Dodaj do ulubionych

pomóżcie wybrać studia

IP: *.acn.waw.pl 05.11.05, 13:16
hej Wam!
Jestem kilka lat po szkole średniej, dopiero w tym roku szkolnym 05/06
postanowiłam wybrać się na studia(ale dopiero od zimowego sem).
Skończyłam ekonomik, i raczej nie chciałabym w tym kierunku studiować, tzn
chciałabym ale to jest dla mnie trochę trudny kierunek.Szukam coś łatwego,
niedrogiego(tańsze studia), zaoczne no i jakieś inżynierskie,lecz
niekoniecznie.
Interesuje mnie geografia, a turystyka najbardziej, ale....
czy po turystyce coś znajdę? tymbardziej ze nie znam żadnego języka?
A może ktoś mi podpowie o jakimś innym, łatwym kierunku?
Dodam że chceudia rozpocząć w Warszawie.
Proszę osoby doświadczone o jakąś pomoc, jestem juz stara na studia, ale
chciałabym gdzieś jeszcze iść do szkoły i zdobyć wyższe wykształcenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 05.11.05, 13:21
      Jeśli chodzi tylko o papier to najlepiej pedagogika w prywatnej szkole. 3-lata
      i masz licencjat. Nic się raczej nie nauczysz, ale nie musisz też pracować w
      zawodzie.
    • przezto Re: pomóżcie wybrać studia 05.11.05, 13:49
      chyba zasiłek. po co ci studia, jeżeli nie znasz języków i nie masz
      podejścia: "żeby się czegoś na studiach nauczyć"?
      • Gość: przyszła studentka do przezto IP: *.acn.waw.pl 05.11.05, 13:57
        po co mi studia? zebym miała satysfakcję wyższego wykształcenia , starczy Ci?
        Nie znam języków, ale nikt nie powiedział ze nie mogę poznac.Coż za problem!
        A kto powiedział, może ja? że nie chcę się na studiach niczego nauczyc? jestes
        w błędzie.

• Gość: Tawananna* Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.05, 14:39
      Turystykę odpuść sobie, bez języka będzie ciężko. Nie znasz absolutnie nic?
      Musiałaś przecież uczyć się jakiegoś języka obcego/języków? Oczywiście, na
      naukę nigdy nie jest za późno, ale cudów nie ma, konkurencja jest duża.

Jeśli zaoczne i inżynierskie, to może poszukaj na akademii rolniczej? Studia
      politechniczne łatwe na pewno nie są.

Chyba na Twoim miejscu skupiłabym się na czymś związanym z ekonomią jednak. W
      ekonomiku na pewno miałaś okrojony program innych przedmiotów (ścisłych
      zwłaszcza - biologii, fizyki, chemii chyba?), byłoby Ci od początku trudniej.
      Albo faktycznie coś geograficznego, ale to nie są wcale łatwe studia...
    • Gość: m. Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 19:00
      Jesli lubisz humanistyczne lub spoleczne dziedziny wiedzy to pedagigika.
      Z jezykami nie nadrobisz nawet jakbys chciala... W koncu wiekszosc uczy sie ich
      od kilku/kilkunastu lat, wiec moim zdaniem turystyka odpada.
      Ekonomia, ktora jest w ofercie najtanszych szkol prywatnych jest mega latwa.
      Czasami wystarczy zaplacic "za egzamin" i to wcale nie duzo.
      • Gość: Marek Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 19:34
        Ty nie chcesz iść na studia, ale dostać papier. Żałosna jesteś. Jesteś
        policzkiem dla samej idei nauki akademickiej i studentów. Idź sobie do
        jakiejś "wyższej szkółki tego i owego", i nie zawracaj nam tu głowy. Nie każdy
        musi mieć wyższe wykształcenie, ty nawet nie powinnaś. Sorry za szczerość.
        • Gość: studentka Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.is.net.pl 05.11.05, 20:52
          Ty natomiast Marku, jesteś mistrzem odbierania chęci. Jak Tawi wyżej wspomniała,
          na naukę nigdy nie jest za późno. Nie wiesz dlaczego ta dziewczyna nie poszła
          wcześniej na studia, los różnie naszym życiem kieruje. A mnie sie wydaje, ze to
          chyba dobrze , że ludzie chcą się uczyć. I zrozumiałe, że jak jest się po wielu
          latach przerwy, to nie można od razu "skoczyć na głęboką wodę" (np.wybrać
          medycyne).Niektórzy zaczynają studia po raz 'enty', bo wciąż podejmują mylne
          decyzje.A jak już ktoś jest dojrzalszy to nie bedzie wybredny. Także są też
          plusy późnego studiowania. Tymczasem- do autorki postu- nie potrafię Ci doradzić
          jaki kierunek ,bo ja zupełnie się nie orientuje w ofertach studiów -czy to
          ekonomicznych, czy zwiazanych z turystyką. Studiuję filologię polską i
          angielską. Najlepsze rozwiązanie to przeglądnąć strony internetowe uczelni,
          popytaj wśród znajomych,na pewno jest ktoś, kto ma podobne zainteresowania do
          Twoich.Powodzenia !
          • Gość: uw Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 21:32
            gospodarka przestrzenna, geologia, - najmniej selekcyjne kierunki na UW.
            No ale ten języczek na conajmniej 70 % z matury to niestety ;) trzeba umnieć.
          • Gość: Marek Do studentki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 10:24
            Studentka, ale ta dziewczyna wyrażnie pisze, że nie zależy jej na nauczeniu
            się czegoś, tylko na "zdobyciu wyższego wykształcenia" jak najłatwiejszym
            kosztem. Takie nastawienie mnie brzydzi. Dziewucha nie ma ŻADNYCH CHĘCI,
            pisze, że chce zdobyć papier bez nauki, więc jej żadnych chęci nie odbieram
            (wbrew temu, co piszesz i mi zarzucasz). Krykuję nastawienie autorki postu,
            chęci ona nie ma żadnych. Wyrażnie pisze, że chce iść do najsłabszej szkoły na
            najprostszy kierunek, żeby się nie uczyć. Czy to są według Ciebie chęci? Wg
            mnie żadne.
    • Gość: ggggg Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 21:51
      Ja tez nie zamierzam tu prawic moralow. Roznie to w zyciu bywa, a poza tym
      dziwnie by bylo, gdyby kazdy mial identyczne aspiracje.

Jesli nie lubisz i nie znasz jezykow to rzeczywiscie lepiej nie idz na
      turystyke czy stosunki miedzynarodowe.

Mowisz, ze chcesz zaczac studia od semestru zimowego. Niewiele uczelni prowadzi
      nabor zimowy, wiec mysle ze nie bedziesz miala duzych dylematow. Ja wiem tylko,
      ze na SGH jest nabor zimowy, ale to studia ekonomiczne, drogie i nie takie
      znowu latwe (chyba). Radze sprawdzic oferte szkol prywatnych. Na UW na pewno
      bys cos znalazla, ale nie w naborze zimowym.

Inzynierskie? To moze inzynieria srodowiska? Nie wiem tylko jak z egzaminami.
      Studia inzynierskie na uczelni prywatnej sa np. w Wyzszej Szkole Dzialalnosci
      Gospodarczej - geodezja i kartografia.

Za latwe uchodza rzeczywiscie pedagogika, marketing i zarzadzanie,
      kosmetologia. A moze politologia na jakiejs prywatnej uczelni?

A tak w ogole to nie jestes za stara. Sama zobaczysz, ze na studiach zaocznych
      sa ludzie starsi od Ciebie.
      • Gość: m. Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 00:57
        Wyzsza Szkola Dzialalnosci Gospodarczej - zdecydowanie najslabsza i osoby,
        ktore znam i tam chodza radza sobie wspaniale, po slabych technikach i liceach
        profilowanych.
        Ale tak wlasciwie po co Ci kierunek na ktorym najlatwiej? Nie masz
        zainteresowan, ktore chcesz rozwijac?
      • Gość: Tawananna* Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.05, 01:33
        > Mowisz, ze chcesz zaczac studia od semestru zimowego. Niewiele uczelni
        prowadzi nabor zimowy, wiec mysle ze nie bedziesz miala duzych dylematow. Ja
        wiem tylko, ze na SGH jest nabor zimowy, ale to studia ekonomiczne, drogie i
        nie takie znowu latwe (chyba).

Semestr zimowy to nie semestr z naborem w zimie, ale pierwszy semestr roku
        akademickiego (od października do ok. stycznia). Drugi semestr (od lutego do
        czerwca) to semestr letni.
        • Gość: gggg Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 14:08
          No tak, mialam na mysli nabor w styczniu. To jest oczywiscie semestr letni.
    • Gość: Richelieu* Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 06.11.05, 01:23
      politologia na UAM, jeśli Beger może to najbardziej przestraszony młotek też
      może. Tobie do młotka hoho kilometrów

a na poważnie. Dla chcących mieć tylko papier są właśnie szkoły prywatne. Za
      wiele nie będą tam od Ciebie wymagać, zorientuj się, która w Twoim regionie
      jest najgorsza, i minimalnym nakładem sił tytuł masz jak w banku.
    • Gość: Richelieu* Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 06.11.05, 01:33
      i jeszcze. Tylko nie idź czasami na geografię, bo Cię matma, geologia,
      kartografia i astronomia zjedzą w pierwszym semetrze i tyle będzie z czesnego
      za semestr. Na gegrę idą często młotki, którym marzą się wycieczki do ciepłych
      krajów, a potem leżą i kwiczą, bo się nie spodziewali.
      Turystyka bez języka. Może przez 3 lata się nauczysz. Znając włoski i hiszpańki
      komunikatywnie i mając licencjata będziesz idealnym kandydatem na sprzedawcę
      wycieczek w b. podróży. Tam wcale nie oczekują bógwijakiego poziomu języka,
      ważne żeby znać któryś z języków krajów śródziemnomorskich, bo niemal wszystkie
      biura mają w ofercie ten region.
      Tylko nie myśl o gegrze, bo z turystyką ma mało wspólnego
      • Gość: Marek Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 10:27
        Richelieu, w 3 lata z takimi chęciami jak obecnie ona się hiszpańskiego i
        włoskiego komunikatywnie nie nauczy na 100%. Widać, że panna chce papier na
        zasadzie "jestem, jaka jestem" czy "jaką mnie, Panie Boże, stworzyłeś, taką
        mnie masz". Kompletna lesserka.
        • Gość: Adi Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.net.autocom.pl 06.11.05, 11:53
          Zgadzam się z Markiem. Wykształcenie wyższe nie jest obowiązkowe.

Już lepiej wybrać jakąś szkołę policealną.
          • Gość: Przyszła studentka Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.acn.waw.pl 07.11.05, 06:28
            policealne wykształcenie mam.Ale to nie daje wyższego wyszt.
            Mnie interesuje dużó kierunków, chciałbym się nauczyć poznac i zdobyć wyższe
            wykszt.
            Nie jetem leserką.
            • Gość: Richelieu* Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 07.11.05, 11:53
              więc rzuć kostką

Pytanie główne, po co chcesz mieć wyższe? Dlatego główne, bo jeśli po to żeby
              się przed znajommi chwalić to najlepiej jakiś mocno prestiżowy hehe kierunek, a
              jeśli dla własnej satysfakcji to idź na turystykę jednak i to nie na AWF a do
              prywaciarza. Kierunek łatwy, ogólny, trochę ekonomii, trochę obsługi klienta,
              gegra turystyczna, nawet żywienie człowieka. Cool i jazzy po prostu. Zaś
              koledzy tak samo cool i jazzy, można na korytarzach powymieniać światłe myśli o
              ulubionym wzorze na tipsach ;)
              • Gość: jk Re: pomóżcie wybrać studia IP: *.acn.waw.pl 07.11.05, 17:20
                musisz przede wszystkim zastanowic sie co chesz w zyciu robic..
                bo jednak studia powinny byc z tym zwiazane /bo jesli nie to po co one?/

co z tego, ze powiem ci, ze jest taka szkola jak wseiz i jest tam calkiem
                fajnie, ze sa tam rozne kierunki-moze ekologia?

a moze wrecz cos na wydziale architektury-np arch krajobrazu?

chcesz to robic???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka