Czas!

Dlaczego ?!
          Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy z artykułów dotyczących tego, co dzieje się aktualnie w wybranych krajach. Takie rubryki jak "Postęp w kraju" i "Postęp na świecie" daje możliwość odświeżenia wiadomości, które umykają przez natłok informacji w mediach. Nowi premierzy, nowi prezydenci, zmiany na scenie politycznej, konflikty, reformy...
          Poza tym w gazecie można znaleźć ciekawe publikacje historyczne.

No i warto "Politykę" czasami porównać z "Najwyższym Czasem!", nawet tylko z tego względu, że są to dwie całkiem różne gazety o odmiennej orientacji politycznej. Wiedzę warto czerpać z różnych źródeł...

Pozdrawiam
          • Gość: 666 Re: jak dostaćsię na prawo na UW? IP: *.aster.pl 19.02.05, 19:48
            Sprawa reportaży.
            Chodzi mi tutaj o teksty dotyczące na przykład - Niemiec, Rosji, Francji, itp.
            Ba! Są nawet felietony Katawa Zara dotyczące m.in. Izraela.

Polecam :)
            Ja sobie bardzo chwalę lekturę NCZ! :)
    • kosa6 Re: jak dostaćsię na prawo na UW? 20.02.05, 01:23
    • kosa6 Re: jak dostaćsię na prawo na UW? 20.02.05, 01:29
      czesc aga, ja jestem juz po 4-ym r na uw prawa (obecnie na dziekance), wiec
      egzaminy juz pewnie mocno sie zmienily, ale...
      zgadzm sie z przedmowcami (niektorymi) ze nie ma chyba jakiegos nkanonu ksiazek
      z ktorego warto sei uczyc, gneralnie standard -roszkowski-radziwil, micun, itd
      absolutnie przegladnijn sobie testy z lat poprzednich, mysle tez ze arto
      orientowac sie ogolnie o sytuacji w swiecie ( w kazdym aspekcie, politycznym
      chyba najbardziej), ja szczerze mowiac z prasy polecalbym 'topowe" tytuly, :
      GW, Rzepa, polityka, wprost..nie wiem czy czytanie najwyzszego czasuto taki
      dobry pomysl, bo przed examami czasu brakuje na wszytko, ale sama i tak musisz
      sie zdecydowac, pozdr, 3mam kciuki
      • agatulka Re: jak dostaćsię na prawo na UW? 20.02.05, 13:50
        hej:]]]]]]]] dziekuje:)) to miło z Waszej strony, że zostawiacie swoje posty i
        staracie się pomóc, nie sądziłam, że aż tyle osób napisze tu swoje
        spostrzeżenia i rady...to miłe:}}pozdrawiam i życzę baaaaardzo udanej
        niedzieli:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka