Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:39 pisze referat o nowotworach i mam problem: w necie jest napisane ,ż ecyznniki wywołujące raka to karcynogeny a w książce od biologii,że to kancerogeny, która nazwa jest prawidłowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sikora01 Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:29 wg mnie to zdecydowanie to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pula20 Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:53 prawidłowe to kancerogeny z ang. cancer = rak Odpowiedz Link Zgłoś
babunowa Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 17:58 co prawda ja zupelnie inna dziedzina,ale raczej drugie,od cancer. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik.osadzony.kamieniem Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 18:19 Zdecydowanie KARCYNOGENY. Bo rak to po grecku karkinos, a słowo "karcynogen" pochodzi jak by nie patrzeć z języka greckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:48 to to samo...mam wykłady ze zdrowia srodowiskowego i tez zwrocilam uwage ze uzywa sie obu tych wyrazen Odpowiedz Link Zgłoś
jolapatrzalek Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 18:22 Wiesz co? Samo postawienie takiego pytania nie najlepiej o tobie świadczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:23 dlaczego???? Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik.osadzony.kamieniem Re: karcynogeny czy kancerogeny? 03.11.06, 18:34 Ja też chciałbym wiedzieć dlaczego. Tym bardziej, że obie formy są formalnie poprawne. Ale "kancerogen" to brzydka łacińsko-grecka hybryda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.42-151.net24.it 05.11.06, 13:06 cancerogeno - powodujący raka (po włosku co prawda, ale woski z łąciny, także wsio ryba) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.sds.uw.edu.pl 05.11.06, 09:07 Braaawo! "W necie jest napisane" bardzo duzo roznych slow i niekoniecznie net jest wiarygodnym zrodlem informacji. Do slownika Kopalinskiego to juz nie laska zajrzec? Gość portalu: Sonia napisał(a): > pisze referat o nowotworach i mam problem: w necie jest napisane ,ż ecyznniki > wywołujące raka to karcynogeny a w książce od biologii,że to kancerogeny, > która nazwa jest prawidłowa? Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: karcynogeny czy kancerogeny? 05.11.06, 22:25 Istniejacy przedrostek wg SJP PWN to kancero-. Pzdr. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2562709 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: septimont Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 00:50 Pół prawdy? sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2562947 Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: karcynogeny czy kancerogeny? 06.11.06, 23:56 Dzieki. Niestety karcyno- slownik ignorowal. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar Re: karcynogeny czy kancerogeny? IP: *.toya.net.pl 27.02.17, 22:37 super czyta się takie posty .. tylko czasem serce zalewa smutek, bo niektóre odpowiedzi są przepełnione jadem Odpowiedz Link Zgłoś