agatha.p 29.05.05, 13:39 hej:) mam pytanie odnośnie właśnie egzaminów na filologie: ma być test po polsku z przeczytanych pięciu lektur, ale z języka obcego to z czego będzie ten test? Wie ktoś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alessandrapom Re: egzaminy na filiogie 10.06.05, 12:16 wielka niewiadoma:) wydaje mi się, że słowa " Pisemny test humanistyczny w języku obcym nowożytnym i polskim na podstawie 5 wcześniej podanych lektur " można zinterpretować tak, że część testu w języku obcym będzie odnosic sie do podanych lektur, ale nie wiem jak mają zamiar roziązać to technicznie-przecież nie każdy będzie pisał ten sam język. przekonamy się pewnie 7 lipca;) jak idzie czytanie lektur? pozdrawiam:) Odpowiedz Link
nicotam Re: egzaminy na filiogie 17.06.05, 01:41 ja byłam w sekretariacie UJ i powiedzieli mi ze ten test (dla nowej matury) to bedzie na podstawie 5 lektur a pytania do tych lektur beda w jezyku polskiem i wybranym jezyku Odpowiedz Link
jestem_tutaj Re: egzaminy na filiogie 17.06.05, 21:27 no właśnie a propos lektur, przeczytaliście już wszystkie? Odpowiedz Link
dagmarra ROMANSKA UJ 19.06.05, 19:51 no wlasnie... ja sie bede starala na romanska - ale tych ksiazek nigdzie dostac nie mozna... nie mam jezykoznawstwa i podr do gim.... jak ktos ma, to dajcie znac na mejl, i w ogole napiszcie czy to czytacie :) dagmarka_p@poczta.onet.pl gg 1809520 Odpowiedz Link
agatha.p no właśnie:) 20.06.05, 11:06 ja chciałam na włoską, ale nie mogłam tych książek dostać, miałam jedną "Jesień Średniowiecza" i kiedy zaczęłam to czytać, to zwątpiłam:( Będę na inne kierunki składać, a włoskiego się pouczę na lektoratach albo na jakimś kursie językowym. pozdrawaiam:) Odpowiedz Link
jestem_tutaj Re: no właśnie:) 20.06.05, 13:42 no ja mam wszystkie i juz przeczytalam, ale na razie tylko po razie...a mam zamiar kilka razy je przeczytac.Ja tez mialam duze trudności za zdobyciem językoznawstwa, ktore skserowalam na WSP w Krakowie,(ten rozdzial ma tylko 10 stron)i z Miłoszem.Ale się udało... Wiecie co, oni nam na złośc zrobili z tymi ksiązkami, zebysmy zrezygnowali... Odpowiedz Link
nicotam Re: no właśnie:) 20.06.05, 14:56 ja tez czytam te lektury ale nie mam jeszcze jezykoznawstwa i tej do gim ;/ mam nadzieje, że jeszcze uda mi sie je zdobyc, a te trzy pozostałe to aż boje sie pomyśleć o co bedą z nich pytać na wstępnych... Odpowiedz Link
dagmarra Re: 20.06.05, 15:30 ej ludzie, nie stresujcie sie, bo ta ksiazka co jest do gim to sa tylko jakies kolorowe cwiczenia, a nie zaden opasly i przerazajacy podrecznik... mnie sie udalo znalezc w antykwariacie - pochodzcie a znajdziecie ;p;p a poki co mecze milosza... Odpowiedz Link
jestem_tutaj Re: 20.06.05, 16:23 no no no, te ćwiczenia są banalne, ja sobie kupiłam w księgarni, za jedyne 16, 50 :P A Miłosz jeszcze nie jest taki zly.Najgorsza jest jesień sredniowiecza: (..straszne nudzirstwo. Ej właśnie a jak to bedzie z tym, ze tez w obcym jezyku?Bedzie troche po polsku a troche, np. po angielsku? Zarejestrowaliście sie juz?czy czekacie na wyniki... Odpowiedz Link
dagmarra examin 20.06.05, 16:50 ja nie moge przejsc przez milosza..... jesien zostawilam na pozniej bo jest krotsza, tylko 2 rozdzialy, a herbert na koniec :) na jaka filologie startujesz? ja na romanska...... i co z rejestracja??? kiedy mamy to zrobic? przeciez kompy padna jak wszyscy zaczna 27 czerwca!!! szkoda ze Uj nie pomyslal i tak szybko konczy rejestracje..... Odpowiedz Link
jestem_tutaj Re: examin 20.06.05, 18:18 no ja sie na hiszpańską wybieram... a rejestrować sie będę jak dostane wyniki, czyli pewnie 27.. Odpowiedz Link
nicotam Re: examin 20.06.05, 20:06 ja sie wybieram na portugalska i tak sie zastanawiam ile chetnych bedzie w tym roku? Odpowiedz Link
mila6 Re: examin 21.06.05, 09:49 Też idę na portugalską :) Ale wątpie żebym się dostała :/ Ćwiczenia do gimnazjum udało mi się znaleść, ale Miłosza nigdzie nie ma :( Zadowolone jesteście z matur? Odpowiedz Link
pippilotta Re: examin 21.06.05, 16:08 ja tez na portugalską.. a juz myślałam, że nikt się nie wybiera... Miłosza właśnie czytam - zostały mi 2 eseje, gramatykę dla dzieci przeczytałam w księgarni, nie mam tylko tej gramatyki, ale niebawem dorwę w jakiejś bibliotece Co do matury - angielski i franc nieźle (exam będę pisała w tym z lepszym wynikiem), polski - trudno powiedzieć. A nie wiecie przypadkiem, jaki jest wzór/przelicznik punktów z matury? (na UW to podają dokładnie, a na stronie UJ żadnego info, a moje maile olewają) Odpowiedz Link
dagmarra exam 21.06.05, 16:33 ech... nie mam pojecia, jaki jest przelicznik punktow - jak do nich dzwonilam, to jeszcze nie wiedzieli, albo pani nie chciala mi powiedziec po prostu :( jak ktos sie dowie, to niech tu zamiesci, okej? co do wynikow - mi na romanska liczy sie francuski, nie moge sobie niestety startowac z angielskim... a jak poszlo to ciezko ocenic, z polakiem to w ogole kosmos... ale nie martwcie sie, jeszcze tylko pare dni czekania i dowiemy sie, czy w ogole jest sens tam skladac ;) Odpowiedz Link
nicotam Re: egzaminy na filiogie 23.06.05, 13:46 nigdzie nie mogłąm dostac tego jezykoznawstwa ale siostra mi skserowała ten VIII rozdz ale chyba to było inne wydanie i nie wiem czy to jest to co trzeba ;/ wiec jakby ktos mogł mi powiedziec czy w tym własciwym jest cos o socjolingwistyce albo pragmatyce jezykowej, psycholingwistyce? bardzo była bym wdzieczna za odpowiedz :) Odpowiedz Link
jestem_tutaj do nicotam 23.06.05, 15:38 No niestety.Bardzo mi przykro, ale to nie jest to.Ja tez mam skserowane, ael z tego wydawnictwa co podali i ten VIII rozdzial jest o językach.O różnych rodzajach na kuli ziemskiej itp.I nosi tytul:językowa wieża babel. Odpowiedz Link
nicotam Re: do nicotam 23.06.05, 16:47 ojj to sama bede musiała sie po to wybrac ;/ ale dziekuje bardzo za informacje :) Odpowiedz Link