sloo1 23.08.06, 17:55 sysyematycznie codziennie jak w liceum inaczej?? czy ciezko jest sie przestawic na inny tauczania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gienio Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.astral.lodz.pl 23.08.06, 18:15 na studiach sie studiuje a nie sie uczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aizuz Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 18:21 właśnie! a tak na serio to trzeba się uczyć dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 18:30 dla siebie czasami warto zawalczyc o średnią ze wzgledu np na stypendium asle najwazniejsze to uczyć sie dla siebie tego co cie interesuje,sam musisz sobie wszysyko planowac ,a najlepiej sobie radzą ludzie którzy na studiach mieli średnią3,5-4,0:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: 62.233.189.* / *.devs.futuro.pl 23.08.06, 18:37 Popieram poprzedników;)uczysz sie dla siebie tego co cie interesuje:)fakt ze czasem trzeba sie zmusic do rzeczy mniej przyjemnych ktore malo beda miały wspolnego z Twoim zawodem np.mnie na fizjoterapii meczyła na 1 roku socjologia :/ ale egzamin byl wiec nie ma bata nauczyc sie na to zbawienne 3 trzeba bylo:)a ogólnie jest luzik juz nikt nie traktuje Cie jak szczeniaka, chcesz cos osiagnac,dostac stypendium itp to sie uczysz nie chcesz to nie ale jesli masz farta to tez gladko przebrniesz to juz zalezy od kierunku:)czasem naprawde trzeba przyusiasc zwłaszcza gdy sa jakies projekty,konspekty prace zal! Na studiach jest fajno nie to co LO :) Odpowiedz Link Zgłoś
rangersss Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? 23.08.06, 18:45 Generalnie na studiach uczy sie 2 razy do roku :) Chyba, ze ma ktos sesje ciagla.. Wtedy raz :P Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek1 Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? 23.08.06, 19:06 Jest dużo łatwiej - masz w większości przedmioty, które Cię interesują, więcej czasu, dłuższe wakacje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:17 zalezy od kierunku i ludzi mozesz się uczyć 2 razy w roku przedkazda sesją;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhuru a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:45 A jak się uczyć studiując historię? Z ćwiczeń na ćwiczenia czy jednorazowo 100 stron do kolokwium? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 02:08 Moja nauczycielka mówiła, że tylko przed egzaminami. Ale 100 stron...hmm tyle to bywało w liceum, skłaniał bym się raczej ku 1000... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:57 Ciesz się, że masz 100 stron na kolokwium, bo ja miewam całe publikacje/książki mające dobre 400, 500 a nawet 1000 stron :)) Ale ja radziłabym uczyć się z ćwiczeń na ćwiczenia, gdyż istnieje obawa, że nie ogarniesz tak dużego materiału tuż przed kolosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhuru Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 17:27 Skąd takie liczby? Podręcznik do historii starożytnej ma jakieś 800 stron, a ma służyć przez dwa semestry. PS Dobrze zrozumiałem, studiujesz historię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejcz Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:13 Petunia jest z pedagogiki, ale ona wie wszystko, mimo, że niedokłądnie czyta posty: Uhuru, jesteś chyba przed historią, skoro się pytasz, jak się należy uczyć - to dość proste do wydedukowania. Bo gdybys juz był, to bys wiedział, że 100 stron to na niektorych przedmiotach jest minimum na 1 zajecia. na koło wychodzi wiec 100 razy 15, moze mniej niz 15. mowie głównie o "historiach", bo są jeszcze inne przedmioty, tam juz jest różnie, zależnie od prowadzacego i specyfiki przedmiotu. podrecznik 800 stron - autorswa Jaczynowskiej, Stępnia, Musiała jak sądzę? my do tego mielismy jeszcze 1 tom Wipszyckiej - i to tylko w 1 semestrze (Wschód i Grecja). w drugim semestrze (staroz. Rzym) dwa inne podreczniki. tylko zaocznym zrobiono prezent i obowiązywał ich 1 podrecznik do całej epoki na egzaminie. aha - na cwiczeniach zaden szanujacy się cwiczeniowiec nie "przerabia" podrecznika. ma swój autorski plan, do zagadnien, które zajmują w podreczniku 20 stron potrafi przygotować 200 stron lektur, a jesli jest odpowiednio twardy, to bedzie umiał wyegzekwować od Ciebie czytanie tych ton makulatury ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhuru Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:29 To prawda, jestem jeszcze przed historią. A zadaję takie naiwne pytania, bo dotychczas studiowałem biologię i wciąż jeszcze myślę kategoriami poprzedniej epoki;) Będę musiał przestawić się na inny tryb pracy (czego absolutnie nie żałuję). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:35 Źle zrozumiałeś, studiuję pedagogikę terapeutyczną i mam full psychologii dlatego te liczby. Poczytajk Mayers, Zimbardo i Strelau to zobaczysz że te liczby nie są z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mamba_85 Re: a na historii? 27.08.06, 20:08 wszystko zalezy od uczelni i prowadzacych. ja na przyklad na historie starozytna musialam przygotowywac sie na kazde cwiczenia, tak samo na historie powszechna i polski sredniowieczna. natomiast cwiczenia z archeologii ziem polskich to byl kolejny wyklad prowadzony z naszego podrecznika na egzamin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhuru Re: a na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:16 Z czego uczyłaś się starożytnej? Jak się zorientowałem, są dwie szkoły: Wolski i "trojaczki" Jaczynowska-Musiał-Stępień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.cnb.com.pl 23.08.06, 20:27 W liceum jak mnie coś nie bardzo interesowało, uczyłam się przed klasówką, tu robię tak samo (tyle że klasówkę zastąpił egzamin). Jak cos interesowało, uczyłam się dla przyjemności, tu tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:27 Przede wszystkim trzeba uczyć się systematycznie, ale nie chodzi tutaj o kucie bez sensu, tylko o solidne przygotowywanie się na każde zajęcia, tj. czytanie materiałów, sporządzanie notatek i wszystkiego, o co prosi prowadzący, a wtedy do egzaminów w sesji ta systematyczność będzie: jak znalazł i większe prawdopodobieństwo, że przed ową sesją nie wpadnie się w panikę, oglądając dla przykładu po raz pierwszy pewne materiały, które miały być przerabiane z zajęć na zajęcia --> uniknie się w ten sposób niepotrzebnego stresu i gonitwy związanej z nadrabianiem zaległośći spowodowanych lenistwem na własne życzenie, bo czasami zdarzyło się opuścić pewne materiały, notatki. Materiału do sesji jest naprawdę dużo niezależnie od typu studiów, kierunku (wszędzie jest co robić) i ciężko ogarnąć to wszystko na krótko przed egzaminami, gdyż większa a czasem ogromna ilość materiału nie jest przyswajalna w stresie przedegzaminacyjnym i niczego dobrego nie zapowiadają nasiadówki kilka nocek z rzędu przed egzaminem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:33 Zapomniałam dodać, że rozumiem, iż co niektórzy uczą się na krótko przed egzaminem, bo inaczej nie potrafią, ale to są studia i słowo "nie potrafię" nikogo nie wzrusza i trzeba wziąść się w garść i pracować systematycznie, bo dla wielu system uczenia się "na ostatnią chwilę" może wziąść w łep, gdy zetkną się z pierwszą poważną partią materiału do egzaminu i co gorsza, zaczną się jej uczyć na krótko przed egzaminem, co niestety często kończy się fiaskiem. Nie raz materiału jest tak dużo i jest tak rozłożony i przebiegle przemyślany przez wykładowcę, by uczeń niesystematyczny wpadł w ową pułapkę i zorientował się, że warto było być systematycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.o.trzech.posladkach Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? 26.08.06, 22:48 A czy tak samo żywiecie, jako nauczacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:55 Oczywiście, nie piszę nic, co nie byłoby wynikiem moich własnych doświadczeń czy obserwacji a poza tym tak się składa, że na moich studiach również uczę się o tym jak się uczyć (nieco zagmatwane, ale istnieje książka: Nauka nauczania). Wszyskto, to co napisałam w tych moich dwóch postach tyczy się całkowicie praktyki i także moich teoretycznych podstaw jak i obserwacji wynikających z nauki innych (łatwo zauważyć, co dzieje się, jeśli człowiek jest niesystematyczny i chce nauczyć się wszystkiego tuż przed sesją). Tak na marginesie zawsze staram się piać szczerze, bo w końcu to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.autocom.pl 27.08.06, 16:56 Trzeba się tak uczyć żeby nie wylecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejcz Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:23 > Zapomniałam dodać, że rozumiem, iż co niektórzy uczą się na krótko przed > egzaminem, bo inaczej nie potrafią, ale to są studia i słowo "nie potrafię" > nikogo nie wzrusza i trzeba wziąść się w garść i pracować systematycznie, bo > dla wielu system uczenia się "na ostatnią chwilę" może wziąść w łep Apokalipsa - 2 w indeksie! rzeczywiscie, chyba czas ze sobą skończyć... oj Petunio, nie uczą Cię też tego, że kazdy ma inny system przyswajania wiedzy ani tego, że kazde studia mają inną specyfikę - tak więc wielu studentom Złote Rady Ciotki Petunii na nic sie zdadzą. a straszenie "fiaskiem" po nieopanowaniu wiekszej partii materiału jest zabawne - dla większości braci studenckiej wizja poprawki to żadna tragedia życiowa, przykro mi, jesli dla Ciebie jest, cały urok sesji tracisz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:39 Człowiek ma coś do powiedzenia to od razu zagryzają go jak psa, sorka ale to jest forum i mam prawo wypowiadać się, a widże, że ty uważnie nie cyztasz, bo ja wyraziłam tylko swój pogląd i rozumiem że kazdy ma swój indywidualny rytm i sposób nauki a więc przestań dogryzać, bo zamiast napisać coś sensownego tylko rzucasz upierdliwościami na lewo i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sue Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 22:20 to ja się dołączę. popraw, wszechstronnie wykształcona i na wszystkim się znająca koleżanko studentko (zapewne już drugiego roku!), ortografię. zostaniesz Jeszcze Większym Autorytetem dla młodszych, niedoświadczonych studentów, którzy spragnieni są każdej twojej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stjudentka :P Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 22:26 uczyć się trzeba przede wszytkim SKUTECZNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Jak czytać IP: *.2-0.pl 29.08.06, 00:09 Studiowanie polega nie tylko na słuchaniu wykładów i uczestnictwie w ćwiczeniach, ale przede wszystkim na czytaniu: podręczników, artykułów naukowych, tekstów źródłowych itd. Jednak między czytaniem gazet codziennych i literatury pięknej z jednej strony, a czytaniem literatury naukowej na potrzeby studiów istnieje zasadnicza różnica. Po pierwsze, samo przeczytanie trudnego tekstu rzadko jest pouczające. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Warunkiem zrozumienia tekstu naukowego jest czytanie krytyczne. Samo odcyfrowywanie kolejnych słów i zdań nie wystarczy. Czytanie krytyczne polega głównie na zadawaniu sobie w trakcie lektury rozmaitych pytań i próbowaniu udzielania własnych odpowiedzi na nie. Pierwsze pytanie, jakie trzeba postawić, brzmi: po co autor napisał ten tekst? Jaki problem chciał rozwiązać, jaka jest jego główna teza? Gdy już wiadomo, jakiej tezy autor broni, należy zapytać, przed kim jej broni. To znaczy, jakie tezy konkurencyjne autor zwalcza, wprost lub pośrednio. Następnie trzeba zapytać, jak autor broni swojej tezy, a atakuje tezy alternatywne. Czyli jakie ma argumenty na poparcie własnej tezy a zarazem na niekorzyść tez konkurencyjnych. Argumentacja na ogół jest wieloetapowa. Po drodze do ostatecznych wniosków autor uzasadnia różne tezy pomocnicze, które razem wzięte dowodzą tezy głównej. Zadaniem czytelnika jest prześledzenie całego toku rozumowania: odtworzenie kolejnych kroków argumentacji, tj. tez pośrednich i ich uzasadnień. Żeby lepiej zrozumieć argumentację, należy znowu zadać sobie pytania do poszczególnych jej kroków i spróbować na nie odpowiedzieć. Jeżeli czytelnik poznał już inne teksty na podobny temat, powinien również próbować porównań, czyli wyszukiwać podobieństwa i różnice między tezami głoszonymi przez ich autorów i argumentami przez nich stosowanymi. Powyższe zadanie rzadko udaje się po jednorazowym przeczytaniu tekstu. Teksty naukowe zazwyczaj trzeba czytać po kilka razy. Po pierwszej lekturze tekstu zazwyczaj ma się tylko mgliste pojęcie na temat poruszanych w nim zagadnień. Ale to mgliste pojęcie pomaga zrozumieć znacznie więcej w drugim czytaniu. Następne czytania pozwalają odkryć szczegóły przeoczone w poprzednich lekturach i uściślić dokonaną według przedstawionych wyżej wskazówek rekonstrukcję toku myślenia autora. Na koniec warto sporządzić notatkę z lektury, która powinna zawierać wszystkie pytania i odpowiedzi sformułowane przy jej okazji. Alternatywnie można zastosować podkreślenia i uwagi na marginesie na kserokopii tekstu. Ale wyłącznie na kserokopii! Kreślenie po książkach, zwłaszcza wypożyczonych z biblioteki, jest barbarzyństwem niegodnym studenta. Odpowiedz Link Zgłoś
malinaesz Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? 29.08.06, 09:28 Jedna "szkoła" mówi: SYSTEMATYCZNIE Druga "szkoła" mówi: TYLKO W TRAKCIE SESJI Terzcia "szkoła" mówi: RÓBTA CO CHCETA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:38 zacznijmy od tego że nie trzeba się uczyć;p nikt Cie nie bedzie zmuszał,na większości kierunków mozesz przebalowac do sesji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:41 Ciekawe, czy można tak przebalować na medycynie, bo nie wydaje mi się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:47 wierz mi że można:) Odpowiedz Link Zgłoś
yakyak Re: Jjak sie trzeba uczyc na studiach?? 02.09.06, 22:25 Pierwsze słyszę, ale wierzę na słowo ;) Odpowiedz Link Zgłoś