Dodaj do ulubionych

karcynogeny czy kancerogeny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:39
pisze referat o nowotworach i mam problem: w necie jest napisane ,ż ecyznniki
wywołujące raka to karcynogeny a w książce od biologii,że to kancerogeny,
która nazwa jest prawidłowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: sikora01 Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:29
      wg mnie to zdecydowanie to drugie
    • Gość: pula20 Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:53
      prawidłowe to kancerogeny z ang. cancer = rak
    • babunowa Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 17:58
      co prawda ja zupelnie inna dziedzina,ale raczej drugie,od cancer.
    • czajnik.osadzony.kamieniem Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 18:19
      Zdecydowanie KARCYNOGENY. Bo rak to po grecku karkinos, a słowo "karcynogen"
      pochodzi jak by nie patrzeć z języka greckiego.
      • Gość: Jenny Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:48
        to to samo...mam wykłady ze zdrowia srodowiskowego i tez zwrocilam uwage ze
        uzywa sie obu tych wyrazen
    • jolapatrzalek Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 18:22
      Wiesz co? Samo postawienie takiego pytania nie najlepiej o tobie świadczy...
      • Gość: Sonia Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:23
        dlaczego????
        • czajnik.osadzony.kamieniem Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 18:34
          Ja też chciałbym wiedzieć dlaczego. Tym bardziej, że obie formy są formalnie
          poprawne. Ale "kancerogen" to brzydka łacińsko-grecka hybryda.
          • Gość: bdzibdzionka Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.42-151.net24.it 05.11.06, 13:06
            cancerogeno - powodujący raka (po włosku co prawda, ale woski z łąciny, także
            wsio ryba)
    • Gość: e. Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.sds.uw.edu.pl 05.11.06, 09:07
      Braaawo!
      "W necie jest napisane" bardzo duzo roznych slow i niekoniecznie net jest
      wiarygodnym zrodlem informacji.
      Do slownika Kopalinskiego to juz nie laska zajrzec?

Gość portalu: Sonia napisał(a):

> pisze referat o nowotworach i mam problem: w necie jest napisane ,ż ecyznniki
      > wywołujące raka to karcynogeny a w książce od biologii,że to kancerogeny,
      > która nazwa jest prawidłowa?
    • carnivore69 Re: karcynogeny czy kancerogeny? 05.11.06, 22:25
      Istniejacy przedrostek wg SJP PWN to kancero-.

Pzdr.

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2562709
      • Gość: septimont Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 00:50
        Pół prawdy?
        sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2562947
        • carnivore69 Re: karcynogeny czy kancerogeny? 06.11.06, 23:56
          Dzieki. Niestety karcyno- slownik ignorowal.

Pzdr.
    • Gość: jar Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.toya.net.pl 27.02.17, 22:37
      super czyta się takie posty .. tylko czasem serce zalewa smutek, bo niektóre odpowiedzi są przepełnione jadem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka