Gość: agibabi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 01:35 Hej! Co sądzicie o tym kierunku? Słyszeliście o nim w ogóle? Czy ktoś z was to studiuje? Jak sobie radzi? Dzięki za odpowiedzi! :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spin_spin_sugar Re: technologia drewna 17.02.06, 18:15 nie sądziłam, że taki kierunek może istnieć, coś związanego z leśnictwem - owszem, ale "technologia drewna"??? ;-} hehhehe swoją drogą też jestem ciekawa co inni powiedzą:) Ci co wiedzą coś o tym;))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: technologia drewna 17.02.06, 18:24 Mam kolegę po sggw, pracuje od dobrych paru lat w Norwegii w zawodzie, a nie jako zbieracz borówek. Ale mimo tego, że specjaliści tej branży są w skali Polski unikatowi, to dość trudno o pracę, jak to zwykle bywa w zawodach kojarzących się dla postronnych z tylko jednym, w tym wypadku z obróbką drewna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: technologia drewna IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.06, 22:10 ja studiuje na sggw, ale na innym kierunku. mam na min 2 znajomych. Im się podoba, chociaż jest ciężko. Na tym kierunku są największe stypendia, a możliwości pracy we wszelakich przemysłach meblawskich. Wejdz na stronkw www.sggw.waw.pl - tam na pewno cos więcej znajdziesz o samym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: technologia drewna 17.02.06, 22:30 Mam znajomego na technologii drewna AR w Poznaniu-ale z pracą nie będzie miał żadnych problemów, bo jego ojciec jest właścicielem firmy robiącej okna drewniane. Kierunek ogólnie ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: technologia drewna IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 23:10 moj brat pare lat temu rozpoczal studia na AR w Poznaniu na technologii drewna (zaoczne). Wyslala go jego firma, bo pilnie potzrebowali specjalistow w tym kierunku. Studiowal tam tylko rok, bo niestety nie dal rady. Z jego opowiesci, wielu jego kolegow i nawet profesorow AR wynikalo, ze kierunek jest cholernie trudny (podobno tam najciezszy). Razem z nim rozpoczelo te studia ok. 300 osób, podczas gdy rownolegle na drugim bylo osob 60, a na ostatnim piatym tylko 8 (słownie: osiem). To sa jego opowiesci, moze troche przesadzone (wiadomo, kazdy chce jakos usprawiedliwic swoje niepowodzenie), niemniej jednak liczba studentow, ktorzy zostali na ostatnim roku mowi chyba sama za siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konhiz Re: technologia drewna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 18:00 Wiesz, jego opowieści wcale nie są takie przesadzone. Ja też tam studiuję :-) Na drugim roku i , uwierzcie wszyscy, jest cholernie ciężko. Ludziom sie wydaje, że to lajcikowy kierunek, a wcale tak nie jest. Sama chemia, fizyka, przedmioty ścisłe. Sześć kolokwiów w tygodniu to norma. Wiele osób zaczyna, jednak, niestety, niewiele kończy. A w czasie semestru brak czasu na coś innego, niż nauka. Niestety, tak jest. Ale na szczęście po tym kierunku jest praca i pracodawcy sami szukają pracowników jeszcze wśród studentów. Ale trzeba przez to wszystko przejść, a im dalej, tym gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtd Re: technologia drewna IP: *.zeork.com.pl 20.02.06, 18:55 Zgadzam się z przedmówcą. Łatwo sie dostać ale ukończyc już znacznie trudniej. To kierunek stricte techniczny( a więc króluja na nim przedmioty ścisłe). Dodatkowo wcale nie łatwiejsze przedmioty specjalistyczne dotyczące obróbki drewna no i ukachany rysunek techniczny... Reasumując-to kierunek dla zapaleńców a nie przypadkowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtd wawa Re: technologia drewna IP: *.sggw.waw.pl 19.05.06, 17:54 jestem na drugim roku tego kierunku. Nie jest bardzo trudno (coprawda 2-3 kartkówki tygodniowo , po kilka kolokwiów w z każdego przedmiotu , projekty, spawozdania, na pierwszym roku rysunki co tydzień) a podobno praca czeka( zobaczymy) nie polecam ludziom bez zmysłu techniczego... ZAMĘCZYCIE SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś