Dodaj do ulubionych

Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? itd.

09.09.06, 09:52
Witam. Nurtuja mnie pytania: co sie studiuje na ponizszych kierunkach, jak
wygladaja studia, ktore z przedmiotow sa najtrudniejsze, co mozna robic po
tych kierunkach tzn. jaka i gdzie mozna po nich podjac prace, jak wyglada
praca, oraz ile mozna (tak okolo) zarabiac?
Prosze o szczegolwe opisanie kazdego z przypadku:

geodezja i kartografia
architektura i urbanistyka
politologia
analityka medyczna
farmacja
weterynaria
???
Obserwuj wątek
    • piotrekkgg8 Re: Co to za kierunki...? Co po nich mozna robic? 09.09.06, 09:55
      I jeszcze tylko dodam, jaki z kierunkow (niekoniecznie podanych) "oplaca sie"
      studiowac w dzisiejszych czasach???
      ... nie oszukujmy sie :) , mozna miec talent, powolanie, a wyksztalcic sie...w
      marnym kierunku i pojsc do pracy za "500zl" :)
    • piotrekkgg8 Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 09.09.06, 09:56
      zapomnialem dodac:
      informatyka
      administracja
    • Gość: Ania analityka medyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:10
      Ja studiuje anal.Powiem ci ze trafilam na poczatku przez przypadek,z reszta przewaznie jak kazdy.Ale teraz nie widze juz dla siebie innej przyszlosci.Wciagnelo mnie!Wszyscy mowia ze to raczej kierunek dla desperatow,babki z laboratorium mowia wprost"co ja tu robie?Zmien kierunek puki czas".No bo to zawod dla tych co na prawde to ciagnie,a i pewnie i wsrod takich zdarzaja sie chwile zalamania;)
      No bo na obeca sytuacje w kraju,zarobki niewielkie,jak wyciagniesz 2tys miesiacznie to max.No!Chyba ze masz wlasne laboratorium;) no i nauka dosc trudna bo duzo chemii,praktycznie w kazdym wydaniu.U mnie na I roku poprawki we wrzesniu z ch.fizycznej nie mialo tylko 8 osob.
      Reszte poszukaj na necie.pozdrawiam
      • allotment architektura 09.09.06, 11:40
        Fajnie byłoby robić w życiu jednocześnie to co się lubi i to co się opłaca- ale
        z tym bywa różnie... Na necie jest mnóstwo informacji o kierunkach o które
        pytasz- wystarczy poszukać :-)
        Ja mogę tylko dorzucić coś o siebie na temat architektury: zawód opłacalny i
        baardzo ciekawe studia, choć hmmm... no właśnie- ciężko określić czy ciekawe
        czy też nie, bo to jest sprawa bardzo subiektywna. W każdym razie trochę
        talentu się tu przydaje, bo bez wyobraźni przestrzennej i pewnej ręki w rysunku
        technicznym byłoby ciężko. Co do zarobków: kilkoro znajomych po tym kierunku
        biedy nie klepie, choć na poczatku jak wszędzie z resztą kokosów nie ma, ale
        zawód z perspektywami- polecam :-)
      • Gość: zielony_banan Re: analityka medyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 16:46
        > Ja studiuje anal.

ROTFL

aż się boję zapytać, jak wyglądają zaliczenia.
      • Gość: po_prostu_LOL Re: analityka medyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 23:56
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ja studiuje anal.Powiem ci ze trafilam na poczatku przez przypadek,z reszta
        prz
        > ewaznie jak kazdy.Ale teraz nie widze juz dla siebie innej
        przyszlosci.Wciagnel
        > o mnie!Wszyscy mowia ze to raczej kierunek dla desperatow,babki z
        laboratorium
        > mowia wprost"co ja tu robie?Zmien kierunek puki czas".No bo to zawod dla tych
        c
        > o na prawde to ciagnie,a i pewnie i wsrod takich zdarzaja sie chwile
        zalamania;
        > )
        > No bo na obeca sytuacje w kraju,zarobki niewielkie,jak wyciagniesz 2tys
        miesiac
        > znie to max.

Ja pie*****************

buahahahahaahah :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

<spazm> :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Aniu, wspaniała jesteś!!!!!!!!!!! Przywracasz nadzieję, że jednak warto tutaj
        zaglądac od czasu do czasu.

Powodzenia na egzaminach!!! Badz dzielna! Trzymaj sie!

:D
    • adziunia Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 09.09.06, 12:01
      geodezja - nie wiem co i jak na studiach, ale po studiach trzeba hasać po
      polach i cudzych ogródkach z tasmą zeby pomierzyc ile metrow jest od czegos do
      czegos, a pozniej nakreslic to na mapie tzn wszystkie drzewka, prad, studzienki
      itp. W panstwowym urzedzie zarabia sie DO 1200 zł miesiecznie (staz pracy okolo
      27 lat). Czy sie oplaca, nie wiem, moim rodzicom na pewno nie oplacalo sie :(
      • Gość: kwiatek Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:52
        jak to nie wiesz co robic po weterynarii???? albo po architekturze??? to ile
        tym masz lat??
      • czarna_mamba_85 Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 10.01.07, 07:07
        znaczna czesc osob pracujaca w urzedach ma jeszcze swoje firmy. moj tata tak
        pracuje (teraz juz nie w urzedzie tylko na wlasny rachunek) i dochody z wlasnej
        dzialalnosci gospodarczej sa calkiem niezle. duzo zalezy od tego gdzie chce sie
        pracowac. wiadomo w miescie mozna duzo wycignac ale jest ogromna konkurencja. w
        malych miasteczkach o na wsiach oszalamiajacej konkurencji nie ma, ale za to
        trzeba obnizac ceny, bo ludzie uwazaja ze drogo itd. a studia na geodezji nie sa
        latwe (z tego co wiem od mojego brata), ale mysle ze warto. jednak konieczne sa
        pewne umiejetnosci jak np. rysunek techniczny, czytanie mapy itp.
    • babunowa Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 09.09.06, 13:46
      > geodezja i kartografia
      > architektura i urbanistyka
      > politologia
      > analityka medyczna
      > farmacja
      > weterynaria

no nie przesadzaj-farmacja?nie wiesz co sie po tym robi?
      ja napisze co mozna robic po administracji...mozna isc np. do KSAP (google) lub
      zdac EPSO (google).
      • ardzuna Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 09.01.07, 19:29
        babunowa napisała:

> > geodezja i kartografia
        > > architektura i urbanistyka
        > > politologia
        > > analityka medyczna
        > > farmacja
        > > weterynaria
        >
        > no nie przesadzaj-farmacja?nie wiesz co sie po tym robi?
        > ja napisze co mozna robic po administracji...mozna isc np. do KSAP (google)
        lub
        > zdac EPSO (google).

Po tych kierunkach > > geodezja i kartografia
        > > architektura i urbanistyka
        > > politologia
        > > analityka medyczna
        > > farmacja
        > > weterynaria
        też można iśc na KSAP, z punktu widzenia tej szkoły to są bardzo dobre kierunki.
        • Gość: <> Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:38
          po co odgrzebujesz stare watki?!
    • Gość: adminka:) Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:46
      Administracja = dużo przedmiotów prawniczych + ekonomiczne
      Przeważnie idą na nią osoby, które nie dostały się na prawo (ale nie zawsze:P).
      Według niektórych kierunek nudny, według innych ciekawy, ale trzeba przyznać,
      że praktyczny. W dużej mierze pamięciówka. Tytuł mgr administracji uprawnia do
      aplikacji komorniczej. Doskonałe uzupełnienie z zakresu prawa dla kierunków
      biznesowych. Naukę kontynuować można w KSAPie (jej absolwneci wg średniej
      osiągniętej tam wybierają sobie wyższe stanowiska urzędnicze w kraju). Swego
      czasu, będąc mgr administracji można było robić Uzupełniające Studia Prawnicze,
      ale podobno zostały już zlikwidowane.
      Zawody:
      -urzędnicy wszelakiej maści (bardzo duża rozpiętość płacowa)
      -komornik
      -asystent do spraw prawnych
      -doradca podatkowy (po zdaniu egzaminu państwowego, do którego administracja w
      pewnej mierze 'przygotowuje')
      - prezes, dyrektor (oczywiście po latach doświadczenia), są to stanowiska na
      które wymaga się wykształcenia m.in. administracyjnego
      -praca w policji
      -[jak po wszystkim] sekretarka:) tylko, że obeznanie w prawie daje Ci większe
      szanse na zatrudnienie np. w kancelarii (a tam płace są wyższe)
      -no i można pracować nie w zawodzie:)
      • Gość: jaki ja Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:31
        politologia-->>szkoda słów:/odradzam
        • pani_kasia Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 09.09.06, 22:54
          nie wiam czemu ale kto by nie pytal o politologie to wszyscy zazwyczaj odradzaja... sama studiuje ten kierunek i wcale nie narzekam. jesli kogos to interesuje to jest to lekkie i przyjemne studia...
          jesli chce sie pracowac to po kazdym kierunku ja znajdzie...
          • Gość: ja22 Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:57
            poczytaj w necie ,jest mnóstwo opisów wszystkich kierunków i zawodów
            • ivana6 Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 10.09.06, 00:54
              Rozumiem, gdyby autor wątku zapytał np. o andragogikę, w nicku ma cyfrę 8, ale
              nawet ośmiolatek wie, co robi weterynarz.
              • piotrekkgg8 Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? 16.09.06, 14:00
                wiem co robie weterynarz :0 znajomy mojegfio ojca jest qweterynarzem, ale
                przeciez sa rozne spejcalnosci, ozne mozliwosci pracy przeciez nie trzeba po
                weterynarii leczyc zwierzat,,, ludzie po tym kierunku sa przyjmowani np. do
                firm farmaceutycvznych, powaznie.. chociaz nie za czesto :)
                trochje pokory w slowach...
                • Gość: kwiatek Re: Co to za kierunki...? CO po nich mozna robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 14:03
                  o ! a wiesz co może robic architekt?;D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka