Gość: reks IP: 80.55.210.* 26.12.06, 19:12 Jak sądzicie gdzie lepiej studiować kierunek informatyka na uniwersytecie czy na politechnice ? konkretnie chodzi o uniwersytet jagiellońskie i politechnike krakowską. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Answer Heh IP: *.satfilm.net.pl 26.12.06, 20:10 Twoje pytanie można sprowdzadzić do jednego: co jest lepsze? Fiat czy BMW? Podpowiedź: PK nie posiada akredytacji na informatykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reks Re: Heh IP: 80.55.210.* 26.12.06, 21:43 łohoho aleś ty mądry ( fiat czy bmw ) po co wogóle ja na tym forum zakładam temat ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyt Re: UJ czy PK ( infa ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:07 Zalezy co chcesz robic. Jesli programowanie to zdecydowanie Uniwersytet a jesli wlasciwie wszystko inne to politechnika. Jednak w przypadku Krakowa pozostaje ci uniwersytet, bo jak juz wyzej napisano - PK nie ma akredytacji na informatyke! Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektorniki Informatyka magisterski i zawodowy 18.11.2004 wyróżniająca Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie Wydział Matematyczno-Fizyczno-Techniczny Informatyka I stopnia 5.07.2006 pozytywna Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Wydział Matematyki i Informatyki Informatyka magisterski i zawodowy 11.09.2003 pozytywna Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie Wydział Informatyki Informatyka I stopnia 02.03.2006 pozytywna Mozesz jeszcze isc na AGH, bo to w koncu tez tak jakby politechnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymo Re: UJ czy PK ( infa ) IP: *.netblok.pl 26.12.06, 22:33 Tak jakby politechnika?! AGH to politechnika, tylko, ze nie ma w nazwie "politechnika". Co do infy w Krk - na PK jest slabiutko (a przynajmniej tak twierdza znajomi ktorzy tam studiuja badz studiowali), jesli chodzi o UJ - jeszcze niedawno temu poziom byl bardzo wysoki jednak ostatnimi czasy zaszlo pare zmian, o ktorych nie mam zamiaru tu pisac, bo nie jestem na tyle zorientowany, ale ponoc poziom sie obnizyl. Imho najlepszym wyborem w Krk jest AGH. Choc i tutaj trzeba sie zastanowic, poniewaz na tej uczelni jest Informatyka na EAIiE oraz bodajze 4 rozne Informatyki Stosowane, imho najlepszy wybor to Stosowana na EAIiE, na zwyklej infie jest po prostu za duzo maty i teorii. Jednak z tego co mowil mi znajomy wykladowca ponoc po Infie Stosowanej na wydziale FiIS tez mozna niezla prace znalezc, no ale tam jest duzo fizyki (wydzial fizyczny w koncu:>). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: UJ czy PK ( infa ) IP: *.autocom.pl 27.12.06, 10:48 Ja bym tej politechniki tak nie przekreślał bo co jak co to jest w końcu politechnika i jest tam wyższy poziom niż na AP i pewnie nawet niż na WSZIB nie mówiąc już o AE bo tam też jest informatyka czy o innych prywatnych szkółkach gdzie jest informatyka jak KSW, WSEI Jański czy MSWyższa. Moim zdaniem najlepsza inf w krakowie jest na AGH, później UJ, następnie PK dalej WSZIB, AP i reszta. Jak by nie było pierwsza liga w krakowie to AGH UJ PK. A tak wogóle co w praktyce daje ta akredytacja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL Re: UJ czy PK ( infa ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:04 weź się nie ośmieszaj :) skoro nie dostali akredytacji tzn, że nie jest na wysokim poziomie i do tego warunki naukowe są do du**, wiec jak moze byc lepsza od AP czy WSZIB? Jest tak: 1. AGH (przedstawiac nie trzeba, tak jak UJ, bo chyba kazdy wie ;)) 2. UJ (ale jak programowanie to zdecydowanie najlepszy jest UJ) 3. WSZIB - prywatna, ale jedno z najlepszych wyposazen w Polsce, kadra z AGH, kontakty z Microsoftem, Cisco itd, zapewnione staze a potem praca (wiadomo, ze cos dobrego trzeba samemu szukac, ale jako praktyka sie przyda) 4. AP - akredytacja mowi sama za siebie, jednak nie jest to szkola typowo informatyczna, ale akademia to akademia :) na pewno programowanie tez tam stoi na wysokim poziomie 5. PK - wyzej pisalem 6. WSEI i reszta Wspominales tez o AE - z tego co wiem to tam nie ma zwyklej informatyki tylko jest Informatyka i Ekonometria co jest wlasciwiem tylko chwytem dla naiwnych ludzi, ktorzy chca byc informatykami, gdyz informatyki tam jest malo. A autor jesli zamierza wybierac tylko miedzy UJ czy PK zdecydowanie niech bierze UJ, ale pewnie nei slyszal o AGH, wiec tam bedzie ogolnie lepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL2 Re: UJ czy PK ( infa ) IP: *.satfilm.net.pl 27.12.06, 13:57 Akredytacja mówi, że kierunek spełnia PODSTAWOWE wymagania. Ze strony: www.pka.edu.pl/index.php?page=oceny NEGATYWNA Ocena negatywna może być wydana, jeżeli jednostka utworzyła kierunek lub specjalność zawodową z naruszeniem przepisów prawa, lub prowadzi kształcenie na poziomie znacznie niższym od niezbędnego minimum, co spowodowane jest w szczególności: * brakiem wystarczającej kadry nauczycieli akademickich o odpowiednich kwalifikacjach merytorycznych i formalnych, * prowadzeniem kształcenia wg planów studiów i programów nauczania niespełniających wymagań określonych w standardach nauczania, w związku z czym absolwent nie uzyskuje wiedzy i umiejętności istotnych oraz charakterystycznych dla danego kierunku studiów, * nieokreśleniem zasad i kryteriów przygotowywania oraz oceny prac dyplomowych lub przyjęcie takich zasad i kryteriów, w wyniku których prace te nie odpowiadają podstawowym wymaganiom metodologicznym i merytorycznym oraz są niezwiązane tematycznie z danym kierunkiem studiów, * niezapewnieniem należytych warunków materialnych � brak odpowiednich pracowni, laboratoriów, aparatury i zasobów bibliotecznych itp., * nieprowadzeniem badań naukowych w zakresie i na poziomie uprawniającym do realizacji kształcenia na poziomie magisterskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: AGH !!! IP: 80.55.210.* 27.12.06, 19:06 jakie ma znaczenie ta cała akredytacja nie kapuje tego w zeszlym roku na infe na wydziale inzynieri elektrycznej było się prawie tak ciężko dostać jak na agh tyle żę zamiast 25 osób przyjeli na początku 100 osób. w sumie to nie znam się ale wydaje mi się że na pk warto studiwać informatyke w końcu to jedna z najlepszych politechnik w kraju !! w kwoili sprostowania AGH jest typową politechniką również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhh Re: AGH !!! IP: 80.55.210.* 27.12.06, 20:09 A jak już co to na jaki wydział bo infa jest tam prowadzona na 3 wydziałach coś mi tu śmierdzi. Nigdzie na znalzałem o tym żadnych inforamcji jakoby nie byłą akredytacji na infa na pk na jakimkolwiek wydziale hym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymo Re: AGH !!! IP: *.netblok.pl 27.12.06, 20:13 U siebie na roku (agh, infa stosowana, weaiie) mam 2osoby, ktore studiowaly infe na PK i z tego co mowia jest to raczej smiech przez lzy a nie studia. Slaby tok nauczania i wykladowcy. No ale ja nikogo do niczego nie zmuszam, pojdziecie studiowac gdzie chcecie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merry_twix Re: AGH !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:36 Gość portalu: hhhhh napisał(a): > A jak już co to na jaki wydział EAIiE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL Re: AGH !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 22:17 jakie ma znaczenie? nie osmieszaj sie! moim zdaniem najwazniejsze jest to, ze jak pracodawca jest porzadny to wie kogo zatrudnic, wiec za poziom nauczania bedziesz juz mial gorzej, ale jesli jednak umiesz to co potrzeba to nie bedzie problemow, bo na informatykow jest duze zapotrzebowanie, jednak porzadniejsze stanowiska z gory mozesz sobie przekreslic. A to ze sie trudno dostac to nic nie znaczy a wlasciwie potwierdza to, ze jest tam wiecej ludzi takich jak ty, ktorzy sa nieswiadomi tego co studiuja. Poza tym PK wcale nie nalezy do najlepszych politechnik! Wprawdzie zawsze plasowala sie w 10 na ponad 20 uczelni, ale teraz jest juz 10 a przy nastepnych rankingach zapewne wypadnie z 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merry_twix Re: AGH !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:41 > na pk warto studiwać informatyke w końcu to jedna z > najlepszych politechnik w kraju !! Kto ci takich głupot naopowiadał? > w kwoili sprostowania AGH jest typową > politechniką również Jest uczelnią techniczną. Typową chyba nie, żeby to stwierdzić wystarczy zauważyć, ile kierunków na AGH jest unikatowych w skali kraju. Natomiast PK i AGH dzieli przepaść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: UJ czy PK ( infa ) IP: 80.55.210.* 27.12.06, 20:21 zdaje sobie sparwe za na AGH i wszczegulosci na eaie jest super ekstra kosmicznie i wogóle i super wysoki poziom ale nie rozoumiem dlaczego piszecie ze pk nie ma akredytacji na inforamtyke. wogole nie ma czegosc takiego jak akredytacja NA INFORMATYKE ogólnie , co najwyzej moze uczelnia nie dostac akredytacji na informatyke na poszczegolnym wydziale jesli nie spelnia wymaganych zasad . Dlatego ciekawia mnie skad macie takie informacje ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL Re: UJ czy PK ( infa ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 22:21 piszemy, ze nie ma, bo nie ma! Po co mamy klamac ze jest? Zeby kolejni ludzie sie nabrali, ze po politechnice od razu beda miec prace za 5 tys? Skoro nie ma akredytacji to poziom tez jest niski i chodzi tu tylko o informatyke, bo nie wiem jak jest z innymi wydzialami, ale skoro piszesz ze nie ma polowy to gratuluje renomy szkoly :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.satfilm.net.pl 27.12.06, 20:51 www.pka.edu.pl/index.php?page=s_ocenione Wpisz sobie politechnike krakowska i zobacz na co ma uprawnienia. Na to czego nie pisze -> nie ma uprawnien, chyba jasne. Wiec poszukaj informatyki i daj znac jesli znajdziesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: 80.55.210.* 27.12.06, 21:02 hahah gratuluje inteligencji to z tego wyniaklo by że na Politechnice krakowskiej nie ma akredytacji na połowe kierunków hehehhe ( jak wogóle mogłem sądzisz że to prawda przecież na tym forum same dzieci piszą posty ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.satfilm.net.pl 27.12.06, 21:40 Właśnie dlatego, PK jest taka słaba. Przykro mi, ale tak właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reke Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.idc.net.pl 27.12.06, 22:28 Jak ty studiujesz przy takich kłopotach z czytaniem ze zrozumieniem ? Po prostu część kierunków nie została oceniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.autocom.pl 28.12.06, 21:44 A ja tam nie twierdzę że politechnika jest najlepsza i ma świetną informatykę. Jeśli jest wybór między PK a UJ to zależy czy ktoś chce bardziej znać się na programowaniu(UJ-licencat, magister) czy na sprzęcie(PK-inżynier, magister). Ja raczej wybrał bym UJ ze względu na ogromną renomę tej uczelni, ale ogolnie to wolałbym mieć tytuł inżyniera a tam jest lic mgr. Politechniki jednak bym nie przekreślał bo jest to co jak co politechnika i poprostu nie wieże aby był tam niski poziom. Co do akredytacji to musicie wiedzieć że wszystkie wydziały które jużją mają to mają ją stosunkowo od niedawna, być może PK jest podczas starań o akredytację i naprawdę wątpię by jej nie otrzymała, jeślśli wogóle naprawdęjej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.autocom.pl 28.12.06, 21:49 A w krk to napewno najlepsze jest agh później uj wszib pk ap(albo ap pk) wsei ksw ae i inne badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:02 agh najlepsze buhahaha rotfl hahhaa koles dobry buc jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 17:42 to co jest najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdfdfd Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: 80.55.210.* 31.12.06, 17:29 Otóż gdyby uczelnie nie miała akredytacji nei mogła by prowadzić kierunku ( w tym wapdku jeśli pk nie miało by akredytacji nie mogło by prowadzi kirunku informatyka) aczkolwiek politechnika nie tyle że nie ma akredytacji ile nie była oceniana przez komisje akredytacyją. TYLE !!!! "określenie nie ma akredytacjie równoważne jest z nie możliwością otworzenie danego kierunku". Przypuszczam żę nidługo komisja oceniu także i tą uczelnie i zapewniam że oceni ją bardzo pozytywnie gdyż zaraz po agh to najlepsza infa w karkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Czy naprawde to takie trudne ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 17:55 przez 3 lata nie zdarzyli tylko jednej politechniki ocenic? nie osmieszaj sie! jakby to byla jakas prywatna szkola to rozumiem, ale politechnika? poza tym ta akredytacja nie jeest od dopuszczania tylko od sprawdzania juz dopuszczonych!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś