Dodaj do ulubionych

kilka pytań do studentów AM w Wawie

27.07.06, 12:17
Właśnie zostałam przyjęta na farmację w Wawie w związku z czym mam kilka
pytań: w liceum uczyłam się łaciny i chciałabym uzyskać zwolnienie z łaciny
na studiach, powinnam się chyba zgłosić do Studium Języków Obcych AM ale
niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji gdzie ono się znajduje. I
jeszcze jedno pytanie: na stronie wydziału są dostępne plany lekcji z
zeszłych lat i wynika z nich że WF i angielski są tylko na I roku- czy to
prawda czy to ja źle przeczytałam. Z góry dziękuje za każdą pomoc :)
Obserwuj wątek
    • chemiczka_olka Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 27.07.06, 15:41
      Gratuluję!!!
      • asiek_farm Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 27.07.06, 16:23
        Dzięki- a jak Tobie poszło? Mój kumpel zdawał na farmację i analitykę i
        niestety na żadne się nie dostał, przejrzałam listę i kompletnie nikogo nie
        znam. Do tego te wszystkie formalności, kręćka można dostać ;)
    • agakoziorowska Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 27.07.06, 19:42
      po pierwsze gratulacje :) po drugie łacine zdazysz załatwic pozniej, jak juz sie
      rok zacznie:) ale jak bardzo chcesz teraz (ryzykujesz latanie bez sensu bo sa
      wakacje-np.dziekanat zdaje sie nie pracuje w sierpniu) to Studium jezykow obcych
      znajduje sie mniej wiecej w tym samym miejscu gdzie dział spraw bytowych-w
      budynku na ul.Ks.Trojdena (chyba pietro 6 o ile dobrze pamietam), nie jestem
      pewna czy cokolowiek zalatwisz zanim nie bedzie list itd.-bez stresu:), wf jest
      tylko jeden rok, ang.chyba teraz tez (ja mialam dwa lata na farm.przemyslowej
      ale prawde mowiac nie mialo to wiekszego sensu), formalnosci nie ma tak
      duzo-przyzwyczaisz sie:) Bedziesz zadowolona-wszystkich poznasz pozniej (nie ma
      nas na roku nigdy za wiele). Pozdrawiam
      • tom3012 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 28.07.06, 19:07
        Witam też się dostałem na AMWA na Farmację i właśnie niedawno składałem już tam
        papiery. Łaciny w LO nie miałem i chyba będzie bieda hehe
        • asiek_farm Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 29.07.06, 18:52
          tom3012 gratuluję :) A na łacinie nie będzie tak strasznie: pewnie będą
          deklinacje itp.- da się przeżyć. Chcę się zwolnić bo i po co przerabiać drugi
          raz to samo no i poza tym troszkę więcej czasu na inne przedmioty będzie. A
          nauki na farmacji nie zabraknie... Nie wiem jak po tak długich wakacjach wezmę
          się do roboty ;)
        • agakoziorowska Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 29.07.06, 19:41
          gratuluje tom! witamy w Warszawie:) łacina nie bedzie taka straszna:)
      • asiek_farm Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 29.07.06, 18:48
        Wielkie dzięki za pomoc- jak składałam dokumenty na AM to musiałam wypełnić
        kartkę o językach- jak mi poszedł ang na maturze no i czy miałam łacinę, przy
        łacinie było napisane zeby do 22 września okazać świadectwo w studium języków
        obcych, czyli jeszcze przed rozpoczęciem roku. Jestem już po badaniu lekarskim
        i jak będę zawozić zaświadczenie to przy okazji chciałabym okazać już to
        świadectwo i mieć wszystko z głowy :)
        Mam jeszcze jedno ważne pytanie: jak podobała Ci się farmacja przemysłowa,
        szczerze mówiąc też o tym myślałam bo jakoś nie wyobrażam sobie pracy w aptece.
        Czy było ciężko/ strasznie/ nudno ?
        A tak w ogóle to z tego WF-u to się cieszę, jeszcze jakaś siłownia to może być,
        ale koszykówka i siatkówka odpada- przynajmniej dla mnie ;)
        • agakoziorowska Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 29.07.06, 19:40
          a to teraz takie kwiatki z łaciną - u nas było inaczej...no tak wtedy najlepiej
          zlatwic wszystko naraz (to moze jeszcze te szczepionke na zoltaczke i
          przychodnie sobie załatw- na Oczki na przykład-musisz sie tam zapisac i zanim
          przesla dokumenty to akurat bedzie wrzesien:)-tak podpowiadam ale nie wiem kiedy
          i czy wam daja skierowania na te szczepionke..sie jak widze pozmienialo). W-f to
          sciema-basen lub silownia lub jakies zajecia w stylu hokeja na sali. Ogolnie nic
          ciekawego, a siłownia jest lepiej wyposazona w akademiku...rok da sie przezyc:)
          Przemysłowa była super fajna ale i mysle ze duzo sie teraz nie
          zmienila..dlaczego fajna? bo mielismy labe caly 4 i 5 rok:) i fajni ludzie byli
          (w wiekszosci faceci co b.dobrze wpływało na atmosfere grup-za duzo dziewczyn=za
          wielkie przejmowanie sie i klotnie):) a w aptece i tak mozesz pracowac po kazdym
          kierunku. Prawde mowiac zeby mnie to do pracy w przemysle przygotowalo to watpie
          (po praktykach zwłaszcza) ale polecam bo milo sie troszke pobyczyc po trzech
          latach roboty (chociaz teraz słyszałm o ciekawym kierunku zwiazanym z badaniami
          klinicznymi , ale juz sie tak dobrze nie orientuje takze trzeba młodszych spytac:))
          • tom3012 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 30.07.06, 13:49
            dziękuje dziękuje:)Gratulacje też dla Asi. Więc podbijam Warszawe... musze
            jeszcze wysłac im te zaswiadczenie lekarskie. Ogólnie to jak składałem papiety
            to mi się bardzo podobało, główny budynek bardzo ładny i nowoczesny, a na
            wydziale Farmaceutycznym to tak dawało chemią hehe. 20-30 min do Warszawy
            Zachodniej PKP:). Tylko gdzie tu mieszkac? o Akademik będzie bardzo
            ciężko...musze coś wynając cos w rodzaju stancji. Właściwie to o co chodzi ze
            szczepieniami, przy zdawaniu dokumentów to dali mi kartkę z wykazem
            szczepien.....a czy można je wykonac w swojej pobliskiej przychodni???? a co do
            W-F to fajnie będzie jak jest basen i siłownia....w moim prowincjonalnym LO
            gralismy ciągle w kosza i nic więcej nie było.
            • agakoziorowska Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 30.07.06, 18:00
              hmm przejdz sie na Banacha i na Trojdena i na Oczki na medycyne i zostaw/zbierz
              ogłoszenia/ zawsze tego pelno a propos mieszkan/wspołlokatorow itd. a poza tym
              zostaja ogłoszenia w necie (o wynajem) i znajomi znajomych:) siłownia i basen
              tylko z nazwy wyglądaja dobrze. szczyt możliwości to to nie jest ...ja tam
              wolałam kosza na mojej nowiutkiej, przestronnej, ciepłej sali w LO. Ale jak juz
              pisałam da sie przezyc- nie jest tak zle:) a szczepienia..hmm my nie
              dostawalismy żadnej listy...jeśli za darmo dadza Ci te szczepionki w Twojej
              przychodni to zaden problem,w wiekszosci i tak musisz tylko zaswiadczenie czy
              karte zdrowia z przychodni zalatwic zeby pokazac ze juz je miales :) Kwestia
              dotyczy głownie bezpłatnych szczepien na zoltaczke i proby tuberkulinowej jesli
              nie mieliscie w liceum, zeby zechcieli je wykonac w Twojej przychodni (dawniej
              pewna niezbyt miła w dziale jakims tam-obecnie urzęduje w nowowybudowanym
              budynku przy Trojdena obok wieżowca musiała wypisac skierowanie i wtedy w
              naszych przychodniach studenckich robili to za darmo). No to tyle porad
              technicznych. Poza tym wierzcie mi ze sie wszystko samo ułoży:)
              • keramyl Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 06.08.06, 21:32
                Nie przejmujcie się tymi szczepieniami i próbą tuberkulinową! Wszystko się
                załatwia w pierwszym semestrze i to żaden problem. Szczepionki są darmowe,
                zarejestrować się możesz na ul.Oczki ale nie musisz. Studentom farmacji
                przysługują darmowe szczepienia i można je wykonać we własnej przychodni.
                • tom3012 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 09.08.06, 17:19
                  od kiedy tak naprawde mam martwic ksiązkami?????? jest jakaś lista książek????
                  • agakoziorowska Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 10.08.06, 21:26
                    spokojnie:):) zdazysz i jeszcze patrzec nie bedziesz mogl:) wypozyczyc w
                    bibliotece AM mozesz dopiero po szkoleniu bibliotecznym- z praktyki rada: idz na
                    pierwszy mozliwy termin tego szkolenia bo od razu dostajesz karte bibliot. i
                    wtedy ksiazki jeszcze sa-podstawa jest chemia nieorgniczna (w miare nowe
                    wydanie). Bez niej ani rusz!!! a reszta bym sie nie przejmowała...jakies
                    parazyty były chyba cos mi sie obija ... a i cwiczenia z matmy sie przydaja
                    (taka mała czerwona ksiazeczka). Przygotuj sie raczej na kserowanie tzw.
                    materiałów i wykładów. Jestem przykładem człowieka który nie kupił zadnej
                    ksiazki na tych studiach (oprocz farmy bo to jednak nasza biblia) i zdawał na
                    5:)-wazniejsze miałam zawsze z biblioteki, po pierwszym roku jak znasz kogos z
                    roku wyzej to sie po prostu umawiasz na odbior:)
                    • farmokon34 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 12.08.06, 14:23
                      Książki na pierwszym roku na am w wawie możesz wypożyczyć dopiero po
                      przeszkoleniu bibliotecznym. Terminy tego przeszkolenia są zawsze podane do
                      wiadomości. Należy się modlić żeby należeć do grup, które to przeszkolenie mają
                      pierwsze, bo podręczniki szybko się kończą. Najważniejsza jest "Furmanowa"
                      czyli podręcznik "Botaniki Farmaceutycznej" oraz "Lipiec i Szmal" podręcznik do
                      chemii analitycznej(oczywiście to nazwy sloganowe tych książek).Te dwie sa
                      najważniejsze i trudne do zdobycia w księgarniach, bo ich już nie drukują.
                      Należy więc, gdy się nie dostanie ich w bibliotece, od starszych lat kupić
                      kserówki tych książek. Na kolejne lata, jak mówi koleżanka, należy postarać się
                      przepisywać podręczniki od starszych lat.
                      • tom3012 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 12.08.06, 17:26
                        dzięki Wam , to się będe starał
                        • malpunia123 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 17.08.06, 10:23
                          heja!!! ja też dostałam się na farme do wawy , cieszę się z tego bardzo chociaż
                          trochę mam jednak stracha, poza tym jeszcze nie wiem co z mieszkaniem,
                          słyszałam ,że wszyscy dostają akademik a tu ktoś pisze ,że z tym strasznie
                          ciężko. Akademia też jest bardzo fajna z wyglądu i ogólnie jestem szczęśliwa.
                          Do zobaczenia 25 września!( kiedy składałam dokumenty to powiedzieli ,że rok
                          zaczyna się właśnie wtedy ,troche to dziwne ale cóż :) )pozdrawiam!!!!
                          • asiek_farm Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 17.08.06, 10:35
                            Rzeczywiście dziwny termin rozpoczęcia zajęć ale cóż. Nowy budynek AM jest
                            swietny i robi dobre wrażenie w odróżnieniu od np. sypiącej się PW ;) Jak na
                            razie w ogóle nie byłam na Wydziale Farmaceutycznym- popatrzyłam sobie tylko z
                            zewnątrz- ktoś może był? Jakie wrażenia?
                          • majeczkaa87 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 18.08.06, 22:07
                            ehh a ja tam skladam podanie, a jak nie dostane to dopiero bede szukac mieszkanka :/
                            • farmokon34 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 19.08.06, 15:30
                              Witam was wszystkich na naszym warszawskim wydziale farmaceutycznym, ale nie
                              zachwycajcie się bardzo nowym budynkiem rektoratu, bo tam co najwyżej będziecie
                              mieć tylko zajęcia z języków na 1. roku. Na naszym wydziale, sami się
                              przekonacie,nie jest tak pięknie. Sale laboratoryjne mają tak nieszczelne okna,
                              że kiedy przychodzą chłodne wietrzne dni, każdy "boi się", żeby go nie wywiało i
                              nie zamarznąć.:))) W środku nie jest tak pięknie jak w rektoracie, ale kocham tą
                              uczelnię, będzie co wspominać dzieciom:)) Podobno nasz budynek, kiedyś był
                              najnowocześniejszym budynkiem w Polsce i wycieczki z całej Polski przyjeżdżały
                              żeby podziwiać to dzieło architektury.
                              • majeczkaa87 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 19.08.06, 19:54
                                farmokon34 napisał:

Na naszym wydziale, sami się
                                > przekonacie,nie jest tak pięknie. Sale laboratoryjne mają tak nieszczelne okna,
                                > że kiedy przychodzą chłodne wietrzne dni, każdy "boi się", żeby go nie wywiało
                                > i
                                > nie zamarznąć.:))) W środku nie jest tak pięknie jak w rektoracie, ale kocham t
                                > ą
                                > uczelnię, będzie co wspominać dzieciom:))

heh.. w koncu szkola to nie tylko budynek, najwazniejszy jest klimat, a on moze zrekompensowac wiele :D heh.. a jak nas kiedys wywieje z jakiejs laborki to moze nas za to przywieje w jakies ciekawsze miejsce ;)
                                • rkkrakow Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 20.08.06, 10:19
                                  o tak nasz nowoczesny wydział:) pamietam jak z organow nas zwolnili bo bylo za
                                  zimno:)- mimo otwarcia suszarek ktore troszke grzaly powietrze. Te nowoczesne
                                  budynki to nie dla nas farmaceuci - my sie szkolimy w przetrwaniu:):) ale fajnie
                                  jest mimo tego.
                                • rkkrakow Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 20.08.06, 10:21
                                  a do wczesnijeszego zaczynania roku to sie przyzwyczajcei -jesli 1 pazdziernika
                                  wypada w piatek albo w sobote to przeciez nie bedziemy zaczynac w poniedzialek
                                  po tej pieknej dacie tylko w poniedzialek PRZED-zeby nie tracic czasu i
                                  wczesniej rozpoczac wkuwanie:):) to norma
                                  • malpunia123 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 22.08.06, 17:35
                                    co do tego rozpoczęcia roku akademickiego to wstrzymałabym się z tym
                                    optymizmem :) bo kiedy składałam dokumenty facecik powiedział że zajęci
                                    zaczynają się 25 września...no niestety . pozdrwiam i do zobaczenia drodzy
                                    studenci!!!
                                    • farmokon34 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 22.08.06, 18:59
                                      Na warszawskiej am zawsze odkąd studiuję zaczyna się z początkiem tygodnia
                                      mającego w sobie 1 pażdziernik (w tym roku to 25.09). Zaczyna się wcześniej ale
                                      mamy np. wcześniej przerwę na Boże Narodzenie.
                                      Zimą na wydziale potrafi być zimno. Ja w tym roku zimą ogrzewałem się przy
                                      kolbce podgrzewanej czaszą grzewczą:)) a mój brat kwasem siarkowym
                                      rozcieńczanym wodą (proces egzotermiczny).
    • kwak44 Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 23.08.06, 10:18
      hej, ja też zaczynam farmację w tym roku na AM wawa. mam kilka pytan - Czy
      zajęcia odbywaja sie w jednym miejscu czy sa porozrzucane po całym mieście?
      (przynajmniej na I roku), czy da się jakoś przetrwać matme i fizę?
      • agakoziorowska Re: kilka pytań do studentów AM w Wawie 23.08.06, 19:36
        spoko-da sie przezyc i matme i fizyke:) zajecia sa na 1 roku chyba tylko na
        Banacha lub na Trojdena -łacina, jezyki obce (nowy budynek rektoratu). A i w-f
        poza uczelnia. Anatomia jest na Oczki,niedaleko naszej głownej biblioteki,
        fizjologia czy farmakologia na UW ale to u nas było na dalszych latach, nie wiem
        jak teraz. Generalnie sie nie najezdzisz:)
      • asiek_farm jest już przewodnik dydaktyczny!!! 24.08.06, 22:57
        Pod poniższym linkiem znajduje się przewodnik dydaktyczny dla I roku farmacji-
        miłej lektury :) :
        www.am.edu.pl/wydzialy/wf/pliki/przewodnik_2006-2007_farmacja.pdf
        A tak w ogole czy ktoś już dostał listem poleconym potwierdzenie przyjęcia na
        studia??? Bo zaczynam się już trochę denerwować- na stronce z wynikami przy
        każdym kierunku jest już informacja o zakończeniu rekrutacji tylko przy
        farmacji i analityce wciąż nic??? Może ktoś coś wie?
        • kwak44 Re: jest już przewodnik dydaktyczny!!! 26.08.06, 14:43
          ja dostałam tylko list "powitalny" od samorządu studentów AM, wraz z ulotką
          reklamującą podręczniki i obozy integracyjne
          • tom3012 Re: jest już przewodnik dydaktyczny!!! 28.08.06, 18:14
            1) jakie książki polecacie na I rok studiów, które są konieczne ???
            2) co to są skrypty i gdzie je można kupic ???
            3)gdzie mozna z kombinowac giełde pytan???albo od kogo??

• kwak44 Re: jest już przewodnik dydaktyczny!!! 29.08.06, 17:10
              dołączam sie do tych pytań, a dodatkowo:
              -jakie książki można wypożyczyć w bilb a jakie trzeba kupić?
              • farmokon34 Re: jest już przewodnik dydaktyczny!!! 29.08.06, 17:50
                Zawsze wszystko było napisane w przewodniku dydaktycznym, więc zacznijcie go
                czytać, w końcu zdaliście maturę.
                • agakoziorowska Re: jest już przewodnik dydaktyczny!!! 29.08.06, 19:08
                  dokładnie, za duzo tych samych pytan...i ogolnie za duzo stresu. sie dowiecie
                  jak juz zaczniecie-spokojnie. przewodnik trzeba potraktowac z przymruzeniem oka,
                  zaczniecie przedmiot i wszystko wam powiedza sami-nikt nie bedzie przed wami
                  takich rzeczy ukrywal. od takich pytan jest asystent itd. sam wam doniesie
                  materialy i inne takie. poza tym poznacie ludzi z wyzszych lat i oni sami wam
                  beda chcieli ksiazki i skrypty i wyklady i cala reszte odsprzedac, ogłoszenia
                  pewnie juz na uczelni wisza i bedzie ich wiecej.luzik. studiowanie nie znaczy ze
                  was rzuca na uczelnie i tak zostawia :) ja rozumiem ze chcecie wszystko od razu
                  ale sie nie da-do egzaminu tez sie teraz nie zaczniecie uczyc. Tylko spokoj i
                  opanowanie was uratuje. Farmaceuta sie nie spieszy:) Pozdrawiam
                  • asiek_farm życie studenckie w wawie ;) 29.08.06, 21:09
                    A teraz pytanie z innej beczki: jak wygląda życie studenckie na farmacji- czy
                    jest w ogóle czas na jakieś imprezy no i jakie miejsca szczególnie polecacie???
                    • agakoziorowska Re: życie studenckie w wawie ;) 30.08.06, 20:03
                      jest,jest:) moze nie tak znowu duzo i kiepsko z juwenaliami bo akurat zawsze w
                      tym czasie u nas jest sesja, ale poza tym jest ok:):)-polecam prywatki,
                      akademiki, Kwadrans i Park (teraz moze z Parkiem troszke gorzej). Aha nie
                      polecam Medyka. Na piwo popoludniu tak, na impreze jakos niekoniecznie...
                    • keramyl Re: życie studenckie w wawie ;) 01.09.06, 14:10
                      Życie towarzyskie można samemu rozwinąć, jednak trzeba natrafić na właściwych
                      ludzi lub popracować nad nimi. Dużo ułatwia życie w akademiku, ale można wpaść w
                      pułapkę, że więcej czasu się spędza ze znajomymi z akademika niż z grupy. Dobre
                      są prywatki, wyjście do Hybryd a w dzień po zajęciach wypad na Pola Mokotowskie
                      lub ostatecznie do Medyka. Aby się dobrze bawić trzeba wrzucić na luz i nie
                      przejmować za bardzo nauką. Z nią na pierwszym roku myślę, że nie ma żadnego
                      problemu.
                      Aha! Z tą gadką, że po trzecim roku i rok po roku będzie łatwiej to bujda. Nie
                      ma zatem co się nią przejmować. Nowym nabytkom akademii gratuluję i życzę
                      sukcesów i jak najlepszej zabawy w pierwszych miesiącach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka