Gość: ryszardo IP: *.stegny.2a.pl 13.01.07, 21:48 jakie moga byc praktyki na tym kierunku,jak sie niechce miec praktyk wszkole mozna wybrac jakies inne? wogóle fajny kierunek? :>?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: chemia a praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:05 wiem, ze koleżanka (chemia srodowiska) miała praktyki w jakiejś elektrowni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: chemia a praktyki IP: *.bstnma.east.verizon.net 13.01.07, 22:57 jakies laboratorium chemiczne ja na studiach mialam praktyki (blok pedagogiczny obowiazkowy) no i w instytucie onkologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l.l.l.l. Re: chemia a praktyki IP: *.stegny.2a.pl 14.01.07, 13:10 praktyki pedagogiczne sa obowiazkowe? tzn trzeba je miec w szkole czy to zalezy od specjalizacji jaka sie wybierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l NIedokonca pewny :? IP: *.stegny.2a.pl 15.01.07, 19:59 mi sie wydaje ze to zalezy od tego jaka sobie specjalizacje wybierzesz. ale moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: chemia a praktyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:46 kierunek super, ja studiuję na umcsie-właśnie kończę...ale przyznam było ciężko!!!5-letnia chemia tzw.ogólna ma do wyboru blok np.dydaktyczny i wtedy są praktyki w szkołach, inny blok nie ma chyba praktyk. Nie jestem tego pewna, ale chyba ludzie robili sobie we własnym zakresie praktyki np.w sanepidzie czy laboratoriach. Ja kończę uzupełniające bo wcześniej miałam licencjat i niestety bloku pedagogicznego nie miałam, czego żałuję-teraz pewnie zrobię z tego kierunku studia podyplomowe, bo to zawsze jakaś alternatywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkj matma IP: *.stegny.2a.pl 17.01.07, 19:53 a myslisz ze osoba która jest kiepska z matmy i informatyki( ale zato b. dobra z chemii) mogłaby sobie poradzic? bo podobno te przedmioty sa tylko na 1 roku. bardzo wysoki jest poziom tych przedmiotów;/ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: matma IP: *.bumc.bu.edu 17.01.07, 20:21 jeslio chcesz studiowac chemie do matymy radze sie przylozyc. To wlasnie jeden z przedmiotow odsiewowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: matma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:41 tjaaa... matma na chemii służy jedynie do odsiewania - tak samo jak fizyka. te przedmioty później zupełnie się nie przydają. kwantówkę jakoś się przebrnie, fizyczną zaliczy za piątym razem, grunt to żeby dotrwać do trzeciego roku - potem to już z górki:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: matma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 09:41 Jeśli jesteś kiepski z matmy... to możesz studiowac chemie na uniwersytecie. Tam matma ma nieco niższy poziom. Ja wybrałam chemie na politechnice, bo kurcze mimo wszystko chciałam miec to przedstawione bardziej z pkt technicznego:) Aco do matmy na polibudzie... to zgadzam sie:) odsiew jak nic:P Najczesciej po pierwszym roku wypada ok 25%-30%, drugi to około 15%-20%. Potem już z górki.... Jeśli już wybierzesz polibude. Przyłóż sie cholernie do niektórych działów: głównie na 1-wszym roku robi sie analize matematyczna:) Zrób sobie granice , szeregi, ciagi,pochodne, całki, analize geometryczna, macierze, liczby zespolone... hmm... to mniej wiecej materiał pierwszego semestru:P Heh i naucz sie dowodzic twierdzen:P Ja tymczasem spadam do matmy:) W środe zerówka:P W końcu sesje mamy;):P Powodzenia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytaj. ilosc % IP: *.stegny.2a.pl 21.01.07, 21:54 Trudno sie wogóle dostac na chemie, słyszałem ze jest mniej wiecej 4 osoby na miejsce.gdybym miał tyle % co z próbnej( 62% rozsz) myslicie ze dostałbym sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ilosc % IP: *.bstnma.east.verizon.net 22.01.07, 00:53 Co do chemii na politechnikach i na uniwersytetach. Nie spodziewalabym sie, ze latwiej a przynajmniej duzo latwiej bedzie na UW niz na Politechnice Warszawskiej. Moze sie jednak cos zmienilo. Poznalam czlowieka, ktory wylecial z UW i potem studiowal na PW. Twierdzil, ze na PW bylo latwiej. Moze zyczjnie PW byla blizsza zycia. To jedna rzecz Druga sprawa 4 osoby na miejsce to jeszcze nic nie znaczy. Dla wielu osob to jednak kierunek awaryjny w drodze na medycyne czy biotechnologie. W Zeszlym roku na ochrone srodowiska na UW bylo wiecje kandydatow na miejsce, ale potem przyjeto wswzystkich, ktorzy zlozyli papiery i jeszcze lowiono kandydatow (na pocztku wrzesnia byly wolne 2 miejsca!). Oczywiscie, wiem to poniewaz sledzilam tak z ciekawosci strone mojego bylego wydzialu, uczelnie tak chetnie nie podaja takich informacji na storanch jak ostateczny prog (pierwszy prog na UW w zeszlym roku to okolo 172 pounkty, ale nie pamietam jak byl liczony). Bardzo dobrym miejscem do studiowania chemii jest Politechnika Wroclawska (pamietam jak moja byla szefowa zasiegala opini o kandydatce na studia doktoranckie po tej wlasnie uczelni, dostala bardzo dobra opinie o uczelni i osoba rzeczywiscie byla swietnie przygotowana)a tam sie bardzo latwo dostac, oczywiscie prawdziwa rekrutacja odbywa sie zapewne na I roku studiow. Acha, dla tych, ktorzy nie czuja sie tak swietnie przygotowani z matmy rzdze zjrzec na strone AGH. Organizuja tyam cos takiego jak ) rok e-lerningowy. Sa to kursy internetowe z matematyki i fizyki dla kandydatow na studia techniczne. Moze warto przemyslec udzial w czyms takim, aby potem nie miec nadmaru zaleglosci z amtematyki i fizyki na chemii (www.agh.edu.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: ilosc % IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 18:37 Nieee.... dostac sie jest łatwo i równie łatwo wyleciec;] Jutro pierwszy egzamin z ogólnej....Przerażona jestem:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytaj Re: ilosc % IP: *.stegny.2a.pl 22.01.07, 19:34 to w takim razie powodzenia ;) to nawet gdybym mial z 50% mogliby mnie przyjac? ;];] Odpowiedz Link Zgłoś