Gość: gość IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.06, 01:08 Jak myslicie warto studiowac np technologie chemiczna badz inzynierie chem. ? Znacie moze ludzi pracujacych w podobnych zawodach. Ktos studiuje to ? jak myslicie czy to strata czasu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kejt Re: kierunki chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 11:43 podobno technologia chemiczna to świetny kierunek. Gdybym nie była troche na bakier z chemią to na pewno bym na to poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: kierunki chemiczne IP: *.ub.univie.ac.at 16.06.06, 12:42 podbijam tez mnie to ciekawi i bylabym wdzieczna gdyby sie ktos jeszcze wypowiedzial np. jakis absolwent;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kierunki chemiczne IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.06.06, 23:55 Naprawdę nikt nic z tego nie studiuje ? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gung_ho Re: kierunki chemiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 12:31 Polecam przejrzenie programu studiów, na przykład tutaj: www.polsl.pl. Jestem w trakcie drugiej sesji na technologii. Jeżeli macie pytania o pierwszy rok, to zapraszam :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kierunki chemiczne IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.06, 15:12 Napisz coś więcej :) wiesz z programu studiów to maturzysta niewiele sie dowie tak szczerze mowiac. Zawsze lepiej zapytac studenta ;] Odpowiedz Link Zgłoś
swidrygajlov Re: kierunki chemiczne 17.06.06, 19:35 1. Inżynieria chemiczna i technologia chemiczna niby podobnie brzmią, ale tym samym nie są. Ogólnie to są to dwa różne kierunki i warto się zastanowić co jest dla danej osoby bardziej odpowiednie. Na inżynierii chemicznej ogólnie będziecie się zajmować szeregiem procesów i zjawisk często wykorzystywanych w produkcji, ale nie tylko. Moim zdaniem są to najbardziej inżynieryjne studia jakie mogą być. Mało teorii dużo myślenia i zdrowego rozsądku. Natomiast, na technologii chemicznej dużo więcej uczenia się. Niekoniecznie rzeczy potrzebnych. Chemia na tym kierunku w odrożnieniu od inżynierii chemicznej jest podstawą. Jeśli chemia w szkole jest dla was trudna i nieprzyjemna, to technologia chemiczna nie jest kierunkiem dla was. Jeśli nauka chemii przychodzi wam z oporami to studia będą męką. Choć cuda sie zdarzają. 2. Sam jako student technologii chemicznej mogę powiedzieć, że te studia rozwijają. Poza teorią, która jest podstawą, uczą nas praktyki i podejścia technologicznego do problemów chemicznych i produkcyjnych. Pracę znaleźć podobno nie jest bardzo trudno, ale też sam nie mam jeszcze doświadczeń w tej dziedzinie. Część ludzi pracuje w przemyśle ( tworzywa sztuczne, farmaceutyki, przemysł petrochemiczny, spożywczy, kosmetyki). Można też pracować w laboratoriach analitycznych, jako rep ( w ostateczności). Wiem, że niektórzy pracują w komputerach choć nie jest to bezpośrednio związane z kierunkiem studiów, można nawet takie zainteresowania na tym kierumku rozwijać. 3. No i wszystko pięknie i brzmi ładnie, ale na początku tych studiów jest straszny odsiew. Tzn. łatwo się na nie dostać, ale już nie tak łatwo utrzymać. Dwa pierwsze lata to jest udręka nawet dla średnio zdolnych uczniów. Dalej juz z górki. ( choć to cecha więkoszości kierunków na Politechnikach). pozdrawiam p.s. Choć matmy można sie nauczyć od zera to nie dla wszystkich jest to takie łatwe więc warto wziąć taką drobnostkę pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kierunki chemiczne IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.06, 21:50 Wielkie dzieki swidrygajlov. Co do chemii to musze powiedziec ze to moj ulubiony przedmiot, w sumie sam sie musialem uczyc do rozsz matury bo bylem w mat-inf, takze majcy sie raczej tak bardzo nie obawiam. Interesuje mnie natomiast fizyka z ktorej jestem dno... I wlasnie tu moje pytanie jak tam fizyka na technologii ? I czy po technologii też ma sie tytul inzyniera czy tylko magistra ? A i jak sie rozni technologia od inzynierii jesli chodzi o majce i fizyke ? na inzynierii w bardziej poszerzonym zakresie sie bierze czy tak samo jak na tech. ? Chodzi o to ze o ile chemie uwielbiam to fizyki nienawidze takze na inzynierie chyba nie powininem sie pchac mam racje ? Tnx i pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
swidrygajlov Re: kierunki chemiczne 18.06.06, 00:50 1. Kończąc technologię chemiczną masz tytuł mgr inż. Oczywiście po obronie pracy dyplomowej. Choć chyba można w jakiś cudowny sposób zrobić inż., ale wtedy studia są krótsze o rok. 2. Jeśli chodzi o fizykę i matematykę na inżynierii chemicznej to szczerze mówiąc nie wiem. Obstawiałbym, że minimum 2 semestry z jednego i drugiego. A maks to 3. Widzisz, nauki podstawowe na takim kierunku są jedynie narzędziem, które ma Ci pomóc w pojęciu bardziej złożonych zagadnień. Bez matematyki i fizyki ani inżynieria chemiczna, ani chemia rozwijać by się nie mogły. A ta znienawidzona fizyka będzie się przewijała w innych przedmiotach np. na technologii chemicznej masz rok chemii fizycznej i jak sama nazwa wskazuje chemii tam tyle samo co fizyki a nawet mniej. A jeśli chodzi o inżynierię procesową to pewnie fizyka formalnie ma tam większe znaczenie z uwagi na to, że zajmują się procesami( przepływy, rektyfikacje, zwliżanie, suszenie, wirowanie, wymiana ciepła i są to procesy fizyczne). Choć z drugiej strony podejście w inż procesowej do tych zagadnień dla fizyków z pewnością byłoby oburzające. Moja wiedza jednak o inżynierii procesowej ogranicza się do semestru wykładu, ćwiczeń i jeszcze laboratorium. Nie jest zbyt duża. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: kierunki chemiczne IP: *.opticom.pl 18.06.06, 01:53 Co do fizyki to moge wyrazic swoja opinie, bo wlasnie jestem w trakcie przygotowan do wtorkowego egzaminu, a moj kierunek zostal juz wyzej wymieniony. Wiec.... bedziesz musial ( gosc oczywiscie ) sie do tego przekonac. Nie liczylbym specjalnie, ze bedzie to potraktowane w sposob ulgowo, bo na przyszlych latach, jak juz zostalo wspomniane, ta wiedza jest wykorzystywana. Mowiac krotko jezeli czujesz, ze to jest to , co lubisz ( mowie o kierunku chemicznym ), a zarazem Ci wczesniej szlo dosc dobrze, jak rowniez masz ambicje to moge tylko polecic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kierunki chemiczne IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.06.06, 01:12 Skoro mówiłes ze jest przesiew to spytam z ciekawosci. Ile zostalo po roku osob z poczatkowej liczby studentow ;] ? Odpowiedz Link Zgłoś
swidrygajlov Re: kierunki chemiczne 18.06.06, 01:37 Wydaje mi się, że było to około połowy. Ale to było jakiś czas temu i ogólnie mogę się mylić. Liczba koło 50 osób. To przesadzam, jakaś 1/3. A zresztą. Jak się chcesz uczyć i masz do tego poważne podejście to raczej się ostaniesz. Na technolgię chemiczną naprawdę jest się piekielnie łatwo dostać (przynajmniej łatwo było). A głownie odpadają Ci, którzy znaleźli się na tech. przez przypadek lub pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieweczka_z_laseczka Re: kierunki chemiczne 18.06.06, 09:36 słuchajcie,ja mam taki problem:biotechnologia czy technologia chemiczna? chodzi mi o perspektywy i warunki pózniejszego zatrudnienia,dodam jeszcze,ze nie mam w planach wyjazdu za granice.z góry dziekuje za kazda odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kierunki chemiczne IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.06.06, 17:00 Podobno biotechnologia to jeden z przyszłosciowych kierunkow, ale jak to bedzie to nikt nie wie, poza tym na dzien dzisiejszy chyba nie ma roboty dla biotechnologow bo ta branza dopiero sie zaczyna rozwijac w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kierunki chemiczne IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.06.06, 17:04 A jeszcze dodam, że biotech. jest ostatnio dosyć modny także trudno sie dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: kierunki chemiczne IP: *.bstnma.east.verizon.net 18.06.06, 20:55 Sama konczylam biologie, ze specjalnoscia biologia molekularna dosc dawno temu. Pracuje w zawodzie. Polecalabym technologiem chemiczna, chemie anizeli biotechnologie. Zanam sporo chemikow, ktorzy na etapie robienia doktoratu zaczynali zajmowac sie biochemia/biologia molekularna/biotechnologia. Sa naprawde swietni! Bedziesz cenniejszym nabytkiem dla firm farmaceutycznych, anizeli biotechnolog! Doskonale pradzisz sobie w pracy naukowej w dziedzinie biochemii/genetyki/biologii molekularnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kierunki chemiczne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.09.06, 18:09 Hey, mozesz cos wiecej o tym powiedziec, pracuja Ci chemicy Twoi w polsce czy za granica.Ja wlasnie nalezy do takich, poprzez chemie wszedlem w biochemie i mikrobiologie, ale u nas tak rozowo nie wyglada, znam tylko pojedynczych chemikow ktorym sie udalo dostac w miare ciekawa prace. Za to widze najwieksze szanse na prace w analityce tez biologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi Re: kierunki chemiczne IP: *.dwtele.pl 03.08.06, 23:01 wachalam sie po miedzy tech chemiczna a budownictwem.. na budownictwo wogole myslalm ze sie nie dostane bo w zeszlym roku mi z 5 czy 10 pkt zabraklo no i nie skladalam wogole papierow czego teraz zaluje. dostalam sie na tech chemiczna lubie chemie fajny i ciekawy kierunek ale wiem ze po budownictwie latwiej znalezc prace i mozna calkime niezle zarabiac. idac na studia zrezygnowalam z innego kierunku(czyli rok stracony).czyli zaczynam tech chcemiczna ale mysle zeby pozniej od 4 roku robic 2 kierunek budownicto. teraz jestem strasznie zla bo niedosc ze zrezygnowalam z innych studiow(ani troche nie zaluje) to teraz zle wybralam. powiedzcie czy ciezko jest na 4 roku robic dwa kierunki??decyduje sie wogole ktos na to?? i czy wogole warto zaczynac pozniej ten drugi kierunek/ teraz sobie tez uswiadomilam ze bardziej by mnie intersowala praca z projektowaniem po budownictwie ostatnio duzo sie dowiedzialam o tym kierunku i jeszcze nacisk rodzicow.. no i nie wiem co robic doradzcie cos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Re: kierunki chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:35 Czy chcac się ubiegać na kierunki chemiczne na politechnice, trzeba zdawać matme rozszerzoną? W informat. podaja, ze jesli nie zdaje się, ma się 0 pkt. Czy jest szansa dostać się tylko z podstawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venus Re: kierunki chemiczne IP: 80.54.200.* 06.09.06, 09:14 Ja zaczynam od października biotechnologię na polibudzie.Też zastanawiam się nad technologią chemiczną,bo można przenieść się po pół roku. A matematyki nie tzreba zdawać rozszerzonej,tylko że ma się mniejsze szanse.Ale jeżeli zdajesz chemię to i bez matmy można się dostać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Re: kierunki chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:33 tzn, że w ogóle nie trzeba jej zdawać na maturze, mimo, że jest podana w warunkach rekrutacji? A można wiedzieć na jaką polib. zostałaś przyjęta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venus Re: kierunki chemiczne IP: 80.54.200.* 06.09.06, 14:20 Ja idę na polibudę wrocławska. Możesz nie zdawać matmy,ale jeżeli ją zdasz razem z chemią to masz większe szanse.Chodź w tym roku spokojnie dostawali się Ci,którzy zdawali matmę lub chemię.Co będzie za rok nigdy nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Re: kierunki chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 09:46 Czy mając ocenę dobrą z matematyki i fizyki, mozna sobie poradzić na tym kierunku? Czy rzeczywiście jest tak trudno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: kierunki chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:15 Wszystko zależy od tego gdzie chcesz studiować. Na polibudzie matma i fizyka to podstawa na pierwszym roku. U mnie - Uni. Wroc. matma i fiza były dosyć łatwe, co nie zmienia faktu, że egzamin z fizyki w pierwszym terminie zdało tylko 30-40% roku... Tam gdzie ja studiuję, na pierwszym roku podstawa to jednak chemia. Poza tym, oceny i umiejętności z lo nijak się mają, do tego, czego będzie się od Ciebie wymagać na studiach. Co do trudności - jeżeli to lubisz i czujesz, to na pewno nie będzie trudny. Jeżeli idziesz na chemię przypadkowo, to będziesz się męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: kierunki chemiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:59 Największym problemem na biotechnologii i tak jest biologia na pierwszym semestrze, a właściwie osławiony już test na egzaminie(za "moich czasów" oblewała go 1/3 czyli jakieś 100 osób). Chodzi o to, że zdanie Biologii I jest konieczne, żeby na drugim semestrze móc zapisać się na Biologię II i laboratorium z BI. Można zrobić kurs powtórkowy z BI na drugim semestrze, ale egzamin zdają już jednostki. Reszta może co najwyżej przenieść się na inne kierunki. Poza tym jest całkiem sympatycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś