Dodaj do ulubionych

Matma na Uj!!!!!

12.05.06, 12:18
Czesc Wam:) Mam pytanko czy orientujecie sie cos na temat studiowania
matematyki na Uj i od ilu punktów przyjmowali w tamtym roku:)??? Albo np.
matma na Politechnice Krakowskiej albo na agh??? Warto wogole tam isc???
Dzięks z góry:*
Obserwuj wątek
    • justi.ala Re: Matma na Uj!!!!! 12.05.06, 15:16
      Czesc, z tego co pamietam, to w tamtym roku przyjmowali na UJ od 70 pkt(pkt.
      byly oblicznane z algorytmu), a na PK algorytm byl nieco inny i chyba od 45pkt.
      Ja studiuje matme na PK i jestem bardzo zadowolona. Jednakze,przezywa sie maly
      szok na poczatku, poniewaz przeskok jest ogromny. To nie jest juz ta banalna
      matematyka ze szkoly sredniej. Slyszalam, ze na UJ nie jest zbyt fajnie na
      matmie, wogole atmosfera jest sztywna....
      Nie wiem jaka Cie matematyka interesuje,bo na PK od pierwszego roku sa tez
      przedmioty ekonomiczne, gdyz potem mozna wybrac specjalonosci:matematyka w
      finansach i ekonomii lub modelowanie matematyczne.
      PK jest super uczelnia!!!!
      Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
      • Gość: masa Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:00
        a czy na PK w zeszłym roku też byl algorytm jak teraz czyli 0,3( Mp + Mr) ??

z tego by wynikało, że będe sie musiał postarać o choć 150% z obu poziomów za
        rok dokładnie, oj coś czuje że to będzie ciężki, matematyczny roczek ...
        • Gość: justi.ala Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:01
          niestety nie pamietam jaki byl algorytm...
          Wcale nie jest trudno dostac sie na studia, nawet majac sredni wynik z matury.
          Glowa do gory;
          • Gość: masa Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 08:16
            najgorsze jest to, ze sredni to pojecie wzgledne :P

ale jak sadzisz, wystarczy na matme po 70% z Mp i Mr ?
            • Gość: justi.ala Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:50
              mysle,ze powinno Ci starczyc :)
              Wazne jest pozytywne podejscie i wiara w siebie!!!
      • Gość: m. Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:47
        Matma na UJ wcale nie jest sztywna, nie wiem co to za brednie :) Studiuję właśnie matmę na uj i raczej mógłbym powiedzieć, że jest odwrotnie - wymagania są całkiem spore, ale wykładowcy i ludzie miodzio. Zawsze pomocni, mozna z nimi o wszystkim pogadać - z tego co słyszałem, to na polibudzie jest beznadziejnie pod względem podejścia ćwiczeniowcy do studenta :) Na UJ wspaniale - uwierz. I wcale nie jest sztywno, są juwenalia, z moją grupą jest świetnie :)
    • gribek11 Re: Matma na Uj!!!!! 12.05.06, 17:52
      Ja studiowałem pół semestru na uj i się przeniosłem na agh, szok rzeczywiście
      na początku studiowania jest, niemniej polecam obie uczelnie:).
    • Gość: m. UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:58
      Powiem Ci tak - uczyc trzeba się sporo, systematyczność jest wymagana. Przeskok jest spory, raczej przyjęte jest, że wszystko z lo masz w jednym palcu :) Daltego przerób sobie analize chociaż dobrze jak chcesz tu iść :) Jak nie zrobisz, to nic, ale będzie Ci troche trudniej.
      Mam znajomych na PK i AGH, i wiem, że np na PK poziom matematyki jest niższy. Może inaczej - materiału matematycznego jest mniej, gwarantuję Ci, że bez problemu zagnę z matmy kogoś z polibudy. Za to oni mają przewagę taką, że mają tą ekonomię i psychologię czy coś tam. Na AGH jest podobnie co do UJ, tyle, że na inne przedmioty jest położony większy nacisk. Ogólnie rzecz biorąc AGH jest bardziej praktyczne :) Z tego co wiem, to np mają na AGH niższy poziom Topologii (:)) a wyższy analizy. Tak więc wybór należy do Ciebie.
      Jeśli chodzi o atmosferę, to wcale nie jest sztywno. Z ludźmi dogadać się można bez problemu, są mili, ja ze swoją grupą często gdzieś wychodzę :)
      Dodatkowym atutem są np dodatkowe wykłady - tutaj zdecydowanie wygrywa UJ i AGH. Mianowicie działąją wspolnie :) Jest zapraszany np jakiś makler giełdowy z Warszawy na AGH i jesteśmy zapraszani na wykład matematyki finansowej :) Albo Koło Matematyków Studentó UJ (:)) organizuje spotkanie z ciekawymi ludźmi i zapraszają jakiegoś profesora z Korei który aktualnie jest w Polsce i masz wykład po angielsku :)
      jest fajnie, jak lubisz matmę, nie zawiedziesz się. Tylko przygotuj się, że wygląda to całkiem inaczej niż w lo. No i trzeba się uczyć systematycznie :)
    • Gość: fan_goldbacha_;-) Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 22:32
      Witam! Podobnie jak kilka osób wyżej studiuję matematykę na UJ-cie (pozdrawiam
      Łukasza vel gribka :-).
      O ile pamiętam w zeszłym roku wystarczyło około 79 punktów wyliczanych wg
      pewnego algorytmu (możesz go znaleźć na stronie instytutu dotyczącej
      rekrutacji).
      W tym roku zasady rekrutacji uległy delikatnym zmianom. Dwie największe, to:
      1) nie wybierają już wyższego wyniku z matury lub testu tylko musisz się
      wcześniej zdecydować, czy wolisz by wybrano punkty z matury czy testu
      2) limit osób został zwiększony ze 180 do 200 osób (co jest dość zabawne, bo w
      tamtym roku przyjęto 149; plotka głosi, że jest to związane z przenosinami
      instytutu na Kampus UJ-u do nowego budynku).
      Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pytaj. :-)
    • Gość: kasia Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:38
      a jak myślicie więcej możliwości pracy po studiach jest po matmie finansowej czy
      ekonomi,no i nie chodzi mi tutaj o zawód nauczyciela
      • Gość: Cauchy Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:07
        Obstawiałbym że po matematyce finansowej. Ekonomia wydaje mi się miałkim
        kierunkiem typu "żeby mieć papier". Na dodatek ekonomistów jest chyba i tak za
        dużo. :-)

A to że nie chodzi Ci o zawód nauczyciela... hm... wszyscy przychodzą na
        matematykę z myślą o kierunku finansowym. A potem i tak najwięcej osób ląduje
        na nauczycielskim. :-)
    • czeslav19 Re: Matma na Uj!!!!! 14.05.06, 14:50
      a nie wiecie jak z językami obcymi na takich studiach matematycznych, bo to
      przecież też jest teraz ważne.
      • Gość: grzesuav Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.77.classcom.pl 14.05.06, 16:03
        na chyba całym UJ są one od drugiego roku (nie wiem ile godzin, itp.)Test kwalifikacyjny jest na drugim semestrze pierwszego roku.
        • Gość: bijekcjaNwR Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 19:33
          Prawda. UJ nie ma pieniędzy by niepotrzebnie kształcić z języków dużą grupę
          osób, która i tak odpadnie po semestrze/roku. :-)

Choć np. filologia angielska ma pewnie "lengłidż" od początku. :-)
          • Gość: aldnavy Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 19:43
            No z tego co mi wiadomo to na polibudzie i agh też nie ma języków na
            pierwszym roku i to nie tylko na matmie, no a czy jest angielski na pierwszym
            roku anglistyki na UJ?, hmhm polemizowałbym:) pozdro dla przedmówcy
            • Gość: Leibniz Re: Matma na Uj!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:14
              A tutaj pisze, że na filologi angielskiej wszystkie zajęcia mają po angielsku:
              www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=6
              To znaczy, że jednak coś z językiem angielskim tam mają wspólnego. ;-) :-P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka