Dodaj do ulubionych

NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:27
Podpisz się pod petycją przeciwko planom
zamachu na bezpłatne studia dzienne:

www.studia.edj.pl
Przekaż dalej!
Obserwuj wątek
    • Gość: art Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:37
      podbijajcie ten temat, jesli mozecie, to wazne!
      • Gość: Kris Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:48
        Moze zamiast utrudniac edukacje tym ktorzy chca sie uczyc, niech poslowie
        zrezygnuja ze swoich drogich rzadowych BMW serii 7, a nie wymyslaja taki
        idiotyzm jak platne studia. skad przecietny obywatel ma wziasc pieniadze na
        akademik, wyzywienie i ubranie a do tego placic za nauke!!!! totalna
        kompromitacja! Sld moze byc z siebie dumne!!!
        • Gość: K.K Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.block.alestra.net.mx 06.08.05, 13:18
          Nie powinno tak wogule być . Co z tego że nie płacimy za nie teoretycznie, bo w
          praktyce i tak przecież zapłacić trzeba wszytkie ubezpieczenia, karty
          bibliteczne itp. do tego przeież płacimy za mieszkanie , książki, ksero itp.
      • Gość: ona Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.citynet.pl 05.08.05, 08:28
        podpisuje sie pod tym!płatne studia to nie jest najlepszy pomysł!
        • Gość: mad Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.08.05, 17:27
      • Gość: asia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 18:58
        nie dla płacenia za studia!!!
        • Gość: ania Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.interserv.net.pl / *.devs.futuro.pl 17.08.05, 11:45
          takze podpisze sie pod ta petycja, jakos nie chce mi sie wiezyc w cale te
          stypednia a to dlatego ze etraz juz wiem po moich studiach ze o stypendium
          naukowe bardzo trudno i studenta ze srednio zamoznej rodziny nie bedzie stac na
          zaplacenie za studia na uczelni panstwowej. np na moim kierunku zeby uzyskac
          stypendium wcale nie ma wyznaczonej sredniej no bo i po co skoro stypenduim
          dosaynie tylko 10% najlepszych czyli 2.5 osoby tylko nei wiem jak to rozdziela
          czy na korzysc studenta i dostana 3 osoby najlepsze czy moze tylko dwie . wiec
          ja ososbiscie w stypendium nei wierze
          • Gość: erywań Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:44
            jako że stypendia mają dostawć tylko najlepsze dwia osoby a nie osoby
            reprezentujace dany poziom to równei dobrze mogli by sobie ej darować przyjdzie
            super rocznik i dostana dwie osoby będzie najgorszy rocznik i osoby z słabymi
            ocenami stypendium dostaną? kpina na prywatnych uczelniach lepiej to rozwiązano
            tam wiesz co za co dostaniesz i przy jakiej średniej
        • kropka67 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 19.08.05, 08:20
          NIE PŁAĆMY
      • Gość: up Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 19:16
        up
      • Gość: uppu Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 19:17
        uppp
      • Gość: magdzia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 217.96.125.* 26.08.05, 00:59
        Nie
      • Gość: Katarzyna Pełka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:55
        to naprawde wazne, nie mozna pozwolic, zeby ksztalcic mogly sie tylko elity
        (chdzi mi o finanse)
      • Gość: Anitek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 21:43
        Jasne , najlepiej żeby nas od razu wybili, dlaczego to wszystko jest takie niesprawiedliwe
    • Gość: :P Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:45
      TAK TAK TAK :P

/ ja sie staram i musze placic, to czemu ci co leja na wszystko maja nie
      placic :| /
      • Gość: V. Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:48
        A może trzeba było wcześniej o tym pomyśleć???I pouczyć się ??
        • Gość: :P Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:23
          1-2 punkty roznicy na egzaminie, to wedlug mnie nie jest duza roznica wiedzy:|
          (a raczej brak roznicy) a poza tym gdyby wszyscy uczciwie zdawali to bym byla
          na dziennych... a takto zonk.

i jeszcze cos...
          jak to niby powiedzieli,ze na studiach dziennych sa ci ,ktorych by bylo stac
          na zaoczne a na zaocznych ci co na nie nie stac..
          to tyle dodam jeszcze ze (niektorzy ) z tych dziennych tez placa;) za nauke,
          wiec oni maja platne-dzienny-luz, a inni sie przez nich nie dostaja.. ehh
          :|

Ja jestem zla tylko dlatego ,ze nigdy nie chcialam miec zalatwianych ocen itp.
          zawsze wolalam miec gorsza, ale wlasna, ta na ktora zasluzylam:| i musialam sie
          uczyc zeby miec dobre oceny, a "mamy-kolezanek" kupowaly prezenty i tez mialy
          te 5, i teraz te ich coreczki chodza na zwykle dzienne inadal kupuja
          prezenty... itp :|||

wiec juz lepiej jak wszyscy beda placic:| niz jedni placa oficjalnie inni
          nieoficjalnie ehh...

• tdktdk Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 03.08.05, 23:53
            Przeczytaj dwa razy to co napisalas i pomysl. Zawisc to slabosc tak bardzo ludzka, ale postaraj sie ja zwalczyc. Powodzenia na nowej drodze zycia :-)
          • Gość: (gość portalu) Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.sowilo.pl / *.sowilo.pl 04.08.05, 16:19
            Zgadzam się w 100 proc.!
          • Gość: Biolożka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 01:10
            Taaa... ja jakoś nie placiłam nigdy i nikomu i dostałam się na dwa kkierunki
            dzienne, oba dość oblegane. To bzdury, że na dziennych są bogaci, ja jakoś do
            nich nie należę (oboje rodzice w budżetówce), większośc moich znajomych jest
            średnio zamożna lub wręcz klepie biedę. Trzeba było się uczyć, to byś miala
            piątki bez placenia, a nie teraz zazdrościć.
      • neo1113 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 04.08.05, 22:21
        Ja tam płacę, jako pracujacy student po trzydziestce. Przyznaję, że swoją
        szansę kiedyś zmarnowałem. Oczywiście, że na uczelniach państwowych studiują
        tacy, których na płatne studia nie byłoby nigdy stać. Ale studiują też dzieci
        zamoznych obywateli, również z podatków biedaków, których nie było stać wysłać
        dzieci nawet na te bezpłatne studia. Czy to sprawiedliwe ? Proponuję system:
        niech państwo dalej utrzymuje uczelnie, ale każde studia niech będą wycenione
        wg. wartości rynkowych. Jeśli delikwent skonczy studia i zacznie pracę, to
        płaci np. o 25 %, większy podatek dochodowy, aż spłaci studia. Każdy
        podpisywałby zobowiązanie i np. weksel. Jeśli wyjedzie za granicę i nie będzie
        spłacał, będzie to podstawa dla sądu. Jeśli komuś taki system nie będzie
        odpowiadał, to zawsze może studiować prywatnie. Jeśli wprowadzilibyśmy go już
        dziś, to pierwsze pieniądze do bużetu wpłynęły by juz za kilka lat, i uczelnie
        utrzymywały by się same.
        • Gość: olgazm Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:13
          troszkę hardcorowa propozycja z tym spłacaniem ale coś w tym jest państwo daje
          jak by pożyczkę na studia dla najlepszych za darmo a ci po ich ukończeniu od
          razu uciekają to powinno być ukrócone - chcesz iść na studia bezpłatne musisz po
          ich zakończeniu minimum 7 lat pozostać w kraju - albo wszystkie studia powinny
          być płatne
      • Gość: Wawe Re: A ja jestem ZA PŁATNYMI STUDIAMI!!! IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 14:11
        A ja jestem za tym zeby studia były płatne... przynajmniej kończyliby je zdolni
        studenci którzy mieliby stypendium jak to jest za granicą... a nie byłoby tak
        jak teraz, ze każdy bałwan moze sobie studia skończyć...Ma za darmo to olewa
        wszystko...jakby musiał płacić to mozę by docenił...
        • Gość: a6 Re: A ja jestem ZA PŁATNYMI STUDIAMI!!! IP: *.fan-tex.com.pl 14.08.05, 16:35
          ale zeby je skonczyc to trzeba je zaczac, wiesz? i zjesc sniadanie od czasu do
          czasu i gdzies mieszkac
    • gdabski Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 03.08.05, 22:48
      Jest to w znacznej mierze bezcelowe, bo rząd się jednak w najbliższym czasie
      zmieni i >może< mieć na ten temat inne zdanie.

/Gdabski
      • Gość: V. Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:54
        Moim zdaniem ( skromnym zdaniem:] ), w tym kraju nic nie da się już zrobić.
        • Gość: antyszmata Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:51
          przecierz ten pomysł to autorstwo PRAWICOWEJ AWUESOWSKIEJ WąSATEJ małpy
          niejakiej Radziwiłł! Lewacy nie mają z tym nic wspólnego. Coś czuję że będzie
          to cel liberałów od rokity. Z kolei PIS i LPR może to poprzeć ze względu na to
          że młodzierz zostanie w domach aby kopulować w panu.
        • Gość: m. Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:53
          Ale na te studia i tak poszliby bardzo dobrzy uczniowie. Nie oszukujmy sie -
          znajdzie sie setka osob na kazdy kierunek chcaca zdobywac wiedze, tymbardziej,
          ze bedzie sie za nia placic.
          Ja wole bezplatne, bo po co mialabym sie starac i zmieniac wieczorowe na
          dzienne? To zabojstwo dla ambicji.
          • Gość: c Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:38
            podnosimy wątek
    • Gość: Rose Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.05, 09:53
      Jestem jak najbardziej za... co to wogóle za kretynizm te płatne studia?? od
      setek lat zaoczxne były płatne a dzienne nie!!!! i niech tak zostanie!!!!!!!!!!
      • Gość: ;) Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.204.99-84.rev.gaoland.net 04.08.05, 11:20
        no nie wiem czy od setek lat studia zaoczne byly platne... Lepiej poczytaj
        troche o rozwoju edukacji i czy te zaoczne zawsze istnialy w szkolach wyzszych,
        nawet setki lat temu
        • Gość: kre Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:02
          edukacja prawem, nie przywilejem!
          • Gość: antyszmata Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:44
            TWARDE NIE RABOWANIU STUDENTóW! Niech tylko jeszcze raz spróbują podnieść na
            studentów rękę. Ta ręka zostanie szybko odrąbana! A protest górników to tylko
            dziecięca zabawa. Pomaszeruje na tych bandytów kilkadziesiąt tysięcy studentów.
            Wtedy nie będzie już zlituj się.
            • Gość: . yaaaawn IP: 194.181.28.* 05.08.05, 08:11
          • Gość: Zychu Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:27
            edukacja prawem, nie przywilejem!
    • Gość: Temida Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.devs.futuro.pl 04.08.05, 11:15
      Jak zrobia ludziom takie świństwo to niech się późnije nie zdziwią, ze młodzież
      zacznie masowo wyjeżdzać z Polski...
      • Gość: Ktosik Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:22
        ja z kolei słyszałam ze to właśnie lewica jest za wniesieniem tej ustawy a PiS
        chce ją odrzucić. PO mówi ze jeśli ma być taka ustawa to nie wcześniej niż
        przed 2010 rokiem. ja osobiście jestem przeciwna płatnym studiom bo dostęp do
        edukacji pownien mieć każdy bez względu na zawartość portfela
      • Gość: XY Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:19
        tak będzie,
        podpisujcie się
    • Gość: kornelisuzek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:12
      racja!!!!!!!!!
    • Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:59
      Znowu się cofamy...nauka będzie zarezerwowana tylko dla bogaczy :(
      Do tego zmierzają:((
      I jeszcze śmią twierdzić i wmawiać ludziom,że to dla wyrównania szans, że
      będzie wysokie stypendium i pomoc...phi, kto w to wierzy???
    • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:08
      Nie rozumiem tego protestu. Na razie to sa tylko plany. W dodatku plany dobre,
      jesli zostanie stworzony fundusz stypendialny dla mlodziezy niezamoznej.
      • Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:12
        powiem krotko - jak dla mnie to nie ma o czym gadac - studia platne beda jednym
        wielkim PRZESEPSTWEM! tak wlasnie mysle
        • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:15
          Dlaczego? A jesli zapewniloby sie pomoc materialna dla biedniejszych studentow?
          • Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:21
            O rany!!! Gdzie ja żyję???Gdzie ja mieszkam???Co za społeczeństwo?!
            Jak można wierzyć w zapewnienia tych na górze????Co masz 5 lat???
            Zaraz dostanę chyba ataku serca:///
            • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:26
              W takim razie najlepiej w ogole nie przeprowadzac zadnych reform i zmian, bo
              przeciez wszystko jest z gory skazane na przegrana.
              • Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:29
                A widziałaś / -eś, żeby w tym kraju było coś dobrze zrobione???
                • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:44
                  Oczywiscie. W przeciagu ostatnich 15 lat przeprowadzono wiele reform. Jasne -
                  wiele bylo projektow nieudanych, czesto nawet bardzo nieudanych, ale nie
                  powinnismy z tego powodu wykluczac nowych idei na starcie.

Uwazam, ze taki fundusz moglby dzialac bardzo sprawnie, gdyz obecnie panstwo
                  placi za wszystkich studentow. Oczywiscie po przeprowadzeniu reformy ilosc
                  studentow dotowanych przez panstwo zmniejszy sie co (teoretycznie) daje wieksza
                  kwote na glowe studenta niezamoznego. Nadchodzacy niz demograficzny (wlasciwie
                  juz obecny) tylko ulatwilby zadanie.
                  • Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:52
                    Tiaa, niż to się dopiero zacznie , jak każdy zdrowy psychicznie obywatel tego
                    państwa wyjedzie.Najlepiej to za wszystko płaćmy: za studia, za służbe zdrowia
                    ( zreszta i tak płacimy - ale co tam, że nie mogę z niej nawet skorzystac bo
                    jak mnie zapisiszą to wizyte mam za pół roku!!!!!!!!!!), za liceum, gimnazjum (
                    jak wszyscy to wszyscy ), za to że oddychamy i że żyjemy.Popieram:/
                    • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:57
                      I tak placimy za sluzbe zdrowia i za edukacje, bo to sa srodki publiczne. Tyle
                      ze teraz placimy takze nie za swoja edukacje i opieke zdrowotna, ale takze za
                      innych. Nie istnieja darmowe uslugi/swiadczenia. Jesli obywatel ma dostep do
                      czego nieodpltatnie to znaczy ze placi za to panstwo, a w konsekwencji wszyscy
                      podatnicy. Szczerze mowiac pomysl z odplatnym szkolnictwem uwazam za bardzo
                      dobry. Oplaty za wspomniane przez Ciebie gimnazjum bylyby smiesznie niskie,
                      jednak dla szkoly bylby to spory zastrzyk finansowy.
                      • Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:07
                        Nic się nie polepszy i nikt mnie nie przekona ,że będzie inaczej:P
                        • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 18:11
                          Szkoda!
                          • Gość: Voyante Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:17
                            szkoda,że nie będzie lepiej?:P oj szkoda:P
      • Gość: dave Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:51
        studiuje na studiach dziennych, bezplatnych i uwazam, ze dzienne powinny byc
        nadal bezplatne
        a stypendia to tylko mydlenie oczu, dostaje styp. socjalne z uczelni 200 zl, to
        wystarcza na bilet miesieczny/ew. akademik ksiazki, ksero i koniec.

przy dochodzie 400 zl na osobe nie dostaje stypendium unijnego, o ktorym tyle
        sie mowi, bo obnizono dochod do okolo 360 zl na os, sa stypendia unijne, a
        jednak ich nie ma
        • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 04.08.05, 19:29
          > studiuje na studiach dziennych, bezplatnych i uwazam, ze dzienne powinny byc
          > nadal bezplatne
          > a stypendia to tylko mydlenie oczu, dostaje styp. socjalne z uczelni 200 zl, to
          > wystarcza na bilet miesieczny/ew. akademik ksiazki, ksero i koniec.

A kto mowi ze to bedzie 200 PLN!? Panstwo i tak teraz za Ciebie placi i placi
          dodatkowo za te osoby, ktore stac na studia. Dlaczego fundowac komus studia za
          darmo skoro jest w stanie samodzielnie je oplacic? Jesli nie jestes w stanie sam
          oplacic studiow to nie masz sie czym martwic bo pieniadze sa (w koncu co roku
          panstwo funduje studia). Chodzi tylko o innych ich rozdzial.
    • drjoker w ten sposob gonimy zachod!!! 04.08.05, 17:26
      Zawsze nasz cudowny kraj staral sie dosiegnac do zachodu a nawet go przegonic...
      To teraz ma okazje bo w UK tez chca wnosic oplaty za studia dzienne. Nie wiem
      jak Wy, ale ja pod petycja sie nie podpisuje!
    • Gość: fifi Jedyny sprawiedliwy system IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.08.05, 17:43
      Jedyny sprawiedliwy system, to płatne studia dla wszystkich i powszechny system
      stypendialny gwarantujący zwrot czesnego mniej więcej tylu studentom, ilu dziś
      studiuje "bezpłatnie". Zlikwiduje to patologię studiów zaocznych, wieczorowych,
      pseudoszkół prywatnych itd. Dziś kto się nie załapie na dzienne państwowe, jest
      skazany na stratę co najmniej roku lub płatne studia do końca, nawet jeśli jest
      lepszy od wielu obiboków, którym udało się dostać na bezpłatne. A tak, gdyby
      rozdział stypendiów był związany z wynikami w nauce, niektórzy studiowaliby
      niektóre lata płatnie, niektóre bezpłatnie, niektóre półpłatnie itd. Podniósłby
      się też poziom studiów, gdyby od wyników zależał zwrot całości lub części
      czesnego.
      • Gość: g Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:49
        Zgadzam sie. Co dziwne, PO skrytykowala pomysl (PiS mnie nie zdziwil). Mam
        wrazenie ze tylko i wylacznie ze wzgledu na nadchodzace wybory, bo temat jest
        bardzo drazliwy.
      • Gość: byla studentka Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.aster.pl 04.08.05, 17:53
        jak znam zycie to najpierw beda platne studia a potem dopiero zacznie sie
        myslenie co zrobic z biedota
        stypendia? wczesniej umre niz je zobacze
        kredyty? i przez cale zycie je splacac potem? co przy obecnym bezrobociu robi z
        tego biedaka dziada do konca zycia

platne studia? zdecydowanie TAK
        tylko najpierw konkretny, wiarygodny program stypendialny
        i nie taki ktory 200zl stypendium przyznaje tym co maja dochod mniejszy niz 500
        na twarz
        • Gość: studentka I roku Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: 80.51.227.* 04.08.05, 22:48
          i tu sie z Tobą zagdzam, dziw mnie to, że wszyscy krytykuja ten pomysł. nie
          jest on najgorszy, ale trzeba zorganizować te stypendia, by były na czas.
          • Gość: Incognito Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.echostar.pl 05.08.05, 14:52
            Pomysl jest bardzo dobry, przynajmniej uleczy nasz chory system edukacyjny.
        • Gość: dunja Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:11
          JESTEM ZA PŁATNYMI STUDIAMI>
          biedniejszych nie stac na "bezpłatne" studia niestety>
          MOŻE DZIEKKI ZMIENIA SYSTEMY PAŃSTWO PRZESTANIE WSPOMAGAĆ BOGATSZYCH A POMOŻE
          BIEDNIEJSZYM. KTÓRZY TERAZ CZESTO I TAK MUSZA PŁACIC ZA STUDIA WIECZOROWE I
          ZACZONE, BO NIE STAC ICH NA TE DARMOWE.

POZDRAWIMA
          DUNJA

PS. PRZEPRASZAM ZA CAPSLOCK ALE COS MI SIE KLAWIATURA ZEPSUŁA
          • Gość: Biolożka Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 01:18
            Bzdury!!!! Jak ktoś jest biedny, to go nie stać na oplaty za wieczorowe. Chyba,
            że pracuje - wtedy juz nie jest biedny. W końcu wiem mniej więcej, kto z moich
            znajomych studiuje dziennie, a kto zaocznie. I wierzcie mi, na dziennych nie
            przeważają dzieci bogaczy (co nie znaczy, że ich tam nie ma). Nie wierzę w te
            stypendia, a dorobić sobie na dziennych jest bardzo trudno (chyba, że to takie
            studia prawie bez zajęć). Inaczej kto cię zechce w takich dziwnych godzinach i
            tylko w określone dni? A tu jeszcze kiedys trzeba się uczyć.
      • Gość: Voyante Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:53
        niektórzy wcale, bo są biedni, ale co tam...no nie??
        • Gość: qw Re: 75 % studentów pójdzie z torbami.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:00
          Dlaczego każdy się martwi o jakichś biednych studentów których jest około 20 %.
          A co z resztą sredniozamorznych , którzy nagle będą musieli wysupłać 500 zł na
          miesiąc czesnego plus kwaterunek? Otóż trafią na krawędź ubóstwa, wraz ze
          swoimi szanownymi rodzinami. Taki będzie tego rezultat. A co jak jedna rodzina
          ma np. 3 studentów? Wychodzi z tego 6 tysięcy na miesiąc. No i kto myśli że te
          stypendia to zrekompensują. Jest to bandyctwo i próba łatania dziury budżetowej
          kosztem większości społeczeństwa, tej części ktrą uderzyć najłatwiej
          • Gość: seba Re: 75 % studentów pójdzie z torbami.. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 04.08.05, 19:21
            Przesadzasz...na pewno 500 zł to nie będzie kosztowało. Ja idę teraz na 5 rok
            na jednym i na 1 na drugim kierunku dziennych i...szczerze mówiąc- mam mieszane
            uczucia. Całkowicie zgadzam się, że żeby dostać się na dzienne, na dobrej
            uczelni, trzeba sporo władować w prywatne lekcje. To wymaga ogromnych
            poświęceń. A co z ludźmi, których na to nie stać? Czemu oni mają być
            poszkodowani (tak jest teraz)?
            A jeśliby tak wszystkie studia były płatne, a te stypendia i zapomogi
            przyznawane na podstawie jakiś logicznych zasad? To mogłoby się chyba udać?
            Tylko to musiałoby być naprawdę dobrze przygotowane, żeby nie było tak, że po
            styp. soc. przyjeżdża koleżanka własnym samochodem uzbieranym z tegoż
            stypendium przez 4 lata studiów.
            Tak jak mówiłem- mieszane uczucia.
            • Gość: Biolożka Re: 75 % studentów pójdzie z torbami.. IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 01:21
              Całkowicie zgadzam się, że żeby dostać się na dzienne, na dobrej
              > uczelni, trzeba sporo władować w prywatne lekcje

A ja jakoś się dostalam na 2 kierunki dzienne na 2 dobrych uczelniach bez
              żadnych korepetycji czy lekcji prywatnych. Jak się chce, to wszystko się da
              zrobić.
              Mam pytanie - czy jeśli wprowadzą opłaty, to ci, co już studiują, też zostaną
              tym objęci? Bo jeśli tak, to może od razu zrezygnuję, bo nie będzie mnie stac
              na opłaty?
      • m_gol Re: Jedyny sprawiedliwy system 04.08.05, 20:42
        W pełni się zgadzam. A kto tak nie uważa, to oznacza tylko, że jest chwytliwy
        na tanie hasełka populistyczne - racja, trzeba to robić ostrożnie, ale trzeba.
        I szkoda mi tych, którzy tego nie widzą...
        • Gość: Wawe Re: Jedyny sprawiedliwy system IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 14:26
          Zgadzam się w 100%... studia dzienne tak naprawde sa dla bogatych... bo jak
          studiując dziennie zarobisz na akademik, ksiazki i przeżycie??? tylko dzięki
          rodzicom...a c o z biednymi których rodzicó na to nie stać?? Musza iść na
          zaoczne lub wieczorowe i sami sobie zarobić na utrzymanie, kwaterunek i
          ksiazki. Tylko płatne studia dla wszystkich i odpowiedni system stypendialny
          moze jakoś uporządkowac ten burdel
          • Gość: ZX NIE PŁATNYM STUDIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:16
            NIE PŁATNYM STUDIOM

DZIŚ PŁATNE STUDIA JUTRO LICEA A POJUTRZE EDUKACJA TYLKO DLA BOGATYCH I
            DZIEDZICZENIE NĘDZY

NIE!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ja Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:15
      Nie uczęszczałam na korepetycje ani kursy przygotowawcze, nie ma zanajomości,
      pochodzę ze średniozamoznej rodziny, uczenie się nie jest moim jedynym zajęciem
      - dostałam się na dzienne prawo na uw - można!!!pewnie bedzie cięzko,
      szczególnie finansow, jeśli ktoś zagwarantuje mi takie stypendium, które zdoła
      mi zapewnić równe szanse to płatne studia moga byc. Tylko czy ktoś zdoła?i
      zastanawi mnie jeszcze jedno, czy lewicowy 9a może tylko "lewicujący")rząd
      naprawde myśli o wyrównaniu szans...W teorii to wszytko wygląda naprawdę dziwnie
      • Gość: ktoś [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:22
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Nauczycielka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 80.51.10.* 04.08.05, 20:32
      Jeśli tak będzie jak teraz to po pierwsze dzieci bardzo zdolne ale biedne nie
      skończą studiów.Po drugie moja córka studiuje na Pw jak można pracowć i uczyć
      się mając ok 40 godzin zajęć.Po trzecie może to by było dobregdyby wykładowcy
      naprawdę wymagali jak na bezpłatnych ale teraz jak się płaci to zaliczenie ma
      się w kieszeni i w tym razem zamożni górą
      • neo1113 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 04.08.05, 22:40
        Jest Pani w dużym błędzie i stawia Pani w złym świetle wykładowców i studentów
        studiów szkół niepaństwowych.Ja pracuję, studiuję płacę i niestety nie wszystko
        zdaję od razu. Prosze zastanowić się ile złego Pani krzywdząca wypowiedź może
        wyrządzić jeśli czyta ją np. pracodawca. A może wybierze się Pani na studia
        zaoczne i sprawdzi to w praktyce, zapraszam.
        Student zaoczny.
    • Gość: bedov Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 04.08.05, 21:32
      Co za bzdura! Jak można dowodzić, że na studiach bezpłatnych studiują ludzie,
      którzy mają więcej pieniędzy?! To chyba oczywiste, że jeśli ktoś był dość
      zdolny, to dostał się na uczelnię publiczną, a jak mu się noga powinęła
      wylądował w płatnej szkółce. Ci natomiast, którzy od razu startowali na studia
      płatne najwyraźniej nie wyobrażali sobie, że mogą się dostać na publiczną
      uczelnię. Natomiast co do stypendiów w Polsce, to można włożyć je między bajki.
      Ciekawe kto te stypendia opłaci, jeżeli państwo raz pozbędzie się obowiązku
      utrzymywania uczelni publiczych...
    • Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:43
      dobra powiedzmy ze ten pomysl wejdzie w zycie. studia beda platne. i powstanie
      uczciwy system wyplacania stypendiow - jasne. stworzenia takiego systemu w
      polskich realiach jet po prostu niemozliwe. juz teraz po stypendia socjalane
      studenci podjezdzaja samochodami, najwazniejsze ze maja wykazane zerowe albo
      ujemne dochody. a co to za problem? wystarczy miec przedsiebiorstwo i dobrze
      oplacanego ksiegowego! i gdy beda platne studia nie bedzie inaczej. bo jak
      narazie zaden systeem w naszym cudownym kraju nie jest uczciwy, i nigdy nie
      bedzie. zawsze beda pokrzywdzeni. a po wprowadzniu takiej ustawy bedzie ich 10
      razy wiecej niz teraz...
      • Gość: focus Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 80.51.205.* 04.08.05, 23:49
        Zgadzam sie. Bałagan sprzyjac bedzie korupcji!! A o to im chyba chodzi :/
        Może zamiast czekać na roczniki niżowe sami do tego doprowadzimy? Znowu marzenia
        o 2 Japonii?
        • Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:54
          prawda jest taka ze nigdy w zyciu nie bylem na zadnych korepetycjach itp. i nie
          wyobrazam sobie zeby moje dziecko szlo w przyszlosci do szkoly z zaswiadczeniem
          o zarobkach swoich rodzicow... niestety musialoby patrzec jak koledzy w
          markowych ciuchach maja niestety na kartakach nizsze sumy.... i co potem bym
          takiemu dziecku powiedzial..? a to polska wlasnie synku - zupelnie jak pisal
          wyspianski...
          • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 05.08.05, 01:10
            Zanizanie dochodow jest zwyczajnym oszustwem (z pewnoscia karalnym). Podane
            przez was przyklady swiadcza nie o blednych zalozeniach planowanych reform, ale
            o podlym podejsciu ludzi do kwestii pomocy materialnej (mam na mysli tych,
            ktorzy ,,zeruja'' na budzecie utrudniajac dotarcie do tych, ktorzy pomocy
            potrzebuja). Wykroczeniami i przestepstwami zajmuja sie odpowiednie instytucje i
            to wlasnie do nich nalezy skierowac sprawe kretaczy. W przepisach moznaby
            zawrzec punkt, ktory nakazywalby zwrot wyplaconych pieniedzy w przypadku
            wykrycia oszustwa (plus odsetki karne).
    • Gość: misia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 62.121.136.* 04.08.05, 23:46
      Taaaa, płaćmy za studia, a później cały kraj bedzie tak wykształcony jak
      większość polityków...Skoro nie chce się uczyc, to trzeba sobie ta wiedze
      kupowac? NIEDOCZEKANIE!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Karolina Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.05, 23:54
      W ogole sie nie zgadzan z pomyslem, zeby studenci studiow dziennych musieli za nie placic!!! Na studia dzienne trudniej sie dostac i to, ze nie trzeba za nie placic jest jakas forma nagrody.
      Slyszalam opinie, ze ludziom zamoznym latwiej sie jest dostac na uczelnie, bo stac ich na korepetycje. Nie do konca sie z tym zgadzam, wystarczy dostac sie do dobrej szkoly sredniej i to gwarantuje mozliwosc dobrego przygotowania sie do egzaminow wstepnych (w podstawowce korepetycje chyba nie sa potrzebne;)). Podkreslam "mozliwosc" a czy ja ktos wykorzysta, czy tez nie to jego sprawa... W moim liceum bardzo sie o uczniow "troszczono" zeby pomyslnie przebrneli przez egzaminy. Do profesorow mozna bylo przychodzic jesli sie mialo jakis problem i to zazwyczaj wystarczalo. Nie pochodze z bogatej rodziny, a mimo to studiuje na panstwowej uczelni i nie wydaje mi sie, ze osoby ubogie nie maja takich mozliwosci.
    • Gość: Incognito Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.echostar.pl 05.08.05, 00:03
      "Edukacja prawem, a nie przywilejem"? Czy ja dobrze widze? Z tego co czytalem w konstytucji RP to prawo do nauki ma sie do ok 18 roku zycia, wiec caly ten apel jest glupota.
      • Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:06
        aha czyli jak sie ma 19 lat i jest sie w ostatniej klasie liceum to juz trzeba
        zaplacic np. za mature? puk puk czlowieku
        • Gość: lord Vader Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:12
          płacić wszyscy.Kto nie ma- kredyt lub sponsor(do odpracowania). Potem mozecie
          wyjchać i budować f.emerytalne w S,D,F,UK,USA.
          • Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:14
            wiecie co - w takiej sytuacji to juz bym chyba wolal kupic sobie dyplom takiej
            szkoly na stadionie :p
        • Gość: Incognito Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.echostar.pl 05.08.05, 14:53
          Napisalem ok 18 roku. Jak jestes taki tepy to wogole tutaj nie przychodz Geez.
          • Gość: kotur1 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:56
            okolo czyli 17 byc moze tez... ocene tego czy ktos jest tepy czy nie pozostaw
            ludziom od edukacji ktorej leczeniem nie radze ci sie zajmowac. dostalem sie na
            psychologie bez jakichkolwiek korepetycji itp. wiec wydaje mi sie ze nie jest
            ze mna jeszcze az tak zle. jak chcesz przyczynic sie do przemiany edukacji
            wyzszej w przywilej to zajmij sie polityka - moze tam uda ci sie cos zdzialac -
            przynjmniej wykorzystasz ta oszalamiajaca wiedze o konstytucji... powodzenia!!!
            • Gość: Incognito TAK PŁATNYM STUDIOM! IP: *.echostar.pl 05.08.05, 23:50
              Hehe psychologia... masz sie czym chwalic chlopie geeez. To powodzenia w przyszlym roznoszeniu ulotek ;) Tak dla Twojej informacji czlowiek inteligentny wie ze chodzi tu o ukonczenie danej szkoly sredniej, technicznej lub zawodowej... no widocznie Ty do takich nie nalezysz. BTW Oplaty to jedyny madry pomysl tego cholernego rzadu! Smutne ze hm polska "elita" nie potrafi myslec "przestrzennie" tylko juz robicie jakies glupie szopki, ktore i tak jedynie pozwalaja wyladowywac sie jakims porobanym lamom z kompleksami jak moj przedmowca... Zanim zaczniecie pisac cokolwiek zastanowcie sie choc 5 min.
              • Gość: kotur1 Re: TAK PŁATNYM STUDIOM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:24
                poki co narazie twoje "myslenie przestrzenne" nie sprawdzilo sie w naszym kraju
                w zadnej reformie. gdyby Polska byla krajem uczciwym to takie platne szkoly byc
                moze by sie sprawdzily. ale w obecnych i przyszlych realiach niemozliwe jest
                stworzenie systemu ktory bedzie sprawiedliwie dzielil stypendia poniewaz
                korupcja - nie ma sie co oszukiwac - jest w Polsce chlebem powszednim i minie
                jeszcze bardzo duzo czasu zanim to sie zmieni. juz teraz duza ilosc stypendiow
                trafia niestety do tych, do ktorych nie powinna. wcale nie tak trudno jest
                zanizac dochody a wykrycie tego tez nie jest prosta sprawa gdyz prawie wszedzie
                reka reke myje. a teksty typu "zakompleksiony lamus" swiadcza niewatpliwie o
                twoim chamstwie. jesli nie potrafisz odeprzec argumentow drugiej osoby to nie
                komentuj tylko lepiej wcale nie odpisuj na posty
      • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 05.08.05, 01:03
        Konstytucja naklada OBOWIAZEK edukacji do 18 roku zycia. Prawo do nauki maja
        wszyscy.
        • Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 05.08.05, 01:16
          Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej

Rodzial II, art. 70, pkt. 1
          Kazdy ma prawo do nauki. Nauka do 18 roku zycia jest obowiazkowa. Sposob
          wykonywania obowiazku szkolnego okresla ustawa.

Jesli szkolnictwo mialoby byc platne to nalezaloby zmienic punkt kolejny
          konstytucji. Czyli:

Rodzial II, art. 70, pkt. 2
          Nauka w szkolach publicznych jest bezplatna. Ustawa moze dopuscic swiadczenie
          niektorych uslug edukacyjnych przez publiczne szkoly wyzsze za odplatnoscia.
    • Gość: kasia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.mtm-info.pl 05.08.05, 07:06

Moim zdanim rząd powinien odpuścić sobie kolejną ref. szkolnictwa. Szczegolnie
      po nie wypale jakim okazała się poprzednia (gimnazja, nowa matura). Wiem o czym
      mówie, gdyż jestem z nieszczęsnego rocznika 86.
      Mimo tych utrudnień - dostalam sie na studia o wlasnych silach. Teraz
      zastanawiam sie jak wyrobie z oplatami za mieszkanie, na zycie. Mysle, ze dam
      rade choc bedzie ciezko. Ale wiem jedno- gdyby studia byly platne nie
      wyroilabym i musiala zrezygnowac. Owszem, stypendia może będą, choć znajac
      polskie realia to jest to niepewne. Ale dostana je najbiedniejsi(podobnie jak
      teraz jest to z akademikami)
      a klasa średnia zostanie pominięta. I to wlasnie ona ucierpi najbardziej.
      Moze rzeczywiscie czesc ludzi dostaje sie dzieki kasie, ale ta reforma tego nie
      ukróci.
      • Gość: dzo Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 212.244.63.* 13.09.05, 19:29
        pochodze z rodziny, która finansowo nie stoi najlepiej, jeśli taka opłata
        zostałaby wprowadzona musiałbym poważnie pomyśleć o zakończeniu studiów i
        rozpoczęciu zarabiania pieniędzy na życie. czy ministerstwo naprawdę nie widzi
        rzeszy biednych studentów, którzy ledwo wiążą koniec z końcem??
    • Gość: Kasia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.mtm-info.pl 05.08.05, 07:08
      Ukróci jedynie zapal do nauki tych, którzy chcą dostać się na dzienne, by nie p
      łacić
      • Gość: rysovek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:43
        nie płatnym studiom!!!!! tyle.
        • Gość: ggrue AKCJE ULICZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:09
          na stronie pisza, ze na 1 pazdziernika przygotowywane
          sa akcje pikietowe na uniwerkach. trzeba tam sie licznie
          stawic, zeby rzad (ten czy nowy) nie mogl pokazywac jakichs
          oszolomow i twierdzic, ze oto studenci popieraja likwidacje
          bezplatnych studiow!

NIE PLATNYM STUDIOM!
          • Gość: Gość Re: AKCJE ULICZNE IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 14:19
            Ja jestem studentą i JESTEM ZA PŁATNYMI STUDIAMI... jestesmy jednym z
            nielicznych krajów gdzie studia są darmowe... a wszystko co darmowe jest do
            niczego...bo jest NIESZANOWANE

JESTAEM ZA PŁATNYMI STUDIAMI>>>ZA!!! ZA!!! ZA!!!
            • Gość: lord Vader Re: do GOŚCIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:29
              zgadzam się 100% PRECZ Z KOMUNĄ. Temu darmowe studia,drugiemu deputat
              węglowy,darmowe bilety kolejowe,darmowy prąd i emerytury po 40-tce.Phenian w
              pigułce.
            • Gość: monopolowy DO GOŚCIA IP: *.chello.pl 06.08.05, 00:02
              A więc twierdzisz, że jesteś "studentą"? hmm:> Teraz się nie dziwię, że
              popierasz te opłaty, "prywatny zaoczny";)
              • Gość: Incognito Re: DO GOŚCIA IP: *.echostar.pl 06.08.05, 00:54
                Nie ma to jak czepianie sie literowek.. zenada.
                • Gość: monopolowy Re: DO GOŚCIA IP: *.chello.pl 06.08.05, 09:24
                  Ja się jeszcze czepiam polskim znaków:]
                  • Gość: mgg Re: DO GOŚCIA IP: *.promax / 80.51.226.* 16.09.05, 14:39
                    Jak dla mnie platne studia wcale nie sa takim zlym rozwiazaniem.
                    Spojrzmy prawdzie w oczy- przeciez one nawet teraz nie sa tak calkowicie
                    bezplatne. Nikt tu nie mowi o czesnym 2000zl, chodzi o znacznie mniejsze kwoty
                    (z tego co mi wiadomo), o stypendia, kredyty itp. Moze naprawde wtedy cos sie
                    poprawi, uczelnia zyska nowszy sprzęt,poprawia sie warunki, byc moze wykladowcy
                    beda w lepszym humorze :P
                    Nie mowie "nie" bezmyslnie idac tylko za pierwszym wrazeniem. Przemyslcie
                    sprawe. Woalabym tylko zeby wiecej mowilo sie o szczegolach tego
                    przedsiewziecia.
                • Gość: gosia Re: DO GOŚCIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:54
                  Jeśli studia będą płatne to po prostu nie będzie mnie na nie stać:( Zobaczycie
                  jaki będzie przypływ na studia zaoczne!
                • Gość: abl Re: DO GOŚCIA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.01.06, 21:11
                  ryszelie to ku.. i dziwka
                  suka w jendej postaci
                  nigdy nikt jej nie pie..l

z powazaniem prof dr hab anna bombola lichota
              • Gość: tak jest CZYTAJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:06
                mozecie sobie pisac na tym forum ile chcecie a i tak to g... da, tak samo bylo
                po maturze z matemetyki i co?? wielkie g..... studia platne beda i tego nie da
                sie uniknac!!
    • proverbks Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 05.08.05, 09:14
      Nie wierzę, zeby w tym kraju udało się stworzyć wiarygodny, sprawiedliwy i
      klarowny system przyznawania stypendiów, który nie był "jak ser żóloty".
      Pracuję na uczelni i znam mnóstwo przypadków studentów, którzy deklarują
      czasami absurdalnie niskie dochody w swoich rodzinach, a jednocześ nie
      wyubierani są w markowe ciuchy, nie przestaja gadać przez "komórki" / kto płaci
      te rachunki i z czego?/ i jeżdżą wypasionymi brykami. Oni też będą studiować za
      stypendia, a uczciwi płatnicy podatków będą zażynać się, żeby dziecko skończyło
      licencjat, bo o magisterskich mowy już być nie będzie. Mimo, że mam
      zapatrywania raczej liberalne, jestem przeciw, bo z Ameryki, którą chcemy
      naśladować, to mamy w tym kraju tylko "wolną amerykankę".
    • Gość: domo Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:40
      ja tego nie rozumiem... skad mamy brac pieniadze na to wszystko? wladza
      rozbuduje system kredytow studenckich. ja je bede bral, zeby przezyc i skoncze
      jak glowny bohater "Dlugu"... niech placa Ci, co ucza sie wieczorow czy
      zaocznie - stac ich na to, bo maja pieniadze lub pracuja... zreszta - na
      dzienne studia ciezko sie dostac, skoro sa za darmo. wiec nie chodzi tam byle
      kto. jak ktos sie nie chce uczyc to woli zaplacic... tak jest moje zdanie...
      • Gość: ja Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:56
        Absolutne NIE przeciw platnym studiom!!!!!!!!!!
        czy ci ... w rzadzie upadli na glowy???
    • tomi3 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 05.08.05, 10:24
      Widzicie: szlacheckie rodziny tak jak Radziwił potrzebuja nie wykształconych
      ludzi, bo takimi lepiej sie dryguje. Niestety osoby ktore pasorzytowały na
      ustroju socjalistycznym zapomnialy ze same studiowały DARMO a teraz nie wiediec
      czemu chca trobic w Polsce ciemnogrod i pewnie powrocic do czasow kułactwa i
      baorstwa, zrobia z ludzi niewolnikow. A co do stypendiow to jakie beda kryteria
      oceny? i z kad niby panstwo wezmie pieniadze na stypendia?! a jak wezmie to
      ile? po 50zł na studenta miesiecznie? Radziwilowa z SLD zrobi z nas BANDE
      NIEDOUCZONYCH BIEDAKOW na uslugach kułakow i bogatych wyksztalconych pokroju
      Radziwilowej. Bogaci studiuja a biedota nie ot nowa II RP
    • Gość: bociek111 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.05, 10:30
      po stukroć NIE!!!
    • bicmic Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 05.08.05, 11:15
      Uwazam, ze platne studia to dobry pomysl. Dzieki temu uczelnie beda mialy
      wiecej pieniedzy na rozwoj, badania co zdecydowanie podniesie jakosc
      ksztalcenia. A w koncu to jest najwazniejsze. Praktycznie wszystkie najlepsze
      uczelnie na swiecie sa odplatne. Wazna kwestia jest jednak zapewnienie
      studentom dostepu do nisko oprocentowanych kredytow preferencyjnych oraz
      stypendiow. Sam jestem studentem i ucze sie na panstwowej (bezplatnej) uczelni.
      • Gość: noname Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 05.08.05, 12:53
        Na tej stronie, ktorej link jest w pierwszym poscie napisane jest ladne haslo,
        ktore powinno przekonac mase ludzi....jak w ogole mozna odbierac studentom
        prawo do bezplatnej nauki? Uczelnie i tak ta kase wykorzystaja do swoich celow
        a nie do tego zeby sie rozwijac! Beda jeszcze wiecej lapac kasy co nie rowna
        sie poprawie sytuacji, wejdziemy w jeszcze wieksze bagno. MI zostaly jeszcze
        dwa lata bezplatnej nauki a potem nie wiem czy bedzie mnie w ogole stac na
        studia - w tym wzgledzie nie bede sam napewno! Tak swoja droga - placimy
        podatki itd, one zawsze szly na edukacje ( jak widac to tylko slowa )i nie bylo
        az tak zle chociaz mogli wiecej zainwestowac. Teraz beda wykorzystawali
        biednych, zdolnych studentow> To jest makabryczny obraz! Tu przydalaby sie
        moralna gilotyna...juz wiadomo, kto pierwszy stracilby glowe... wyp....lam z
        tego kraju!!!Pozdrawiam
        • Gość: soso! Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 15:46
          NIE PLATNYM STUDIOM!
          EDUKACJA PRAWEM, A NIE PRZYWILEJEM!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka