Gość: artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:27 Podpisz się pod petycją przeciwko planom zamachu na bezpłatne studia dzienne: www.studia.edj.pl Przekaż dalej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: art Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:37 podbijajcie ten temat, jesli mozecie, to wazne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:48 Moze zamiast utrudniac edukacje tym ktorzy chca sie uczyc, niech poslowie zrezygnuja ze swoich drogich rzadowych BMW serii 7, a nie wymyslaja taki idiotyzm jak platne studia. skad przecietny obywatel ma wziasc pieniadze na akademik, wyzywienie i ubranie a do tego placic za nauke!!!! totalna kompromitacja! Sld moze byc z siebie dumne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.K Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.block.alestra.net.mx 06.08.05, 13:18 Nie powinno tak wogule być . Co z tego że nie płacimy za nie teoretycznie, bo w praktyce i tak przecież zapłacić trzeba wszytkie ubezpieczenia, karty bibliteczne itp. do tego przeież płacimy za mieszkanie , książki, ksero itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.citynet.pl 05.08.05, 08:28 podpisuje sie pod tym!płatne studia to nie jest najlepszy pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.08.05, 17:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 18:58 nie dla płacenia za studia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.interserv.net.pl / *.devs.futuro.pl 17.08.05, 11:45 takze podpisze sie pod ta petycja, jakos nie chce mi sie wiezyc w cale te stypednia a to dlatego ze etraz juz wiem po moich studiach ze o stypendium naukowe bardzo trudno i studenta ze srednio zamoznej rodziny nie bedzie stac na zaplacenie za studia na uczelni panstwowej. np na moim kierunku zeby uzyskac stypendium wcale nie ma wyznaczonej sredniej no bo i po co skoro stypenduim dosaynie tylko 10% najlepszych czyli 2.5 osoby tylko nei wiem jak to rozdziela czy na korzysc studenta i dostana 3 osoby najlepsze czy moze tylko dwie . wiec ja ososbiscie w stypendium nei wierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erywań Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:44 jako że stypendia mają dostawć tylko najlepsze dwia osoby a nie osoby reprezentujace dany poziom to równei dobrze mogli by sobie ej darować przyjdzie super rocznik i dostana dwie osoby będzie najgorszy rocznik i osoby z słabymi ocenami stypendium dostaną? kpina na prywatnych uczelniach lepiej to rozwiązano tam wiesz co za co dostaniesz i przy jakiej średniej Odpowiedz Link Zgłoś
kropka67 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 19.08.05, 08:20 NIE PŁAĆMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 19:16 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uppu Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 19:17 uppp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdzia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 217.96.125.* 26.08.05, 00:59 Nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Pełka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:55 to naprawde wazne, nie mozna pozwolic, zeby ksztalcic mogly sie tylko elity (chdzi mi o finanse) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anitek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 21:43 Jasne , najlepiej żeby nas od razu wybili, dlaczego to wszystko jest takie niesprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:45 TAK TAK TAK :P / ja sie staram i musze placic, to czemu ci co leja na wszystko maja nie placic :| / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V. Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:48 A może trzeba było wcześniej o tym pomyśleć???I pouczyć się ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:23 1-2 punkty roznicy na egzaminie, to wedlug mnie nie jest duza roznica wiedzy:| (a raczej brak roznicy) a poza tym gdyby wszyscy uczciwie zdawali to bym byla na dziennych... a takto zonk. i jeszcze cos... jak to niby powiedzieli,ze na studiach dziennych sa ci ,ktorych by bylo stac na zaoczne a na zaocznych ci co na nie nie stac.. to tyle dodam jeszcze ze (niektorzy ) z tych dziennych tez placa;) za nauke, wiec oni maja platne-dzienny-luz, a inni sie przez nich nie dostaja.. ehh :| Ja jestem zla tylko dlatego ,ze nigdy nie chcialam miec zalatwianych ocen itp. zawsze wolalam miec gorsza, ale wlasna, ta na ktora zasluzylam:| i musialam sie uczyc zeby miec dobre oceny, a "mamy-kolezanek" kupowaly prezenty i tez mialy te 5, i teraz te ich coreczki chodza na zwykle dzienne inadal kupuja prezenty... itp :||| wiec juz lepiej jak wszyscy beda placic:| niz jedni placa oficjalnie inni nieoficjalnie ehh... Odpowiedz Link Zgłoś
tdktdk Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 03.08.05, 23:53 Przeczytaj dwa razy to co napisalas i pomysl. Zawisc to slabosc tak bardzo ludzka, ale postaraj sie ja zwalczyc. Powodzenia na nowej drodze zycia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.sowilo.pl / *.sowilo.pl 04.08.05, 16:19 Zgadzam się w 100 proc.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolożka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 01:10 Taaa... ja jakoś nie placiłam nigdy i nikomu i dostałam się na dwa kkierunki dzienne, oba dość oblegane. To bzdury, że na dziennych są bogaci, ja jakoś do nich nie należę (oboje rodzice w budżetówce), większośc moich znajomych jest średnio zamożna lub wręcz klepie biedę. Trzeba było się uczyć, to byś miala piątki bez placenia, a nie teraz zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
neo1113 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 04.08.05, 22:21 Ja tam płacę, jako pracujacy student po trzydziestce. Przyznaję, że swoją szansę kiedyś zmarnowałem. Oczywiście, że na uczelniach państwowych studiują tacy, których na płatne studia nie byłoby nigdy stać. Ale studiują też dzieci zamoznych obywateli, również z podatków biedaków, których nie było stać wysłać dzieci nawet na te bezpłatne studia. Czy to sprawiedliwe ? Proponuję system: niech państwo dalej utrzymuje uczelnie, ale każde studia niech będą wycenione wg. wartości rynkowych. Jeśli delikwent skonczy studia i zacznie pracę, to płaci np. o 25 %, większy podatek dochodowy, aż spłaci studia. Każdy podpisywałby zobowiązanie i np. weksel. Jeśli wyjedzie za granicę i nie będzie spłacał, będzie to podstawa dla sądu. Jeśli komuś taki system nie będzie odpowiadał, to zawsze może studiować prywatnie. Jeśli wprowadzilibyśmy go już dziś, to pierwsze pieniądze do bużetu wpłynęły by juz za kilka lat, i uczelnie utrzymywały by się same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgazm Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:13 troszkę hardcorowa propozycja z tym spłacaniem ale coś w tym jest państwo daje jak by pożyczkę na studia dla najlepszych za darmo a ci po ich ukończeniu od razu uciekają to powinno być ukrócone - chcesz iść na studia bezpłatne musisz po ich zakończeniu minimum 7 lat pozostać w kraju - albo wszystkie studia powinny być płatne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawe Re: A ja jestem ZA PŁATNYMI STUDIAMI!!! IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 14:11 A ja jestem za tym zeby studia były płatne... przynajmniej kończyliby je zdolni studenci którzy mieliby stypendium jak to jest za granicą... a nie byłoby tak jak teraz, ze każdy bałwan moze sobie studia skończyć...Ma za darmo to olewa wszystko...jakby musiał płacić to mozę by docenił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a6 Re: A ja jestem ZA PŁATNYMI STUDIAMI!!! IP: *.fan-tex.com.pl 14.08.05, 16:35 ale zeby je skonczyc to trzeba je zaczac, wiesz? i zjesc sniadanie od czasu do czasu i gdzies mieszkac Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 03.08.05, 22:48 Jest to w znacznej mierze bezcelowe, bo rząd się jednak w najbliższym czasie zmieni i >może< mieć na ten temat inne zdanie. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V. Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:54 Moim zdaniem ( skromnym zdaniem:] ), w tym kraju nic nie da się już zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyszmata Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:51 przecierz ten pomysł to autorstwo PRAWICOWEJ AWUESOWSKIEJ WąSATEJ małpy niejakiej Radziwiłł! Lewacy nie mają z tym nic wspólnego. Coś czuję że będzie to cel liberałów od rokity. Z kolei PIS i LPR może to poprzeć ze względu na to że młodzierz zostanie w domach aby kopulować w panu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:53 Ale na te studia i tak poszliby bardzo dobrzy uczniowie. Nie oszukujmy sie - znajdzie sie setka osob na kazdy kierunek chcaca zdobywac wiedze, tymbardziej, ze bedzie sie za nia placic. Ja wole bezplatne, bo po co mialabym sie starac i zmieniac wieczorowe na dzienne? To zabojstwo dla ambicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:38 podnosimy wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rose Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.05, 09:53 Jestem jak najbardziej za... co to wogóle za kretynizm te płatne studia?? od setek lat zaoczxne były płatne a dzienne nie!!!! i niech tak zostanie!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.204.99-84.rev.gaoland.net 04.08.05, 11:20 no nie wiem czy od setek lat studia zaoczne byly platne... Lepiej poczytaj troche o rozwoju edukacji i czy te zaoczne zawsze istnialy w szkolach wyzszych, nawet setki lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kre Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:02 edukacja prawem, nie przywilejem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyszmata Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:44 TWARDE NIE RABOWANIU STUDENTóW! Niech tylko jeszcze raz spróbują podnieść na studentów rękę. Ta ręka zostanie szybko odrąbana! A protest górników to tylko dziecięca zabawa. Pomaszeruje na tych bandytów kilkadziesiąt tysięcy studentów. Wtedy nie będzie już zlituj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zychu Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:27 edukacja prawem, nie przywilejem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Temida Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.devs.futuro.pl 04.08.05, 11:15 Jak zrobia ludziom takie świństwo to niech się późnije nie zdziwią, ze młodzież zacznie masowo wyjeżdzać z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:22 ja z kolei słyszałam ze to właśnie lewica jest za wniesieniem tej ustawy a PiS chce ją odrzucić. PO mówi ze jeśli ma być taka ustawa to nie wcześniej niż przed 2010 rokiem. ja osobiście jestem przeciwna płatnym studiom bo dostęp do edukacji pownien mieć każdy bez względu na zawartość portfela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:19 tak będzie, podpisujcie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelisuzek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:12 racja!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:59 Znowu się cofamy...nauka będzie zarezerwowana tylko dla bogaczy :( Do tego zmierzają:(( I jeszcze śmią twierdzić i wmawiać ludziom,że to dla wyrównania szans, że będzie wysokie stypendium i pomoc...phi, kto w to wierzy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:08 Nie rozumiem tego protestu. Na razie to sa tylko plany. W dodatku plany dobre, jesli zostanie stworzony fundusz stypendialny dla mlodziezy niezamoznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:12 powiem krotko - jak dla mnie to nie ma o czym gadac - studia platne beda jednym wielkim PRZESEPSTWEM! tak wlasnie mysle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:15 Dlaczego? A jesli zapewniloby sie pomoc materialna dla biedniejszych studentow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:21 O rany!!! Gdzie ja żyję???Gdzie ja mieszkam???Co za społeczeństwo?! Jak można wierzyć w zapewnienia tych na górze????Co masz 5 lat??? Zaraz dostanę chyba ataku serca:/// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:26 W takim razie najlepiej w ogole nie przeprowadzac zadnych reform i zmian, bo przeciez wszystko jest z gory skazane na przegrana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:29 A widziałaś / -eś, żeby w tym kraju było coś dobrze zrobione??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:44 Oczywiscie. W przeciagu ostatnich 15 lat przeprowadzono wiele reform. Jasne - wiele bylo projektow nieudanych, czesto nawet bardzo nieudanych, ale nie powinnismy z tego powodu wykluczac nowych idei na starcie. Uwazam, ze taki fundusz moglby dzialac bardzo sprawnie, gdyz obecnie panstwo placi za wszystkich studentow. Oczywiscie po przeprowadzeniu reformy ilosc studentow dotowanych przez panstwo zmniejszy sie co (teoretycznie) daje wieksza kwote na glowe studenta niezamoznego. Nadchodzacy niz demograficzny (wlasciwie juz obecny) tylko ulatwilby zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:52 Tiaa, niż to się dopiero zacznie , jak każdy zdrowy psychicznie obywatel tego państwa wyjedzie.Najlepiej to za wszystko płaćmy: za studia, za służbe zdrowia ( zreszta i tak płacimy - ale co tam, że nie mogę z niej nawet skorzystac bo jak mnie zapisiszą to wizyte mam za pół roku!!!!!!!!!!), za liceum, gimnazjum ( jak wszyscy to wszyscy ), za to że oddychamy i że żyjemy.Popieram:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:57 I tak placimy za sluzbe zdrowia i za edukacje, bo to sa srodki publiczne. Tyle ze teraz placimy takze nie za swoja edukacje i opieke zdrowotna, ale takze za innych. Nie istnieja darmowe uslugi/swiadczenia. Jesli obywatel ma dostep do czego nieodpltatnie to znaczy ze placi za to panstwo, a w konsekwencji wszyscy podatnicy. Szczerze mowiac pomysl z odplatnym szkolnictwem uwazam za bardzo dobry. Oplaty za wspomniane przez Ciebie gimnazjum bylyby smiesznie niskie, jednak dla szkoly bylby to spory zastrzyk finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:07 Nic się nie polepszy i nikt mnie nie przekona ,że będzie inaczej:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 18:11 Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:17 szkoda,że nie będzie lepiej?:P oj szkoda:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dave Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:51 studiuje na studiach dziennych, bezplatnych i uwazam, ze dzienne powinny byc nadal bezplatne a stypendia to tylko mydlenie oczu, dostaje styp. socjalne z uczelni 200 zl, to wystarcza na bilet miesieczny/ew. akademik ksiazki, ksero i koniec. przy dochodzie 400 zl na osobe nie dostaje stypendium unijnego, o ktorym tyle sie mowi, bo obnizono dochod do okolo 360 zl na os, sa stypendia unijne, a jednak ich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 19:29 > studiuje na studiach dziennych, bezplatnych i uwazam, ze dzienne powinny byc > nadal bezplatne > a stypendia to tylko mydlenie oczu, dostaje styp. socjalne z uczelni 200 zl, to > wystarcza na bilet miesieczny/ew. akademik ksiazki, ksero i koniec. A kto mowi ze to bedzie 200 PLN!? Panstwo i tak teraz za Ciebie placi i placi dodatkowo za te osoby, ktore stac na studia. Dlaczego fundowac komus studia za darmo skoro jest w stanie samodzielnie je oplacic? Jesli nie jestes w stanie sam oplacic studiow to nie masz sie czym martwic bo pieniadze sa (w koncu co roku panstwo funduje studia). Chodzi tylko o innych ich rozdzial. Odpowiedz Link Zgłoś
drjoker w ten sposob gonimy zachod!!! 04.08.05, 17:26 Zawsze nasz cudowny kraj staral sie dosiegnac do zachodu a nawet go przegonic... To teraz ma okazje bo w UK tez chca wnosic oplaty za studia dzienne. Nie wiem jak Wy, ale ja pod petycja sie nie podpisuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Jedyny sprawiedliwy system IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.08.05, 17:43 Jedyny sprawiedliwy system, to płatne studia dla wszystkich i powszechny system stypendialny gwarantujący zwrot czesnego mniej więcej tylu studentom, ilu dziś studiuje "bezpłatnie". Zlikwiduje to patologię studiów zaocznych, wieczorowych, pseudoszkół prywatnych itd. Dziś kto się nie załapie na dzienne państwowe, jest skazany na stratę co najmniej roku lub płatne studia do końca, nawet jeśli jest lepszy od wielu obiboków, którym udało się dostać na bezpłatne. A tak, gdyby rozdział stypendiów był związany z wynikami w nauce, niektórzy studiowaliby niektóre lata płatnie, niektóre bezpłatnie, niektóre półpłatnie itd. Podniósłby się też poziom studiów, gdyby od wyników zależał zwrot całości lub części czesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:49 Zgadzam sie. Co dziwne, PO skrytykowala pomysl (PiS mnie nie zdziwil). Mam wrazenie ze tylko i wylacznie ze wzgledu na nadchodzace wybory, bo temat jest bardzo drazliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byla studentka Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.aster.pl 04.08.05, 17:53 jak znam zycie to najpierw beda platne studia a potem dopiero zacznie sie myslenie co zrobic z biedota stypendia? wczesniej umre niz je zobacze kredyty? i przez cale zycie je splacac potem? co przy obecnym bezrobociu robi z tego biedaka dziada do konca zycia platne studia? zdecydowanie TAK tylko najpierw konkretny, wiarygodny program stypendialny i nie taki ktory 200zl stypendium przyznaje tym co maja dochod mniejszy niz 500 na twarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka I roku Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: 80.51.227.* 04.08.05, 22:48 i tu sie z Tobą zagdzam, dziw mnie to, że wszyscy krytykuja ten pomysł. nie jest on najgorszy, ale trzeba zorganizować te stypendia, by były na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.echostar.pl 05.08.05, 14:52 Pomysl jest bardzo dobry, przynajmniej uleczy nasz chory system edukacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunja Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:11 JESTEM ZA PŁATNYMI STUDIAMI> biedniejszych nie stac na "bezpłatne" studia niestety> MOŻE DZIEKKI ZMIENIA SYSTEMY PAŃSTWO PRZESTANIE WSPOMAGAĆ BOGATSZYCH A POMOŻE BIEDNIEJSZYM. KTÓRZY TERAZ CZESTO I TAK MUSZA PŁACIC ZA STUDIA WIECZOROWE I ZACZONE, BO NIE STAC ICH NA TE DARMOWE. POZDRAWIMA DUNJA PS. PRZEPRASZAM ZA CAPSLOCK ALE COS MI SIE KLAWIATURA ZEPSUŁA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolożka Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 01:18 Bzdury!!!! Jak ktoś jest biedny, to go nie stać na oplaty za wieczorowe. Chyba, że pracuje - wtedy juz nie jest biedny. W końcu wiem mniej więcej, kto z moich znajomych studiuje dziennie, a kto zaocznie. I wierzcie mi, na dziennych nie przeważają dzieci bogaczy (co nie znaczy, że ich tam nie ma). Nie wierzę w te stypendia, a dorobić sobie na dziennych jest bardzo trudno (chyba, że to takie studia prawie bez zajęć). Inaczej kto cię zechce w takich dziwnych godzinach i tylko w określone dni? A tu jeszcze kiedys trzeba się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyante Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:53 niektórzy wcale, bo są biedni, ale co tam...no nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: 75 % studentów pójdzie z torbami.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:00 Dlaczego każdy się martwi o jakichś biednych studentów których jest około 20 %. A co z resztą sredniozamorznych , którzy nagle będą musieli wysupłać 500 zł na miesiąc czesnego plus kwaterunek? Otóż trafią na krawędź ubóstwa, wraz ze swoimi szanownymi rodzinami. Taki będzie tego rezultat. A co jak jedna rodzina ma np. 3 studentów? Wychodzi z tego 6 tysięcy na miesiąc. No i kto myśli że te stypendia to zrekompensują. Jest to bandyctwo i próba łatania dziury budżetowej kosztem większości społeczeństwa, tej części ktrą uderzyć najłatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: 75 % studentów pójdzie z torbami.. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 04.08.05, 19:21 Przesadzasz...na pewno 500 zł to nie będzie kosztowało. Ja idę teraz na 5 rok na jednym i na 1 na drugim kierunku dziennych i...szczerze mówiąc- mam mieszane uczucia. Całkowicie zgadzam się, że żeby dostać się na dzienne, na dobrej uczelni, trzeba sporo władować w prywatne lekcje. To wymaga ogromnych poświęceń. A co z ludźmi, których na to nie stać? Czemu oni mają być poszkodowani (tak jest teraz)? A jeśliby tak wszystkie studia były płatne, a te stypendia i zapomogi przyznawane na podstawie jakiś logicznych zasad? To mogłoby się chyba udać? Tylko to musiałoby być naprawdę dobrze przygotowane, żeby nie było tak, że po styp. soc. przyjeżdża koleżanka własnym samochodem uzbieranym z tegoż stypendium przez 4 lata studiów. Tak jak mówiłem- mieszane uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolożka Re: 75 % studentów pójdzie z torbami.. IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 01:21 Całkowicie zgadzam się, że żeby dostać się na dzienne, na dobrej > uczelni, trzeba sporo władować w prywatne lekcje A ja jakoś się dostalam na 2 kierunki dzienne na 2 dobrych uczelniach bez żadnych korepetycji czy lekcji prywatnych. Jak się chce, to wszystko się da zrobić. Mam pytanie - czy jeśli wprowadzą opłaty, to ci, co już studiują, też zostaną tym objęci? Bo jeśli tak, to może od razu zrezygnuję, bo nie będzie mnie stac na opłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
m_gol Re: Jedyny sprawiedliwy system 04.08.05, 20:42 W pełni się zgadzam. A kto tak nie uważa, to oznacza tylko, że jest chwytliwy na tanie hasełka populistyczne - racja, trzeba to robić ostrożnie, ale trzeba. I szkoda mi tych, którzy tego nie widzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawe Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 14:26 Zgadzam się w 100%... studia dzienne tak naprawde sa dla bogatych... bo jak studiując dziennie zarobisz na akademik, ksiazki i przeżycie??? tylko dzięki rodzicom...a c o z biednymi których rodzicó na to nie stać?? Musza iść na zaoczne lub wieczorowe i sami sobie zarobić na utrzymanie, kwaterunek i ksiazki. Tylko płatne studia dla wszystkich i odpowiedni system stypendialny moze jakoś uporządkowac ten burdel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX NIE PŁATNYM STUDIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:16 NIE PŁATNYM STUDIOM DZIŚ PŁATNE STUDIA JUTRO LICEA A POJUTRZE EDUKACJA TYLKO DLA BOGATYCH I DZIEDZICZENIE NĘDZY NIE!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:15 Nie uczęszczałam na korepetycje ani kursy przygotowawcze, nie ma zanajomości, pochodzę ze średniozamoznej rodziny, uczenie się nie jest moim jedynym zajęciem - dostałam się na dzienne prawo na uw - można!!!pewnie bedzie cięzko, szczególnie finansow, jeśli ktoś zagwarantuje mi takie stypendium, które zdoła mi zapewnić równe szanse to płatne studia moga byc. Tylko czy ktoś zdoła?i zastanawi mnie jeszcze jedno, czy lewicowy 9a może tylko "lewicujący")rząd naprawde myśli o wyrównaniu szans...W teorii to wszytko wygląda naprawdę dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 80.51.10.* 04.08.05, 20:32 Jeśli tak będzie jak teraz to po pierwsze dzieci bardzo zdolne ale biedne nie skończą studiów.Po drugie moja córka studiuje na Pw jak można pracowć i uczyć się mając ok 40 godzin zajęć.Po trzecie może to by było dobregdyby wykładowcy naprawdę wymagali jak na bezpłatnych ale teraz jak się płaci to zaliczenie ma się w kieszeni i w tym razem zamożni górą Odpowiedz Link Zgłoś
neo1113 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 04.08.05, 22:40 Jest Pani w dużym błędzie i stawia Pani w złym świetle wykładowców i studentów studiów szkół niepaństwowych.Ja pracuję, studiuję płacę i niestety nie wszystko zdaję od razu. Prosze zastanowić się ile złego Pani krzywdząca wypowiedź może wyrządzić jeśli czyta ją np. pracodawca. A może wybierze się Pani na studia zaoczne i sprawdzi to w praktyce, zapraszam. Student zaoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedov Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 04.08.05, 21:32 Co za bzdura! Jak można dowodzić, że na studiach bezpłatnych studiują ludzie, którzy mają więcej pieniędzy?! To chyba oczywiste, że jeśli ktoś był dość zdolny, to dostał się na uczelnię publiczną, a jak mu się noga powinęła wylądował w płatnej szkółce. Ci natomiast, którzy od razu startowali na studia płatne najwyraźniej nie wyobrażali sobie, że mogą się dostać na publiczną uczelnię. Natomiast co do stypendiów w Polsce, to można włożyć je między bajki. Ciekawe kto te stypendia opłaci, jeżeli państwo raz pozbędzie się obowiązku utrzymywania uczelni publiczych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:43 dobra powiedzmy ze ten pomysl wejdzie w zycie. studia beda platne. i powstanie uczciwy system wyplacania stypendiow - jasne. stworzenia takiego systemu w polskich realiach jet po prostu niemozliwe. juz teraz po stypendia socjalane studenci podjezdzaja samochodami, najwazniejsze ze maja wykazane zerowe albo ujemne dochody. a co to za problem? wystarczy miec przedsiebiorstwo i dobrze oplacanego ksiegowego! i gdy beda platne studia nie bedzie inaczej. bo jak narazie zaden systeem w naszym cudownym kraju nie jest uczciwy, i nigdy nie bedzie. zawsze beda pokrzywdzeni. a po wprowadzniu takiej ustawy bedzie ich 10 razy wiecej niz teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: focus Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 80.51.205.* 04.08.05, 23:49 Zgadzam sie. Bałagan sprzyjac bedzie korupcji!! A o to im chyba chodzi :/ Może zamiast czekać na roczniki niżowe sami do tego doprowadzimy? Znowu marzenia o 2 Japonii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:54 prawda jest taka ze nigdy w zyciu nie bylem na zadnych korepetycjach itp. i nie wyobrazam sobie zeby moje dziecko szlo w przyszlosci do szkoly z zaswiadczeniem o zarobkach swoich rodzicow... niestety musialoby patrzec jak koledzy w markowych ciuchach maja niestety na kartakach nizsze sumy.... i co potem bym takiemu dziecku powiedzial..? a to polska wlasnie synku - zupelnie jak pisal wyspianski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 05.08.05, 01:10 Zanizanie dochodow jest zwyczajnym oszustwem (z pewnoscia karalnym). Podane przez was przyklady swiadcza nie o blednych zalozeniach planowanych reform, ale o podlym podejsciu ludzi do kwestii pomocy materialnej (mam na mysli tych, ktorzy ,,zeruja'' na budzecie utrudniajac dotarcie do tych, ktorzy pomocy potrzebuja). Wykroczeniami i przestepstwami zajmuja sie odpowiednie instytucje i to wlasnie do nich nalezy skierowac sprawe kretaczy. W przepisach moznaby zawrzec punkt, ktory nakazywalby zwrot wyplaconych pieniedzy w przypadku wykrycia oszustwa (plus odsetki karne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 62.121.136.* 04.08.05, 23:46 Taaaa, płaćmy za studia, a później cały kraj bedzie tak wykształcony jak większość polityków...Skoro nie chce się uczyc, to trzeba sobie ta wiedze kupowac? NIEDOCZEKANIE!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.05, 23:54 W ogole sie nie zgadzan z pomyslem, zeby studenci studiow dziennych musieli za nie placic!!! Na studia dzienne trudniej sie dostac i to, ze nie trzeba za nie placic jest jakas forma nagrody. Slyszalam opinie, ze ludziom zamoznym latwiej sie jest dostac na uczelnie, bo stac ich na korepetycje. Nie do konca sie z tym zgadzam, wystarczy dostac sie do dobrej szkoly sredniej i to gwarantuje mozliwosc dobrego przygotowania sie do egzaminow wstepnych (w podstawowce korepetycje chyba nie sa potrzebne;)). Podkreslam "mozliwosc" a czy ja ktos wykorzysta, czy tez nie to jego sprawa... W moim liceum bardzo sie o uczniow "troszczono" zeby pomyslnie przebrneli przez egzaminy. Do profesorow mozna bylo przychodzic jesli sie mialo jakis problem i to zazwyczaj wystarczalo. Nie pochodze z bogatej rodziny, a mimo to studiuje na panstwowej uczelni i nie wydaje mi sie, ze osoby ubogie nie maja takich mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.echostar.pl 05.08.05, 00:03 "Edukacja prawem, a nie przywilejem"? Czy ja dobrze widze? Z tego co czytalem w konstytucji RP to prawo do nauki ma sie do ok 18 roku zycia, wiec caly ten apel jest glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:06 aha czyli jak sie ma 19 lat i jest sie w ostatniej klasie liceum to juz trzeba zaplacic np. za mature? puk puk czlowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord Vader Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:12 płacić wszyscy.Kto nie ma- kredyt lub sponsor(do odpracowania). Potem mozecie wyjchać i budować f.emerytalne w S,D,F,UK,USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:14 wiecie co - w takiej sytuacji to juz bym chyba wolal kupic sobie dyplom takiej szkoly na stadionie :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.echostar.pl 05.08.05, 14:53 Napisalem ok 18 roku. Jak jestes taki tepy to wogole tutaj nie przychodz Geez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:56 okolo czyli 17 byc moze tez... ocene tego czy ktos jest tepy czy nie pozostaw ludziom od edukacji ktorej leczeniem nie radze ci sie zajmowac. dostalem sie na psychologie bez jakichkolwiek korepetycji itp. wiec wydaje mi sie ze nie jest ze mna jeszcze az tak zle. jak chcesz przyczynic sie do przemiany edukacji wyzszej w przywilej to zajmij sie polityka - moze tam uda ci sie cos zdzialac - przynjmniej wykorzystasz ta oszalamiajaca wiedze o konstytucji... powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito TAK PŁATNYM STUDIOM! IP: *.echostar.pl 05.08.05, 23:50 Hehe psychologia... masz sie czym chwalic chlopie geeez. To powodzenia w przyszlym roznoszeniu ulotek ;) Tak dla Twojej informacji czlowiek inteligentny wie ze chodzi tu o ukonczenie danej szkoly sredniej, technicznej lub zawodowej... no widocznie Ty do takich nie nalezysz. BTW Oplaty to jedyny madry pomysl tego cholernego rzadu! Smutne ze hm polska "elita" nie potrafi myslec "przestrzennie" tylko juz robicie jakies glupie szopki, ktore i tak jedynie pozwalaja wyladowywac sie jakims porobanym lamom z kompleksami jak moj przedmowca... Zanim zaczniecie pisac cokolwiek zastanowcie sie choc 5 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotur1 Re: TAK PŁATNYM STUDIOM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:24 poki co narazie twoje "myslenie przestrzenne" nie sprawdzilo sie w naszym kraju w zadnej reformie. gdyby Polska byla krajem uczciwym to takie platne szkoly byc moze by sie sprawdzily. ale w obecnych i przyszlych realiach niemozliwe jest stworzenie systemu ktory bedzie sprawiedliwie dzielil stypendia poniewaz korupcja - nie ma sie co oszukiwac - jest w Polsce chlebem powszednim i minie jeszcze bardzo duzo czasu zanim to sie zmieni. juz teraz duza ilosc stypendiow trafia niestety do tych, do ktorych nie powinna. wcale nie tak trudno jest zanizac dochody a wykrycie tego tez nie jest prosta sprawa gdyz prawie wszedzie reka reke myje. a teksty typu "zakompleksiony lamus" swiadcza niewatpliwie o twoim chamstwie. jesli nie potrafisz odeprzec argumentow drugiej osoby to nie komentuj tylko lepiej wcale nie odpisuj na posty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 05.08.05, 01:03 Konstytucja naklada OBOWIAZEK edukacji do 18 roku zycia. Prawo do nauki maja wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 05.08.05, 01:16 Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej Rodzial II, art. 70, pkt. 1 Kazdy ma prawo do nauki. Nauka do 18 roku zycia jest obowiazkowa. Sposob wykonywania obowiazku szkolnego okresla ustawa. Jesli szkolnictwo mialoby byc platne to nalezaloby zmienic punkt kolejny konstytucji. Czyli: Rodzial II, art. 70, pkt. 2 Nauka w szkolach publicznych jest bezplatna. Ustawa moze dopuscic swiadczenie niektorych uslug edukacyjnych przez publiczne szkoly wyzsze za odplatnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.mtm-info.pl 05.08.05, 07:06 Moim zdanim rząd powinien odpuścić sobie kolejną ref. szkolnictwa. Szczegolnie po nie wypale jakim okazała się poprzednia (gimnazja, nowa matura). Wiem o czym mówie, gdyż jestem z nieszczęsnego rocznika 86. Mimo tych utrudnień - dostalam sie na studia o wlasnych silach. Teraz zastanawiam sie jak wyrobie z oplatami za mieszkanie, na zycie. Mysle, ze dam rade choc bedzie ciezko. Ale wiem jedno- gdyby studia byly platne nie wyroilabym i musiala zrezygnowac. Owszem, stypendia może będą, choć znajac polskie realia to jest to niepewne. Ale dostana je najbiedniejsi(podobnie jak teraz jest to z akademikami) a klasa średnia zostanie pominięta. I to wlasnie ona ucierpi najbardziej. Moze rzeczywiscie czesc ludzi dostaje sie dzieki kasie, ale ta reforma tego nie ukróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzo Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 212.244.63.* 13.09.05, 19:29 pochodze z rodziny, która finansowo nie stoi najlepiej, jeśli taka opłata zostałaby wprowadzona musiałbym poważnie pomyśleć o zakończeniu studiów i rozpoczęciu zarabiania pieniędzy na życie. czy ministerstwo naprawdę nie widzi rzeszy biednych studentów, którzy ledwo wiążą koniec z końcem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.mtm-info.pl 05.08.05, 07:08 Ukróci jedynie zapal do nauki tych, którzy chcą dostać się na dzienne, by nie p łacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysovek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:43 nie płatnym studiom!!!!! tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggrue AKCJE ULICZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:09 na stronie pisza, ze na 1 pazdziernika przygotowywane sa akcje pikietowe na uniwerkach. trzeba tam sie licznie stawic, zeby rzad (ten czy nowy) nie mogl pokazywac jakichs oszolomow i twierdzic, ze oto studenci popieraja likwidacje bezplatnych studiow! NIE PLATNYM STUDIOM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: AKCJE ULICZNE IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 14:19 Ja jestem studentą i JESTEM ZA PŁATNYMI STUDIAMI... jestesmy jednym z nielicznych krajów gdzie studia są darmowe... a wszystko co darmowe jest do niczego...bo jest NIESZANOWANE JESTAEM ZA PŁATNYMI STUDIAMI>>>ZA!!! ZA!!! ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord Vader Re: do GOŚCIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:29 zgadzam się 100% PRECZ Z KOMUNĄ. Temu darmowe studia,drugiemu deputat węglowy,darmowe bilety kolejowe,darmowy prąd i emerytury po 40-tce.Phenian w pigułce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monopolowy DO GOŚCIA IP: *.chello.pl 06.08.05, 00:02 A więc twierdzisz, że jesteś "studentą"? hmm:> Teraz się nie dziwię, że popierasz te opłaty, "prywatny zaoczny";) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito Re: DO GOŚCIA IP: *.echostar.pl 06.08.05, 00:54 Nie ma to jak czepianie sie literowek.. zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monopolowy Re: DO GOŚCIA IP: *.chello.pl 06.08.05, 09:24 Ja się jeszcze czepiam polskim znaków:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgg Re: DO GOŚCIA IP: *.promax / 80.51.226.* 16.09.05, 14:39 Jak dla mnie platne studia wcale nie sa takim zlym rozwiazaniem. Spojrzmy prawdzie w oczy- przeciez one nawet teraz nie sa tak calkowicie bezplatne. Nikt tu nie mowi o czesnym 2000zl, chodzi o znacznie mniejsze kwoty (z tego co mi wiadomo), o stypendia, kredyty itp. Moze naprawde wtedy cos sie poprawi, uczelnia zyska nowszy sprzęt,poprawia sie warunki, byc moze wykladowcy beda w lepszym humorze :P Nie mowie "nie" bezmyslnie idac tylko za pierwszym wrazeniem. Przemyslcie sprawe. Woalabym tylko zeby wiecej mowilo sie o szczegolach tego przedsiewziecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: DO GOŚCIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:54 Jeśli studia będą płatne to po prostu nie będzie mnie na nie stać:( Zobaczycie jaki będzie przypływ na studia zaoczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abl Re: DO GOŚCIA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.01.06, 21:11 ryszelie to ku.. i dziwka suka w jendej postaci nigdy nikt jej nie pie..l z powazaniem prof dr hab anna bombola lichota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak jest CZYTAJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:06 mozecie sobie pisac na tym forum ile chcecie a i tak to g... da, tak samo bylo po maturze z matemetyki i co?? wielkie g..... studia platne beda i tego nie da sie uniknac!! Odpowiedz Link Zgłoś
proverbks Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 05.08.05, 09:14 Nie wierzę, zeby w tym kraju udało się stworzyć wiarygodny, sprawiedliwy i klarowny system przyznawania stypendiów, który nie był "jak ser żóloty". Pracuję na uczelni i znam mnóstwo przypadków studentów, którzy deklarują czasami absurdalnie niskie dochody w swoich rodzinach, a jednocześ nie wyubierani są w markowe ciuchy, nie przestaja gadać przez "komórki" / kto płaci te rachunki i z czego?/ i jeżdżą wypasionymi brykami. Oni też będą studiować za stypendia, a uczciwi płatnicy podatków będą zażynać się, żeby dziecko skończyło licencjat, bo o magisterskich mowy już być nie będzie. Mimo, że mam zapatrywania raczej liberalne, jestem przeciw, bo z Ameryki, którą chcemy naśladować, to mamy w tym kraju tylko "wolną amerykankę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domo Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:40 ja tego nie rozumiem... skad mamy brac pieniadze na to wszystko? wladza rozbuduje system kredytow studenckich. ja je bede bral, zeby przezyc i skoncze jak glowny bohater "Dlugu"... niech placa Ci, co ucza sie wieczorow czy zaocznie - stac ich na to, bo maja pieniadze lub pracuja... zreszta - na dzienne studia ciezko sie dostac, skoro sa za darmo. wiec nie chodzi tam byle kto. jak ktos sie nie chce uczyc to woli zaplacic... tak jest moje zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:56 Absolutne NIE przeciw platnym studiom!!!!!!!!!! czy ci ... w rzadzie upadli na glowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomi3 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 05.08.05, 10:24 Widzicie: szlacheckie rodziny tak jak Radziwił potrzebuja nie wykształconych ludzi, bo takimi lepiej sie dryguje. Niestety osoby ktore pasorzytowały na ustroju socjalistycznym zapomnialy ze same studiowały DARMO a teraz nie wiediec czemu chca trobic w Polsce ciemnogrod i pewnie powrocic do czasow kułactwa i baorstwa, zrobia z ludzi niewolnikow. A co do stypendiow to jakie beda kryteria oceny? i z kad niby panstwo wezmie pieniadze na stypendia?! a jak wezmie to ile? po 50zł na studenta miesiecznie? Radziwilowa z SLD zrobi z nas BANDE NIEDOUCZONYCH BIEDAKOW na uslugach kułakow i bogatych wyksztalconych pokroju Radziwilowej. Bogaci studiuja a biedota nie ot nowa II RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bociek111 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.05, 10:30 po stukroć NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bicmic Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 05.08.05, 11:15 Uwazam, ze platne studia to dobry pomysl. Dzieki temu uczelnie beda mialy wiecej pieniedzy na rozwoj, badania co zdecydowanie podniesie jakosc ksztalcenia. A w koncu to jest najwazniejsze. Praktycznie wszystkie najlepsze uczelnie na swiecie sa odplatne. Wazna kwestia jest jednak zapewnienie studentom dostepu do nisko oprocentowanych kredytow preferencyjnych oraz stypendiow. Sam jestem studentem i ucze sie na panstwowej (bezplatnej) uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 05.08.05, 12:53 Na tej stronie, ktorej link jest w pierwszym poscie napisane jest ladne haslo, ktore powinno przekonac mase ludzi....jak w ogole mozna odbierac studentom prawo do bezplatnej nauki? Uczelnie i tak ta kase wykorzystaja do swoich celow a nie do tego zeby sie rozwijac! Beda jeszcze wiecej lapac kasy co nie rowna sie poprawie sytuacji, wejdziemy w jeszcze wieksze bagno. MI zostaly jeszcze dwa lata bezplatnej nauki a potem nie wiem czy bedzie mnie w ogole stac na studia - w tym wzgledzie nie bede sam napewno! Tak swoja droga - placimy podatki itd, one zawsze szly na edukacje ( jak widac to tylko slowa )i nie bylo az tak zle chociaz mogli wiecej zainwestowac. Teraz beda wykorzystawali biednych, zdolnych studentow> To jest makabryczny obraz! Tu przydalaby sie moralna gilotyna...juz wiadomo, kto pierwszy stracilby glowe... wyp....lam z tego kraju!!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso! Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 15:46 NIE PLATNYM STUDIOM! EDUKACJA PRAWEM, A NIE PRZYWILEJEM! Odpowiedz Link Zgłoś